Connect with us
Data: 13/04/2024
.

Actualitate

Săptămâna „Festivalului de artă şi documentare” la Hunedoara

Publicat

pe

„Legenda fântânii” de la Castelul Corvinilor „prinde viaţă” chiar în curtea edificiului istoric     

Cavaleri, domniţe, prizonieri turci sau vrăjitoare, acestea sunt doar o parte din personajele care vor anima, pe tot parcursul acestei săptămâni, curtea Castelului Corvinilor din Hunedoara. Şi nu o vor face oricum, ci însoţiţi de marele Iancu de Hunedoara şi soţia acestuia, Elisabeta Szilagyi, şi în calitate de actori într-o piesă de teatru şi un documentar.

Potrivit legendei, fântâna a fost săpată în 15 ani şi are 28 de metri adâncime

Potrivit legendei, fântâna a fost săpată în 15 ani şi are 28 de metri adâncime

Totul face face parte din „Festivalul de artă şi documentare”, un amplu proiect derulat de Asociaţia Castelul din Carpaţi şi Primăria Hunedoara, finanţat de la bugetul local al muncipiului de pe Cerna, cu suma de circa 300.000 de lei. Scopul acestuia este, în primul rând unul de reînviere a legendelor legate de Castelul Corvinilor, a istoriei acestuia, de păstrare a tradiţiilor medievale, nefiind uitată nici promovarea turistică a monumentului.

Documentar pentru turişti pe DVD

Multă lume a vizitat fântâna din curtea castelului din Hunedoara, iar majoritatea turiştilor a auzit şi legenda acesteia. Cu sau fără un sâmbure de adevăr, povestea celor trei prizonieri turci care au săpat după apă, mânaţi de promisiunea neonorată a eliberării, e una tristă, însă pe placul amatorilor de istorie, de legende şi, mai ales, a celor care îndrăgesc Castelul Corvinilor. De la acest lucru au plecat şi reprezentanţii Asociaţiei Castelul din Carpaţi când au iniţiat proiectul festivalului prin intermediul căruia vor fi puse în scenă, în curtea edificiului istoric din Hunedoara, atât legenda fântânii, cât şi cea a corbului şi, în final, evident cea a lui Dracula. ”Proiectul nostru începe întâi cu punerea în scenă a legendei fântânii, într-o piesă de teatru, repetiţiile urmând să aibă loc pe toată perioada acestei săptămâni. În acelaşi timp, tot aici, la castel de va filma şi un documentar, în care, practic va fi prezentată pe larg, cu explicaţii detaliate acestă legendă. În final, mai multe imagini din acest documentar vor fi transpuse într-un DVD care va fi multiplicat şi va putea fi cumpărat de către turiştii are vizitează castelul. Celelalte legende vor fi puse în scenă, în acelaşi fel, pe parcursul acestui an, începând din lunile iulie- august”, a afirmat Cristian Stan (foto mic), preşedintele Asociaţiei Castelul din Carpaţi.

„Marele Will” – inspiraţia regizorului

Advertisement

Şi pentru că, dacă e vorba de o piesă de teatru, recuzita ei trebuie să implice şi un regizor, dar şi actori, iar „Legenda fântânii” le va

Călugărul Capistrano e jucat de actorul Mihai Panaitescu

Călugărul Capistrano e jucat de actorul Mihai Panaitescu

vea şi pe acestea. În realizarea proiectului ONG-ului din Hunedoara a fost cooptat şi Mihai Panaitescu, regizor şi actor la Teatrul de Artă din Deva. Acesta va regiza piesa, va scrie scenariul acesteia şi va juca şi un rol. Cei care îi vor asculta indicaţiile vor fi încă circa 18 persoane, majoritatea membri şi voluntari ai Asociaţiei Castelul din Carpaţi, dar şi actori cunoscuţi pe plan local, cum ar fi Cristina Lazăr, fostă artistă la Teatrul de Artă din Deva.

„Legenda fântânii”, la fel ca orice legendă pleacă de la un sâmbure de adevăr în jurul căruia s-au ţesut, de-a lungul anului, tot felul de detalii sau „înflorituri”. La fel a făcut, în acest proiect şi Mihai Panaitescu, care, din lipsa unui material documentar oficial suficient, a improvizat scenariul, apelând şi la „ajutorul” „Marelui Will” Shakespeare, părintele dramaturgiei.  „Legenda Fântânii este una foarte frumoasă, însă, din păcate, nu am găsit material documentar despre ea, decât ceea ce ştie practic toată lumea, că e vorba de trei prizonieri turci care, în final, în loc să fie eliberaţi, sunt ucişi. Eu am improvizat puţin, m-am inspirat  din operele lui Shakespeare, preferatul meu, şi am introdus şi o poveste de dragoste, dar şi mai mult dramatism. Vom avea cam 19 personaje, vor fi şi vrăjitoare, dar şi Iancu de Hunedoara şi soţia acestuia, Elisabeta. Am introdus şi un cor antic, în deschiderea spectacolului, care va reprezenta conştiinţa colectivă şi va avea un rol narator. Totul va dura cam 45 de minute, iar pe lângă regie, eu îl voi interpreta pe călugărul Capistrano”, a povestit regizorul Mihai Panaitescu.

Teatru, folk şi meşteri populari

Repetiţiile pentru piesa de teatru au început luni seara, tot atunci fiind trase şi primele cadre pentru documentarul despre „Legenda fântânii”. Ele vor continua până vineri seara când, de la ora 21:30, va avea loc punerea în scenă a piesei de teatru, în faţa publicului care va fi invitat la eveniment. Acţiunea se va desfăşura în mai multe locuri din curtea interioară a castelului, iar pentru cei care nu vor putea urmări de aproape jocul actorilor, piesa va fi proiectată şi pe unul dintre pereţii edificiului istoric. Tot atunci, va putea fi văzut şi documentarul care, practic, va explica, va da o motivaţie scenelor din piesa de teatru. Seara de vineri se va încheia cu un concert folk susţinut de trupa „Focul viu”.

De asemenea, în seara de sâmbătă, 15 iunie, cei care au pierdut spectacolul live al legendei

Advertisement

îl vor putea vedea, însă doar într-o proiecţie pe un ecran, împreună cu documentarul aferent.  Nu va lipsi nici muzica, tot folk, oferită de artistul hunedorean Florin Camen.

Pe de altă parte, de joi, 13 iunie, în curtea Castelului Corvinilor îşi vor instala tarabele mai mulţi meşteri populari, cu obiecte din piele, ceramică sau lemn.

[notification type=”standard”]

Vrăjitoare, spiritul castelului şi sufletul lui Iancu  – legenda în varianta lui Panaitescu

Poze2-(3)

Vrăjitoarele fac un ritual şi dau viaţă spiritului Castelului Corvinilor

Scenariul piesei de teatru, realizat de Mihai Panaitescu, porneşte de la cunoscuta „Legendă  a Fântânii”, însă capătă accente mult mai dramatice, dar şi romantice. Cei trei prizonieri turci, Hassan, Mehmed şi Ali, aleşi de Iancu de Hunedoara să sape fântâna, la îndemnul călugărului Capistrano, sunt complet demoralizaţi şi se tem că vor fi ucişi, nu eliberaţi, după ce îşi vor termina munca, să sape până dau de apă bună de băut. O slujnică (actriţa Cristina Lazăr) de la castel se îndrăgosteşte de prizonierul Hassan, iar aceştia îi cer femeii ajutorul pentru a găsi apă şi a fi eliberaţi. Aceasta aplează la sprijinul unor vrăjitoare care cunosc un ritual în urmă căruia eliberează spiritul Castelului Corvinilor. Spiritul acceptă să-i ajute pe turci să dea de apă, dar le cere, în schimb, un preţ: sufletul unui ghiaur, la alegerea sa. Prizonierii dau, în final, de apă şi soţia lui Iancu, Elisabeta Szilagy, acceptă să-i elibereze. Însă, la rândul ei, slujnica îndrăgostită îi cere lui Hassan să o ia cu el, dar aceasta refuză spunându-i că are acasă nevastă şi copii. Supărată, femeia povesteşte totul, despre ritual şi spiritul castelului, soţiei lui Iancu, iar aceasta îi condamnă la moarte pe cei trei prizonieri turci. Dramatismul piesei va ajunge la paroxism când spiritul castelului cere să i se plătească preţul pentru ajutorul dat: sufletul pe care îl vrea este cel al lui Iancu de Hunedoara, care, plecat la luptă la Belgrad, moare de ciumă.

Potrivit legendei, când şi-au dat seama că nu vor fi eliberaţi, pe peretele fântânii, cei trei prizonieri turci au scris cunoscutele cuvinte: „Apă ai, inimă nu!”.

Advertisement

Foto: Facebook

[/notification]

Actualitate

Copil de 10 ani, rănit ușor, în urma unui accident produs pe DN 76, la Luncoiu de Jos

Publicat

pe

Redactat de

Un copil, în vârstă de 10 ani, a fost transportat la spital în urma unui accident rutier produs, sâmbătă, pe DN 76, la Luncoiu de Jos.

„Pompierii Secției Brad au intervenit, cu o autospecială de stingere și cu un echipaj SMURD, la un accident auto produs în localitatea Luncoiu de Jos, pe DN 76. La fața locului, salvatorii au constatat că în urma coliziunii dintre două autoturisme un minor, băiat în vârstă de 10 ani, a fost rănit ușor. El a fost transportat, cu ambulanța SMURD, la spitalul din Brad, în stare stabilă. La locul accidentului, pompierii au asigurat măsurile PSI care se impun în astfel de situații. Cauzele accidentului urmează să fie stabilite de instituțiile care au competențe în astfel de situații”, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara.

 

Foto: arhivă

Citeste mai mult ...

Actualitate

Plimbările cu vaporașele de la Șoimuș, pe Mureș – reluate din 19 aprilie. Sunt disponibile două posturi de ajutor de căpitan

Publicat

pe

Redactat de

Plimbările cu vaporașele de agrement „Stelar” de la Șoimuș, pe râul Mureș, vor fi reluate, începând cu data de 19 aprilie 2024. Primarul comunei Șoimuș, Mihai Gabriel Irimie, a anunțat că sunt disponibile două posturi de ajutor de căpitan.

În 19 aprilie 2024, vom deschide activitatea la Vaporaș Șoimuș. Sunt disponibile două posturi de ajutor de căpitan. De preferință băieți! CV-urile se depun la Primăria Șoimuș, până la data de 15.04.2024, între orele 09:00 -16:00. Rezervări pentru plimbări pe Mureș, la tel.: 0741152922. Vă așteptăm în comuna noastră!”, a scris, pe pagina sa de pe rețeaua de socializare, Mihai Gabriel Irimie, primarul comunei Șoimuș.

Reamintim că, plimbările de agrement pe râul Mureș au început în vara anului 2022, atunci când primul vaporaș – „Stelar 1”, cu o capacitate de 10 locuri, a intrat în proprietatea Primăriei comunei Șoimuș. Odată cu lansarea acestuia la apă s-a împlinit un vis mai vechi al administrației publice locale din localitate, primarul comunei Șoimuș, Mihai Gabriel Irimie, anunțând, atunci, cu foarte multă bucurie, că, după mai bine de patru decenii și jumătate, Șoimuș are, din nou, vaporaș de agrement pe râul Mureș.

În 2023, administrația publică locală din Șoimuș a mai achiziționat o ambarcațiune, de o capacitate mai mare, de 45 de locuri- „Stelar 2”, adusă din Șantierul Naval de la Orșova.

Cele două vaporașe de agrement sunt puse la dispoziția localnicilor și turiștilor, oferind plimbări de poveste pe râul Mureș.

Advertisement

Cursele de agrement pe râul Mureș vor fi reluate din 19 aprilie 2024.

Călătoriile pe apă pornesc de la pontonul amenajat pe malul râului Mureș, în imediata vecinătate a autostrăzii, aproape de fostul camping Șoimuș. Administrația publică locală a creat și o pagină pe rețeaua de socializare -Vaporaș Șoimuș, pentru a facilita comunicarea cu toți cei interesați de plimbări pe râul Mureș, cu cele două ambarcațiuni.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Educaţie pentru sănătate: 100 de minute despre un subiect pe care elevii nu sunt obișnuiți să-l discute acasă

Publicat

pe

Redactat de

Şase clase de elevi de la Liceul de Arte “Sigismund Toduţă”, cu vârste între 14 şi 17 ani, au participat, joi, la o lecţie inedită de educaţie despre sănătate, organizată de Cabinetul medical şcolar nr. 3 în colaborare cu psihologul şcolii şi cu un medic specialist de la Cabinetul de planificare familială Deva. Acțiunea a avut ca scop creşterea gradului de informare corectă a adolescenţilor despre riscul bolilor cu transmitere sexuală şi comportamentul orientat spre prevenirea sarcinilor în adolescență.

Pe parcursul a două sesiuni de informare, medicii le-au vorbit adolescenților despre anatomie, contracepţie, protejarea sănătăţii şi a corpului, planificare familială, responsabilitate, decizie, sentimente, emoţii, consimţământ şi rolul esenţial al părintelui în educaţia sexuală a copiilor.

Explicațiile – uneori științifice, dar totuși, pe înțelesul tuturor – au fost completate cu imagini proiectate, videoclipuri educative, demonstrații practice și materiale despre riscurile sarcinii timpurii și consecinţele pe care le au asupra sănătăţii bolile cu transmitere sexuală. Totodată, elevii au avut ocazia să pună întrebări, chiar și sub anonimat, specialiștilor prezenţi la întâlnire.

Educaţia pentru sănătate este un drept al fiecărui adolescent. Cei 150 de liceeni care au fost de acord să participe la acțiune au dovedit că îşi doresc discuţii deschise despre relaţiile sigure și sănătoase. Tinerii admit că au nevoie de informaţii corecte pentru a lua decizii responsabile și sunt convinși că Internetul sau discuțiile între colegi nu reprezintă neapărat cele mai potrivite surse.

Descriind în detaliu transformările corpului uman la diferite vârste, specialistul în planificare familială a explicat că educaţia sexuală a adolescenţilor trebuie să înceapă acasă şi încurajează părinţii să discute cu copiii lor despre orice subiect pe această temă. Medicul a mai punctat că în statele dezvoltate, copiii învaţă încă de la grădiniţă că propriul trup le aparţine. Sunt informaţi despre adulţii de încredere și învaţă să distingă acţiunile nepotrivite de comportamentele normale şi să comunice părinţilor orice situaţie atipică.

Advertisement

La noi însă, părinții încă au rețineri să vorbească deschis cu copiii lor despre subiecte pe care le consideră delicate, iar copiii, la rândul lor, decid să experimenteze pe ascuns ignorând riscurile la care se expun.

„Pentru mine, acțiunea a fost una educativă – a concluzionat, la finalul întâlnirii, un elev de clasa a X-a, care consideră că educația sexuală este, în primul rând, educație pentru sănătate și „fluturii din stomac” nu sunt de ajuns pentru a garanta o relație sigură și sănătoasă. Așadar, oricât de amuzat sau de banal ar părea un asemenea subiect, el trebuie discutat de către fiecare elev cu familia și cu specialiștii. „Altfel, ignoranța ne-ar putea afecta viitorul pentru totdeauna”, a încheiat tânărul.

Direcţia de Asistenţă Socială Deva

Citeste mai mult ...

SERVICII

Reparații pentru casa ta, executăm în regim de urgență țiglă ceramică, țiglă metalică, dulgherie, placări cu polistiren și orice tip de model. Orice reparații de urgență.
Discount la materiale 15%, materialele le avem pe stoc. Cerem și oferim seriozitate. Firmă autorizată.
Relații la nr. de telefon 0756.467.737.

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate