
Rutenii sunt Creștinii ortodocși de rit vechi și sărbătoresc Crăciunul pe 7 ianuarie. Calendarul Iulian, sau pe stil vechi, este decalat cu 13 zile față de calendarul oficial și Biserica Ortodoxă Română a trecut la noul calendar pe 1 octombrie 1924. În ziua de Crăciun, fiecare creștin ortodox de rit vechi merge la biserică, la Liturghie, apoi, la prânz familiile se reunesc la masa tradițională.
Crăciunul pe stil vechi este o sarbătoare la fel de importantă pentru cei care au ales să cinstească Nașterea Domnului după un alt calendar. Potrivit calendarului Iulian, sărbătoarea Crăciunului este stabilită pe 7 ianuarie. Aceasta este data în care rutenii din Maramureș celebrează ziua Nașterii Domnului Iisus Hristos, care se face potrivit obiceiurilor moștenite din generație în generație.
Tradiții și obiceiuri ale Crăciunului pe rit vechi
În Ajunul Crăciunului se ține post, pe masa tradiția cere, să fie așezate cele douăsprezece feluri de mâncare, în numele celor doisprezece apostoli. Bucatele au o varietatea de gusturi și arome tradiționale care te introduc, treptat, în atmosfera Sfintei sărbători. Gospodinele pregătesc cu deosebită atenție preparate precum: sarmalele de post cu hribi, ciupercile cu usturoi, grâul fiert cu nucă, compotul de prune afumate, ciorbele tradiționale, cozonacul, diversele prăjituri asortate și pâinea coaptă pe vatră. Toate produsele sunt realizate în gospodăriile proprii.
Imediat după servirea cinei, încep să apară colindătorii. Copii și tineri, îmbrăcați în costume tradiționale, colindă pe la casele rudelor și prietenilor, în cete, pentru a trasmite vestea cea bună a Nașterii Pruncului Sfânt, aceștia fiind răsplătiți de către gazde cu nuci, colaci, cozonaci sau bani.
În prima zi a Crăciunului, toți creștinii ortodocși de rit vechi participă la Sfânta Liturghie, slujba religioasă fiind oficiată la biserica din sat.
După încheierea slujbei, credincioșii rămân să asculte cele două grupuri bărbătești de colindători: Viflaimul și Colinda Bătrână, care sunt prezente în fiecare zi în biserică, iar după aceea umblă din casă în casă pentru a vesti marea minune, iar banii strânși sunt donați către Biserică. Apoi, comunitatea se invită unii pe alții la colindat și așa petrec Sfânta Sărbătoare, laolaltă, cu voie bună în frumoasa atmosferă a colindei.
Ca întotdeauna, Ivan Petrețchi, președintele filialei Maramureș a Uniunii Culturale a Rutenilor din România, împreună cu familia sa, l-a avut ca oaspete pe domnul dr. Gheorghe Firczak, președintele U.C.R.R., care a participat la toate datinile și obiceiurile Crăciunului pe stil vechi, alături de rutenii din zonă.
În localitatea Bistra-Maramureș aceste tradiții sunt deosebit de frumoase, deoarece prin acele persoane membre a comunității rutene se resimte an de an, spiritualitatea acestor sărbători, iar transmiterea lor către generațiile viitoare sunt argumente ale perenității rutene pe aceste meleaguri.