Actualitate - Eveniment
Sarmizegetusa Regia va fi, în acest an, gazda unor arheologi și studenți francezi de la Universitatea din Bordeaux
Etapă nouă a parteneriatului cu Bibracte EPCC, Instituție Publică de Cooperare Culturală din Franța care asigură administrarea patrimoniului sitului Bibracte – Mont Beuvray.
Directorul general al Bibracte EPCC, Vincent GUICHARD, se află în aceste zile în județul Hunedoara, la invitația conducerii Consiliului Județean Hunedoara. Vizita are loc în baza Protocolului de Colaborare încheiat în luna noiembrie 2018 între Bibracte EPCC și Consiliul Județean Hunedoara. Scopul protocolului este acela al promovării în comun a sitului Bibracte din Franța și a sitului Sarmizegetusa Regia, asemănător celui aflat pe teritoriul francez, ca și importanță istorică și poziționare geografică.
Oaspetele s-a întâlnit cu președintele Consiliului județean Hunedoara, Mircea-Flaviu Bobora, și cu vicepreședintele Sorin-Adrian Vasilescu. La discuții au mai participat directorul general al Institutului Național al Patrimoniului, Ștefan Bâlici, și Antonela Stan, șef Serviciu Dezvoltare Regională în cadrul Consiliului Județean Hunedoara.
Vincent Guichard a prezentat situl pe care îl administrează, cu toată zona aferentă, modalitățile de finanțare a proiectelor derulate la Bibracte – Mont Beuvray, facilitățile oferite atât cercetătorilor, cât și publicului larg interesat de istoria și frumusețea acestei zone din Franța.
În baza protocolului încheiat între Universitatea din Bordeaux și Universitatea Babeș-Bolyai, pentru prima dată, în acest an, la săpăturile arheologice de la Bibracte vor participa și arheologii de la Cluj-Napoca. La Sarmizegetusa Regia, vor veni în schimb de experiență arheologi și studenți francezi de la Universitatea din Bordeaux.
Reprezentantul Bibracte a lansat și o serie de propuneri pentru dezvoltarea turismului în zona Cetăților Dacice. Municipiul Orăștie trebuie să devină poarta de intrare spre cetăți, iar muzeul din localitate, ce va fi modernizat din fonduri europene, va juca un rol important în promovarea întregii zone.
Partea a doua a discuției s-a centrat pe o colaborare viitoare între Consiliul Județean Hunedoara, Grupul de Acțiune Locală (GAL) Sargeția 1, care cuprinde 18 comune din zona Orăștiei și a Văii Mureșului, și GAL-ul Morvan, pe teritoriul căruia se află situl Bibracte, dar și 221 de sate care au reușit să-și păstreze specificul local. La întâlnire au fost prezenți primarul comunei Orăștioara de Sus, Vasile Inășesc, primarul comunei Gurasada, Silviu Nan, managerul GAL Sargeția, Ioan Dorin Jibetean, și Daniel Iancu, cercetător științific la Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva.
„Proiectul comun cu GAL-urile este unul de lungă durată. Este o viziune modernă pe toate liniile de dezvoltare: turistică, peisagistică, implicit pe protecția mediului, economică, prin generarea de locuri de muncă. Suportul reprezentanților sitului Bibracte EPCC și al GAL-ului Morvan este foarte important și ne este foarte necesar. Ei au ani de experiență în spate”, a declarat președintele Consiliul Județean Hunedoara, Mircea-Flaviu Bobora.
„Proiectul pe care dorim să îl dezvoltăm în comun cu GAL-ul francez este acela al mangementului integrat al teritoriului GAL-ului Sargeția, cu mai mare accent pe zona unde se află monumente UNESCO. Este vorba despre conceperea a două planuri micro-regionale cu caracter distinct. Unul va fi dedicat Cetăților dacice din munții Orăștiei cu tot arealul din apropierea lor, dar ne gândim și la Valea Mureșului, la zona Gurasada. Biserica monument istoric din localitate se află pe lista indicativă UNESCO, iar peisajul natural completează fericit această zestre. Bineînțeles, va exista un plan de management care va fi folositor fiecărei comune din componența GAL Sargeția, dar cu un accent important pe zonele menționate anterior”, a precizat vicepreședintele Sorin-Adrian Vasilescu.
În urma discuțiilor, partea franceză va transmite o serie de propuneri sinteză care vor sta la baza elaborării proiectului de management integrat al teritoriului. Vincent Guichard a precizat că partea franceză va asigura tot sprijinul și asistența tehnică necesară, iar GAL-ul Sargeția, în calitate de lider de proiect, va trebui să vină cu un plan de gestiune a monumentelor de pe teritoriul său, cu soluții concrete pentru conservarea și îngrijirea peisajului urban și rural, iar activitățile economice care se vor derula să nu intre în conflict cu valorile naturale și culturale din regiune.
Actualitate
Festivalul Cepei Roșii de Bărăști își deschide porțile la Sânpetru
Cea de-a treia ediție a Festivalului Cepei Roșii de Bărăști, organizată de Asociația Femeilor din Sântămăria Orlea, va avea loc duminică, 6 octombrie 2024, la Sânpetru.
Evenimentul promite o atmosferă autentică de sărbătoare tradițională, aducând în prim-plan faimoasa ceapă roșie cultivată în zonă, un simbol al moștenirii agricole locale.
Participanții vor avea ocazia să guste din preparate tradiționale pe bază de ceapă roșie și să participe la activități culturale, de la expoziții cu produse locale până la spectacole folclorice. Organizatorii subliniază importanța promovării și păstrării tradițiilor, încurajând oamenii să descopere frumusețea rurală și valorile comunității din Bărăști.
Evenimentul se adresează tuturor celor care doresc să petreacă o zi în natură, înconjurați de bunătăți locale și tradiții autentice. Fiind deja la a treia ediție, festivalul devine o tradiție îndrăgită în calendarul local, atrăgând anual vizitatori din întreaga regiune.
Actualitate
FOTO: Incendiu la o anexă gospodărească din Baru
În această dimineață, pompierii Detașamentului Petroșani au intervenit cu trei autospeciale, o ambulanță SMURD și cu echipaje specializate pentru limitarea și stingerea unui incendiu izbucnit la o anexă gospodărească din localitatea Baru.
La sosirea pompierilor, ardea generalizat un șopru, cu o suprafață de aproximativ 50 mp, iar flăcările amenințau să cuprindă și casa de locuit, aflată în apropiere.
Echipajele de stingere au acționat cu 13 pompieri pentru localizarea incendiului și protecția casei.
După lichidarea incendiului și înlăturarea efectelor negative ale producerii acestuia, s-a constatat că au ars anexa gospodărească, compusă din garaj și depozit de lemne, pe o suprafață de aproximativ 500 mp, 2 tractoare și 2 motocultoare, lemnele de foc depozitate și s-a degradat o parte a izolației acoperișului, pe o latură a casei.
Din interiorul anexei gospodărești, echipajele de intervenție au înlăturat 2 butelii de aragaz.
In incendiu nu au fost surprinse persoane sau animale, iar cauza probabila a incendiului a fost un scurt circuit produs la instalatia electrică a anexei gospodărești.
FOTO: ISU Hunedoara
Actualitate
“Ștafeta Veteranilor Invictus” – tronsonul albastru, străbate și județul Hunedoara
“Ștafeta Veteranilor Invictus”, tronsonul albastru, va străbate și județul Hunedoara, în perioada 4 -7 octombrie 2024. Evenimentul, ce ajunge anul acesta la ediția a XI-a, se înscrie în seria de manifestări premergătoare aniversării „Zilei Armatei Române”.
Voluntari „Invictus” din întreaga țară parcurg, și în acest an, trei trasee ale ștafetei, a căror culoare coincide cu culorile Drapelului Național: albastru, galben și roșu.
Tronsonul albastru, care va străbate și județul Hunedoara, a plecat din Târgu Jiu și se va încheia la Carei, de „Ziua Armatei Române”, prezentând, pe parcurs, onorul tuturor eroilor neamului.
Cel mai mare eveniment sportiv național
Aflată la a XI-a ediție, “Ștafeta Veteranilor Invictus” este organizată de către Asociația Invictus România, în parteneriat cu asociații și instituții din întreaga țară. În județul Hunedoara, în ultimii ani, coordonator zonal este Asociatia AlerT in Deva.
Ștafeta este dusă în întreaga țară de către alergători și bicicliști, cu toții fiind voluntari. Și în acest an vor fi implicați peste o mie de alergători și bicicliști voluntari care vor străbate peste 3.500 de kilometri, fiind cel mai mare eveniment sportiv național.
Evenimentul aduce împreună voluntari din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații, Administrația Națională a Penitenciarelor, dar și civili, alergători sau bicicliști. De asemenea, Asociația Voluntarilor Invictus, fondată în 2014, se află sub Înaltul Patronaj al Principelui Radu.
Toți cei care doresc să aducă un omagiu eroilor neamului sunt invitați să se alăture, atât în alergare, cât și prin simpla prezență la schimbul de ștafetă.
Schimbul de ștafetă va avea loc după următoarele coordonate:
Vineri, 4 octombrie 2024, ora 14.30 – Pasul Vâlcan – Vulcan;
Vineri, 4 octombrie 2024, ora 18.00 – Primăria Municipiului Petroșani;
Sâmbătă, 5 octombrie 2024, ora 16.30 – Castelul Corvinilor – Hunedoara;
Duminică, 6 octombrie 2024, ora 09.00 – Penitenciarul Deva – Bârcea Mare;
Duminică, 6 octombrie 2024, ora 12.00 – Statuia Reginei Maria – Deva (Blv. 1 Decembrie 1918);
Luni, 7 octombrie 2024, ora 16.00 – Cetatea Carolina – Alba Iulia.
-
Actualitatecu o zi in urma
Valea Jiului: O destinație turistică cu potențial, dar cu provocări de rezolvat
-
Actualitatecu o zi in urma
Luptă cu flăcările, dar și în ring. Vlad Trif, pompierul sportiv profesionist de kickboxing, campion național
-
Actualitatecu o zi in urma
Un an de cardiologie intervențională la SJU Deva. Zeci de vieți salvate, 128 de stenturi implantate, în total
-
Actualitatecu 23 de ore in urma
Un secol de viață. Profesoara Ghizela Halalai a împlinit venerabila vârstă de 100 de ani
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Primarul din Hărău propune unirea a trei comune
-
Actualitatecu o zi in urma
Accident pe DN 76, la Vălișoara. Două persoane, evaluate medical
-
Actualitatecu o zi in urma
Peste 300 de percheziții în toată țara, la persoane cercetate pentru nerespectarea regimului armelor și al munițiilor
-
Actualitatecu o zi in urma
Weekend cu meciuri din patru divizii pe stadioanele din județul Hunedoara