
În căutarea nectarului…
Proprietari de stupi din judeţul Gorj şi-au pus albinele la treabă. Pasionaţi de o îndeletnicire costisitoare, aceştia se tem de ploaia prea multă, dar şi de secetă
Clima extrem de schimbătoare, dar şi lipsa subvenţiilor îi pune pe apicultori la grea încercare. Oamenii cheltuiesc mii de euro ca să îşi întreţină albinele şi câştigă prea puţini bani.
Bat ţara în lung şi lat, după cum îi ajută anotimpul, dar şi clima schimbătoare de la o zi la alta şi stau cu albinele pe câmp, rugându-se să nu plouă prea mult, dar nici să nu fie nici secetă.
„M-am născut printre stupi”

Albinele sunt viaţă, iar asta o recunosc şi cei care au ajuns acum în Valea Jiului, la poalele Munţilor Parâng unde, de câteva zile, a înflorit salcâmul. Ploile, însă, au ţinut albinele în stup şi apicultorii caută locul potrivit. Undeva, în zona Jieţ, am găsit un grup de crescători de albine venit tocmai din Gorj, pentru că acum e sezon bun, dar care s-au plâns că a plouat prea mult. Unul dintre cei veniţi cu stupii aici spune că e pensionar şi, după ce a lucrat la mină, acum s-a reîntors la stupi, pentru că printre ei s-a născut. „Vin din Gorj. E greu şi plăcut să fii apicultor. Ducem o viaţă grea, că e costisitor să le întreţii, iar statul nu ne ajută deloc. Noi nu avem subvenţii ca agricultorii sau crescătorii de vite. Ar fi bine să primim şi noi ceva, că dacă albinele, cum spunea Einstein, nu ar fi, viaţa nu ar mai exista pe pâmânt. Problema e că trebuie să faci meseria asta cu pasiune, ca să o laşi pentru cei care vin în urma ta. Eu m-am născut între stupi, o perioadă am lucrat la mină, până la pensie, când, în 1991, m-am reapucat de apicultură”, spune Petre Ciorchină, unul dintre gorjenii veniţi în Valea Jiului cu stupii.
Hărnicia „bâzâitoarelor” costă
Cu el sunt şi alţi apicultori, însă toţi vorbesc despre costuri şi spun că s-au apucat de apicultură cu gândul să dezvolte o afacere, dar nu pot vorbi încă de profit. „Mierea se vinde en-gros cu 16 lei şi numai dacă reuşim să vindem câte un borcan cu 18 lei, cel mult 20. Mergem la târguri. Clima ne face probleme. Aici de trei zile plouă. E floare şi albinele nu au ieşit la floare. Nu ies nici când e secetă. Batem ţara în lung şi lat ca să avem ceva în plus în gospodărie, dar investim mii de euro. Fagurul e scump, o familie costă şi ea mult. Eu am investit 10.000 de euro în stupii mei anul trecut”, spune un alt apicultor gorjean.
Cei care au venit în Valea Jiului, la poalele munţilor, spun că iniţial au dus stupii în judeţul Gorj, unde salcâmii au înflorit mai repede, acesta fiind al doilea popas al lor, iar, mai apoi, vor merge spre nord.
Stupii au fost instalaţi la poalele Parângului, în parfum de salcâm