Connect with us
Data: 15/01/2025
.

Actualitate

„Săptămâna Europeană de Securitate și Sănătate în Muncă”: Acțiuni de informare, organizate de ITM Hunedoara

Publicat

pe

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Hunedoara a desfășurat acțiuni de informare și conștientizare, cu prilejul „Săptămânii Europene pentru Securitate și Sănătate în Muncă”. Agenți economici de pe raza județului au participat, ieri, la un eveniment organizat de ITM la sediile din Deva și din Petroșani, discuțiile purtate axându-se pe stabilirea unor obiective și recomandări care promovează siguranța și sănătatea la locul de muncă.

„Săptămâna Europeană pentru Securitate și Sănătate în Muncă” este un eveniment anual coordonat de Agenția Europeană pentru Securitate și Sănătate în Muncă (EU-OSHA), desfășurat în toate statele membre ale Uniunii Europene. Scopul principal al acestei săptămâni este de a promova siguranța și sănătatea la locul de muncă, de a crește gradul de conștientizare cu privire la riscurile profesionale și de a încuraja bunele practici pentru prevenirea accidentelor și a bolilor profesionale.

“Asemenea evenimente vizează consolidarea culturii de prevenire a riscurilor de accidentare în muncă și îmbolnăvire profesională”

Organizată în fiecare an, în luna octombrie, „Săptămâna Europeană pentru Securitate și Sănătate în Muncă” are în 2024 tema „Locuri de muncă sigure și sănătoase – Securitatea și sănătatea în muncă în era digitală”, o temă care reflectă provocările și oportunitățile generate de digitalizarea accelerată a mediului de lucru.

“Pe măsură ce tehnologiile avansate precum inteligența artificială, automatizarea și telemunca devin tot mai prezente, este esențial ca sănătatea și siguranța angajaților să fie integrate în mod activ în noile procese și structuri de muncă. Această temă evidențiază importanța identificării și gestionării riscurilor digitale, promovând un echilibru între eficiență și bunăstarea lucrătorilor în era modernă. Cu ocazia acestui eveniment, I.T.M. Hunedoara a organizat joi, 31 octombrie 2024, la sediile din Deva și din Petroșani, acțiuni specifice care vizează informarea și conștientizarea în acest domeniu, punând accentul pe stabilirea unor obiective și recomandări care promovează, atât siguranța și sănătatea profesională ca parte a îmbunătățirii condițiilor de muncă, cât și creșterea calității vieții, și nu în ultimul rând, desfășurarea activității în deplină siguranță a muncii. La aceste acțiuni au participat un număr de 39 de invitați, agenți economici de pe raza județului Hunedoara. Asemenea evenimente vizează consolidarea culturii de prevenire a riscurilor de accidentare în muncă și îmbolnăvire profesională, prin combinarea unor instrumente precum informarea, conștientizarea, îndrumarea și controlul modului de aplicare a legislației în domeniul securității și sănătății în muncă”, a declarat Adrian Florin Bozdog, inspectorul șef al ITM Hunedoara.

Advertisement

Inspectorii de muncă au prezentat câteva dintre domeniile prioritare din cadrul acestei campanii, cum ar fi robotizarea, inteligența artificială, digitalizarea și munca pe platformele digitale.

„Specialiştii din industria de producţie se străduiesc în permanenţă să depăşească provocările care apar de la un an la altul, să îmbunătăţească procesele şi să îşi crească eficienţa. Tendinţele sunt spre îndeplinirea acestor obiective prin adaptarea la trendurile care au apărut, profitând de beneficiile pe care le oferă acestea. Evoluția pe toate planurile o simțim și o trăim cu toții, la nivel global, încercând să simplificăm activitățile prin folosirea inteligenței artificiale, aceasta fiind privită ca un miracol pentru cea mai mare parte a omenirii. Mulțumim tuturor pentru interesul acordat acestui eveniment și pentru implicarea activă în promovarea unui mediu de muncă sigur și sănătos. Colectivul I.T.M. Hunedoara își reafirmă angajamentul de a susține inițiativele dedicate securității și sănătății la locul de muncă și de a colabora strâns cu angajatorii de pe raza județului Hunedoara pentru a asigura condiții de muncă optime pentru toți angajații”, a mai declarat Adrian Florin Bozdog, inspector șef la ITM Hunedoara.

Actualitate

„Ziua Culturii Naționale”: Protejarea patrimoniului cultural, o prioritate pentru polițiști. Activități investigative în 24 de dosare penale, anul trecut

Publicat

pe

Redactat de

Inspectoratul de Poliție al Județului (IPJ) Hunedoara atrage atenția, cu ocazia „Zilei Culturii Naționale” – 15 ianuarie, asupra importanței protejării și conservării valorilor culturale, care definesc identitatea noastră națională.

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale – Compartimentul pentru Protejarea Patrimoniului Cultural Național – au desfășurat, pe parcursul anului trecut, mai multe acțiuni operative și preventive, în vederea combaterii infracțiunilor care vizează patrimoniul cultural.

„Pe parcursul anului trecut, polițiștii au efectuat activități investigative în 24 de dosare penale ce privesc infracțiuni contra patrimoniului cultural național (majoritatea reprezentând infracțiuni de distrugere și de acces neautorizat cu detectoare de metale şi utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic). Într-unul din cazurile instrumentate de polițiști, aceștia au recuperat un artefact (o fibulă) susceptibil a face parte din patrimoniul național cultural. Broșa în cauză ar fi fost sustrasă de pe teritoriul României și identificată de polițiști pe o rețea de socializare, în cadrul unui grup de comercializare a obiectelor vechi. În urma activităților complexe de cercetare și recuperare a obiectului în cauză, acesta a fost transmis Muzeului Național de Istorie a României, în vederea expertizării”, a informat IPJ Hunedoara.

Deținerea și utilizarea detectoarelor de metale

Activitățile polițiștilor au vizat și persoanele fizice, care utilizează detectoare de metale, pentru a se asigura respectarea cadrului legal.

Advertisement

Conform legislației în vigoare, deținerea detectoarelor de metale este permisă doar cu autorizație eliberată de către structurile Poliției Române, utilizarea acestora fiind strict interzisă în zonele care fac parte din patrimonial cultural național.

Potrivit IPJ Hunedoara, la nivelul județului, pe parcursul anului 2024 au fost eliberate 291 de autorizații pentru deținerea unor detectoare de metale, în prezent fiind autorizate în acest sens, la nivelul județului, 912 de persoane fizice și 19 persoane juridice. „Posesorii acestor dispozitive trebuie să știe că, potrivit Ordonanței de Guvern nr. 43/2000 privind protecţia patrimoniului arheologic, utilizarea detectoarelor de metale în zonele arheologice protejate și fără respectarea cadrului legal constituie infracțiune și este sancționată conform legii”, precizează IPJ Hunedoara.

Polițiștii fac apel către cetățeni să contribuie activ la protejarea patrimoniului cultural național, respectând legislația și semnalând orice activitate posibil ilegală în acest domeniu.

Siturile UNESCO din Munții Orăștiei, precum cetățile dacice Sarmizegetusa Regia, Costești și Blidaru, precum și alte obiective mobile sau imobile aflate pe raza județului Hunedoara reprezintă un patrimoniu de o valoare universală. Protejarea acestor situri arheologice este nu doar o obligație legală, ci și o responsabilitate morală față de generațiile viitoare.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Sesiune de lucru a AJF Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

Asociația Județeană de Fotbal (AJF) Hunedoara organizează o importantă sesiune de lucru, una din cadrul eforturilor continue de modernizare și dezvoltare a activităților fotbalistice din județ. Această sesiune va avea loc joi, 16 ianuarie, începând cu ora 17:00, la Facultatea de Inginerie din Hunedoara.

Subiecte importante

Această întâlnire va aborda teme de interes major. Astfel, un prim capitol este “Digitalizarea activităților de transfer, legitimare și acordare a vizelor”, prin prezentarea platformei Football Connect”, dezvoltată de Federația Română de Fotbal (FRF) în colaborare cu Departamentul de Competiții. Interesant se anunță și subiectul intitulat „Certificarea fotbalului amator”, care va cuprinde o informare privind condițiile și etapele acestui proces. De mare interes este și „Regulamentul jocurilor de baraj accedere Liga 3”, în contextul noilor reglementări ale FRF, subiect tratat pe larg în cotidianul SERVUS HUNEDOARA în ediția din 13 ianuarie 2025, acesta fiind disponibil AICI, dar și pe pagina de Facebook a ziarului nostru. În fine, ultimul capitol al sesiunii de lucru va fi „Distribuirea mingilor achiziționate, prin proiectul finanțat de Federația Română de Fotbal, intitulat „Împreună pentru dezvoltarea fotbalului hunedorean”, și beneficiile aduse cluburilor locale. “Prin implementarea soluțiilor digitale, ne propunem să creștem eficiența și transparența în administrarea competițiilor și să facilităm tranziția către un sistem modern, în linie cu cerințele actuale. Subliniem importanța participării dumneavoastră la această sesiune de lucru, având în vedere că operațiunile menționate vor fi realizate exclusiv prin mijloace digitale. Vă mulțumim pentru implicare și vă așteptăm cu drag să continuăm, împreună, dezvoltarea fotbalului hunedorean”, au transmis reprezentanții AJF Hunedoara.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Portretul lui Mihai Eminescu, realizat pe zăpadă de un artist din Valea Jiului

Publicat

pe

Redactat de

Talentatul artist plastic Paul Șerban, din Valea Jiului, uimește, din nou. La împlinirea a 175 de ani de la nașterea marelui poet național Mihai Eminescu, tânărul din Aninoasa a realizat portretul „Luceafărului poeziei românești”, pe un deal acoperit de zăpadă din apropierea casei sale.

Artistul Paul Șerban a creat, prin urma pașilor săi pe zăpadă, chipul „poetului nepereche”, vizibil doar de la înălțime, prin imagini preluate cu ajutorul unei drone. Pentru creația impresionantă, a muncit trei zile. “Lucrarea este urma paşilor mei pe zăpadă. Am mers până a răsărit Luceafărul poeziei noastre. Pentru mine este o plăcere să aduc acest omagiu lui Mihai Eminescu. Este poetul meu preferat, pe care l-am citit cel mai mult şi este o sursă de inspiraţie pentru mine”, a declarat artistul Paul Șerban, citat de Agerpres.

Absolvent al Facultății de Arte și Design din Timișoara, Paul Șerban (29 de ani) este cunoscut pentru lucrările sale spectaculoase, realizate la scară mare, prin intermediul „Land Art”, o formă de artă ce implică folosirea elementelor naturii pentru a crea opere efemere și unice. Pasionat de artă încă din copilărie, tânărul din Aninoasa a realizat, până acum, prin „Land Art”, zeci de lucrări care mai de care mai impresionante. Creațiile sale, prezentate în mediul online, îi cuceresc pe internauți și strâng numeroase aprecieri.

Sursa foto: captură video Șerban Paul/Facebook
Citeste mai mult ...

PRIMARIA SI CONSILIUL LOCAL
AL ORAȘULUI HAȚEG
ANUNȚĂ

1. Persoanele fizice care la data de 31.12.2024 au avut în proprietate clădiri rezidențiale sau clădiri cu destinație mixtă au obligația să depună declarații la compartimentul Impozite si Taxe din cadrul administrației locale până la data de 31.03.2025;
2. Persoanele juridice au obligația să depună pană la data de 31.03.2025 la compartimentul Impozite si Taxe din cadrul administrației locale declarații privind clădirile pe care le dețineau în proprietate la data de 31.12.2024, legate de destinația si valoarea acestora;
3. Persoanele fizice și juridice care la data de 31.12.2024 dețineau mijloace de transport radiate din circulație au obligația să depună la compartimentul Impozite si Taxe din cadrul administrației locale o declarație în acest sens, însoțită de documente justificative, pană la data de 31.03.2025;
4. Scutirile sau reducerile de la plata impozitului/taxei pe clădiri, teren, mijloace de transport prevăzute la articolul 456, 464 și 469 se aplică persoanelor care dețin documente justificative pe care le depun la compartimentul Impozite si Taxe din cadrul administrației locale, până la data de 31.03.2025;
De amintit că toți contribuabilii care achită întegral, pană la 31.03.2025, impozitele pe clădiri, terenuri și mijloace de transport beneficiază de bonificația de 10%, stabilită de către Consiliul Local Hațeg.
Toti contribuabilii care au restanțe pentru bunurile imobile sau mobile, nu pot înstrăina, intabula, intra în posesie pană la achitarea creanțelor, pană la nivelul anului 2024.
Relații suplimentare la telefon: 0254-770.273

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate