Connect with us
Data: 26/06/2024
.

Actualitate

S-a semnat contractul de finanțare pentru alimentarea cu gaz a Centralei Mintia. “Este un proiect grandios”

Publicat

pe

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, și Ion Sterian, director general al SNTGN Transgaz SA, au semnat un contract de finanțare pentru construirea conductei de transport gaze naturale în vederea alimentării Centralei Mintia, din județul Hunedoara.

 

Potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei, proiectul are o valoare totală de 60,4 milioane de euro, iar valoarea finanțării din Fondul pentru modernizare este de 6,8 milioane de euro.

Este un pas înainte pentru ca în 2026 această centrală să fie pusă în funcțiune. Asigurăm practic materia primă, gazul, pentru centrală. Este un proiect grandios, cea mai mare centrală pe gaz din Europa – 1.700 MW putere instalată. Acest proiect înseamnă pentru români locuri de muncă, vorbim de peste 1.200 de locuri de muncă pe perioada construcţiei centralei, vorbim de o energie sigură produsă în bandă, vorbim de cea mai eficientă centrală din Europa, cu un randament de 64% şi, deci, de un sprijin substanţial pe care România îl primeşte pe traiectoria de tranziţie verde şi de înlocuire a cărbunelui din mixul energetic cu gaze naturale, o resursă strategică la care România are acces. Acest demers se subscrie angajamentului meu pentru salvarea locurilor de muncă din Valea Jiului și pentru renașterea sectorului energetic în zonă. Am mai spus și reiterez, nu vom lăsa pe nimeni în urmă”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

Conducta va alimenta și alți consumatori industriali și, de asemenea, consumatori casnici. Amplasarea lucrărilor pentru conducta de transport gaze naturale pentru alimentarea Centralei Mintia este în extravilanul și în intravilanul comunelor Sântămăria Orlea, Bretea Română, Băcia, Cârjiți, Vețel și orașele Călan, Hunedoara, Deva, pe o distanță totală de 56,5 kilometri.

Advertisement

„Prin semnarea contractului de finanțare din Fondul pentru Modernizare, respectiv proiectul de investiții Conductă de transport gaze naturale pentru alimentarea Centralei Mintia (cuprinzând alți consumatori industriali și casnici), cu toate că asigură doar 11 % din valoarea investițională, Transgaz își reafirmă angajamentul ferm de a continua demersurile pentru obținerea de finanțări nerambursabile în scopul implementării programului strategic de investiții în dezvoltarea și modernizarea infrastructurii de transport gaze naturale. La o capacitate de 1700 MW, cu un consum anual de 2,5 miliarde mc de gaz, Centrala de la Mintia, devine practic, cel mai mare consumator de gaze naturale din țara noastră și va contribui semnificativ la creșterea consumului de gaze naturale al României. La acest gazoduct se vor racorda toate unitățile administrativ-teritoriale traversate de acesta, contribuind astfel la dezvoltarea economică a regiunii și la creșterea standardului de viață al comunității. Și prin această investiție, Transgaz continuă să contribuie la dezvoltarea sustenabilă a economiei naționale, prin valorificarea superioară, în interiorul țării, a gazului care urmează să fie extras din perimetrele offshore din Marea Neagră, la creșterea și consolidarea securității energetice naționale, regionale și europene”, a declarat, la rândul său, Ion Sterian, director general al SNTGN Transgaz SA.

Proiectul ”Conductă de transport gaze naturale pentru alimentare Centrala Mintia” cu sprijinul Ministerului Energiei a fost declarat, proiect de importanță națională în domeniul gazelor naturale. Transgaz a depus, prin Ministerul Energiei, un număr de 12 proiecte pentru extinderea și modernizarea infrastructurii de transport gaze naturale fiind aprobate, până în prezent, patru proiecte pentru a fi finanțate din Fondul pentru modernizare.

Fondul pentru Modernizare (FM) este constituit din veniturile obținute prin licitarea pe piață a 2% din certificatele de emisii de gaze cu efect de seră (GES) la nivelul UE, pentru perioada 2021-2030, România având alocat un procent de 11,98%, ce reprezintă un buget de peste 15 miliarde euro care poate fi utilizat până în anul 2030.

 

Advertisement

Actualitate

„Ziua Internațională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri”. 18 cazuri de intoxicații cu substanțe psihotrope, raportate în județ, anul trecut

Publicat

pe

Redactat de

În fiecare an, la 26 iunie, este marcată, la nivel mondial, Ziua Internațională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri. Această dată a fost stabilită prin Rezoluția 42/112 din 7 decembrie 1987 de Adunarea Generală a ONU ca un moment oportun pentru a face cunoscute nevoia de cooperare și suportul statelor pentru atingerea unui obiectiv comun: o comunitate internațională fără abuz de droguri.

„Acțiunile organizate la nivel mondial în acest an urmăresc să pună accent pe faptul că politicile eficiente trebuie să se bazeze pe dovezi, cercetare, respect față de drepturile omului, compasiune și o înțelegere deplină a implicațiilor sociale, economice și a efectelor abuzului de droguri asupra sănătății. Provocările aduse de abuzul și traficul ilicit de droguri nu pot fi rezolvate în izolare de o singură regiune, sau o singură țară, de aceea ne alăturăm eforturilor de informare desfășurate în întreaga lume, cu scopul de a contribui la creșterea gradului de conștientizare al populației cu privire la problema majoră pe care o reprezintă abuzul și traficul ilicit de droguri pentru sănătate. Consumul de droguri ilicite determină probleme grave de sănătate, dependența de drog, afectarea funcției cognitive, a capacității de a gândi clar, de a lua decizii și de a rezolva probleme, dar și boli de inimă și afecțiuni respiratorii. Consumul de droguri crește riscul de contractare a unor boli infecțioase, precum HIV, hepatită B și hepatită C în situația în care drogurile sunt administrate folosind aceeași seringă și/sau dacă nu se protejează în timpul actului sexual. Zeci de milioane de oameni din întreaga lume suferă din cauza afecțiunilor cauzate de consumul de droguri, deoarece acestea pot afecta pe oricine, fie direct prin consum, fie indirect, prin impactul asupra familiilor, comunităților, instituțiilor și afacerilor. De asemenea, consumul de droguri duce la expunerea oamenilor la fenomenul violenței legată de droguri și la consecințele acesteia. Disponibilitatea drogurilor rămâne ridicată la nivelul tuturor tipurilor de substanțe, iar amploarea și complexitatea producției de droguri ilegale în Europa continuă să crească”, arată reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara.

În Raportul mondial privind drogurile al Națiunilor Unite din 2023 se estimează că în anul 2021, la nivel mondial, una din 17 persoane cu vârsta de peste 15 ani a utilizat în ultimul an o substanță ilegală, ceea ce înseamnă o creștere de aproximativ 23% în ultimii zece ani.

Potrivit Raportului Național privind Situația Drogurilor din 2022 realizat de Agenția Națională Antidrog, în România, aproximativ 10,7% dintre persoanele cu vârsta între 15-64 de ani au consumat cel puțin un tip de drog ilicit de-a lungul vieții, iar 6% au consumat în ultimul an. S-a observat o pondere mai mare a consumului de-a lungul vieții la populația tânără cu vârsta între 15-34 de ani, în comparație cu populația generală.

“Eforturile de combatere a abuzului de droguri în România includ programe de reducere a riscurilor, inițiative de prevenire și acțiuni sporite de aplicare a legii care vizează traficul de droguri. Aceste eforturi urmăresc să abordeze atât consecințele asupra sănătății, cât și cele sociale ale consumului de droguri în țară. Întrucât problema mondială a drogurilor afectează milioane de oameni, combaterea piețelor ilicite de droguri necesită solidaritate globală, cooperare și construirea consensului între decidenți la nivel internațional”, mai arată reprezentanții DSP Hunedoara.

Advertisement

Potrivit DSP Hunedoara, anul trecut, în 2023, în județ au fost raportate 18 cazuri de intoxicații cu substanțe psihotrope.

Numărul de cazuri noi de intoxicații cu substanțe psihotrope raportate de unitățile spitalicești din județul Hunedoara

 

2017 2018 2019 2020* 2021* 2022 2023
Intoxicații cu substanțe psihotrope (cazuri noi) 24 25 37 20 6 3 18

* În contextul pandemiei COVID-19

 

Advertisement

DSP Hunedoara, împreună cu Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al județului Hunedoara, vor organiza o acțiune de informare cu ocazia ,,Zilei Internaționale de Luptă Împotriva Consumului și Traficului Ilicit de Droguri” și Luna Naţională a Informării despre Efectele Consumului de Alcool, astăzi, 26 iunie, între orele 11:00-14:00 în incinta galeriei Shopping City Deva.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Accident cu doua victime la Călan

Publicat

pe

Redactat de

Un accident rutier a avut loc la Călan.

Accident rutier în Călan. Potrivit SAJ Hunedoara , sunt două victime încarcerate afirmativ.

Intervine SAJ cu medic de la Hunedoara și SMURD Hunedoara

Citeste mai mult ...

Actualitate

Repopulare cu păstrăvi în bazinul superior al Văii Grădiștea de Munte. Cinci mii de puieți, eliberați în apă

Publicat

pe

Redactat de

Silvicultorii din cadrul Ocolului Silvic Grădiște au efectuat, și în acest an, acțiunea de repopulare cu puiet de păstrăv în bazinul superior al Văii Grădiștea de Munte. Un număr de cinci mii de puieți de păstrăv indigen au fost eliberați în apă.

Puieții de păstrăv introduși în noul habitat provin din păstrăvăria Direcției Silvice Hunedoara de la Roșcani, administrată de Ocolul Silvic Dobra.

“Au fost introduși în apele pâraielor afluente un număr de 5.000 bucăți puieți de păstrăv indigen, proveniți de la păstrăvăria Direcției Silvice Hunedoara de la Roșcani, administrată de Ocolul Silvic Dobra. Acțiunea de repopulare vine să compenseze factorii destabilizatori tot mai accentuați care perturbă viața și reproducerea păstrăvului indigen în mediul natural, respectiv fenomenele de torențialitate și prezența prădătorilor, între care cel mai activ este vidra”, au informat reprezentanții Romsilva -Ocolul Silvic Grădiște. 

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate