Connect with us
Data: 24/04/2024
.

Actualitate

REVOLUŢIA, PRESA ŞI CALOMNIA

Publicat

pe

 Revoluţia Română din Decembrie 1989 a determinat o libertate căreia i se circumscrie şi libertatea presei. Este foarte bine că e aşa pentru că ceea ce impunea regimul ante-1989 reprezenta o nenorocire pentru orice exprimare liberă. Mai mult decât atât, presa reprezintă câinele de pază al democraţiei. Cetăţenii află din ştiri şi comentarii diversele feţe ale realităţii româneşti şi de pe mapamond. E firesc să fie aşa pentru că presa reprezintă cel mai important aspect al libertăţii de exprimare oriunde în lume.

Există, din păcate, şi derapaje de la ceea ce reprezintă rolul presei. Cum se poate caracteriza un articol, fie el şi pamflet, în care se exprimă bucuria condamnării unui om în justiţie ? Respectivul fiind  vinovat suportă rigorile legii, deci ce rost mai au pamfletele ? Dar dacă tot este scris de ce autorul nu şi-l asumă ? Acel pamflet nu demonstrează decât micimea sufletească a celui care l-a comandat şi slugărnicia celui care l-a scris. O astfel de victorie are în ea ceva trist, fiind o situaţie care nu se pretează a fi savurată, devenind o elementară lipsă de fair play. Cavalerul veritabil, seniorul adevărat, aristocratul tradiţional îşi învinge adversarul dar nu-l umileşte, nici măcar prin intermediul altora. Acţiunea este făcută de ziarişti care, ei înşişi, se consideră scriitori rataţi refugiaţi în publicistică. După expresia regretatului editor, scriitor şi ziarist Valeriu Bârgău, fac parte din categoria celor care au scris mai multe cărţi decât au citit. Asta este situaţia, ce putem spune mai mult.

Devine ceva foarte simplu ca în spatele anonimatului să scrii orice, despre cât de urât este un deputat, despre câte pense a uitat odinioară un chirurg în corpurile celor pe care i-a operat, despre cum vorbeşte la telefon un şef de partid despre alegerile la organizaţia de femei a partidului pe care îl conduce sau despre cine ştie ce subiecte de cancan. Toate acestea nu sunt decât refulări de rataţi care se alintă crezând că sunt lideri de opinie.

Nu cu mult timp în urmă am fost ţinta unui astfel de ziarist informat, cică, de un autor anonim. M-am gândit mult dacă să iau sau nu în seamă astfel de demersuri jurnalistice. Într-o primă fază eram tentat să spun şi eu câinii latră caravana trece sau, mai abrupt, câinele moare de drum lung stupidul de grija altuia. În definitiv, nu are nici o importanţă că respectivul ziarist mă compară cu o maimuţă, un dromader, un rinocer sau mai ştiu ce alt animal cu semnificaţii figurate. Am văzut în viaţă destul de multe ca să nu mă formalizez la deprecieri ieftine sau invective. Dar şuşotelile respective aduc în prim plan două afirmaţii care lăsate fără răspuns pot sugera că nu am nici un contraargument şi, rămase fără replică, le consider eu însumi adevărate. Prima, spune că, în calitate de preşedinte al asociaţiei revoluţionarilor, aş fi aprobat cu bună ştiinţă dosare contrafăcute, adică neparticipanţi la revoluţie ar fi primit certificatul şi brevetul de revoluţionar fără să se încadreze în rigorile legii. A doua că pentru astfel de acţiuni am primit de la diverse persoane milioane de lei. Desigur, conchide viteazul autor anonim, toate acestea se vor afla cândva. Mă intreb, de ce nu acum? Hic Rhodos, hic salta, stimate justiţiar. Scoate acum totul la iveală, nu te feri şi vei binemerita de la patrie pentru tot efortul făcut.

În primul caz, al contrafacerilor, nu există aşa ceva. Dintr-un motiv foarte simplu. Legea 341 reevalueză certificatele şi  nu există noi dosare. Au fost trecute prin filtrul Comisiei guvernamentale dosare vechi aprobate conform Legii 42. Această comisie a fost formată din reprezentanţii Ministerului Justiţiei, Ministerului Administraţiei şi Internelor, Ministerului Public, Ministerului Sănătăţii, al Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor fiind condusă, ca preşedinte, de secretarul de stat al SSPR. Cu excepţia medicului, reprezentant al ministerului de resort ceilalţi erau  jurişti. Conform legii, răspunderea lor pentru avizele acordate este una penală. Preşedinţii de asociaţii, deci şi eu, răspund penal, în solidar, cu solicitantul preschimbării certificatului dacă se dovedesc falsuri sau incompatibilităţi. Parchetul General poate fi sesizat cu orice caz concret considerat suspect de nerespectarea prevederilor legii. În consecinţă există posibilităţi juridice de a se afla orice încălcare a legii. Mai mult decât atât, la cererea mea, Parchetul General, prin reprezentanţii săi abilitaţi, a efectuat investigaţii în judeţul nostru pentru a stabili eventuale inadvertenţe din declaraţiile deţinătorilor de certificate. Nu s-a semnalat nici o încălcare a legii. Cvasitotalitatea declaraţiilor au fost cuprinse în patru volume publicate de subsemnatul tocmai pentru a putea fi cunoscute dar şi pentru a rămâne ca mărturii ale celor întâmplate în decembrie 1989. Deci, aştept investigaţiile jurnalistice ale oricui fără nici o teamă că am făcut ceva ilegal, pentru că nu am făcut.

Advertisement

Cea de-a doua afirmaţie este şi mai gravă pentru că se subsumează unui fenomen foarte grav: corupţia. Rămân la convingerea că atunci când cineva este supus unor astfel de acuzaţii trebuie făcute direct, nu în umbra anonimatului şi cu probe, tot directe. Eu îi doresc ziaristului respectiv ca de acum încolo doar atâţia lei să aibă câţi am încasat eu în urma preschimbării certificatelor, adică nici un leu. În acelaşi timp îi doresc multă sănătate că e mai importantă decât orice sumă de bani.

Aş putea să trec în articol fel şi fel de informaţii de can-can dar cred că ele nu-şi au nici rostul şi nici locul dintr-un profund respect pentru cititorii care le primesc. Pentrucă am şi eu copii şi nepoţi nu pot lăsa ca ei să creadă că măcar o fărâmă din acel articol ar putea fi adevărat.

Gheorghe Firczak

Actualitate

Prima aterizare a elicopterului SMURD în incinta Spitalului municipal Brad

Publicat

pe

Redactat de

Elicopterul SMURD a efectuat prima sa aterizare în incinta Spitalului Municipal Brad, marcând un progres semnificativ în ceea ce privește gestionarea urgențelor medicale.

Până acum, preluarea pacienților în stare critică se realiza doar de la Stadionul Municipal „Aurul Brad”, însă noua facilitate permite echipajului să preia urgențele majore direct din curtea spitalului.

Această inițiativă este salutată ca fiind un pas major în reducerea timpilor de așteptare și, implicit, în creșterea șanselor de supraviețuire pentru cei aflați în situații de urgență. Aterizarea elicopterului SMURD în incinta spitalului aduce serviciile medicale de urgență mai aproape de pacienți, asigurând o intervenție rapidă și eficientă în momentele critice.

Până acum, preluarea pacienților în stare critică se făcea doar de la Stadionul Municipal ”Aurul Brad”, dar începând de astăzi, preluarea urgențelor majore se va putea face și direct din curtea spitalului, lucru care micșorează considerabil timpii de așteptare și poate contribui major la salvarea unor vieți omenești. Mulțumim echipajului SMURD pentru profesionalism și medicilor noștri de la CPU pentru modul profesionist în care tratează aceste cazuri! Bineînțeles, ne cerem scuze vecinilor pentru zgomotul produs de elicopter, dar vă asigurăm că aceste aterizări vor avea loc numai în situații critice, atunci când viața oamenilor este în pericol”, arată cei de la Spitalul municipal Brad, pe pagina de Facebook.
FOTO: Facebook@Spitalul municipal Brad
Citeste mai mult ...

Actualitate

Trupul neînsuflețit al bărbatului dispărut în lacul de acumulare al barajului Hațeg, recuperat de pompieri

Publicat

pe

Redactat de

Astăzi, în urma unei intervenții de urgență, pompierii militari din Hunedoara au recuperat corpul unui bărbat din lacul de acumulare al barajului Hațeg, situat în localitatea Sântămăria Orlea. Se presupune că acesta s-ar fi înecat acum zece zile.

Pompierii militari hunedoreni au extras, astăzi, din lacul de acumulare al barajului Hațeg, din Sântămăria Orlea, corpul bărbatului despre care s-a anunțat că ar fi fost posibil să se fi înecat în urmă cu 10 zile.

”Apelul l-a numărul unic pentru apeluri de urgență, 112, a fost efectuat de un pompier al Detașamentului Hunedoara, aflat în timpul liber în Sântămăria Orlea, care s-a întâlnit cu fratele victimei și, la solicitarea acestuia, s-a deplasat în locul unde s-a presupus că s-a înecat bărbatul, să verifice dacă apa nu a scos corpul la suprafață.
Asta s-a și întâmplat, astfel că, în urma apelului telefonic, două echipaje de pompieri, din Hunedoara și Totești, s-au deplasat cu o barcă și cu o autospecială de intervenție, iar după scoaterea la mal a corpului bărbatului înecat a fost anunțată atât poliția cât și Serviciul de Medicină Legală”, transmite ISU Hunedoara.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Parteneriat Româno-German în Domeniul Negocierilor Situațiilor de lipsire de libertate

Publicat

pe

Redactat de

În perioada 15-19 aprilie, Poliția Română a organizat un stagiu intensiv la Brașov, dedicat negocierii în situații de lipsire de libertate ilegală.

Noul program de formare a adus împreună nouă negociatori din inspectoratele de poliție județene, care au beneficiat de experiența colegilor din Renania de Nord-Westfalia, Germania. Scopul principal a fost acumularea de cunoștințe vitale pentru gestionarea eficientă a acestor situații. Stagiul a inclus atât module teoretice, cât și practici de simulare. Această inițiativă marchează începutul unei serii de colaborări strategice, cu scopul de a alinia practicile negocierii polițienești din România la standardele și tehnicile consacrate în Europa.

”În perioada 15-19 aprilie, Poliția Română, prin intermediul Serviciului Independent pentru Intervenții și Acțiuni Speciale, a deschis un nou capitol în domeniul formării profesionale, găzduind la Brașov un stagiu intensiv, dedicat negocierii în situații de lipsire de libertate, în mod ilegal. Nouă negociatori ai inspectoratelor de poliție județene au beneficiat de experiența colegilor din Renania de Nord-Westfalia, Republica Federală Germană, acumulând cunoștințe vitale în vederea gestionării eficiente a situațiilor de lipsire de libertate, în mod ilegal. Stagiul de pregătire, ce a constat în module teoretice și practici de simulare, marchează începutul unei serii de colaborări strategice, care își propun să alinieze practicile negocierii polițienești din România la standardele și tehnicile consacrate în Europa. Poliția Română consideră negocierile în situații de criză o prioritate absolută, contând pe o echipă națională de peste 140 de negociatori instruiți și pregătiți să intervină în orice moment. Această activitate specializată vizează rezolvarea pașnică a conflictelor, evitând pe cât posibil utilizarea forței și garantând siguranța cetățenilor. Acest prim modul de pregătire, cu specialiștii din Germania, reprezintă materializarea eforturilor comune de a asigura un răspuns prompt și profesionist, în fața situațiilor de criză. Prin această inițiativă, Poliția Română reafirmă angajamentul său în protejarea vieții și integrității fiecărui individ, demonstrând deschiderea către schimbul continuu de experiență și bune practici la nivel internațional. Printre cele 9 inspectorate judetene se numara si IPJ Hunedoara (care a fost reprezentat de cms sef Bogdan Nițu, în calitate de politist negociator pentru situatii de criză. Acesta a absolvit, în  aprilie 2022, a Cursul National pentru Negociere în Situatii de Criză organizat de S.I.I.A.S. – I.G.P.R. – data de la care activează și pe această linie, alături de alți 3 colegi din cadrul IPJ Hunedoara)”, informează reprezentanții IPJ Hunedoara.

FOTO: ARHIVĂ

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate