Connect with us
Data: 10/12/2024
.

Actualitate

Salcâmii înfloriţi au adunat apicultorii în zona Jieţ din Valea Jiului

Publicat

pe

În căutarea nectarului…

Proprietari de stupi din judeţul Gorj şi-au pus albinele la treabă. Pasionaţi de o îndeletnicire costisitoare, aceştia se tem de ploaia prea multă, dar şi de secetă

Clima extrem de schimbătoare, dar şi lipsa subvenţiilor îi pune pe apicultori la grea încercare. Oamenii cheltuiesc mii de euro ca să îşi întreţină albinele şi câştigă prea puţini bani.

Bat ţara în lung şi lat, după cum îi ajută anotimpul, dar şi clima schimbătoare de la o zi la alta şi stau cu albinele pe câmp, rugându-se să nu plouă prea mult, dar nici să nu fie nici secetă.

„M-am născut printre stupi”

Advertisement
„Ar fi bine să primim şi noi ceva subvenţii că albinele sunt viaţă” - Petre Ciorchină, apicultor gorjean

„Ar fi bine să primim şi noi ceva subvenţii că albinele sunt viaţă” – Petre Ciorchină, apicultor gorjean

Albinele sunt viaţă, iar asta o recunosc şi cei care au ajuns acum în Valea Jiului, la poalele Munţilor Parâng unde, de câteva zile, a înflorit salcâmul. Ploile, însă, au ţinut albinele în stup şi apicultorii caută locul potrivit. Undeva, în zona Jieţ, am găsit un grup de crescători de albine venit tocmai din Gorj, pentru că acum e sezon bun, dar care s-au plâns că a plouat prea mult. Unul dintre cei veniţi cu stupii aici spune că e pensionar şi, după ce a lucrat la mină, acum s-a reîntors la stupi, pentru că printre ei s-a născut. „Vin din Gorj. E greu şi plăcut să fii apicultor. Ducem o viaţă grea, că e costisitor să le întreţii, iar statul nu ne ajută deloc. Noi nu avem subvenţii ca agricultorii sau crescătorii de vite. Ar fi bine să primim şi noi ceva, că dacă albinele, cum spunea Einstein, nu ar fi, viaţa nu ar mai exista pe pâmânt. Problema e că trebuie să faci meseria asta cu pasiune, ca să o laşi pentru cei care vin în urma ta. Eu m-am născut între stupi, o perioadă am lucrat la mină, până la pensie, când, în 1991, m-am reapucat de apicultură”, spune Petre Ciorchină, unul dintre gorjenii veniţi în Valea Jiului cu stupii.

Hărnicia „bâzâitoarelor” costă

Cu el sunt şi alţi apicultori, însă toţi vorbesc despre costuri şi spun că s-au apucat de apicultură cu gândul să dezvolte o afacere, dar nu pot vorbi încă de profit. „Mierea se vinde en-gros cu 16 lei şi numai dacă reuşim să vindem câte un borcan cu 18 lei, cel mult 20. Mergem la târguri. Clima ne face probleme. Aici de trei zile plouă. E floare şi albinele nu au ieşit la floare. Nu ies nici când e secetă. Batem ţara în lung şi lat ca să avem ceva în plus în gospodărie, dar investim mii de euro. Fagurul e scump, o familie costă şi ea mult. Eu am investit 10.000 de euro în stupii mei anul trecut”, spune un alt apicultor gorjean.

Cei care au venit în Valea Jiului, la poalele munţilor, spun că iniţial au dus stupii în judeţul Gorj, unde salcâmii au înflorit mai repede, acesta fiind al doilea popas al lor, iar, mai apoi, vor merge spre nord.

Stupii au fost instalaţi la poalele Parângului, în parfum de salcâm

 

Advertisement

Actualitate

Autoturisme electrice pentru municipiul Hunedoara, prin AFM

Publicat

pe

Redactat de

Șase autoturisme electrice, marca Dacia Spring, vor deservi Primăria Municipiului Hunedoara și instituțiile din subordine. Acestea au fost obținute prin Programul „Rabla Plus” – secţiunea dedicată instituţiilor publice şi unităţilor administrativ-teritoriale.

Reprezentanții municipalității hunedorene au explicat că, în această secţiune a programului, derulat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), nu a fost nevoie de predarea unor maşini vechi pentru a obţine un eco-tichet ci, pur şi simplu, s-au acordat eco-tichete primăriilor, cu principala condiţie de a se achiziţiona autoturisme ecologice. În cazul instituţiilor publice s-a aplicat şi principiul „primul venit – primul servit”. S-a procedat apoi la parcurgerea procedurii legale de achiziţie publică, fiind achiziționate astfel cele șase autoturisme.

„La Primărie aveam până acum doar două maşini, ambele de producţie autohtonă, una din 2014, cealaltă din 2019. Nu am dorit niciodată să cheltuim bani pe autoturisme, dar, dacă tot s-a ivit posibilitatea de la obţine gratuit prin programul derulat de Administraţia Fondului de Mediu, ne-am spus că nu ar strica deloc. Ca să se înţeleagă foarte clar, Primăria Hunedoara nu a plătit niciun leu pentru achiziţionarea acestor maşini, ci doar a întocmit o serie de documente. Trei dintre aceste maşini vor fi folosite de Poliţia Locală, una este în uzul Direcţiei de Asistenţă Socială, o alta va fi folosită de administraţia Castelului Corvinilor iar cea de-a şasea va fi folosită de Direcţia Proiecte cu Finanţare Europeană din cadrul Primăriei”, a explicat primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu.

 

Sursa foto: captură video Primăria Hunedoara/Facebook
Citeste mai mult ...

Actualitate

Etapă a oaspeților în Liga 4

Publicat

pe

Redactat de

În Liga 4 de fotbal Hunedoara s-au disputat meciurile etapei a XVI-a a sezonului regular, penultima programată în acest an. Runda a fost una a oaspeților, gazdele reușind doar un singur punct în meciurile disputate.

Derby nedisputat

Spunem de partide disputate, întrucât o partidă, Gloria Geoagiu – CFR Simeria, văzută un derby al rundei, nu s-a disputat, oaspeții motivând neprezentarea lor la joc prin apariția unor probleme tehnice la mijlocul de transport cu care se deplasau la meci. În ședința de joi comisiile de specialitate ale Asociației Județene de Fotbal Hunedoara, cea care organizează competiția vor lua o decizie cu privire la acest joc. Pe de altă parte, în celălalt derby al etapei, Dacia Orăștie a câștigat, oarecum surprinzător, cu 3-1 pe terenul celor de la Aurul Brad. Liderul clasamentului, Unirea DMO, s-a impus, conform așteptărilor, cu 8-1, pe terenul celor de la CSM Deva. Dintre echipele aflate în prima jumătate a clasamentului Retezatul Hațeg a obținut un egal, în deplasare, la Inter Petrila, scor 1-1, formația din Vale fiind singura gazdă care a cucerit un punct pus în joc. Apoi, într-o partidă fără implicații majore pentru partea superioară a clasamentului, CSM Vulcan a câștigat, cu 3-0, pe terenul celor de la Victoria Călan. În fine, într-un alt joc în care s-au întâlnit echipe din partea inferioară a ierarhiei, Șoimul Băița s-a impus, cu scorul de 2-0, în deplasarea de la Minerul Uricani.

Clasamentul se strânge

În urma acestor rezultate, clasamentul s-a strâns în zona podiumului. Astfel, pe primul loc, cu 43 de puncte, se află Unirea DMO, iar Gloria Geoagiu, cu 37 de puncte, își păstrează poziția secundă, chiar dacă are un meci mai puțin disputat. Iar de aici încolo începe lupta mare pentru Final Four, unde vor merge primele patru clasate la finele sezonului regular. Pe trei este Retezatul Hațeg și pe patru Aurul Brad, ambele echipe având având 30 de puncte, departajarea fiind făcută de golaveraj, respectiv +23 față de +17, iar pe cinci, cu 29 de puncte, este Dacia Orăștie. Prima parte a clasamentului este încheiată, cu 26 de CFR Simeria, care are un meci mai puțin disputat, dar de această zonă se apropie CSM Vulcan, cu 24 de puncte. Pe opt cu 19 puncte, dar și cu un meci mai puțin disputat, este Inter Petrila, iar ultimele patru clasate sunt, în ordine, Victoria Călan, cu 14 puncte, Șoimul Băița, cu 13, dar cu un meci în minus, CSM Deva, cu 6, și Minerul Uricani, singura fără puncte acumulate în campionat.

Advertisement

Ce urmează

Etapa viitoare, cea de-a XVII-a și ultima programată în acest an, este programată la sfârșitul săptămânii în curs. Capul de afiș al rundei este meciul Retezatul Hațeg – Gloria Geoagiu, dar extrem de interesante se anunță a fi și jocurile CSM Vulcan Aurul Brad și, respectiv, Dacia Orăștie – Inter Petrila. În celelalte meciuri ale etapei, adică Unirea DMO – Victoria Călan, CFR Simeria – Minerul Uricani și Șoimul Băița – CSM Deva, echipele gazde sunt cotate ca mari favorite.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Minori prinși pe stradă cu substanțe interzise, la Deva

Publicat

pe

Redactat de

Doi minori, ambii în vârstă de 17 ani, au fost depistați de polițiști având asupra lor substanțe susceptibile a face parte din categoria drogurilor. Aceștia au fost opriți de oamenii legii pe stradă, în municipiul Deva.

Unul dintre minori a fost depistat luni seară, puțin după ora 20:00, de polițiștii Biroului Ordine Publică Deva, pe o stradă din oraș, acesta fiind legitimat de oamenii legii. “În momentul efectuării controlului corporal, minorul a aruncat din mână o cantitate de substanță solidă, transparentă, sub formă de cristale, ambalată în folie din plastic. Substanța a fost ridicată în vederea continuării verificărilor, urmând a fi predată polițiștilor Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate – S.C.C.O. Hunedoara, abilitați prin lege pentru continuarea cercetărilor în cadrul dosarul de cercetare penală întocmit sub aspectul săvârșirii infracțiunii de cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpărarea sau deținerea de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept”, au informat reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.

În aceeași zi, cu doar câteva ore înainte, polițiștii Biroului Ordine Publică Deva au legitimat, pe o stradă din Deva, alți doi tineri din localitate. La efectuarea controlului corporal, asupra unuia dintre cei doi, un minor de 17 ani, din Deva, polițiștii au găsit o cantitate de substanță solidă, de culoare brun-închisă, ambalată într-o folie din aluminium. „Și în acest caz, substanța respectivă, cu privire la care sunt suspiciuni rezonabile că ar face parte din categoria drogurilor, a fost ridicată în vederea continuării verificărilor, urmând a fi predată polițiștilor S.C.C.O. Hunedoara. În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpărarea sau deținerea de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept. Facem precizarea că, în cazurile prezentate, efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, au mai informat reprezentanții IPJ Hunedoara.

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate