Connect with us
Data: 06/01/2025
.

Actualitate

Reţelele de apă şi canalizare din Toteşti, aproape de finalizare

Publicat

pe

Comuna hunedoreană Toteşti, o pitorească aşezare din Ţara Haţegului, este una dintre porţile de intrare către zona Retezatului.

Localitatea Toteşti, o aşezare rurală apropiată de oraşul Haţeg, are în componenţă patru sate, respectiv reşedinţa omonimă şi satele aparţinătoare Cârneşti, Păclişa şi Reea.

În curând

Tiberiu Pasconi  Primar Totesti (1)În comună întâlnim un monument istoric, Castelul Pogany şi parcul acestuia, dar şi un sit arheologic la Cârneşti, precum şi lacul de acumulare de la Păclişa. În comuna Toteşti, la ora actuală, continuă lucrările la un proiect extrem de important pentru comunitatea locală, una care este compusă din aproape 2.000 de oameni. „Şi noi punem un accent foarte mare pe dezvoltarea reţelei de infrastructură. Chiar dacă suntem o localitate rurală, suntem, practic, lipiţi de oraşul Haţeg, iar cei din Toteşti, cetăţeni europeni, merită, cu prisosinţă, condiţii de viaţă cât mai apropiate de cele din mediul urban. Cum vremea a fost una destul de favorabilă, pe 20 ianuarie 2016 am emis ordinul de reluare a lucrărilor la proiectul de introducere a rețelelor de apă potabilă și canalizare în regim centralizat în întreaga comună, derulat pe Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), prin Ordonanța de Guvern 28. Această iniţiativă este una mai veche, pe care am pornit-o cu mai mulţi ani în urmă, pe un proiect pe fonduri europene, dar prin 2009 – 2010 guvernanţii de atunci nu ne-au mai asigurat resurse bugetare, tăindu-ne de la finanţări. În fine, este o perioadă de care nu-mi face plăcere să îmi amintesc şi este bine că am reuşit să o depăşim. În prezent pot să spun că ne apropiem cu paşi repezi de finalizarea reţelelor principale de apă şi canalizare, urmând a le prelua la sfârşitul trimestrului al treilea din acest an sau, cel mai târziu, la începutul celui de-al patrulea. După aceea, în mod firesc, vom trece şi la refacerea drumurilor, care au fost afectate de lucrările de la reţele de apă şi canalizare”, a declarat Tiberiu Pasconi, primarul comunei hunedorene Toteşti.

De sezon

De asemenea, în comună se derulează şi unele de activităţi de sezon. „Noul an şcolar va începe peste doar câteva săptămâni şi ne dorim ca unităţile de învăţământ din comnună să-şi primească elevii şi preşcolarii în condiţii cât mai bune. În acest sens, la aceste unităţi de învăţământ efectuăm lucrări de întreţinere şi de reparaţii curente. De asemenea, a început şi procedura de asigurare a combustibilului pentru încălzire, respectiv lemn, pentru sezonul rece la şcolile şi grădiniţele din comună. În acelaşi timp se va vira lemn şi către celelalte instituţii publice care mai funcţionează în comuna noastră”, a mai spus Tiberiu Pasconi, primarul Toteştiului.

Advertisement

Planuri de viitor

În mod firesc, reprezentanţii administraţiei publice locale din comuna hunedoreană Toteşti au şi câteva planuri de viitor. „În satul aparţinător Păclişa, pe fonduri europene, am reuşit să amenajăm un teren multifuncţional cu gazon sintetic şi să reabilităm baza sportivă existentă. Ne propunem ca, în viitor, lângă acestea două să amenajăm şi un teren de tenis de câmp. De asemenea, avem în plan şi înfiinţarea unui parc de joacă pentru copii, în Cârneşti sau în Reea, locaţia nefiind încă stabilită. La aceste două proiecte se mai lucrează, urmând, totodată, să identificăm şi cea mai bună sursă de finanţare pentru implementarea lor”, a precizat primarul din Toteşti, Tiberiu Pasconi.

Advertisement

Actualitate

Licitație pentru mobilier educațional în Hațeg. Șase oferte depuse pentru dotarea școlilor locale

Publicat

pe

Redactat de

Administrația locală din Hațeg a organizat o licitație publică pentru furnizarea de mobilier școlar destinat mai multor unități de învățământ, în cadrul proiectului „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a Liceului Teoretic Ion Constantin Brătianu Hațeg, județul Hunedoara.”

Șase firme au depus oferte pentru acest contract, estimat la 1.214.938 lei. Proiectul, finanțat prin PNRR (cod F-PNRR-Dotari-2023-4095), vizează dotarea Liceului Teoretic „Ion Constantin Brătianu” și a altor unități școlare din Hațeg, precum Școala Gimnazială „Ovid Densusianu,” Școala Gimnazială „Aron Densusianu,” Grădinița cu Program Normal Nr. 1, Grădinița cu Program Prelungit și Seminarul Teologic Ortodox „Sfânta Ecaterina,” împreună cu subunitatea acesteia, Grădinița „Episcop Gurie Georgiu.”

Achiziția include mobilier pentru sălile de clasă, laboratoarele de științe, cabinetele de istorie și psihopedagogie, precum și atelierele de practică. Proiectul are scopul de a moderniza condițiile de studiu, oferind elevilor și cadrelor didactice un mediu educațional modern și bine echipat. Atribuirea contractului va fi realizată în curând, conform criteriilor de evaluare stabilite în licitație.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Două oferte pentru reabilitarea termică a Secției de Ginecologie din Brad, un proiect de 3,7 milioane lei

Publicat

pe

Redactat de

Administrația locală din Brad a primit două oferte pentru licitația de reabilitare termică a Secției de Ginecologie, un proiect finanțat prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Componenta 5 – Valul Renovărilor.

Valoarea estimată a contractului este de 3.712.387 lei, iar lucrările vor avea o durată de 12 luni de la semnarea contractului.

Proiectul, identificat cu codul C5-B2.1.a-1783, are ca scop îmbunătățirea eficienței energetice a clădirii, reducerea consumului de energie și crearea unor condiții mai bune pentru pacienți și personalul medical.

Până pe 18 aprilie 2024, ofertele celor două asocieri de firme vor fi evaluate tehnic, iar după desemnarea câștigătorului, lucrările vor începe conform planului stabilit. Finanțarea provine din Componenta 5 a PNRR, un program național care susține tranziția către o infrastructură mai ecologică și mai eficientă energetic.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Mintia: Provocările și perspectivele unei investiții energetice strategice

Publicat

pe

Redactat de

Proiectul termocentralei pe gaz de la Mintia, o investiție majoră în infrastructura energetică a României, continuă să capteze atenția autorităților și a specialiștilor din domeniu.

Cu o capacitate instalată de 1.750 MW, această centrală se află în centrul unei strategii naționale de diversificare a surselor de energie și de reducere a dependenței de importuri. Începerea funcționării primei părți a centralei, estimată pentru 2025, va adăuga aproximativ 1.000 MW la producția de energie a țării, un pas important pentru asigurarea unei surse stabile de energie în perioadele de vârf.

Termocentrala de la Mintia va fi una dintre cele mai mari de acest tip din Europa, dar această realizare vine cu provocările sale. Proiectul a întâmpinat întârzieri semnificative de-a lungul anilor, iar punerea în funcțiune a capacităților complete ale centralei este încă departe de a fi finalizată. Deși acest proiect este văzut ca o soluție pentru asigurarea unei producții constante de energie, nu există garanția că Mintia va rezolva complet problemele structurale ale sistemului energetic românesc, care se confruntă cu o serie de provocări legate de modernizarea și diversificarea surselor de energie.

În contextul în care România se află pe cale să investească în parcuri solare, eoliene și în creșterea capacității de stocare a energiei, Mintia va juca un rol important, dar nu poate fi considerată soluția completă pentru provocările pe termen lung ale sectorului energetic. Capacitățile noi adăugate vor contribui cu siguranță la acoperirea consumului, dar integrarea acestora într-un sistem energetic modern și flexibil rămâne o misiune complicată.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a subliniat că soluția pentru facturi mai mici nu presupune o intervenție constantă a statului în piață, ci creșterea capacității de producție a energiei. În acest sens, parteneriatele cu sectorul privat vor fi esențiale, dar succesul acestora depinde de coordonarea eficientă între actorii publici și privați și de implementarea unor strategii pe termen lung care să răspundă nevoilor reale ale pieței și ale consumatorilor.

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate