Connect with us
Data: 22/01/2025
.

Actualitate

Sanatoriul din Brad ar putea pierde amenajarea unui centru de excelență în fața unei unități din Dolj

Publicat

pe

 

Conducerea Sanatoriului TBC din Brad a făcut demersurile necesare pentru transformarea unității într-un Centru de Excelență pentru tratamentul tuberculozei chimiorezistente. Cu toate că, avizele necesare au fost pozitive există șansa ca acest centru să numai fie amenajat în județul Hunedoara ci în județul Dolj.

 

La nivel național se va face o analiză a necesarului de paturi pentru tratarea pacienților de tuberculoză, în special în cazul sanatorilor. Unele din aceste unități medicale care nu se vor mai justifica vor fi transformte în centre medico-sociale, de boli pulmonare cronice sau pentru tratarea bolnavilor cu tuberculoză chimiorezistentă. „Pentru a veni în întâmpinarea acestor prevederi și a nu risca să fim desființați pentru că în județ mai există un sanatoriu și câteva secții de boli pulmonare, astfel că numărul de paturi este prea mare pentru necesarul de bolnavi, am făcut demersurile pentru înființarea la Brad a unui Centru de Excelență pentru tratamentul tuberculozei chimiorezistente. Am fost expertizați în direcția aceasta de către toate instituțiile abilitate iar toate avizele au fost pozitive”, a precizat directorul sanatoriului din Brad, Ionel Circo.

 

Advertisement

Centru se vrea amenajat în județul Dolj

 

În cadrul sanatoriului TBC din Brad a fost deja amenaja un pavilion pentru amenajarea acestui centru însă conducerea a aflat că se dorește amenajarea acestuia în localitatea Leamna din județul Dolj, fără a primi însă nicio explicație. „Sigur că voi face acum demersuri din nou la Ministerul Sănătății. Nu știu ce înțelegere voi găsi însă va fi o mare pierdere pentru unitatea noastră dacă acest centru nu va fi amenajat. Noi avem deja expertiză pe cazurile acestea de tuberculoză chimiorezistentă și ar fi păcat să nu putem deschide acest centru la Brad, mai ales că toate avizele ne-au fost favorabile”, a mai spus Ionel Circo. Realizarea Centrului de Excelență pentru tratamentul tuberculozei chimiorezistente nu presupune prea multe investiții pentru că în cadrul unității din Brad au fost făcute în ultimii ani investițiile necesare. La nivel național vor funcționa cinci astfel de centre de excelență iar Ministerul Sănătății va fi cel care va stabilii unde vor fi amenajate. Consiliul Județean (CJ) Hunedoara va sprijinii conducerea sanatoriului din Brad pentru a reuși să aducă centrul de excelență în județ.

 

 

Advertisement
Advertisement

Actualitate

Muzeul Trenulețelor din Hunedoara, închis temporar

Publicat

pe

Redactat de

Muzeul Trenulețelor “Valentin Banciu”, din municipiul Hunedoara, este închis temporar. Publicul va putea să admire spectaculoasele exponate ale acestui muzeu unic în România, cel mai probabil, în primăvară, într-o nouă locație mai mare și mai aproape de Castelul Corvinilor.

“Dragi prieteni! Dorim să vă anunțăm faptul ca Muzeul este închis temporar! Urmează să deschidem într-o nouă locație mai mare și mai aproape de castel unde vă vom surprinde cu foarte multe noutăți și surprize. Sperăm că putem deschide porțile în decursul lunii martie a acestui an, dar vă vom ține la curent! Vă mulțumim pentru înțelegere și abia aștept să ne revedem cu noul proiect! Doamne ajută!”, au transmis reprezentanții muzeului.

“Muzeul Trenulețelor” de la Hunedoara a fost deschis în urmă cu cinci ani, fiind una dintre principalele atracții turistice din municipiul de pe Cerna. Muzeul găzduiește piese din impresionanta colecţie a regretatului pilot de raliuri hunedorean Valentin Banciu, decedat în 2018, la vârsta de 54 de ani. Vizitatorii expoziției inedite au posibilitatea să admire o lume în miniatură, foarte spectaculoasă şi plină de culoare, în care piesele de rezistență sunt trenulețele.

 

Sursa foto: Muzeul Trenulețelor „Valentin Banciu”/Facebook
Citeste mai mult ...

Actualitate

Carduri de alimentare cu combustibil clonate în Belgia. Percheziții și în județul Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

Polițiștii au efectuat percheziții în trei județe ale țării, printre care și Hunedoara, precum și în Capitală, la locuințele unor persoane bănuite că se ocupau cu copierea ilegală a cardurilor de aprovizionare cu conbustibil la benzinării din Belgia, iar apoi alimentau folosind clonele realizate.

“La data de 21 ianuarie 2025, polițiștii brigăzilor de combatere a criminalității organizate București, Bacău, Alba-Iulia și Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Dâmbovița, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală, au pus în aplicare 16 mandate de percheziție domiciliară, în județele Bacău, Hunedoara, Dâmbovița și municipiul București, într-o cauză privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, fraudă informatică, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, accesul ilegal la un sistem informatic, operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice și spălare a banilor”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului General al Poliție Române (IGPR).

În urma perchezițiilor efectuate la locuințele celor în cauză, au fost descoperite și ridicate laptopuri, medii de stocare, carduri bancare, telefoane mobile, cartele SIM, înscrisuri, precum și alte mijloace de probă. De asemenea, față de două persoane au fost puse în executare mandate europene de arestare.

Din probatoriul administrat a reieșit că, în perioada 2023 – 2024, membrii grupului infracțional ar fi realizat operațiuni ilegale de copiere a cardurilor de aprovizionare cu combustibil la benzinăriile din Belgia (skimming), urmate de operațiuni de alimentare frauduloasă cu carburant folosind clonele realizate.

Percheziții și în Belgia

Advertisement

Acțiunea, efectuată în cadrul unui Ordin European de Anchetă, a fost realizată în sprijinul cercetărilor derulate la nivelul autorităților judiciare din Belgia – Tribunalul de Primă Instanță din Flandra de Est, Departamentul Gent, în vederea destructurării unei grupări de criminalitate organizată din Bruxelles, constituită din cetățeni români. „Concomitent, pe teritoriul Belgiei, au fost efectuate 10 percheziții domiciliare în Bruxelles și Zulte, iar trei membri ai grupării, cetățeni români, au fost arestați preventiv”, se mai arată în comunicatul IGPR.

Activitățile judiciare au fost realizate cu sprijinul jandarmilor Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei, Grupării Mobile de Jandarmi Bacău, Grupării Mobile de Jandarmi Timiș și Inspectoratului de Jandarmi Județean Dâmbovița.

 

Citeste mai mult ...

Actualitate

Universitatea din Petroșani primește investiții majore prin Programul Regional Vest

Publicat

pe

Redactat de

Universitatea din Petroșani va beneficia de investiții importante, în valoare totală de 2,7 milioane de euro, pentru modernizarea infrastructurii educaționale, dotarea laboratoarelor și dezvoltarea unor programe de studii adaptate pieței muncii. Fondurile sunt alocate prin Programul Regional Vest 2021-2027 și vizează îmbunătățirea condițiilor de studiu pentru studenții din Valea Jiului.

Proiect de modernizare de 1,32 milioane de euro

Un nou proiect, în valoare de 1,32 milioane de euro, a fost semnat între Universitatea din Petroșani și Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest. Investiția va fi utilizată pentru dotarea laboratoarelor cu echipamente IT de ultimă generație, software avansat și mobilier de specialitate. De asemenea, sunt incluse măsuri de formare profesională finanțate prin Fondul Social European+, pentru adaptarea cursurilor la cerințele actuale ale pieței muncii.

Impactul investițiilor

Proiectul va avea un impact direct asupra a 4.150 de studenți, masteranzi, doctoranzi și cadre didactice, care vor beneficia de condiții moderne de studiu. Vor fi modernizate 17 laboratoare din domeniile Ingineriei mecanice, electrice, Științelor și Minelor, care se vor adăuga celor 24 de laboratoare deja dotate printr-un proiect anterior.

Istoricul investițiilor europene la Petroșani

Advertisement

Universitatea din Petroșani a valorificat constant fondurile europene pentru dezvoltarea instituției. Prin Programul Operațional Regional 2014-2020, instituția a reabilitat un corp de clădire și a modernizat peste 50 de laboratoare, într-un proiect de 2,6 milioane de euro.

Programe europene pentru învățământul superior din Vest

În cadrul Programului Regional Vest 2021-2027, universitățile din regiune au la dispoziție 21 de milioane de euro pentru modernizare, digitalizare și extinderea ofertei educaționale. Până în prezent, au fost semnate opt contracte de finanțare, care vor sprijini transformarea învățământului superior și pregătirea viitoarelor generații de specialiști.

Universitatea din Petroșani continuă să joace un rol esențial în dezvoltarea educațională și economică a regiunii, demonstrând că investițiile strategice în educație pot contribui la progresul comunității.

FOTO: ARHIVĂ

Advertisement
Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate