Connect with us
Data: 01/12/2024
.

Actualitate

România eco-friendly. 5 trenduri sustenabile, pe val la nivel mondial, câștigă teren și la noi în țară

Publicat

pe

Românilor le pasă de mediu și de propriul buget, chiar dacă o parte dintre ei mai au lacune la capitolul colectare separată a deșeurilor și mai aruncă gunoiul la întâmplare. Bogdan Constantinescu, managerul general al companiei de salubritate Brai-Cata susține că cele mai bune dovezi în acest sens sunt trendurile ecologice aflate, în prezent, în plină dezvoltare și la noi în țară: moda sustenabilă, reciclarea plasticului sau reducerea consumului de plastic, alimentația naturală și folosirea sistemelor alternative de energie.

De la ambalaje compostabile, la investiții durabile, consumatorii au început să își arate preocuparea pentru mediu în modul în care își cheltuiesc banii și își gestionează deșeurile. „Tot mai mulți români, din medii diferite încep să conștientizeze în primul rând beneficiile unui comportament în stil eco-friendly, atât la capitolul buget, cât și la cel de mediu înconjurător. Optarea pentru alimente vrac, fără ambalaje excesive, compostarea deșeurilor biodegradabile, achiziționarea de obiecte de îmbrăcăminte cu etichete verzi, care arată că din compoziția lor fac parte fibre provenite din reciclarea unor materiale, îndreptarea către achiziții second hand sau achiziționarea de minipanouri solare de iluminat ori înscrierea în programe de achiziții pentru mașini electrice ori panouri fotovoltaice sunt comportamente ale unui stil de viață sustenabil și totodată, cât se poate de în trend”, a declarat managerul general al companiei de salubrizare Brai-Cata, Bogdan Constantinescu, specialist în reciclare și colectare separată a deșeurilor.
Iată, detaliat, câteva din trendurile ecologice ale momentului, care promit să devină ocupații cu normă întreagă, în anii următori:

Moda sustenabilă

În aceste vremuri instabile pe plan financiar, mulți lăsăm la o parte moda, anulând planurile de schimbare sau înnoire a garderobei. Cu toate acestea, e ușor să rămânem în tendințe în timp ce trăim un stil de viață durabil. Datorită milenialilor (generația Y, născută în perioada 1981-1996) și generației Z (cei născuți între 1997 și 2012), cuvintele „second-hand” și „chic” au devenit confortabile chiar și atunci când sunt folosite în aceeași propoziție. Datorită reinterpretării pe care ei au dat-o modei, acest sector de piață s-a dezvoltat uimitor în ultimii ani, ajutând foarte mulți oameni să facă economii importante.
În prezent, hainele purtate sau cumpărate și încă nepurtate sunt vândute în magazine second-hand, dar și pe platforme online sau pe grupuri de Facebook, direct de către cei care le dețin, mulți consumatori de modă fiind și revânzători. Site-uri de tip marketplace facilitează acum vânzarea de orice, de la fast fashion, până la bunuri de lux de ultimă generație sau obiecte vintage.
O altă dezvoltare cu consecințe favorabile asupra mediului este piața de închiriere a îmbrăcămintei, cu ajutorul căreia fanii brandurilor pot purta ținute de designer, fără să plătească mii de lei. Toate acestea înseamnă sustenabilitate, atât pentru planetă, cât și pentru bugetul familiei, chiar dacă nu conștientizăm tot timpul acest lucru.

Plasticul reciclat, materie primă pentru orice

Advertisement

Plasticul de unică folosință în care se îmbuteliază apă sau suc ori în care sunt ambalate diverse alimente s-a transformat, de la an la an, de la „ucigașul planetei” arătat cu degetul de toată lumea, la material eco-friendly, reciclat și reutilizat sub tot felul de forme, care mai de care mai sustenabile. Pentru că tot mai multe companii și-au dorit să schimbe percepția publică asupra acestui produs, plasticul se reinventează sub formă de fibre textile, ambalaje de unică folosință, materiale de construcții și multe altele, iar de fiecare dată este vedeta campaniilor de promovare și conștientizare a fenomenului poluării cu plastic.
„Astfel, există un retailer care a creat o linie de îmbrăcăminte exterioară realizată din plastic reciclat, un producător de pantofi sport care a inclus același materie primă într-un model recent, folosind sticle din plastic colectate de pe plaje din toată lumea. Un alt brand celebru a lansat o colecție care include articole de îmbrăcăminte din plastic reciclat, iar un producător American de jucării a creat o colecție de camioane, avioane și seturi de ceai, din recipient de plastic, pentru lapte”, a mai spus managerul general al Brai-Cata.

Ambalaje durabile, pentru produsele alimentare

Indiferent dacă este vorba despre produse cumpărate direct de pe rafturile magazinelor sau achiziționate online și expediate către consumator, tentația producătorilor de a ambala excesiv de mărfurile este aproape universală. În ultimii ani, însă cumpărătorii au devenit mult mai conștienți de alegerile pe care le fac în privința ambalajelor și au forțat practic companiile să își revizuiască alegerile de ambalare și să promoveze povestea lor de sustenabilitate.
Ca urmare a acestei nevoi de a reduce cantitatea de deșeuri reciclabile sau nereciclabile, au reapărut magazinele care își vând produsele vrac sau în ambalaje returnabile ori reîncărcabile, iar aici există exemple din industria alimentară, dar și din cea cosmetic. Spre exemplu, peste ocean, o firmă de biotehnologie a reușit să producă un ambalaj 100% compostabil, din deșeuri agricole, care este utilizat pentru protecția lumânărilor, corpurilor de iluminat și electronicelor fragile.

Bio, eticheta-garanție a mâncării sănătoase

Consumatorilor le pasă cel mai mult de mâncarea lor, dar și de ambalajul acesteia, iar aceste caracteristici le influențează alegerile de la raft. Așa se explică faptul că vânzările de produse alimentare comercializate ca durabile cresc mai rapid decât restul industriei alimentare, conform unui studiu realizat de o Universitate din New York.

Advertisement

Când se aplică alimentelor, „bio” este practic o etichetă-garanție în privința lipsei aditivilor, conservanților sau îngrășămintelor chimice. Pentru specialiștii în protecția mediului, bio înseamnă și un produs care contribuie mai puțin la schimbările climatice și care susține producătorii din apropiere. Toate aceste idei în mod colectiv, precum și ideea de sustenabilitate în general, vor reprezenta o preocupare tot mai mare pe măsură ce influența consumatorilor tineri, familiarizați cu beneficiile sustenabilității crește.

Investiții durabile

Investițiile sustenabile, responsabile și de impact sunt în creștere în toate țările civilizate, în care investitorii și statul se implică din ce în ce mai mult în rezolvarea problemelor de mediu, prin proiecte pe termen lung. Și în acest caz, generațiile Y și Z sunt primele care caută să investească în companii ce abordează problemele de mediu îngrijorătoare, precum deșeurile din plastic, schimbările climatice și poluarea.

”Pe lângă investițiile instituționale, aceste personae tinere sunt gata să susțină orice propunere prietenoasă cu mediul pe termen lung și să îi ajute și pe ceilalți să înțeleagă beneficiile stilului lor de viață, pentru mediu și oameni. Aceștia își achiziționează primii mașini cu motoare nepoluante, panouri solare sau fotovoltaice, pompe de căldură, purificatoare de aer pentru propriile locuințe sau senzori de detectare a particulelor din aer. Tot în rândul acestor persoane întâlnim cel mai frecvent relocări din mari orașe, către localități rurale, pentru punerea bazelor unor ferme cât mai curate, folosirea unor mijloace de transport alternative, în detrimentul autoturismelor personale, consumatoare de combustibili și generatoare de dioxid de carbon sau colectarea separată a deșeurilor și producerea de compost în propriile gospodării eco”, conchide Bogdan Constantinescu.

Advertisement
Advertisement

Actualitate

Iarnă cu semne bune la Totești

Publicat

pe

Redactat de

Localitatea hunedoreană Totești are o suprafață de peste 22 kilometri pătrați, și o populație de aproximativ 2.000 de locuitori. Comuna are în componență patru sate, respectiv localitatea de reședință omonimă și așezările aparținătoare Cârnești, Păclișa și Reea și este, practic, lipită de orașul Hațeg.

Două noi proiecte

Ca de obicei, administrația publică locală din comuna din Țara Hațegului derulează mai multe proiecte de dezvoltare a așezării. Dovadă stau două noi proiecte ce vor demara în curând, alături de cele aflate în derulare. „Suntem într-un stadiu foarte avansat cu procedurile ce trebuie parcurse pentru implementarea a două noi proiecte. Esrte vorba despre eficientizarea căminului cultural din Păclișa, la care lucrările vor începe în curând. De asemenea, un alt proiect foarte important pentru comunitatea locală este cel privind reabilitarea drumurilor de exploație agricolă, valoarea fondurilor nerambursabile atrase fiind de circa un milion de uro, la acest obiectiv de investiții fiind în stadiul achiziție al proiectului tehnic. Pe lângă acestea, continuă și celelalte proiecte aflate în derulare, fiind vorba despre introducerea rețelei de alimentare cu gaz metan, modernizarea infrastructurii rutiere, reabilitarea dispensarului medical uman din centrul de comună, eficientizarea energetică a căminului cultural din Cârnești, realizarea Centrului de Aport Voluntar, care va rezolva problema deșeurilor, modernizarea și reabilitarea școlii din Totești, dar și altele. Toate aceste proiecte le derulăm cu finanțări europene sau guvernamentale”, a declarat primarul comuneui hunedorene Totești, Tiberiu Pasconi.

Eventualele ninsori nu îi vor lua prin surprindere

De asemenea, administrația publică locală din Totești are și preocupări de sezon, principala fiind pregătirea de intervenție în cazul unor eventuale ninsori. „Și în acest an ne-am pregătit din timp pentru venirea iernii. Avem pe stoc material antiderapant în cantități corespunzătoare, care vor fi folosite în caz de nevoie. De asemenea, este pregătit pentru eventuale intervenții și buldoexcavatorul pe care îl avem în dotare, acesta fiind prevăzut cu lame de deszăpezire și lamele de cauciuc. Deci dacă va fi nevoie de intervenții suntem pregătiți și, la fel ca și în anii trecuți, sunt convins că nu vor fi probleme cu traficul. Facem toate aceste lucrări în regim propriu, urmând a asigura, bineînțeles, și combustibilul, dar cheltuielile nu vor fi mari și, astfel, nu va fi afectat bugetul”, a spus Tiberiu Pasconi, primarul comunei hunedorene Totești.

Locuri deosebite

Preocuparea administrației din Totești pentru dezvoltarea așezării și creșterea nivelului de confort este una firească, așezarea oferind mai multe obiective demne de a fi vizitate. Astfel, comuna Totești, poartă de intrare către Retezat, adăposteşte, în satul Păclişa, un monument istoric, respectiv castelul Pogany, construit în secolul al XVIII-lea şi modificat în cel următor. Tot la Păclişa s-au mai descoperit şi o aşezare din neolitic, precum şi alte materiale arheologice din vremuri străvechi. Fragmente de factură dacică şi romană s-au mai descoperit şi în satele Toteşti şi Cârneşti, dar şi alte elemente aparţinând epocii bronzului sau evului mediu timpuriu. Despre biserica ortodoxă din Cârneşti se spune că funcţionează din perioada secolelor XV – XVI după Christos. De asemenea, în comună sunt și mai multe lacuri ale amenajării hidroenergetice de pe Râul Mare.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Rezultate Exit-poll alegeri parlamentare 2024. Primele estimări la ieșirea de la urne

Publicat

pe

Redactat de

De Ziua Națională, românii au fost chemați la urne pentru a decide viitoarea componență a Parlamentului. În urma votului de astăzi se decid senatorii și deputații care ne vor reprezenta, în următorii patru ani, în forul legislativ suprem al țării.

În județul Hunedoara au fost așteptați la urne 363.470 de cetățeni. La fel ca la alegerile prezidențiale din urmă cu o săptămână, aceștia și-au putut exprima opțiunea electorală în cele 524 de secții de vot constituite pe raza județului. În cadrul aceluiași scrutin, cetățenii au votat pentru ambele camere ale Parlamentului: Senatul și Camera Deputaților.

Aproape jumătate dintre alegătorii hunedoreni au mers la urne. Prezență la vot în județ, mai mare ca la prezidențiale

În județul Hunedoara, prezența la vot la alegerile parlamentare din 1 decembrie este mai mare față de cea înregistrată la primul tur al scrutinului pentru alegerea președintelui României.

Rata de participare la vot, la nivelul județului Hunedoara, este 49,10 la sută. Potrivit informațiilor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), la alegerile parlamentarele de astăzi, 1 decembrie, au votat 178.477 de hunedoreni, dintre cei 363.470 înscriși pe liste. Dintre aceștia, 162.959 de cetățeni ai județului au votat pe listele permanente, alți 13.673 pe cele suplimentare. Cu urna mobilă au votat 1.845 de persoane.

Advertisement

Hunedorenii din mediul urban s-au mobilizat mai mult, comparativ cu cei din localitățile rurale. Astfel, la alegerilor parlamentare au votat 125.930 de hunedoreni din mediul urban și 52.547 din localitățile rurale.

REZULTATE EXIT -POLL ALEGERI PARLAMENTARE 2024

CURS

Camera Deputaților

PSD 26 %
AUR 19 %
PNL 15,50 %
USR 15,50 %
SOS 5,40%
POT 5,40 %
UDMR 5%

Senat

Advertisement

PSD 26,1%
AUR 19,2 %
PNL 15,9%
USR 15,6
SOS 5,4%
POT 5,4%
UDMR 5%

ARA

Camera Deputaților

PSD 26%
AUR 19%
PNL 15,5%
USR 15,5 %
SOS 5,5 %
POT 5,5%
UDMR 5%

Senat

Advertisement

PSD 26,1 %
AUR 19,2 %
PNL 15,9 %
USR 15,6 %
SOS 5,4 %
POT 5,4 %
UDMR 5 %

Citeste mai mult ...

Actualitate

Alegerile parlamentare în județul Hunedoara: Fără incidente majore, dar cu sancțiuni și dosare penale

Publicat

pe

Redactat de

Conform reprezentanților Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Hunedoara, procesul electoral din cadrul alegerilor parlamentare s-a desfășurat până acum fără incidente semnificative care să perturbe votarea. Totuși, au fost raportate nouă sesizări privind posibile contravenții și infracțiuni legate de alegeri.

Pe parcursul zilei, polițiștii au aplicat patru sancțiuni contravenționale sub formă de avertismente și două amenzi în valoare totală de 9.000 de lei, pentru continuarea propagandei electorale în ziua votului, fapt interzis de lege.

În plus, au fost deschise trei dosare penale: două pentru fraudă la vot și unul pentru coruperea alegătorilor. Unul dintre cazurile de fraudă a fost sesizat la o secție din localitatea Bunila, unde o femeie în vârstă de 69 de ani a votat de două ori – o dată în Hațeg și ulterior în Bunila. Poliția Municipiului Hunedoara a demarat o anchetă sub aspectul comiterii infracțiunii de fraudă la vot.

Autoritățile subliniază că misiunile forțelor Ministerului Afacerilor Interne vor continua după încheierea procesului de votare. Acestea includ măsuri pentru asigurarea securității documentelor electorale și a dosarelor cu rezultate, atât pe timpul staționării în locațiile amenajate de autoritățile locale, cât și în timpul transportului către birourile electorale superioare, pentru centralizarea rezultatelor.

Procesul electoral rămâne sub stricta supraveghere a autorităților, pentru a asigura desfășurarea corectă și transparentă a alegerilor.

FOTO: ARHIVĂ

Advertisement
Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate