Actualitate - Eveniment
Retezat Trail Race, competiţia celor temerari
La finalul acestei săptămâni, în Masivul Retezat, se va desfăşura a treia ediţie din „Retezat Trail Race, o competiţie de skyrunning, sau pe înţelesul tuturor, alergare montană. Zeci de pasionaţi ai muntelui se vor întrece atât pentru premii, cât şi pentru a face mişcare, concurenţii fiind împărţiţi pe mai multe categorii de vârstă.
Al treilea episod din acest interesant maraton montan se va desfăşura sâmbătă, 21 iunie, începând cu ora 09:00 şi este organizat de Asociaţia Non Profit „Sport la Orice Vârstă”, în colaborare cu Primăria Uricani. Concursul va fi împărţit pe trei trasee, în funcţie de dificultate şi anume Traseul Custura, Buta şi Valea Marii.
Custura, pentru experimentaţi
Cel mai dificil dintre ele este Traseul Custura, acesta întinzându-se pe o distanţă de 28 de kilometri la o diferenţă de nivel de 2300 de metri. Este o cursă dificilă din punct de vedere fizic şi psihic, fiind destinată alergătorilor cu experienţă montană consistentă şi celor care vor să-şi depăşească limitele. Timpul limită pentru parcurgerea lui este de 10 ore, iar cel intermediar de cinci ore, cei care depăşesc acest timp fiind eliminaţi. Categoriile acestui traseu sunt Open Masculin (General şi trei subcategorii: până în 34 ani, 35-50 de ani şi +50 de ani), Open Feminin (General şi trei subcategorii: până în 34 de ani, 35-50 de ani şi +50 de ani) şi categoria specială Salvamont/Jandarmeria Montană.
Buta, nici prea greu nici prea uşor
Traseul Buta este considerat traseul mediu al competiţiei. Are o lungime de 22 de kilometri la o diferenţă de nivel de 1.200 de metri şi este destinat celor care au o condiţie fizică bună şi doresc să descopere Retezatul Mic în ritm de competiţie. Timpul intermediar eliminatoriu al acestui traseu este de de cinci ore, iar participanţii sunt împărţiţi în două categorii, Open Masculin şi Feminin.
Valea Marii, pentru iubitorii de drumeţii
Cel mai accesibil este Traseul Valea Marii în lungime de 7 kilometri la o diferenţă medie de 300 de metri. Este un traseu uşor, în zona Cheile Buţii şi este destinat familiilor cu copii, începătorilor în alergare montană şi iubitorilor de drumeţie.Competiţia se va încheia sâmbătă, în jurul orei 19:00, peste 15 minute urmând să aibă loc premierea concurenţilor şi desfăşurarea unei tombole. Organizatorii speră ca întrecerea să se desfăşoare fără incidente, rugând concurenţii să respecte regulamentul afişat pe www.retezat.trailrace.ro.
Actualitate
„Ștafeta Veteranilor Invictus” a ajuns la Deva. Adusă, în premieră națională, de un grup de copii care a însoțit alergătorii și bicicliștii
„Ștafeta Veteranilor Invictus” a ajuns, duminică, în municipiul Deva, fiind adusă, în premieră națională, de un grup de copii, care au însoțit alergătorii și bicicliștii Invictus.
Prefectul județului Hunedoara, Visirin Doris, a luat parte la schimbul de ștafetă și le-a mulțumit voluntarilor pentru efortul de a aduce ștafeta în județul nostru. Totodată, reprezentantul Guvernului României în teritoriu a depus simbolic o floare, la statuia Reginei Maria, ca semn de omagiu adus veteranilor români care au apărat demnitatea, libertatea și viitorul națiunii române.
Aflată la cea de-a XI-a ediție, “Ștafeta Veteranilor Invictus” este organizată de Asociația Invictus România, sub egida Ministerului Apărării Naționale și sub Înaltul Patronaj al Casei Regale a României, în parteneriat cu asociații și instituții din întreaga țară. În județul Hunedoara, în ultimii cinci ani, coordonator zonal este Asociația AlerT in Deva.
Tronsonul albastru a plecat din Târgu Jiu, va străbate zona de vest a țării și se va încheia la Carei, de „Ziua Armatei Române”, prezentând onorul tuturor eroilor neamului.
Ștafeta este purtată în întreaga țară de alergători și bicicliști, cu toții fiind voluntari – peste 1.000 de voluntari străbat mai bine de 3.800 km pe teritoriul României.
Actualitate
Festivalul Cepei Roșii de Bărăști își deschide porțile la Sânpetru
Cea de-a treia ediție a Festivalului Cepei Roșii de Bărăști, organizată de Asociația Femeilor din Sântămăria Orlea, va avea loc duminică, 6 octombrie 2024, la Sânpetru.
Evenimentul promite o atmosferă autentică de sărbătoare tradițională, aducând în prim-plan faimoasa ceapă roșie cultivată în zonă, un simbol al moștenirii agricole locale.
Participanții vor avea ocazia să guste din preparate tradiționale pe bază de ceapă roșie și să participe la activități culturale, de la expoziții cu produse locale până la spectacole folclorice. Organizatorii subliniază importanța promovării și păstrării tradițiilor, încurajând oamenii să descopere frumusețea rurală și valorile comunității din Bărăști.
Evenimentul se adresează tuturor celor care doresc să petreacă o zi în natură, înconjurați de bunătăți locale și tradiții autentice. Fiind deja la a treia ediție, festivalul devine o tradiție îndrăgită în calendarul local, atrăgând anual vizitatori din întreaga regiune.
Actualitate
FOTO: Incendiu la o anexă gospodărească din Baru
În această dimineață, pompierii Detașamentului Petroșani au intervenit cu trei autospeciale, o ambulanță SMURD și cu echipaje specializate pentru limitarea și stingerea unui incendiu izbucnit la o anexă gospodărească din localitatea Baru.
La sosirea pompierilor, ardea generalizat un șopru, cu o suprafață de aproximativ 50 mp, iar flăcările amenințau să cuprindă și casa de locuit, aflată în apropiere.
Echipajele de stingere au acționat cu 13 pompieri pentru localizarea incendiului și protecția casei.
După lichidarea incendiului și înlăturarea efectelor negative ale producerii acestuia, s-a constatat că au ars anexa gospodărească, compusă din garaj și depozit de lemne, pe o suprafață de aproximativ 500 mp, 2 tractoare și 2 motocultoare, lemnele de foc depozitate și s-a degradat o parte a izolației acoperișului, pe o latură a casei.
Din interiorul anexei gospodărești, echipajele de intervenție au înlăturat 2 butelii de aragaz.
In incendiu nu au fost surprinse persoane sau animale, iar cauza probabila a incendiului a fost un scurt circuit produs la instalatia electrică a anexei gospodărești.
FOTO: ISU Hunedoara
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Luptă cu flăcările, dar și în ring. Vlad Trif, pompierul sportiv profesionist de kickboxing, campion național
-
Actualitatecu 8 ore in urma
Modificări în traficul feroviar, în noiembrie, din cauza lucrărilor la infrastructură. Vor fi afectate și trenuri care trec prin județul Hunedoara
-
Actualitatecu 8 ore in urma
Corvinul a pierdut acasă de la Metalul Buzău
-
Actualitatecu o zi in urma
FOTO – VIDEO| Razie a polițiștilor, noaptea trecută, în Deva. Zeci de mașini și persoane verificate
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Valea Jiului: O destinație turistică cu potențial, dar cu provocări de rezolvat
-
Actualitatecu o zi in urma
Prefectul județului, vizită de lucru la Ministerul Energiei
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Festivalul Cepei Roșii de Bărăști își deschide porțile la Sânpetru
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Un an de cardiologie intervențională la SJU Deva. Zeci de vieți salvate, 128 de stenturi implantate, în total