Connect with us
Data: 01/07/2024
.

Actualitate

„Șanse reale în lupta cu cancerul. Cum prevenim, tratăm și învingem boala secolului” – conferință organizată de CAS Hunedoara

Publicat

pe

Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CAS) Hunedoara a organizat, vineri, conferința cu tema „Șanse reale în lupta cu cancerul. Cum prevenim, tratăm și învingem boala secolului”.

La evenimentul, ce s-a desfășurat la Conacul Archia, din Deva, au participat Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, senatorul Nicoleta Pauliuc, deputatul Vetuța Stănescu, prefectul județului, Călin Petru Marian, vicepreședintele Consiliului Județean Hunedoara, Ion Bădin, și dr. Alina Florea, medic specialist oncolog la Spitalul Municipal „Alexandru Simionescu” din Hunedoara, dar și reprezentanți ai unităților spitalicești, medici și reprezentanți ai instituțiilor publice.

„Conferința noastră și prezența tuturor actorilor implicați activ în viața sanitară, direct sau indirect, îmi indică faptul că toți conștientizăm problemele cu care se confruntă pacienții oncologici, dar și întreg sistemul. Care sunt metodele, mijloacele și cum asigurăm finanțarea pentru a salva cât mai multe vieți, acestea sunt întrebări la care am încercat să răspundem astăzi. Primul răspuns la toate aceste întrebări vine din sisteme sanitare cu statistici favorabile: PREVENȚIA. Dacă până deunăzi actul de prevenție era considerat screening-ul, astăzi putem afirma, fără să greșim, că de multe ori, pacientul efectuează un screening prea târziu, iar prevenția înseamnă detectarea timpurie (early detection). Munca noastră trebuie să se focuseze pe asigurarea mijloacelor tehnice și legale pentru ca specialiștii din sistem să poată face investigațiile la timp și să ajutăm asigurații să-și schimbe comportamentul. Există multe inovații și prevederi în noul contract-cadru, care sporesc prevenția, ceea ce este îmbucurător, CNAS făcând eforturi considerabile ca noi investigații și tratamente să fie decontate, așa cum o să puteți constata lecturând materialele din mapa de conferință. Totuși, un pas remarcabil este adoptarea legii privind Planul Național de Control și Combatere a Cancerului, o muncă uriașă, făcută de adevărați specialiști în domeniu. Provocarea momentului este implementarea acestuia, asigurarea resurselor financiare și adaptarea la realitatea din sistem, sau mai bine zis a sistemului la noua realitate legislativă”, a declarat Adrian Nicolae David, directorul general al CAS Hunedoara.

Actualitate

Controale la operatori economici din domeniul forestier, la Teliucu Inferior și Crișcior

Publicat

pe

Redactat de

Operatori economici din domeniul forestier, din comunele Teliucu Inferior și Crișcior, au fost verificați de polițiști și reprezentanți ai Gărzii Forestiere Timișoara.

Controalele, desfășurate zilele trecute, au vizat modul de punere în valoare, autorizare, exploatare, depozitare, gestionare și transport a materialului lemnos. La final, doi operatori economici au fost amendați, fiind, totodată, confiscat și peste nouă metri cubi de material lemnos.

În perioada 27 – 29 iunie 2024, polițiștii Serviciului de Ordine Publică – Biroul pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara, însoțiți de reprezentanții Gărzii Forestiere Timișoara, au efectuat verificări privind modul de punere în valoare, autorizare, exploatare, depozitare, gestionare și transport a materialului lemnos, de către diferiți operatori economici, de pe raza comunelor Teliucu Inferior și Crișcior. În urma acestor controale, polițiștii au aplicat două sancțiuni contravenționale în valoare de 8.000 lei, conform Legii nr.171/2010 și au luat măsura confiscării valorice a unui volum de 9,234 mc material lemnos în valoare de 3.835,84 lei”, au informat reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Hunedoara.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Aproximativ 200 de intervenții și misiuni ale pompierilor hunedoreni, în weekendul trecut

Publicat

pe

Redactat de

Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara au desfășurat, în weekendul trecut, 195 de misiuni și intervenții, majoritatea constând în acordarea primului ajutor medical calificat și în gestionarea optimă a situațiilor de urgență.

“În această perioadă, echipajele SMURD au răspuns la 152 de solicitări, cele mai multe fiind gestionate de către Detașamentele de pompieri din Deva, Orăștie, Hunedoara și Petroșani. În cele trei zile, echipajele de pompieri au acționat pentru asigurarea măsurilor specifice de prevenire și stingere a incendiilor care ar fi putut avea loc din cauza producerii a cinci accidente rutiere, la unul dintre ele fiind nevoie și de asistență medicală din partea echipajului SMURD. De asemenea, măsuri PSI au fost asigurate și în localitatea Mintia unde s-a constatat o fisură în țeava de alimentare cu gaz metan”, au informat reprezentanții ISU Hunedoara.

Două incendii, izbucnite în Deva și Brad

În zilele de 28 și 30 iunie, pompierii au intervenit pentru stingerea a 2 incendii, în Deva, respectiv Brad, în urma cărora, din fericire, nicio persoană nu a fost rănită. “În municipiul Deva, incendiul s-a manifestat la deșeuri menajere aflate pe holul etajului 4 al unui bloc de locuințe de pe strada Mărăști, iar în Brad, intervenția echipajelor de pompieri s-a realizat pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o anexă a unei gospodării situată pe strada Ardealului. Cauza probabilă a acestui incendiu a fost un scurtcircuit electric”, au mai informat reprezentanții ISU Hunedoara.

Tot în weekendul trecut, echipaje de pompieri de la subunitățile Inspectoratului pentru Situații de Urgență al județului Hunedoara au efectuat cinci acțiuni de informare preventivă și recunoaștere în teren, în diferite locații din Petroșani, Turdaș, Pricaz și Pui.

Advertisement

În cele trei zile, pompierii au participat la 24 acțiuni în sprijinul Serviciului de Ambulanță Județean Hunedoara, iar alte șase misiuni au constat în diferite intervenții realizate în sprijinul comunității.

În continuare, pompierii militari hunedoreni vor fi la datorie, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical calificat persoanelor aflate în dificultate.

Citeste mai mult ...

Actualitate

4,87 la sută – rata şomajului în județ, la finalul lunii mai

Publicat

pe

Redactat de

Rata șomajului în județul Hunedoara a fost calculată, la sfârșitul lunii mai 2024, la o valoare de 4,87 la sută, în creștere comparativ cu luna anterioară.

Comparativ cu luna precedentă, când rata șomajului a fost de 4,82 %, în această lună acest indicator a înregistrat o creștere de 0,05 pp”, au informat reprezentanții Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Hunedoara.

La sfârșitul lunii mai 2024, în evidențele AJOFM Hunedoara erau înregistrați 7.580 șomeri, dintre care 4.192 femei.

Potrivit reprezentanților AJOFM Hunedoara, din totalul de 7.580 persoane înregistrate în evidențele AJOFM Hunedoara, 2.225 erau beneficiari de indemnizaţie de şomaj, iar 5.355 erau șomeri neindemnizați. În ceea ce privește mediul de rezidență, 2.737 șomeri provin din mediul rural și 4.843 sunt din mediul urban.

Advertisement

Sursa: AJOFM Hunedoara

Șomerii cu studii gimnaziale au ponderea cea mai mare în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM Hunedoara 27 %, urmat de cei cu studii liceale 26 %, iar 22 % sunt șomeri fără studii și cu nivel de studii primare. Șomerii care au absolvit învățământul profesional sau școli de arte și meserii reprezintă 15% din totalul șomerilor înregistrați, cei cu studii superioare sunt 8 %, iar cei cu învățământ postliceal sunt 2 %. „Structura șomerilor înregistrați pe nivel de ocupabilitate, stabilit prin profilare, se prezintă astfel: 258 persoane foarte greu ocupabile, 1.840 greu ocupabile, 5.060 mediu ocupabile, iar 422 sunt persoane ușor ocupabile. Încadrarea într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele noastre”, au mai informat reprezentanții AJOFM Hunedoara.

Citeste mai mult ...

Actualitate