Connect with us
Data: 11/01/2025
.

Actualitate

Ruta care va traversa județul Hunedoara va purta numele de „Terra Daco Romana și va măsura 98 de kilometri. Primii kilometri din Via Transilvanica, omologați de Ministerul Turismului

Publicat

pe

Peste 130 de kilometri, din cei aproximativ 1.000, din Via Transilvanica, proiect iniţiat anul trecut de asociaţia Tăşuleasa Social, au fost omologaţi oficial de Ministerul Turismului ca traseu turistic. Anunțul a fost făcut la finalul săptămânii trecute, vineri, de către preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, într-o postare pe pagina sa de socializare.


„Via Transilvanica, drumul care uneşte românii, este omologat oficial ca traseu turistic pe teritoriul judeţului Bistriţa-Năsăud. Este o mândrie pentru mine ca, după ce în judeţul nostru s-au dat în folosinţă primii 134 de kilometri din Via Transilvanica, acest traseu să fie şi primul din România omologat oficial de Ministerul Turismului. Felicitări Alin Uşeriu şi Asociaţiei Tăşuleasa Social pentru idee şi iniţiativă şi tuturor comunităţilor pe unde trece Via Transilvanica pentru suportul oferit în implementarea acestui proiect”, a scris Radu Moldovan pe pagina sa de Facebook. Via Transilvanica reprezintă un proiect dedicat Centenarului Marii Uniri, care va porni de la Drobeta-Turnu Severin, unde a intrat pentru prima dată în ţară Regele Carol I, va străbate Transilvania şi va ajunge până la mănăstirea Putna, unde se află mormântul domnitorului Ştefan cel Mare. Traseul va avea, în total, aproximativ 1.000 de kilometri şi va străbate 10 judeţe: Mehedinţi, Caraş-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Braşov, Harghita, Mureş, Bistriţa-Năsăud şi Suceava.

Ruta care va traversa județul Hunedoara va purta numele de „Terra Daco Romana (de la intrarea în Țara Hațegului dinspre județul Caraș-Severin până la Orăștie, la granița cu județul Alba) și va măsura 98 de kilometri.

Primii 100 de kilometri, anul acesta

Fiind vorba de amenajarea unui drum extins, aceasta se va face în mai multe etape. O primă porțiune, respectiv cei 135 de kilometri ce au și fost anul acesta omologați, a fost realizată anul trecut, în 2018, pe raza județului Bistrița-Năsăud. „Ne-au inspirat potecile de pelerinaj din Spania și cele de anduranță din Statele Unite sau India, am văzut că astfel de drumuri au influențat culturi, au format comunități și au contribuit la dezvoltarea zonelor pe care le străbăteau. Via Transilvanica este un drum curajos fiindcă ne face să redescoperim repere și să vorbim despre cine suntem noi cu adevărat, de la firul de iarbă de la malul Dunării până la crestele munților. Via Transilvanica este identitate. Pentru că ne oferă șansa să ne cunoaștem mai bine istoria și astfel să ne ințelegem mai bine pe noi – ca nație”, precizau organizatorii pe pagina lor de internet.

Advertisement
Advertisement

Actualitate

Cinci atracții turistice din județul Hunedoara, în competiția „Destinația Anului”. Finaliștii, anunțați pe 25 ianuarie

Publicat

pe

Redactat de

Cinci atracții turistice din județul Hunedoara s-au calificat în competiția „Destinația Anului”. Este vorba despre Castelul Corvinilor, Cetatea Devei – la categoria „Cultură și educație”, Țara Hațegului, Cetățile Dacice din Munții Orăștiei, la categoria „Tărâmuri Fermecate”, și stațiunea Geoagiu – Băi, la categoria “Stațiuni Balneo-climaterice”.

În total, sunt peste 150 de destinații din toată țara calificate în ediția 2025, împărțite în șase categorii („Orașe care inspiră”, „Tărâmuri fermecate”, „Sate de poveste”, „Stațiuni Balneo-climaterice”, „Distracție și aventură”, „Cultură și educație”). Destinațiile calificate vor trece printr-o etapă de selecție riguroasă bazată pe criterii cantitative. Destinațiile finaliste vor fi anunțate oficial pe 25 ianuarie 2025, pe www.destinatiaanului.ro.

Destinația Anului” este o competiție de interes național, organizată în parteneriat cu Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Alianța pentru Turism, Uniunea Consiliilor Județene din România, Institutul pentru Orașe Vizionare (IOV), Oficiul Național al Turismului al Republicii Moldova, Asociația Cred în România, Federația Industriei Hoteliere din România (FIHR), Federația Asociațiilor de Promovare Turistică din România (FAPT), RoBoost Antreprenorești, Urlaub in Rumänien, Academia de Studii Economice București și Asociația de Ecoturism din România (AER) și Mamaia.

În sezonul patru al competiției, printre câștigători au fost Castelul Corvinilor și Cetățile Dacice din Munții Orăștiei, la două categorii foarte disputate – „Atracții Cultural – Educative”, respectiv „Tărâmuri cu istorie și tradiție”.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Doi hunedoreni și un ieșean, bănuiți de mai multe spargeri în Alba -Iulia

Publicat

pe

Redactat de

Trei tineri, cu vârste cuprinse între 20 și 27 ani, doi din județul Hunedoara, iar celălalt din județul Iași, au ajuns în spatele gratiilor, după ce ar fi dat mai multe spargeri în Alba -Iulia. Aceștia sunt bănuiți că ar fi sustras scule electrice în valoare totală de aproximativ 93.000 de lei.

“Din verificările efectuate de poliţişti, a reieşit că, în perioada 6 decembrie 2024 – 4 ianuarie 2025, trei bărbaţi, în vârstă de 27 de ani, din localitatea Răchiteni, judeţul Iaşi, 25 de ani, din municipiul Orăştie, judeţul Hunedoara, respectiv 20 de ani, din municipiul Orăştie, judeţul Hunedoara, ar fi pătruns, prin efracţie, în incinta unor imobile aflate în construcţie, ar fi forţat sistemul de acces şi ar fi distrus geamurile unor autoturisme parcate în zona şantierelor sau pe spaţiul public, pe raza municipiului Alba-Iulia, de unde ar fi sustras scule electrice, produse electronice şi produse cosmetice, în valoare totală de aproximativ 93.000 de lei”, au informat reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Alba.

Opt percheziții, pe raza județului Hunedoara

Pentru documentarea activităţii infracţionale a persoanelor bănuite, poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Alba Iulia, împreună cu poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, poliţişti din cadrul Poliţiei Municipiului Orăştie, sprijiniţi de poliţiştii Serviciului pentru Acţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, respectiv Serviciului pentru Acţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara, au efectuat opt percheziţii domiciliare, pe raza judeţului Hunedoara, la domiciliile persoanelor bănuite sau la imobilele utilizate în activitatea infracţională. “În urma percheziţiilor, au fost identificate şi ridicate scule electrice, produse cosmetice, articole vestimentare utilizate de autori, cu ocazia săvârşirii faptelor, telefoane mobile utilizate în activitatea infracţională şi alte bunuri de interes pentru cauză. Valoarea prejudiciului recuperat, până în prezent, este de aproximativ 20.000 de lei”, au mai informat reprezentanții IPJ Alba.

În cursul zilei de ieri, 10 ianuarie 2025, cei trei bărbaţi au fost prezentaţi Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, în vederea dispunerii măsurilor legale.

Cercetările sunt continuate.

Citeste mai mult ...

Actualitate

FOTO: Gospodărie cuprinsă de flăcări în Bucium-Orlea

Publicat

pe

Redactat de

Echipaje de intervenție formate din 20 pompieri militari din cadrul ISU Hunedoara au intervenit, în această după-amiază, pentru localizarea și lichidarea unui incendiu produs la casa de locuit și la anexele unei gospodării din satul Bucium-Orlea, comuna Sântămăria-Orlea.

La sosirea pompierilor ardea generalizat casa de locuit, garajul și anexele gospodăriei. Echipajele au intervenit de urgență cu 5 autospeciale de stingere cu apă și spumă, de medie și mare capacitate, o autospecială de primă intervenție și comandă, dar și cu o ambulanță SMURD. Din fericire nicio persoană nu a fost rănită.

Suprafața afectată de flăcări a fost de aproximativ 200 metri pătrați, iar intervenția promptă a pompierilor a salvat de la distrugere o parte importantă a casei.

La sosirea pompierilor, într-o anexă cuprinsă de foc au fost găsite 4 animale (două vaci și doi porci) care au murit din cauza efectelor incendiului.

Pompierii care au acționat pentru localizarea și stingerea incendiului fac parte din subunitățile ISU Hunedoara de la Deva, Bretea Română, Baru, Totești și de la Detașamentul de pompieri Hunedoara al cărui comandant a coordonat intervenția.

La intervenția pentru stingerea focului, alături de pompierii militari au participat și lucrători ai Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU) din comuna Sântămăria Orlea.

După lichidarea incendiului, misiunea pompierilor a continuat pentru a pune în siguranță proprietatea prin eliminarea oricărei posibilități de reaprindere a flăcărilor, având în vedere că pe terenul gospodăriei se află o cantitate mare de material lemnos.

Cauzele probabile care au determinat izbucnirea incendiului urmează să fie stabilite.

FOTO: ISU Hunedoara

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate