Connect with us
Data: 11/11/2024
.

Actualitate

„Șanse reale în lupta cu cancerul. Cum prevenim, tratăm și învingem boala secolului” – conferință organizată de CAS Hunedoara

Publicat

pe

Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CAS) Hunedoara a organizat, vineri, conferința cu tema „Șanse reale în lupta cu cancerul. Cum prevenim, tratăm și învingem boala secolului”.

La evenimentul, ce s-a desfășurat la Conacul Archia, din Deva, au participat Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, senatorul Nicoleta Pauliuc, deputatul Vetuța Stănescu, prefectul județului, Călin Petru Marian, vicepreședintele Consiliului Județean Hunedoara, Ion Bădin, și dr. Alina Florea, medic specialist oncolog la Spitalul Municipal „Alexandru Simionescu” din Hunedoara, dar și reprezentanți ai unităților spitalicești, medici și reprezentanți ai instituțiilor publice.

„Conferința noastră și prezența tuturor actorilor implicați activ în viața sanitară, direct sau indirect, îmi indică faptul că toți conștientizăm problemele cu care se confruntă pacienții oncologici, dar și întreg sistemul. Care sunt metodele, mijloacele și cum asigurăm finanțarea pentru a salva cât mai multe vieți, acestea sunt întrebări la care am încercat să răspundem astăzi. Primul răspuns la toate aceste întrebări vine din sisteme sanitare cu statistici favorabile: PREVENȚIA. Dacă până deunăzi actul de prevenție era considerat screening-ul, astăzi putem afirma, fără să greșim, că de multe ori, pacientul efectuează un screening prea târziu, iar prevenția înseamnă detectarea timpurie (early detection). Munca noastră trebuie să se focuseze pe asigurarea mijloacelor tehnice și legale pentru ca specialiștii din sistem să poată face investigațiile la timp și să ajutăm asigurații să-și schimbe comportamentul. Există multe inovații și prevederi în noul contract-cadru, care sporesc prevenția, ceea ce este îmbucurător, CNAS făcând eforturi considerabile ca noi investigații și tratamente să fie decontate, așa cum o să puteți constata lecturând materialele din mapa de conferință. Totuși, un pas remarcabil este adoptarea legii privind Planul Național de Control și Combatere a Cancerului, o muncă uriașă, făcută de adevărați specialiști în domeniu. Provocarea momentului este implementarea acestuia, asigurarea resurselor financiare și adaptarea la realitatea din sistem, sau mai bine zis a sistemului la noua realitate legislativă”, a declarat Adrian Nicolae David, directorul general al CAS Hunedoara.

Actualitate

Muzeul Satului, inaugurat la Petrila. Un nou punct de atracție culturală și turistică în Valea Jiului

Publicat

pe

Redactat de

Reprezentanții Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest au participat la inaugurarea Muzeului Satului momârlanilor din Petrila, un proiect de amploare realizat cu fonduri europene, menit să aducă în prim-plan tradițiile și obiceiurile vechii comunități a momârlanilor din Valea Jiului.

Satul-muzeu, situat la poalele Munților Parâng și Șureanu, include peste 20 de case tradiționale și o biserică din lemn cu o arhitectură specifică, amplasată în centrul satului.

Cu o suprafață de aproape trei hectare, satul a fost gândit ca o replică fidelă a așezărilor tradiționale ale momârlanilor, cu gospodării simple, realizate din lemn, reflectând modul de viață autentic al acestei comunități.

Evenimentul de inaugurare a inclus un târg cu produse locale, oferind vizitatorilor ocazia de a se bucura de preparate și suveniruri tradiționale, promovând astfel producătorii locali.

„Mă bucură mult să văd realizat acest muzeu și îmi doresc ca el să devină un punct de atracție, să îi treacă pragul cât mai mulți vizitatori – să promovăm potențialul turistic extraordinar al zonei, păstrând totodată vie istoria momârlanilor și obiceiurile locului. Este o investiție complexă pe care o finanțăm la Petrila, care cuprinde de la realizarea acestui muzeu al satului, la modernizări de școli, grădinițe și parcuri, realizarea de locuințe sociale și alte lucrări ample de infrastructură care au ca scop asigurarea unor condiții de viață mai bune pentru oamenii de aici, precum și promovarea patrimoniului local și a turismului în zonă. Sunt proiecte care au început prin Programul Operațional Regional și pe care le vom continua prin Programul Regional Vest, cu finanțare europeană”, a declarat Sorin Maxim, director general ADR Vest.

Acest proiect, implementat de Primăria orașului Petrila, va integra satul-muzeu în circuitul turistic al regiunii, fiind un loc deschis organizării de evenimente și târguri dedicate meșteșugarilor și producătorilor locali.

Advertisement

Prin valorificarea moștenirii culturale și susținerea economiei locale, satul-muzeu al momârlanilor promite să devină un important pol de atracție turistică, atrăgând atât vizitatori români, cât și internaționali, dornici să descopere farmecul și autenticitatea tradițiilor din Valea Jiului.

FOTO: FACEBOOK AGENȚIA PENTRU DEZVOLTARE REGIONALĂ VEST-ADR VEST

Citeste mai mult ...

Actualitate

Pași pentru proiectul „Construire parc fotovoltaic Localitatea Călan, județul Hunedoara”

Publicat

pe

Redactat de

Primarul orașului Călan, Adrian Filip Iovănesc, a anunțat că proiectul „Construire parc fotovoltaic Localitatea Călan, județul Hunedoara” a fost acceptat la finanțare.

Investiția prevede instalarea unei centrale electrice fotovoltaice cu o putere de 0.40 MW, care va contribui semnificativ la reducerea costurilor cu energia electrică pentru comunitatea locală.

Potrivit primarului, această soluție verde va duce la economii considerabile pentru orașul Călan, estimându-se o scădere de aproximativ 50% a cheltuielilor pentru energia consumată. Proiectul face parte din strategia administrației locale de a promova sursele de energie regenerabilă și de a sprijini dezvoltarea sustenabilă a orașului.

”A fost acceptat la finanțare proiectul “Construire parc fotovoltaic Localitatea Călan, județul Hunedoara”. Puterea instalată a centralei electrice fotovoltaice este de 0.40 MW. Costurile cu energia consumată de orașului Călan vor scădea cu aproximativ 50% prin această investiție”, a anunțat Adrian Filip Iovănesc primarul orașului Călan.

Parcul fotovoltaic reprezintă un pas important în direcția modernizării infrastructurii energetice a orașului și în atingerea obiectivelor de sustenabilitate pe termen lung.

FOTO: FACEBOOK IOVĂNESC ADRIAN FILIP

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Se închide circulația pe Transalpina din cauza condițiilor meteo nefavorabile

Publicat

pe

Redactat de

Compania Națională de Administrare a Drumurilor (CNADNR) anunță că, începând de luni, 11 noiembrie 2024, circulația rutieră pe Transalpina (DN 67C) va fi închisă pe tronsonul cuprins între km 34+800 (Rânca) și km 79+200 (Curpăt), din cauza condițiilor meteo nefavorabile.

Decizia a fost luată în urma evaluării riscurilor generate de condițiile meteorologice de iarnă, care includ viscol și ninsori, ce pot afecta siguranța traficului. În această perioadă, autoritățile recomandă șoferilor să evite deplasările pe acest sector de drum și să utilizeze alternativele de trafic recomandate.

Transalpina, cunoscută și sub denumirea de „Drumul Regelui”, este una dintre cele mai înalte și spectaculoase artere montane din România, dar în sezonul rece, drumurile montane devin periculoase din cauza condițiilor meteo extreme. CNADNR va monitoriza constant situația și va informa publicul cu privire la orice modificare a stării drumurilor.

Șoferii sunt sfătuiți să se informeze din timp asupra stării vremii și a drumurilor, pentru a evita orice incidente pe traseele montane.

FOTO: Arhivă

Citeste mai mult ...

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate