Connect with us
Data: 12/09/2024
.

Actualitate

Salonul de iarnă al artiştilor fotografi hunedoreni, vernisat la muzeul din Deva

Publicat

pe

Intitulat „Ipostaze informale”, primul salon de iarnă al artiştilor fotografi hunedoreni, va fi vernisat mâine după-masă, la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) din Deva. Evenimentul va avea loc începând cu ora 17:30, în spațiile special destinate artelor plastice și vizuale din Palatul Magna Curia. Cei care vor trece pragul instituţiei culturale vor putea vedea şi admira 18 lucrări, de la tot atâția artiști fotografi, fiind vorba despre printuri de mari dimensiuni.

Salonul, organizat de către Asociația Artiștilor Fotografi Hunedoreni (AAFH), în colaborare cu MCDR Deva, este o acțiune derulată sub patronajul Asociației Artiștilor Fotografi din România (AAFR). Cei 18 fotografi care expun sunt Grigore Roibu, Adrian Stoica, Ovidiu Manoilescu, Alexandru Popa, Andrei Rosetti, Marius Isfan, Raul Poenar, Cosmin Stan, Mihai Panaitescu, Iulian Solda, Horia Ştefan Trânc, Daniel I. Iancu, Ioan Todor, Cristian Rus, Radu Muntean, Oana Muntean, Nicolae Oprea şi Vasile Sârb.

Acest prim salon de iarnă al artiștilor fotografi hunedoreni „este un prilej de întâlnire cu arta fotografică hunedoreană care trece de la figurativ la nonfigurativ, de la real la abstract. Este o expoziție care adună preocupările diverse ale artiștilor fotografi profesioniști de pe raza acestui județ. Fotografii care expun la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, la sfârșitul acestui an, au reprezentat cu succes arta fotografică hunedoreană în cadrul celor mai prestigioase saloanele internaționale din întreaga lume. Acum, în pragul sărbătorilor, lucrările lor sunt expuse acasă, la Deva, pentru a fi admirate de prietenii și publicul nostru”, a declarat Grigore Roibu, președinte AAFH.

Se va înmâna titlul de „fotograf al anului”

Expoziția de la MCDR reprezintă o sinteză a nivelului valoric al expozanților, un periplu estetic ce articulează într-un mod armonios cea mai rafinată materie – lumina. „Ceva anume ne fascinează la imaginea imprimată pe hârtie. Expoziția noastră cuprinde printuri de mari dimensiuni. Mărimea contează deoarece impune un anume fel de a privi o lucrare. Este asemenea pânzelor dintr-o expoziție de pictură. Nu există termen de comparație între o fotografie pe care o privești pe un monitor și una imprimată pe celuloză”, completează Grigore Roibu.

Advertisement

Salonul de iarnă este ultimul eveniment din acest an al AAFH. Cu această ocazie, va fi înmânat titlul „Fotograful anului”. Această distincție va fi oferită fotografului care a contribuit în mod excepțional în anul 2017 la promovarea acestei artei hunedorene.

Advertisement

Actualitate

Vițel de cerb surprins în Parcul Național Retezat

Publicat

pe

Redactat de

Un vițel de cerb a fost surprins de camerele de monitorizare din Parcul Național Retezat, demonstrând frumusețea sălbatică a naturii. Parcul adăpostește o faună bogată, cu numeroase specii și exemplare.

Camerele sunt amplasate de rangerii APNR, iar Parcul Național Retezat este administrat de Romsilva.

”Drăgălăşenie în Parcul Național Retezat National Park! Joacă şi bălăceală într-un video surprins cu ajutorul camerelor de monitorizare aplasate de către colegii noştri, Rangeri în Parcul Naţional Retezat. Un vițel (cervus elaphus) demonstrează încă o dată că natura, prin firea ei sălbatică, este sublimă. Mulțumim colegilor noștri din cadrul APNR care amplasează camerele de monitorizare faună în teren. Parcul Național Retezat adăposteşte o faună deosebit de bogată, atât în ceea ce priveşte numărul de specii, cât şi numărul mare de exemplare care alcătuiesc populaţiile acestor specii. Parcul Național Retezat este unul din cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Nationala a Padurilor – Romsilva”, arată reprezentanții Parcului Național Retezat.

CAPTURĂ VIDEO: FACEBOOK PARCUL NAȚIONAL RETEZAT

Citeste mai mult ...

Actualitate

Marea Britanie este interesată de investiții în municipiul Deva

Publicat

pe

Redactat de

Marți, 10 septembrie 2024, la sediul Primăriei Municipiului Deva a sosit o delegație a Ambasadei Marii Britanii la București, condusă de David Edmondson, Consilier economic.

Delegația a fost primită de viceprimarul municipiului Deva, Ferdinand Pogocsan Zoltan, alături de reprezentanți ai aparatului de specialitate al primarului.

Scopul întâlnirii a fost de a explora oportunitățile de dezvoltare economică și investițională atât pentru municipiu, cât și pentru întreaga regiune.

Viceprimarul Ferdinand Pogocsan Zoltan a deschis discuțiile, punând accent pe planurile de dezvoltare și modernizare ale orașului. Printre subiectele discutate s-au numărat proiectele finanțate și implementate prin Programul Operațional Regional 2014-2020, precum și cele în desfășurare prin Programul Regional Vest 2021-2027 și Programul Național de Redresare și Reziliență.

Un punct forte al prezentării a fost poziționarea strategică a municipiului Deva în rețeaua europeană de transport TEN-T, care oferă un avantaj considerabil pentru atragerea de investiții. De asemenea, delegația britanică a fost informată despre profilul economic și social al localității și perspectivele de dezvoltare pe termen mediu și lung.

Advertisement

Referitor la investițiile străine directe (ISD), statisticile la 31 decembrie 2022 plasează Marea Britanie pe locul 10 în România, cu un total de 3.288 milioane de euro.

În municipiul Deva, compania SEWS Romania, un investitor de origine britanică, se distinge ca cel mai mare angajator, raportând în 2023 o cifră de afaceri de 118.036.020 euro și având 2.164 de angajați.

Vizita oficială subliniază angajamentul ambelor părți de a promova colaborarea și investițiile în Deva, cu speranța de a dezvolta noi parteneriate benefice pentru viitorul comunității locale.

Compartimentul de presă al Primăriei Municipiului Deva

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

„Let’s do it, Romania”: Ziua de Curățenie Națională, în 21 septembrie

Publicat

pe

Redactat de

Let’s Do It, Romania!” organizează, anul acesta, “Ziua de Curăţenie Naţională” pe 21 septembrie, zi în care voluntari din mai multe județe ale țării, printre care și Hunedoara, sunt așteptați să se alăture acestei mișcări civice și să strângă împreună deșeurile aruncate la voia întâmplării în natură.

La „Ziua Națională de Curățenie”, voluntari din întreaga țară își unesc forțele pentru a elibera natura de deșeuri și pentru a-i reda prospețimea. „Pe 21 Septembrie 2024, natura are nevoie de tine! Vino la Ziua de Curățenie Națională! Alătură-te milioanelor de voluntari din 198 de țări și ajută-ne să redăm prospețimea naturii. Natura se sufocă sub gunoaie, iar tu poți face diferența!”, au transmis reprezentanții „Let’s Do It, Romania!”

Înscrierile se fac pe https://app.letsdoitromania.ro/login, iar informații suplimentare vor oferi coordonatorii județeni. Lista acestora poate fi consultată aici.

Let’s Do It, Romania!” este cel mai mare proiect de implicare socială din România, care îşi propune curăţarea deşeurilor din arealele naturale într-o singură zi. Let’s Do It, Romania!” face parte din initiaţiva globală „Let’s Do It World!”, una dintre cele mai mari mişcări de voluntariat din lume.

Din 2009 până astăzi, Let’s Do It, Romania! a organizat Zile de Curățenie Națională, fiind adunate peste 22.700 tone de deșeuri.

Advertisement
Sursa foto: Let’s Do It, Romania
Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate