Actualitate
Săptămâna „Festivalului de artă şi documentare” la Hunedoara
„Legenda fântânii” de la Castelul Corvinilor „prinde viaţă” chiar în curtea edificiului istoric
Cavaleri, domniţe, prizonieri turci sau vrăjitoare, acestea sunt doar o parte din personajele care vor anima, pe tot parcursul acestei săptămâni, curtea Castelului Corvinilor din Hunedoara. Şi nu o vor face oricum, ci însoţiţi de marele Iancu de Hunedoara şi soţia acestuia, Elisabeta Szilagyi, şi în calitate de actori într-o piesă de teatru şi un documentar.
Totul face face parte din „Festivalul de artă şi documentare”, un amplu proiect derulat de Asociaţia Castelul din Carpaţi şi Primăria Hunedoara, finanţat de la bugetul local al muncipiului de pe Cerna, cu suma de circa 300.000 de lei. Scopul acestuia este, în primul rând unul de reînviere a legendelor legate de Castelul Corvinilor, a istoriei acestuia, de păstrare a tradiţiilor medievale, nefiind uitată nici promovarea turistică a monumentului.
Documentar pentru turişti pe DVD
Multă lume a vizitat fântâna din curtea castelului din Hunedoara, iar majoritatea turiştilor a auzit şi legenda acesteia. Cu sau fără un sâmbure de adevăr, povestea celor trei prizonieri turci care au săpat după apă, mânaţi de promisiunea neonorată a eliberării, e una tristă, însă pe placul amatorilor de istorie, de legende şi, mai ales, a celor care îndrăgesc Castelul Corvinilor. De la acest lucru au plecat şi reprezentanţii Asociaţiei Castelul din Carpaţi când au iniţiat proiectul festivalului prin intermediul căruia vor fi puse în scenă, în curtea edificiului istoric din Hunedoara, atât legenda fântânii, cât şi cea a corbului şi, în final, evident cea a lui Dracula. ”Proiectul nostru începe întâi cu punerea în scenă a legendei fântânii, într-o piesă de teatru, repetiţiile urmând să aibă loc pe toată perioada acestei săptămâni. În acelaşi timp, tot aici, la castel de va filma şi un documentar, în care, practic va fi prezentată pe larg, cu explicaţii detaliate acestă legendă. În final, mai multe imagini din acest documentar vor fi transpuse într-un DVD care va fi multiplicat şi va putea fi cumpărat de către turiştii are vizitează castelul. Celelalte legende vor fi puse în scenă, în acelaşi fel, pe parcursul acestui an, începând din lunile iulie- august”, a afirmat Cristian Stan (foto mic), preşedintele Asociaţiei Castelul din Carpaţi.
„Marele Will” – inspiraţia regizorului
Şi pentru că, dacă e vorba de o piesă de teatru, recuzita ei trebuie să implice şi un regizor, dar şi actori, iar „Legenda fântânii” le va
vea şi pe acestea. În realizarea proiectului ONG-ului din Hunedoara a fost cooptat şi Mihai Panaitescu, regizor şi actor la Teatrul de Artă din Deva. Acesta va regiza piesa, va scrie scenariul acesteia şi va juca şi un rol. Cei care îi vor asculta indicaţiile vor fi încă circa 18 persoane, majoritatea membri şi voluntari ai Asociaţiei Castelul din Carpaţi, dar şi actori cunoscuţi pe plan local, cum ar fi Cristina Lazăr, fostă artistă la Teatrul de Artă din Deva.
„Legenda fântânii”, la fel ca orice legendă pleacă de la un sâmbure de adevăr în jurul căruia s-au ţesut, de-a lungul anului, tot felul de detalii sau „înflorituri”. La fel a făcut, în acest proiect şi Mihai Panaitescu, care, din lipsa unui material documentar oficial suficient, a improvizat scenariul, apelând şi la „ajutorul” „Marelui Will” Shakespeare, părintele dramaturgiei. „Legenda Fântânii este una foarte frumoasă, însă, din păcate, nu am găsit material documentar despre ea, decât ceea ce ştie practic toată lumea, că e vorba de trei prizonieri turci care, în final, în loc să fie eliberaţi, sunt ucişi. Eu am improvizat puţin, m-am inspirat din operele lui Shakespeare, preferatul meu, şi am introdus şi o poveste de dragoste, dar şi mai mult dramatism. Vom avea cam 19 personaje, vor fi şi vrăjitoare, dar şi Iancu de Hunedoara şi soţia acestuia, Elisabeta. Am introdus şi un cor antic, în deschiderea spectacolului, care va reprezenta conştiinţa colectivă şi va avea un rol narator. Totul va dura cam 45 de minute, iar pe lângă regie, eu îl voi interpreta pe călugărul Capistrano”, a povestit regizorul Mihai Panaitescu.
Teatru, folk şi meşteri populari
Repetiţiile pentru piesa de teatru au început luni seara, tot atunci fiind trase şi primele cadre pentru documentarul despre „Legenda fântânii”. Ele vor continua până vineri seara când, de la ora 21:30, va avea loc punerea în scenă a piesei de teatru, în faţa publicului care va fi invitat la eveniment. Acţiunea se va desfăşura în mai multe locuri din curtea interioară a castelului, iar pentru cei care nu vor putea urmări de aproape jocul actorilor, piesa va fi proiectată şi pe unul dintre pereţii edificiului istoric. Tot atunci, va putea fi văzut şi documentarul care, practic, va explica, va da o motivaţie scenelor din piesa de teatru. Seara de vineri se va încheia cu un concert folk susţinut de trupa „Focul viu”.
De asemenea, în seara de sâmbătă, 15 iunie, cei care au pierdut spectacolul live al legendei
îl vor putea vedea, însă doar într-o proiecţie pe un ecran, împreună cu documentarul aferent. Nu va lipsi nici muzica, tot folk, oferită de artistul hunedorean Florin Camen.
Pe de altă parte, de joi, 13 iunie, în curtea Castelului Corvinilor îşi vor instala tarabele mai mulţi meşteri populari, cu obiecte din piele, ceramică sau lemn.
[notification type=”standard”]
Vrăjitoare, spiritul castelului şi sufletul lui Iancu – legenda în varianta lui Panaitescu
Scenariul piesei de teatru, realizat de Mihai Panaitescu, porneşte de la cunoscuta „Legendă a Fântânii”, însă capătă accente mult mai dramatice, dar şi romantice. Cei trei prizonieri turci, Hassan, Mehmed şi Ali, aleşi de Iancu de Hunedoara să sape fântâna, la îndemnul călugărului Capistrano, sunt complet demoralizaţi şi se tem că vor fi ucişi, nu eliberaţi, după ce îşi vor termina munca, să sape până dau de apă bună de băut. O slujnică (actriţa Cristina Lazăr) de la castel se îndrăgosteşte de prizonierul Hassan, iar aceştia îi cer femeii ajutorul pentru a găsi apă şi a fi eliberaţi. Aceasta aplează la sprijinul unor vrăjitoare care cunosc un ritual în urmă căruia eliberează spiritul Castelului Corvinilor. Spiritul acceptă să-i ajute pe turci să dea de apă, dar le cere, în schimb, un preţ: sufletul unui ghiaur, la alegerea sa. Prizonierii dau, în final, de apă şi soţia lui Iancu, Elisabeta Szilagy, acceptă să-i elibereze. Însă, la rândul ei, slujnica îndrăgostită îi cere lui Hassan să o ia cu el, dar aceasta refuză spunându-i că are acasă nevastă şi copii. Supărată, femeia povesteşte totul, despre ritual şi spiritul castelului, soţiei lui Iancu, iar aceasta îi condamnă la moarte pe cei trei prizonieri turci. Dramatismul piesei va ajunge la paroxism când spiritul castelului cere să i se plătească preţul pentru ajutorul dat: sufletul pe care îl vrea este cel al lui Iancu de Hunedoara, care, plecat la luptă la Belgrad, moare de ciumă.
Potrivit legendei, când şi-au dat seama că nu vor fi eliberaţi, pe peretele fântânii, cei trei prizonieri turci au scris cunoscutele cuvinte: „Apă ai, inimă nu!”.
Foto: Facebook
[/notification]
Actualitate
Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia se redeschide, începând cu 1 decembrie
Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, din Munții Orăștiei, va fi redeschisă, începând de duminică, 1 decembrie.
“Sunteți așteptați în situl arheologic începând cu 1 Decembrie. Programul normal pentru perioada iernii este între orele 09:00 și 15:00, în fiecare zi a săptămânii”, au informat reprezentanții administrației Sarmizegetusa Regia.
Situl aheologic a fost închis pentru public la mijlocul lunii octombrie a acestui an, pentru efectuarea unor lucrări la poarta de intrare a monumentului istoric, în cadrul proiectului „Capitala Daciei – Muzeu Viu al Patrimoniului Cultural European”.
Sursa foto: Administrația Sarmizegetusa Regia
Actualitate
Circulația trenurilor se va desfășura în condiții speciale, între stațiile Simeria și Orăștie, în perioada 2-7 decembrie
Circulația trenurilor se va desfășura în condiții speciale, între stațiile Simeria și Orăștie, în perioada 2 -7 decembrie 2024, au informat reprezentanții Companiei Naționale de Căi Ferate -CFR.
Călătorii din patru trenuri Regio vor fi transportați cu mijloace auto. Măsura este necesară pentru menținerea continuității traficului feroviare în perioada de execuție a lucrărilor feroviare din stațiile CF Deva, Mintia și Simeria, au explicat reprezentanții companiei.
Lucrări la copertine în stațiile Deva, Mintia și Simeria
Potrivit unui comunicat transmis de Compania Națională de Căi Ferate CFR SA, în perioada 2 – 7 decembrie 2024 se vor executa lucrări la copertinele peroanelor din stațiile Deva și Mintia, respectiv la copertinele pietonale din stația Simeria, intervenții care impun închiderea traficului feroviar, zilnic între orele 10:30 – 18:00, pe anumite linii din cele trei stații și scoatarea de sub tensiune a firelor de contact pe intervalele Deva – Ilia și Deva – Simeria.
“Pentru menținerea continuității traficului feroviar în perioada necesară desfășurării lucrărilor pe intervalul Simeria – Deva – Mintia, constructorul va pune la dispoziția călătorilor din 4 trenuri Regio mijloace auto, după cum urmează:
→ în perioada 02.12.2024 – 07.12.2027, trenurile R 2038 și R 2036 circulă doar în relația Cluj Napoca – Orăștie, cu transbordare auto între stațiile Orăștie – Simeria și retur;
→ în perioada 02.12.2024 – 06.12.2027, trenurile R 2301 și R 2302, circulă doar în relația Teiuș – Orăștie, cu transbordare auto între stațiile Orăștie – Simeria și retur”, se arată în comunicatul transmis de CFR.
Reprezentanții companiei recomandă călătorilor care doresc informații suplimentare despre condițiile de circulație pe relația Simeria – Orăștie să consulte, în perioada 02 – 07 decembrie 2024, inclusiv pagina de internet a operatorului național de transport feroviar de călători www.cfrcalatori.ro sau să solicite informaţiile necesare la numărul de telefon 021/9521.
Actualitate
44 de ani de la tragedia de la Mina Livezeni: Mineri și militari comemorați în Valea Jiului
Astăzi, comunitatea din Valea Jiului își pleacă fruntea în fața uneia dintre cele mai mari tragedii din istoria mineritului românesc. La Mina Livezeni, două explozii succesive produse acum 44 de ani au curmat viețile a 53 de mineri și militari, lăsând în urmă familii îndurerate și o comunitate marcată profund.
Accidentul, cel mai grav din istoria postbelică a mineritului românesc, a fost cauzat de acumularea metanului în subteran și de încălcarea deliberată a normelor de protecție a muncii, într-o perioadă în care regimul comunist forța obținerea de producții record, indiferent de costurile umane. Deși numărul real al victimelor a fost de 53, autoritățile vremii au recunoscut oficial doar 49 de morți, evitând astfel declararea doliului național.
Printre victimele tragediei s-au numărat 15 militari în termen, trimiși să ajute la operațiunile miniere. În urma lor, 75 de copii au rămas fără un părinte, iar soțiile îndoliate duc și astăzi povara pierderii. Unele dintre ele, deși locuiesc la sute de kilometri depărtare, revin an de an la Livezeni pentru a-i comemora pe cei dragi.
Comemorare emoționantă la troița din curtea minei
În curtea fostei exploatări miniere Livezeni, o troiță ridicată în memoria victimelor este locul unde, astăzi, familiile și comunitatea își amintesc de cei pierduți. Ceremonialul religios ținut la baza crucii reprezintă un moment de reculegere și omagiu pentru mineri și salvatori, dar și un avertisment asupra pericolelor care pot apărea atunci când normele de securitate sunt ignorate.
Tragedia de la Mina Livezeni rămâne o rană deschisă în memoria colectivă a Văii Jiului, un memento despre prețul vieților umane plătit în subteran pentru iluzia progresului.
Lecțiile trecutului
Evenimentul tragic din 29 noiembrie 1980 subliniază nevoia continuă de respectare a normelor de securitate în muncă și de protecție a vieților celor care lucrează în condiții periculoase. Pentru Valea Jiului, comemorarea victimelor nu este doar un gest de respect, ci și o datorie de a păstra vie amintirea sacrificiului lor.
Astăzi, în tăcerea solemnă a rugăciunilor, comunitatea se adună să spună: Nu v-am uitat!
-
Actualitatecu 24 de ore in urma
Noi succese hunedorene la Taekwon do ITF
-
Actualitatecu o zi in urma
Lapoviță, ninsori și vânt puternic
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Șoferiță cercetată după ce a lovit un copil pe trecerea de pietoni în Orăștie
-
Actualitatecu 3 zile in urma
La Lelese se muncește cu folos
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Modernizarea comunei Ilia continuă. Sistem fotovoltaic, montat pe acoperișul sediului primăriei
-
Actualitatecu 3 zile in urma
România, în urna a doua valorică la tragerea la sorți a preliminariilor Campionatului Mondial de fotbal
-
Actualitatecu 23 de ore in urma
Curtea Constituțională a României (CCR) cere renumărarea voturilor valabil exprimate și cele nule din primul tur al alegerilor prezidențiale
-
Actualitatecu o zi in urma
Tâlhărie în Hunedoara. Cetățean nepalez atacat și jefuit, minor reținut de poliție