Creștinii sărbătoresc, pe 4 și 5 iunie, Rusaliile. Cunoscută și sub denumirea de Duminica Cincizecimii sau Pogorârea Sfântului Duh, este una dintre cele mai vechi sărbători creștine, alături de cea a Paștilor.
A fost numită „Rusalii” de la sărbătoarea trandafirilor din lumea romană „Rosalia”, consacrata cultului morților. Nu întâmplător, sâmbăta dinaintea Rusaliilor este destinată pomenirii celor morți, zi cunoscută și sub denumirea de Moșii de vară. Denumirea de Cincizecime vine de la faptul că se prăznuiește la cincizeci de zile dupa Paști, potrivit crestinortodox.ro.
Pogorârea Sfântului Duh se sărbătorește la 10 zile după Înălțare sau la 50 de zile după Paști. “Părintele profesor Ene Braniște menționează în Liturgica Generală că Rusaliile este cea mai veche sărbătoare creștină împreună cu cea a Paștilor, fiind prăznuită încă din vremea Sfinților Apostoli. În primele secole creștine, praznicul Cincizecimii era o dublă sărbătoare: a Pogorârii Duhului Sfânt și a Înălțării lui Hristos. În jurul anului 400, cele două sărbători s-au despărțit una de cealaltă. În vechime, în această zi, catehumenii primeau botezul într-un cadru solemn și festiv. Această sărbătoare este menționată ăn canonul 20 al Sinodului I Ecumenic de la Niceea, din anul 325”, scrie crestinortodox.ro.
Frunzele de tei sau de nuc, binecuvântate de Rusalii
În ziua de Rusalii, există obiceiul să se ducă la biserică frunze de nuc sau de tei pentru a fi sfințite, acestea fiind puse pe la case pentru a alunga spiritele rele. În unele zone, pe lângă aceste crenguțe, oamenii mai pun leuștean, usturoi și pelin.
„Dansul Călușarilor” este un obicei străvechi ce se practică de Rusalii. De asemenea, „împănatul boului” este un alt obicei care își are originile în Ardeal și presupune decorarea cu flori a unui bou, urmând ca acesta să fie lăsat să se plimbe de unul singur pe străzile satului. Când ajunge în fața bisericii localității, preotul sfințește animalul și apoi oferă de băut persoanelor care au participat la acest eveniment. Tot de Rusalii, un alt obicei -practicat în Ardeal, este „udatul nevestelor”. Acesta presupune ca femeile din sat să fie stropite cu apă de bărbați pentru a rămâne frumoase și sănătoase tot anul.
În ziua de Rusalii nu se spală haine și nu se face curat. Nu se intră în vie, nu se merge în locuri pustii, pe lângă păduri sau fântâni fiindcă te poţi întâlni cu spiritele rele. Nu e bine să mergi la câmp, pentru că se spune că Ielele te pot prinde şi pedepsi. Nu trebuie să mergi la scăldat pentru că este pericol de înec. Nu este bine să spui mai departe un secret, altfel ai putea fi pedepsit. Nu este bine să te cerți cu nimeni de Rusalii pentru că vei fi luat de Iele, adică de spiritele rele.
Sursa foto: crestinortodox.ro
