Actualitate
Scafandrii pompieri, din șase județe, se antrenează în lacul Cinciș
Pompieri scafandri de la șase inspectorate judeţene participă, în perioada 21 – 26 octombrie, la un antrenament complex în scufundare organizat de ISU Hunedoara. Terenul de pregătire este lacul de acumulare Cinciş.
Scafandrii pompieri de la inspectoratele din Bihor, Cluj, Arad, Timiş, Dolj şi Hunedoara se pregătesc, în această săptămână cu instructori ai Centrului de Antrenament al Scafandrilor de Intervenţie din cadrul ISU Dobrogea. „Scopurile antrenamentului constă în pregătirea scafandrilor pentru misiuni complexe şi eficiente, atât pe timp de noapte cât şi pe timp de zi, precum şi îmbunătăţirea capacităţilor fizice la efort şi perfecţionarea lucrului în echipă”, a precizat reprezentantul ISU Hunedoara, maior Bogdan Dănăiață.
Antrenamentele, pasiunea și flerul îi conduc spre victime
Ore în șir de antrenamente, dar și pasiunea pentru meseria pe care o practică și flerul, alcătuiesc rețeta succesului pentru pompierii scafandri hunedoreni. Deși sunt la început în ce privește această meserie, de scafandru, aceștia reușesc să-și depășescă limitele și să performeze. Se antrenează mereu în medii care mai de care mai ostile pentru a fi pregătiți pentru orice fel de intervenție. S-au scufundat, la începutul anului, într-un lac îng
hețat, în timp ce afară erau 10 grade, cu minus, însă nu înainte de a se echipa pe zăpadă, iar pe parcursul verii s-au antrenat în lacul de acumulare Gura Apelor, în Masivul Retezat. Acum, alături de colegii lor din țară derulează un exercițiu și mai complex pentru a-și testa la maximum capacitatea de intervenție.
Actualitate
Instituțiile de cultură au primit bani de la Guvern
Guvernul României a decis alocarea unor sume importante pentru sprijinirea instituțiilor publice de spectacole aflate în subordinea autorităților locale, printr-o hotărâre adoptată recent, conform Legii bugetului de stat pe 2024.
Județul Hunedoara beneficiază de finanțări semnificative destinate teatrelor locale. Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu” din Petroșani a primit 337.000 de lei, în timp ce Teatrul de Artă din Deva a obținut o sumă mai mare, de 1.019.000 de lei. Aceste fonduri sunt destinate susținerii producțiilor artistice, menținerii continuității spectacolelor și îmbunătățirii condițiilor pentru public și artiști.
Conform Legii bugetului nr. 421/2023, cotele defalcate din impozitul pe venit sunt gestionate de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, care redistribuie fondurile către administrațiile locale. Unitățile care administrează instituții de spectacole, cum ar fi teatrele, operele și filarmonicile, trebuie să depună solicitări în termenele stabilite: 16 august și 6 decembrie 2024, în funcție de calendarul încasării fondurilor.
Sumele aprobate sunt transferate către bugetele locale în termen de cinci zile de la intrarea în vigoare a hotărârii de Guvern, rectificând astfel alocările destinate instituțiilor culturale. Această măsură asigură continuitatea actului artistic și sprijină dezvoltarea culturală la nivel local.
Actualitate
Un bărbat de 60 de ani, reținut pentru violență în familie, după ce și-ar fi agresat partenera de viață
Un bărbat, în vârstă de 60 de ani, din comuna hunedoreană Ghelari, a fost reținut de polițiști pentru violență în familie, după ce și-ar fi agresat partenera de viață.
„La data de 7 ianuarie 2025, în jurul orei 17:15, Poliția Municipiului Hunedoara a fost sesizată cu privire la comiterea unei infracțiuni de violență în familie, în care o femeie de 63 de ani ar fi fost agresată de către concubinul său, un bărbat în vârstă de 60 de ani, din comuna Ghelari. Polițiștii s-au deplasat de urgență la fața locului, iar în urma verificărilor efectuate au stabilit că cele sesizate se confirmă. Partea vătămată a relatat faptul că, în perioada Crăciunului, în timp ce se afla la o cabană situată în comuna Teliucu Inferior, ar fi fost agresată fizic de către concubinul său, agresiunile fizice repetându-se și la data de 06 și 07 ianuarie 2025”, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.
Femeia, transportată la spital
Potrivit polițiștilor, femeia a fost transportată la o unitate medicală din Hunedoara pentru a primi îngrijirile medicale necesare, față de bărbat fiind emis un ordin de protecție provizoriu. De asemenea, polițiștii au întocmit un dosar penal pentru comiterea infracțiunii de violență în familie, iar în urma analizării probatoriului, au dispus măsura reținerii pentru 24 de ore față de bărbat, acesta fiind depus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul Poliției Municipiului Deva.
IPJ Hunedoara reiterează angajamentul de a interveni prompt în cazurile de violență domestică și de a proteja victimele unor astfel de fapte. Cetățenii sunt încurajați să sesizeze autoritățile ori de câte ori sunt martori sau victime ale unor astfel de incidente.
Actualitate
Camere fixe pentru verificarea rovinietei, nu a vitezei. Confuzie, în mediul online
Informații eronate au fost răspândite în mediul online cu privire la o așa -zisă listă cu radare fixe operaționale în întreaga țară. Reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au transmis că aceste camere nu au montate dispozitive de înregistrare a vitezei, ci doar înregistrează vehiculele care circulă fără achitarea corespunzătoare a tarifului de utilizare a drumurilor– rovinietă.
În ultimele zile, în mediul online circulă o listă cu localitățile în care sunt amplasate radare fixe, pe județe, inclusiv Hunedoara, informația fiind una falsă întrucât scopul acestor camere nu este de înregistra viteza autovehiculelor, ci de verificare a rovinietei și a RCA-ului.
În județul Hunedoara sunt două puncte fixe de control valabilitate rovinietă, pe DN66 – Băcia și pe DN7 – Săcămaș.
Lista de camere fixe pentru rovinietă și RCA din întreaga țară
Județul Alba: DN1 – Sebeș
Județul Arad: DN7 – Nădlac, DN79 – Arad
Județul Arad: Nădlac II (Autostrada A1)
Județul Argeș: DN65 A – Buzoești
Județul Bacău: DN11 – Sănduleni, DN15 – Gârleni, DN2 – Nicolae Bălcescu (cameră dublă)
Județul Bihor: DN1 – Oșorhei
Județul Bistriță-Năsăud: DN17 – Tiha Bargaului
Județul Botoșani: DN29 – Baisa
Județul Brașov: DN1 – Timisul de Sus, DN1 – Sercaia, DN11 – Lunca Calnicului, DN11– Harman (cameră dublă), DN73 – Râșnov
Județul Brăila: DN21 – Bărăganul, DN22 – Movila Miresii, DN2B – Lacu Sărat
Județul Buzău: DN2 – Mărăcineni (cameră dublă)
Județul Caras-Severin: DN6 – Mehadia, DN58 – Soceni
Județul Călărași: DN3 – Cuza Vodă
Județul Cluj: Autostrada A3 – Gilău (cameră dublă), DN75 – Mihai Viteazu, DN1 – Vălcele (cameră dublă), DN1C – Jucu
Județul Constanta: DN38 – Movilița
Județul Constanta: Negru Vodă
Județul Constanta: Ostrov
Județul Covasna: DN12 – Sfantu Gheorghe
Județul Dâmbovița: Autostrada A1 – Petrești (cameră dublă), DN71 – Ulmi
Județul Dolj: DN6 – Coșoveni, DN55 – Bratovoești, DN56 – Podari, DN65 – Pielești
Județul Dolj: frontiera Bechet
Județul Galați: DN25 – Sendreni, DN26 – Vânători, DN24 – Cosmești
Județul Gorj: DN66 – Drăguțești
Județul Giurgiu: DN5 – Călugăreni (cameră dublă)
