Connect with us
Data: 19/04/2024
.

Actualitate

Rusaliile – una dintre cele mai vechi sărbători creștine. Tradiții și obiceiuri

Publicat

pe

Creștinii sărbătoresc, pe 4 și 5 iunie, Rusaliile. Cunoscută și sub denumirea de Duminica Cincizecimii sau Pogorârea Sfântului Duh, este una dintre cele mai vechi sărbători creștine, alături de cea a Paștilor.

A fost numită „Rusalii” de la sărbătoarea trandafirilor din lumea romană „Rosalia”, consacrata cultului morților. Nu întâmplător, sâmbăta dinaintea Rusaliilor este destinată pomenirii celor morți, zi cunoscută și sub denumirea de Moșii de vară. Denumirea de Cincizecime vine de la faptul că se prăznuiește la cincizeci de zile dupa Paști, potrivit crestinortodox.ro.

Pogorârea Sfântului Duh se sărbătorește la 10 zile du Înălțare sau la 50 de zile după Paști. Părintele profesor Ene Braniște menționează în Liturgica Generală că Rusaliile este cea mai veche sărbătoare creștină împreună cu cea a Paștilor, fiind prăznuită încă din vremea Sfinților Apostoli. În primele secole creștine, praznicul Cincizecimii era o dublă sărbătoare: a Pogorârii Duhului Sfânt și a Înălțării lui Hristos. În jurul anului 400, cele două sărbători s-au despărțit una de cealaltă. În vechime, în această zi, catehumenii primeau botezul într-un cadru solemn și festiv. Această sărbătoare este menționată ăn canonul 20 al Sinodului I Ecumenic de la Niceea, din anul 325”, scrie crestinortodox.ro.

Frunzele de tei sau de nuc, binecuvântate de Rusalii

În ziua de Rusalii, există obiceiul să se ducă la biserică frunze de nuc sau de tei pentru a fi sfințite, acestea fiind puse pe la case pentru a alunga spiritele rele. În unele zone, pe lângă aceste crenguțe, oamenii mai pun leuștean, usturoi și pelin.

Dansul Călușarilor” este un obicei străvechi ce se practică de Rusalii. De asemenea, „împănatul boului” este un alt obicei care își are originile în Ardeal și presupune decorarea cu flori a unui bou, urmând ca acesta să fie lăsat să se plimbe de unul singur pe străzile satului. Când ajunge în fața bisericii localității, preotul sfințește animalul și apoi oferă de băut persoanelor care au participat la acest eveniment. Tot de Rusalii, un alt obicei -practicat în Ardeal, este „udatul nevestelor”. Acesta presupune ca femeile din sat să fie stropite cu apă de bărbați pentru a rămâne frumoase și sănătoase tot anul.

În ziua de Rusalii nu se spală haine și nu se face curat. Nu se intră în vie, nu se merge în locuri pustii, pe lângă păduri sau fântâni fiindcă te poţi întâlni cu spiritele rele. Nu e bine să mergi la câmp, pentru că se spune că Ielele te pot prinde şi pedepsi. Nu trebuie să mergi la scăldat pentru că este pericol de înec. Nu este bine să spui mai departe un secret, altfel ai putea fi pedepsit. Nu este bine să te cerți cu nimeni de Rusalii pentru că vei fi luat de Iele, adică de spiritele rele.

Advertisement

 

Sursa foto: crestinortodox.ro

Actualitate

Anunt Asociația Composesorală Dealu Mare ,,AMENAJAMENTUL FONDULUI FORESTIER PROPRIETATE PRIVATĂ APARȚINÂND ASOCIAȚIEI COMPOSESORALE DEALU MARE, COMUNA DENSUȘ, JUDEȚUL HUNEDOARA”

Publicat

pe

Redactat de

Asociația Composesorală Dealu Mare, cu sediul în comuna Densuș, sat Poieni, nr. 20, județul Hunedoara, titular al planului: ,,AMENAJAMENTUL FONDULUI FORESTIER PROPRIETATE PRIVATĂ APARȚINÂND ASOCIAȚIEI COMPOSESORALE DEALU MARE, COMUNA DENSUȘ, JUDEȚUL HUNEDOARA”, propus a fi realizat pe raza județului Hunedoara, anunță publicul interesat asupra audierii publice a proiectului de amenajament silvic, a Raportului de mediu și a Studiului de Evaluare Adecvată care va avea loc în data de 03.06.2024 începând cu ora 15:00 la Căminul Cultural din sat Poieni, nr. 24, comuna Densuș, județul Hunedoara.

Autoritățile participante:

Consiliul Județean Hunedoara

-APM Hunedoara

-Serviciul Comisariatului Județean al Gărzii Naționale de Mediu Hunedoara

Advertisement

-Garda Forestieră Hunedoara

-Direcția Silvică Hunedoara

-Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate ST Hunedoara

-Direcția pentru Agricultură a județului Hunedoara

-Direcția Județeană pentru Cultură Hunedoara

Advertisement

-Inspectoratul pentru Situații de Urgență ,, Iancu de Hunedoara”

-Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara

-Direcția de Sănătate Publică a județului Hunedoara

-Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Hunedoara

-Primăria Densuș

Advertisement

Dezbaterea este deschisă publicului interesat, care poate participa la ședință sau care poate trimite comentarii în scris APM Hunedoara la adresa Deva, str. Aurel Vlaicu, nr. 25, e-mail office@apmhd.anpm.ro, sau titularului la sediul din Comuna Densuș, sat Poieni, nr. 20, județul Hunedoara până la data de 03.06.2024.

Publicul interesat poate formula comentarii și ON LINE în timpul ședinței de dezbatere publică pe platforma Zoom accesând următorul link https://us05web.zoom.us/j/83203871478?pwd=a1VXQXbEIXhxvn3ZtlaimLffwflAwe.1 și folosind parola 4rq65R


Asociația Composesorală Dealu Mare, cu sediul în Comuna Densuș, sat Poieni, nr.20, județul Hunedoara, titular al planului: ,,AMENAJAMENTUL FONDULUI FORESTIER PROPRIETATE PRIVATĂ APARȚINÂND ASOCIAȚIEI COMPOSESORALE DEALU MARE, COMUNA DENSUȘ, JUDEȚUL HUNEDOARA”, propus a fi realizat pe raza județului Hunedoara, anunță publicul interesat asupra disponibilizării proiectului de plan și a finalizării Raportului de mediu. Consultarea proiectului de plan și a Raportului de mediu se poate face la sediul titularului din sat Poieni, nr. 20, comuna Densuș, județul Hunedoara, de luni până vineri între orele 10:00-16:00.

Comentariile și propunerile se vor transmite în scris la sediul titularului și la sediul APM Hunedoara din Deva, str. Aurel Vlaicu, nr. 25, în termen de 45 de zile calendaristice de la data prezentului anunț.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

39 de persoane, angajate pe loc la Bursa Locurilor de Muncă de la Brad

Publicat

pe

Redactat de

Bursa locurilor de muncă din municipiul Brad a fost marcată de o participare masivă și de un interes ridicat din partea comunității locale.

Prefectul județului Hunedoara, doamna Doris Visirin, a fost prezentă la acest eveniment crucial, unde a subliniat importanța inițiativei în sprijinirea tinerilor în căutarea unui loc de muncă și în dezvoltarea carierei lor.

Cu un număr impresionant de 573 de participanți, Bursa Locurilor de Muncă a oferit o platformă vitală pentru întâlnirea dintre cererea și oferta de muncă. Din aceștia, 91 de persoane au fost selectate pentru a susține o probă de lucru și angajare, în timp ce 39 de persoane au fost deja integrate cu succes în câmpul muncii.

Prefectul Doris Visirin a evidențiat eforturile organizatorilor în furnizarea de servicii de consiliere și orientare profesională, care au avut un impact semnificativ în sprijinirea tinerilor în construirea unei cariere solide. Mai ales elevii au beneficiat de consiliere specializată, care i-a ajutat să-și dezvolte un portofoliu adecvat pentru intrarea pe piața muncii după absolvire.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Cățelușă salvată de pompierii hunedoreni

Publicat

pe

Redactat de

O cățelușă a fost salvată de pompierii hunedoreni.

În dimineața zilei de 19 aprilie 2024, echipa de intervenție a Detașamentului de pompieri Deva a fost alertată de o situație delicată în localitatea Vălișoara. O cățelușă se afla captivă între două ziduri, la o adâncime de aproximativ 2 metri, necesitând intervenția imediată a salvatorilor.

Fără să stea pe gânduri, membrii echipei, alcătuită din Alin, Radu, Flavius și Cosmin, au răspuns prompt apelului, echipându-se în grabă și pregătindu-se pentru misiunea de salvare. Cu spiritul lor caracteristic și determinare, aceștia au plecat spre locul incidentului sub îndrumarea comandantului de echipaj.

La fața locului, pompierii au găsit o scenă tensionată, cu cățelușa unei familii prinsă între ziduri, emițând sunete de disperare și suferință. Cu abilitățile lor profesionale și echipamentul adecvat, salvatorii au lucrat asiduu timp de aproximativ 30 de minute pentru a o elibera pe micuța Rosa din strânsoarea zidurilor.

”Ajunși la locul solicitării, pompierii au găsit cățelușa unei familii, schelălăind imobilizată între ziduri. Cam 30 de minute a durat până ce salvatorii, folosindu-se de accesoriile din dotarea autospecialei, au reușit să o salveze pe Rosa, o pufoșenie iubitoare și neastâmpărată, care tare fericită a fost ajungând din nou în brațele stăpânei sale. Felicitări, colegilor noștri! Fiecare reușită a voastră ne umple inimimile de bucurie si ne face ziua mai frumoasă!”, transmite ISU Hunedoara.

Finalmente, cu eforturi conjugate și determinare neclintită, cățelușa a fost salvată cu succes și predată în siguranță în brațele recunoscătoare ale stăpânei sale. Gestul lor eroic și devotamentul față de misiune au fost răsplătite cu felicitări și recunoaștere din partea ISU Hunedoara.

Această intervenție de succes nu numai că a adus alinare și fericire unei familii, ci a demonstrat încă o dată profesionalismul și dedicarea exemplară a echipei de pompieri, care rămâne în slujba comunității în orice situație de urgență.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Asociația Composesorală Dealu Mare

Asociația Composesorală Dealu Mare, cu sediul în comuna Densuș, sat Poieni, nr. 20, județul Hunedoara, titular al planului: ,,AMENAJAMENTUL FONDULUI FORESTIER PROPRIETATE PRIVATĂ APARȚINÂND ASOCIAȚIEI COMPOSESORALE DEALU MARE, COMUNA DENSUȘ, JUDEȚUL HUNEDOARA”, propus a fi realizat pe raza județului Hunedoara, anunță publicul interesat asupra audierii publice a proiectului de amenajament silvic, a Raportului de mediu și a Studiului de Evaluare Adecvată care va avea loc în data de 03.06.2024 începând cu ora 15:00 la Căminul Cultural din sat Poieni, nr. 24, comuna Densuș, județul Hunedoara.

Autoritățile participante:

Consiliul Județean Hunedoara

-APM Hunedoara

-Serviciul Comisariatului Județean al Gărzii Naționale de Mediu Hunedoara

-Garda Forestieră Hunedoara

-Direcția Silvică Hunedoara

-Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate ST Hunedoara

-Direcția pentru Agricultură a județului Hunedoara

-Direcția Județeană pentru Cultură Hunedoara

-Inspectoratul pentru Situații de Urgență ,, Iancu de Hunedoara”

-Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara

-Direcția de Sănătate Publică a județului Hunedoara

-Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Hunedoara

-Primăria Densuș

Dezbaterea este deschisă publicului interesat, care poate participa la ședință sau care poate trimite comentarii în scris APM Hunedoara la adresa Deva, str. Aurel Vlaicu, nr. 25, e-mail office@apmhd.anpm.ro, sau titularului la sediul din Comuna Densuș, sat Poieni, nr. 20, județul Hunedoara până la data de 03.06.2024.

Publicul interesat poate formula comentarii și ON LINE în timpul ședinței de dezbatere publică pe platforma Zoom accesând următorul link https://us05web.zoom.us/j/83203871478?pwd=a1VXQXbEIXhxvn3ZtlaimLffwflAwe.1 și folosind parola 4rq65R

Asociația Composesorală Dealu Mare, cu sediul în Comuna Densuș, sat Poieni, nr.20, județul Hunedoara, titular al planului: ,,AMENAJAMENTUL FONDULUI FORESTIER PROPRIETATE PRIVATĂ APARȚINÂND ASOCIAȚIEI COMPOSESORALE DEALU MARE, COMUNA DENSUȘ, JUDEȚUL HUNEDOARA”, propus a fi realizat pe raza județului Hunedoara, anunță publicul interesat asupra disponibilizării proiectului de plan și a finalizării Raportului de mediu. Consultarea proiectului de plan și a Raportului de mediu se poate face la sediul titularului din sat Poieni, nr. 20, comuna Densuș, județul Hunedoara, de luni până vineri între orele 10:00-16:00.

Comentariile și propunerile se vor transmite în scris la sediul titularului și la sediul APM Hunedoara din Deva, str. Aurel Vlaicu, nr. 25, în termen de 45 de zile calendaristice de la data prezentului anunț.

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate