
Plătesc să se bată cu curenţii
Pe defileu, în zona Mănăstirii Lainici, începe călătoria amatorilor de senzaţii tari pe plută, înfruntând valurile
Zeci de tineri, pasionaţi de adrenalină au venit deja în Defileul Jiului pentru a practica raftingul. Cei care se ocupă de acest sport sunt deja în priză cam de două săptămâni, iar vremea e numai bună pentru datul cu pluta.
În plus, am primit asigurări de la cei care organizează partidele de rafting pe apa ce izvorăşte din Valea Jiului, că acesta este unul dintre cele mai bune râuri din ţară. „Cred că persoanele care vin să practice acest sport o ştiu deja. Apa Jiului are debit tot anul, iar Jiul e unul dintre cele mai bune râuri din ţară, alături de Buzău şi Cerna”, ne-a precizat Istvan Komaromy, unul dintre organizatorii partidelor de rafting în Defileul Jiului.
Traseu canion sau în aval
Totul începe în zona Mănăstirii Lainici, acolo unde debitul apei e cel mai potrivit, iar la întrecere şi distracţie vin oameni din toată ţara, dar şi din străinătate. „Anul trecut am avut de peste tot din România, dar predomină bucureştenii, care au văzut cât e de bine aici. Se cazează în Petroşani, sau la Cheile Buţii înspre Câmpu lui Neag şi apoi vin la noi. Trebuie să spun că avem şi străini şi anul trecut au venit tocmai din Israel, căci au aflat depe internet despre noi şi le-a plăcut mult”, a mai adăugat Istvan Komaromy.
Cei care vor să practice acest sport află chiar de pe site, că accesul se poate face cu un automobil pe E79 din direcţia Petroşani sau Târgu Jiu, iar punctul de întâlnire este la Hotel Lainici, pe partea dreaptă a drumului E79, la circa 20 km N de Bumbeşti Jiu. Există astfel două trasee: unul canion, în amonte de Lainici, cu o lungime de 13 km, care poate fi parcurs în 2-3 ore, iar celălalt în aval de Lainici, de 14 km.
Curbe, stânci şi apă din belşug
Specialiştii spun că traseul canion de rafting de pe Jiu este unul din cele mai spectaculoase din ţară. „Râul învolburat curge într-o albie îngustă mărginită deseori de stânci de mai multe zeci de metri. Râul are foarte multe curbe, este plin de stânci pe care trebuie să le ocolim în timp ce ne lovim de valuri care ne udă din cap până în picioare. Pe traseul doi, râul devine mai lat, însă pe nivel de apă crescut valurile sunt uriaşe. În două zile putem încerca amândouă trasee”, se arată pe site-ul de specialitate al celor care organizează partidele de rafting. Preţul pentru un grup de minimum 6 persoane pentru o tură, pe zi este de 45 euro/persoană, iar pentru două ture 79 de euro. Preţul include echipamentul profesional de rafting (barcă, vâsle, vestă de salvare, costum şi încălţăminte din neopren, cască de protecţie), instructajul, serviciul ghizilor (atestaţi IRF) şi, nu în ultimul rând, buna dispoziţie. Activităţile sunt coordonate de ghizi experimentaţi în condiţii de protecţie şi siguranţă.
Pot participa persoane de orice vârstă, indiferent de condiţia fizică şi experienţa în domeniu.