Județul Giurgiu: frontiera Giurgiu
Județul Harghita: DN12 – Sândominic, DN13A – District Harghita
Județul Hunedoara: DN66 – Băcia, DN7 – Săcămaș
Județul Ialomița: Autostrada A2 – Fetești (cameră dublă), DN2A – Giurgeni
Județul Iași: DN2 – Motca, DN28 – Lețcani (cameră dublă), DN24 – Popricani
Județul Ilfov: Autostrada A2 – Glina (cameră dublă), Autostrada A3 – Snagov (cameră dublă)
Județul Maramureș: DN18 – Moisei
Județul Mehedinți: Porțile de Fier I
Județul Mureș: DN15 – Sângeorgiu de Mureș, DN13 – Bălăușeri
Județul Neamț: DN15 – Vaduri, DN15 – Călugăreni
Județul Prahova: DN1 – Bărcănești/ Romanești (cameră dublă), DN72 – Bratasanca, DN1B – Albești (camera dubla), DN1A – Măneciu
Județul Satu Mare: DN19 – Decebal
Județul Salaj: DN 1F – Românași
Județul Suceava: DN2 – Iacobesti, DN17 – Vama
Județul Teleorman: DN6 – Drăgănești Vlașca
Județul Timiș: DN59 – Jebel, DN6 – Sânnicolau Mare, DN69 – Orțișoara
Județul Timiș: frontiera Cenad
Județul Timiș: frontiera Lunga
Județul Tulcea: DN22A – Cataloi
Județul Vaslui: DN24 – Crasna, DN24B – Risesti
Județul Vâlcea: DN64 – Ionești, DN67 – Budești, DN7 – Călimănești/Seaca
Județul Vrancea: DN23 – Vulturu
Județul Bihor: Săcuieni
Județul Arad: Turnu
Județul Timiș: frontiera Vălcani
Județul Caraș-Severin: Naidăş
Județul Dolj: Calafat
Radare fixe, montate pe A1, A2 și pe DN 2, în județul Vrancea
Pe de altă parte, Poliția Română a anunțat că sistemul de radare e-SIGUR, cee are ca scop creșterea siguranței rutiere pe drumurile publice din România, este activ pe autostrăzile A1 și A2 și pe Drumul Național DN2 din județul Vrancea.
Camerele mobile (cunoscute sub numele de pistoale radar), amplasate pe marginea drumului, înregistrează activitatea din trafic în zona supravegheată. Înregistrările sunt trimise și analizate de polițiști. Abaterile sunt sancționate conform legii, după identificarea conducătorului auto. Amenda este expediată direct la domiciliu conducătorului auto, fără a fi necesară oprirea în trafic. Extinderea la nivel național a sistemului e-Sigur este planificată ulterior, au precizat reprezentanții Poliției Române.
-
Actualitatecu 22 de ore in urma
Licitația pentru întreținerea drumurilor județene, contestată fără succes
-
Actualitatecu 21 de ore in urma
Atenție, șoferi! Lucrări de montare parapet median pe A1 Sibiu -Deva. Se circulă cu restricții
-
Actualitatecu 23 de ore in urma
Hunedorenii pot achita taxele și impozitele locale: Opțiuni extinse de plată, inclusiv online
-
Actualitatecu 22 de ore in urma
Protest la Penitenciarul Deva, vineri, față de Ordonanța „Trenuleț”
-
Stiri nationalecu 21 de ore in urma
Râs căzut într-o fântână, în Masivul Parâng, salvat de salvamontiști
-
Actualitatecu o zi in urma
Atenționare meteo – Cod galben de vânt puternic în Munții Apuseni și în Carpații Orientali
-
Actualitatecu 23 de ore in urma
Noutăți din tabăra Corvinului
-
Actualitatecu o zi in urma
Hidrocentralele din Defileul Jiului, dezvoltare energetică sau sacrificiu ecologic?