Connect with us
Data: 25/06/2024
.

Actualitate

Săptămâna Națională a Testării AUDIT. Hunedorenii interesați își pot evalua nivelul consumului de alcool

Publicat

pe

Hunedorenii interesați pot afla dacă felul în care consumă alcool le pune sănătatea în pericol, prin aplicarea chestionarului AUDIT, fie online, fie în unul dintre centrele de testare din județ, în cadrul „Săptămânii Naționale a Testării Consumului Personal de Alcool”, derulată la nivel național, în perioada 17 -23 iunie.

Campania ”Cât de bine cunoști riscul asociat consumului tău de alcool?”, desfășurată în cadrul „Săptămânii Naționale a Testării Consumului Personal de Alcool”, este un eveniment organizat de către ALIAT (Alianța pentru Lupta Împotriva Alcoolismului și Toxicomaniilor), Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) și Ministerul Sănătății, în colaborare cu D.S.P. Hunedoara și alte instituții publice locale din județ, cel mai amplu proiect de testare și prevenire a consumului riscant de alcool din țară.

Populația adultă din județul Hunedoara este invitată să își evalueze nivelul consumului de alcool, în doar 5 minute, prin aplicarea Testului AUDIT, alcătuit din 10 întrebări scurte. Completarea chestionarului este anonimă și confidențială. Singurele date colectate (gen, vârsta, starea civilă, urban/rural ș.a.m.d.) și analizate vor ajuta specialiștii ALIAT și INSP să înțeleagă mai bine, la nivel național, fenomenul consumului problematic de alcool și să dezvolte pe viitor programe de prevenire eficiente. O echipă de specialiști și voluntari ALIAT va fi disponibilă online si telefonic, pentru a oferi, dacă este nevoie, asistență în aplicarea Testului AUDIT și consiliere, prin intermediul Chat Box-ului din Home page. Persoanele care, în urma completării chestionarului online, vor afla că au un consum de alcool riscant vor putea astfel să evite problemele de sănătate viitoare asociate consumului dăunător de alcool. Evaluarea poate fi efectuată atât fizic, în centrele de testare din județ (vezi harta din site-ul https://www.testareaudit.ro/ – ”Caută locațiile din zona ta”), cât și online aici, pe www.testareaudit.ro – ”TESTEAZĂ-TE ONLINE”, pentru a descoperi cât de bine cunoașteți riscul asociat consumului personal de alcool și pentru a afla de la specialiști cum să evitați problemele de sănătate. Vă invităm, în perioada 17-23 iunie a.c., la Testarea Consumului Personal de Alcool!”, transmit reprezentanții DSP Hunedoara.

Consumul de alcool – asociat cu aproximativ 200 de boli

Alcoolul este o substanță toxică, psihoactivă, care consumată cu regularitate poate produce dependență. Organizația Mondială a Sănătății a publicat recent o declarație în The Lancet Public Health ”când vine vorba de consumul de alcool, nu există o cantitate sigură care să nu afecteze sănătatea”.

Alcoolul provoacă cel puțin 7 tipuri de cancer: oral, esofagian, faringian și laringian, hepatic, cancer al intestinului gros (colon și rect) și cancer de sân, ultimele două fiind cele mai frecvente. Riscul de cancer crește, în mod clar, cu cantitatea de alcool consumată și cu durata consumului de alcool.

Advertisement

Pe lângă cancer, consumul problematic de alcool este unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru morbiditate, invaliditate și mortalitate, fiind implicat cauzal în peste 200 de boli și afecțiuni (ex: accident vascular cerebral și insuficiență cardiacă; tulburări mintale și de comportament, inclusiv depresie, violență și pierderi de memorie; boli mintale; leucemie la copiii ai căror mame au consumat alcool în timpul sarcinii; și boli hepatice cauzate de consumul de alcool). Dintre acestea, peste 30 de afecțiuni diferite au alcoolul parte din denumire, în sensul în care boala/afecțiunea nu ar exista în lipsa alcoolului.

Studiile evidențiază faptul că nu numai indivizii și familiile lor sunt afectați de consumul dăunător de alcool, ci și comunitățile (Center for Disease Control and Prevention, 2008).

Începând cu anul 2019, ALIAT ONG alături de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) și Ministerul Sănătății, principalii parteneri ai evenimentului, au dat startul primei campanii de testare a consumului personal de alcool în rândul românilor: 5 iunie – Ziua Națională a Testării Consumului Personal de Alcool.

La prima ediție, peste 14.400 de persoane din toată țara au completat acest chestionar, în peste 200 de centre în toată țara, cu ajutorul celor aproape 600 de voluntari. Au aflat în ce categorie de risc se află, ce înseamnă prea mult alcool sau un consum dăunător pentru sănătate și cum să aibă grijă de ei.

Testul AUDIT este un instrument științific de evaluare a consumului personal de alcool dezvoltat și validat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), aplicat deja în peste 190 de țări, cel mai de încredere instrument pentru diagnosticarea în fază timpurie a unui consum de alcool la risc.

Advertisement

Actualitate

Accident cu doua victime la Călan

Publicat

pe

Redactat de

Un accident rutier a avut loc la Călan.

Accident rutier în Călan. Potrivit SAJ Hunedoara , sunt două victime încarcerate afirmativ.

Intervine SAJ cu medic de la Hunedoara și SMURD Hunedoara

Citeste mai mult ...

Actualitate

Repopulare cu păstrăvi în bazinul superior al Văii Grădiștea de Munte. Cinci mii de puieți, eliberați în apă

Publicat

pe

Redactat de

Silvicultorii din cadrul Ocolului Silvic Grădiște au efectuat, și în acest an, acțiunea de repopulare cu puiet de păstrăv în bazinul superior al Văii Grădiștea de Munte. Un număr de cinci mii de puieți de păstrăv indigen au fost eliberați în apă.

Puieții de păstrăv introduși în noul habitat provin din păstrăvăria Direcției Silvice Hunedoara de la Roșcani, administrată de Ocolul Silvic Dobra.

“Au fost introduși în apele pâraielor afluente un număr de 5.000 bucăți puieți de păstrăv indigen, proveniți de la păstrăvăria Direcției Silvice Hunedoara de la Roșcani, administrată de Ocolul Silvic Dobra. Acțiunea de repopulare vine să compenseze factorii destabilizatori tot mai accentuați care perturbă viața și reproducerea păstrăvului indigen în mediul natural, respectiv fenomenele de torențialitate și prezența prădătorilor, între care cel mai activ este vidra”, au informat reprezentanții Romsilva -Ocolul Silvic Grădiște. 

Citeste mai mult ...

Actualitate

DAS Deva asigură asistență medicală permanentă în taberele pentru copii, la Centrul de Agrement „Căprioara”

Publicat

pe

Redactat de

Personalul medical al Direcției de Asistență Socială Deva va asigura asistență medicală permanentă pentru copiii care participă la programul de tabere „ARC” 2024, desfășurat la Centrul de Agrement „Căprioara” Deva, în lunile iulie și august 2024.

Astfel, la solicitarea Direcției Județene pentru Sport și Tineret Hunedoara, 7 asistente medicale ale DAS Deva se vor afla în Centrul de Agrement „Căprioara” Deva, în perioada 2 iulie – 20 august 2024, după următorul program:

seria II: 2 – 9 iulie 2024

seria III: 9 – 16 iulie 2024

seria IV: 16 – 23 iulie 2024

Advertisement

seria V: 23 – 30 iulie 2024

seria VI: 30 iulie – 6 august 2024

seria VII: 6 – 13 august 2024

seria VIII: 13 – 20 august 2024

Centrul de Agrement „Căprioara” Deva are o capacitate de 50 de locuri, în camere de 2-6 locuri.

Advertisement

Direcția de Asistență Socială Deva

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate