Actualitate
Sarmizegetusa Regia a fost preluată de CJ Hunedoara
Cetatea dacică are un stăpân
Protocolul de predare – primire din administrarea Ministerului Culturii a fost aprobat ieri de legislativul judeţului, iar autorităţile au deja planuri mari în ceea ce priveşte munumentul istoric
După demersuri care au durat mai multe luni, unul dintre cele mai importante monumente din judeţ a intrat în administrarea autorităţilor hunedorene.
Ulterior avizului dat de către Guvern, Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara a aprobat, ieri, preluarea patrimoniului cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia, aflată în Munţii Orăştiei, din administrarea Ministerului Culturii şi trecerea acestiia în administrarea autorităţilor judeţene. Prin procesul verbal de predare- primire care a primit ieri votul consilierilor judeţeni, CJ Hunedoara a preluat un perimetru de 19 hectare care este ocupat de situl istoric.
Punere în valoare cu bani europeni
Dezvoltarea turismului printr-o mai bună promovare a cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia, dar şi posibilitatea protejării acestui monument sunt doar câteva dintre avantajele trecerii edificiului în administrarea autorităţilor judeţene. Preşedintele CJ Hunedoara, Mircea Moloţ a declarat că printre priorităţile autorităţilor în ceea ce priveşte Sarmizegetusa Regia se numără asigurarea unui sistem eficient de pază a sitului aflat în Munţii Orăştiei. “Pentru Consiliul Judeţean Hunedoara administrarea cetăţii înseamnă enorm de mult, inclusiv o dezvoltare economică accentuată a zonei. Judeţul Hunedoara se pretează, în mod deosebit, la turism, iar un punct de atracţie al României sunt cetăţile dacice din Munţii Orăştie”’, a afirmat Moloţ.
Acesta mai spune că instituţia pe care o conduce are deja planuri referitoare la accesarea de fonduri europene nerambursabile pentru proiecte ce vizează promovarea şi punerea în valoare a cetăţii Sarmizegetusa Regia. „Nu pot să spun decât că noi am preluat cetatea la momentul potrivit. Ne putem apleca acum pe proiecte care vizează punerea acesteia în valoare pe execiţiul financiar 2014 – 2020. De fapt, drumul de acces către fosta capitală Daciei este obiectul unui proiect de finanţare pe care CJ l-a introdus pentru fondurile din 2007 – 2013. Sper să primim acum finanţare pentru el”, a afirmat preşedintele CJ Hunedoara. Printre planurile pe care autorităţile le au în ceea ce priveşte cetatea Sarmizegetusa Regia se aflăşi înfiinţarea unui muzeu în care să fie expuse toate piesele arheologice descoperite în apropierea sitului istoric.
Protecţie şi turism normal
Pe de altă parte, de noua „achiziţie” a CJ Hunedoara, cetatea Sarmizegetusa Regia, dar şi de celelalte edificii de gen din Munţii Orăştiei se va ocupa un consilier al preşedintelui CJ Hunedoara. Vladimir Brilinskey susţine că instalarea unei normalităţi din punctul de vedere al practicării turismului este printre primele lucruri de care are nevoie cetatea Sarmizegetusa Regia. „Este o veste foarte bună că Sarmizegetusa Regia are un stăpân. Acesta vrea să instaureze normalitatea în Sarmizegetusa Regia. Odată cu modificarea unor legi de către Parlament, CJ Hunedoara va avea dreptul să administreze şi celelalte cetăţi dacice. Prioritatea este paza, conservarea şi protejarea cetăţilor mai ales de turismul sălbatico-mistico-religios care se practică acum. Odată instalată paza 24 de ore din 24, aceste lucruri se vor reglementa şi, probabil, la primăvară, vă veţi plimba într-o Sarmizegetusa Regia normală”, a spus consilierul pe probleme de patrimoniu istoric al preşedintelui Mircea Moloţ.
Cetatea Sarmizegetusa Regia face parte din patrimoniul UNESCO din anul 1999, alături de alte cinci fortăreţe dacice: Luncani – Piatra Roşie, Costeşti-Blidaru, Costeşti-Cetăţuie, Căpâlna şi Băniţa.
Actualitate
Pași importanți pentru dezvoltarea fotbalului județean
Zilele trecute Asociația Județeană de Fotbal (AJF) Hunedoara a organizat o importantă sesiune de lucru. Sesiunea, intitulată “Pași importanți pentru dezvoltarea fotbalului județean”, a avut loc la Facultatea de Inginerie din Hunedoara.
Se trece la alt nivel
Unul dintre principalele puncte dezbătute a fost legat de certificarea fotbalului amator, o etapă esențială pentru dezvoltarea și performanța echipelor afiliate la AJF. Astfel, s-a discutat despre importanța certificării, fără de care câștigătoarea Ligii a 4-a nu va putea participa la barajul pentru promovarea în Liga a 3-a. De asemenea, reprezentanții cluburilor au fost informați și despre imposibilitatea echipelor din Liga a 3-a de a se înscrie în sezonul 2025-2026 dacă nu îndeplinesc cerințele minime pentru categoria Bronz. Totodată, cei de la AJF Hunedoara se raliază politicii Federației Române de Fotbal (FRF) în ce privește reducerea birocrației și trecerea la digitalizare. „Ne aliniem procedurilor FRF și susținem digitalizarea fotbalului prin eliminarea fișelor sportivilor în format fizic și alocarea vizelor, legitimarilor și transferurilor exclusiv în format digital, iar din sezonul următor trecem la raportul electronic, un pas înainte pentru eficiență și transparență! Mulțumim tuturor participanților pentru implicare și Facultății de Inginerie din Hunedoara pentru sprijinul acordat. Împreună ducem fotbalul din județul nostru la un nou nivel!”, au transmis cei de la AJF Hunedoara.
Mingi pentru cluburi
La finalul acțiunii „Pași importanți pentru dezvoltarea fotbalului hunedorean”, au fost distribuite mingile achiziționate prin proiectul finanțat de FRF, intitulat „Împreună pentru dezvoltarea fotbalului hunedorean”. Acest sprijin oferit de FRF este o contribuție valoroasă pentru echipele din județ, demonstrând un angajament ferm pentru dezvoltarea fotbalului la nivel local. Mulțumim FRF pentru parteneriatul constant și tuturor celor implicați în creșterea fotbalului hunedorean!”, au anunțat reprezentanții AJF Hunedoara.
Actualitate
“Barza Domnului Ministru”, o comedie spumoasă cu o distribuție de excepție, la Deva
Piesa de teatru „Barza Domnului Ministru” se va juca la Deva, într-o distribuție de excepție. Actorii Adriana Trandafir, Mihai Ciucă, Laura Cosoi/Monica Vîlcu, Ioana Ancea și Gabriel Fătu vor urca pe scena Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din municipiu.
Spectacolul va avea loc în data de 10 martie 2025, de la ora 19:00, în sala mare a instituției culturale. „Noua premieră a Teatrului Principal din București este o adaptare după André Roussin, în regia lui Lucian Iancu, scrisă în anul 1951, care înlănţuie o suită de situaţii pline de haz, în care qui-pro-quo-urile se succed rapid, iar personajele dau replici scânteietoare, într-o comedie explozivă. În ,,Barza Domnului Ministru”, intrăm în familia Jaquet, care urmează a fi blagoslovită cu noi membri. Olympe, soția politicianului Charles, rămâne însărcinată exact când acesta ia măsuri legislative în direcția drepturilor sexuale și reproductive. Georges, băiatul celor doi, așteaptă un copil cu secretara tatălui său. Thèrése, fata în casă, este și ea însărcinată, la fel și Annie Jaquet, fiica politicianului și a lui Olympe. Teatrul Principal propune una dintre cele mai spumoase comedii ale repertoriului francez, plină de încurcături, cu tot soiul de aventuri şi năzbâtii ale personajelor”, au transmis reprezentanții Centrului Cultural „Drăgan Muntean” Deva.
Biletele au fost puse în vânzare și pot fi achiziționate de la sediul Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, după următorul program: luni și vineri, între orele 11:00 – 14:00, și miercuri, între orele 14:00 – 17:00, precum și online de pe www.teatrulprincipal.ro. Informații la telefon: 0721.055.037
Actualitate
În căutarea urmelor lăsate în zăpadă de animale, în Parcul Național Retezat
Rangerii din Parcul Național Retezat au pornit în căutarea urmelor lăsate în zăpadă de animalele sălbatice care viețuiesc în această arie protejată. Acțiunea de monitorizare se desfășoară în această perioadă.
“În această perioadă a anului, în Parcul Național Retezat se desfășoară activități de monitorizare a urmelor în zapadă pentru carnivorele mari și alte specii de faună sălbatică de interes conservativ. Aceste monitorizări contribuie la înțelegerea dinamicii populațiilor și a distribuției speciilor în habitatele naturale din Retezat, oferind date importante pentru managementul biordiveristății din Parcul Național Retezat. Aceste eforturi asigură o mai bună înțelegere a relației dintre fauna sălbatică și habitat, contribuind la menținerea echilibrului ecologic al unuia dintre cele mai valoroase parcuri naturale din Europa. Misiunea Administrației Parcului Naţional Retezat este de a gestiona și conserva Parcul Naţional Retezat ca un loc unde natura să-şi urmeze cursul firesc, ale cărui valori să fie recunoscute de publicul larg, localnici şi oameni de ştiinţă, unde turiştii responsabili sunt bineveniţi, iar utilizarea durabilă a resurselor naturale este reglementată”, au informat reprezentanții Administrației Parcului Naționaț Retezat (APNR).
Parcul Naţional Retezat este unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Naţională a Pădurilor-Romsilva. Datorită habitatelor sale diverse, naturale sau puțin modificate de intervenția umană, Parcul Național Retezat adăpostește un număr de 55 de specii de mamifere, peste 23 la sută din mamiferele terestre ale Europei.
Foto: APNR
-
Actualitatecu o zi in urma
Tânăr din comuna Pui, dat dispărut de tatăl său – UPDATE: A fost găsit
-
Actualitatecu 2 zile in urma
31 de elevi care absentau de la cursuri, depistați de polițiștii hunedoreni. Acțiuni cu efective mărite pentru siguranță în școli
-
Actualitatecu 2 zile in urma
FOTO| Incendiu la Hunedoara. O casă a fost distrusă de flăcări
-
Actualitatecu o zi in urma
Bolile cronice, în creștere alarmantă în județul Hunedoara: hipertensiunea și diabetul, în top
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Oaspeți de iarnă pe cele patru lacuri de acumulare din Geoparcul UNESCO Țara Hațegului
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Elevi de la mai multe școli din județ s-au întrecut la Concursul de Informatică „Aurel Vlaicu”
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Hunedoara: Parcarea din zona Cora devine cu plată
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Ambasadorul Japoniei în România, în vizită la Primăria Deva. Începutul unei colaborări cu „Țara Soarelui Răsare”