
Au cuţitul la împărţirea „caşcavalului”!
Un deputat şi un senator de Hunedoara au prins funcţii de conducere în cele mai importante organisme de specialitate ale Legislativului. Ceilalţi reprezentanţi ai judeţului în forul decizional al ţării împart mai multe posturi de membri, secretari şi vicepreşedinţi
Pe lângă iniţiativele legislative pe care le au pe parcursul mandatului de deputat sau senator, importanţa problemelor pe care reuşesc să le rezolve pentru judeţul sau circumscripţia electorală pe care o reprezintă în forul decizional al României, măsura activităţii, dar şi a pregătirii profesionale a parlamentarilor de Hunedoara este dată şi de comisiile din care fac parte, precum şi de funcţiile ocupate de aceştia în respectivele organisme.
Cei 12 parlamentari ai judeţului, proaspăt aleşi la alegerile din 9 decembrie, şi-au preluat mandatele de deputaţi sau senatori, au depus jurământul de credinţă, iar apoi au fost repartizaţi în comisiile de specialitate ale celor două camere ale Legislativului. Pe lângă pregătirea profesională, în stabilirea apartenţei la una dintre aceste comisii, dar şi a funcţiei pe care fiecare o ocupă aici, a contat foarte mult şi tabăra politică a parlamentarilor. Câţi deputaţi şi senatori de Hunedoara au prins posturi de conducere în comisiile de specialitate ale Legislativului, aflaţi din rândurile de mai jos.
Doi noi, doar unul cu funcţie
Cu opt deputaţi s-a pricopsit judeţul Hunedoara după alegerile parlamentare, redistribuirea aducând în plus un reprezentant în Camera Inferioară a Legislativului. Deputatul ce şi-a obţinut mandatul „din resturi” este Mircia Muntean, reprezentant al PDL şi fost primar al Devei, timp de 16 ani. Acesta este de profesie inginer, având specializări în prelucrări plastice şi tratamente termice, dar şi în furnale şi oţelării, însă când a ajuns deputat nu a mai prins decât un loc de membru într-o comisie de mică importanţă şi cu un caracter relativ tehnic pentru activitatea parlamentară: cea privind stabilirea deputaţilor şi senatorilor, organizarea şi funcţionarea şedinţelor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului. Muntean este, de altfel, şi singurul reprezentant al PDL Hunedoara în Parlamentul României şi apartenenţa la tabăra opoziţiei şi-a pus amprenta şi asupra locului pe care fostul primar îl ocupă în comisiile de specialitate.
De mult mai mult noroc din acest punct de vedere s-a bucurat un alt deputat de Hunedoara, proaspăt ales, în decembrie 2012. Tânăra de 37 de ani, Natalia Intotero de la PSD – USL îşi va continua preocuparea pentru politică externă, avută anterior obţinerii mandatului de deputat, din funcţia de preşedinte al Departamentului Românilor de Pretutindeni din cadrul MAE. Intorero a prins postul de vicepreşedinte al Comisiei pentru Politică Externă a Camerei Deputaţilor.
Nici şeful ei pe linie politică, liderul PSD Hunedoara, Laurenţiu Nistor, ales pentru a doua oară în funcţia de deputat, nu a scăpat o funcţie într-o comisie de specialitate. De profesie inginer economist, Nistor este vicepreşedinte al Comisiei pentru Administraţie Publică, amenajare teritoriului şi echilibru ecologic, dar numai membru în cea pentru politică economică şi privatizare.
Partidul sau pregătirea profesională?
Deşi se află la al doilea mandat de deputat de Valea Jiului, Cristian Resmeriţă, de la PSD, pare să nu fi reuşit să se impună în rândul colegilor, deşi face parte din tabăra puterii. De meserie profesor de fizică, Resmeriţă va fi, în următorii patru ani, doar membru în Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport a Camerei Deputaţilor.
Dublu licenţiată în drept şi ştiinţe economice, posesoare a unui doctorat în ştiinţe inginereşti, aflată la al treilea mandat de deputat, Monica Iacob Ridzi e dovada vie a faptului că tot partidul decide şi comisia de specialitate, dar şi postul ocupat în cadrul acesteia. După ce, timp de opt ani, a reprezentat PDL, Monica Iacob Ridzi a ajuns în 2012 deputat de Valea Jiului din partea PPDD, partid intrat în premieră în Parlament. Deşi este o doamnă deşteaptă şi cu pregătire profesională de care poate să fie mândră, însă face parte dintr-o tabără politică din Opoziţie, Ridzi va fi, în acest mandat, doar membru în Comisia pentru buget, finanţe şi bănci, dar şi în cea de afaceri europene a Camerei Deputaţilor.
Tot membru în Comisia de buget, finanţe şi bănci, cea mai importantă a camerei inferioare a Parlamentului este şi Carmen Hărău, proaspăt deputat de Hunedoara. De profesie economist, conferenţiarul universitar şi omul de afaceri Carmen Hărău va lua decizii într-un domeniu în care se simte „ca peştele în apă”, respectiv cel al finanţelor.
Şefu-i şef şi ca deputat
„Unchiul” cum este poreclit de prieteni, dar şi de colegii de partid, fostul senator PNL de Hunedoara, Dan Radu Ruşanu se dovedeşte la fel de „bazat” şi în primul său mandat de deputat, obţinut în decembrie 2012. Cu o pregătire de economist, când nu e parlamentar, Ruşanu lucrează ca şi consultant fiscal, iar CV mai are trecute o grămadă de funcţii de conducere ocupate în cadrul unor bănci din România. În mandatul 2012- 2016, liberalul Dan Radu Ruşanu va avea un cuvânt greu de spus în ceea ce priveşte legile din domeniul fiscal, dar şi sumele de care poate beneficia judeţul Hunedoara, acesta fiind preşedintele Comisiei de Buget, Finanţe şi Bănci din cadrul Camerei Deputaţilor.
Mai tânăr decât Ruşanu, dar şi cu mai puţină experienţă este deputatul Bogdan Ţîmpău, membru PNL şi aflat la al doilea mandat. Caracterizat ca fiind unul dintre cei mai harnici parlamentari de Hunedoara în perioada 2008 – 2012, în acest mandat de deputat, Ţîmpău îşi va folosi cunoştinţele în domeniul finanţelor şi contabilităţii, dobândite în urma absolvirii unei facultăţi de ştiinţe economice, de pe poziţia de secretar al Comisiei pentru Industrii şi Servicii.
Deşi a fost ales la nivel naţional, nu în circumscripţia din judeţ, Gheorghe Firczak, deputat al minorităţii rutene, poate fi inclus printre parlamentarii de Hunedoara, fiind localnic. Aflat la al patrulea mandat, Firczak, de profesie doctor în istorie, va fi, în următorii patru ani, secretar al Comisiei pentru egalitatea de şanse între bărbaţi şi femei şi membru al celei a revoluţionarilor din 1989.
Un secretar, un preşedinte şi un ministru
Redistribuirea a adus judeţului încă un senator de Hunedoara, în total patru, Haralambie Vochiţoiu de la PPDD fiind cel care a prins mandatul „la ultima strigare”. Ajuns în Parlament de pe poziţia de consilier judeţean, ca senator, Vochiţoiu va fi secretar al Biroului Permanent, însă doar membru în Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială a Camerei Superioare a Legislativului.
De la senator PDL ales în 2008, Dorin Păran va fi, din 2012, reprezentant al USL Hunedoara în acest for decizional. Cu o diplomă de inginer în construcţii hidrotehnice, Păran va ocupa un post de membru în Comisia pentru Privatizare şi Administrarea Activelor Statului din cadrul Senatului.
Şi pentru că un deputat de Hunedoara a prins şefia unei comisii, era normal ca acelaşi lucru să se întâmple şi în cazul senatorilor. Cel care se va lauda, în următorii patru ani, cu un post de preşedinte al unei comisii de specialitate este Cosmin Nicula de la PSD – USL. Acesta reprezintă Valea Jiului în Senat, la fel ca şi Haralambie Vochiţoiu, e de profesie economist şi va conduce Comisia de Buget, Finanţe, Activitate Bancară şi Piaţă de Capital a acestei camere.
Cel de-al patrulea senator al judeţului este Mariana Câmpeanu, însă acesta va fi mult mai ocupată cu activitatea de ministru al Muncii, post pe care îl ocupă, decât cu cea de component al unei comisii din cadrul Camerei Superioare a Parlamentului.