Connect with us
Data: 30/06/2024
.

Actualitate

Scandal pentru impozitele pe proprietăți, la Uricani

Publicat

pe

Nu contează că ai un hectar sau câțiva metri pătrați de curte, că plătești pentru minim 400 de metri pătrați. Aceasta este o nouă interpretare a legii impozitelor pe proprietăți, iar mai mulți oameni care locuiesc în zonele de la periferia orașelor s-au trezit că au de dat sume uriașe la serviciile de impozite din primării, pentru grădina pe care o dețin. Primarul orașului Uricani, Dănuț Buhăescu, vrea acum să le ceară sprijin guvernanților, pentru că este absurd și mereu vin oameni la el în audiență.

terenuri impozite uriase (1)

Mai mulți oameni care locuiesc la casă și dețin și fânețe, ori mici curți, s-au trezit acum, când au vrut să își achite dările la primărie, că au de plătit sume uriașe. Față de anul trecut, sumele s-au dublat și oamenii nu înțeleg cum se fac calculele. „Este vorba despre diferența pe care mi-o calculează pentru curtea mea. Eu am cam 200 de metri pătrați, iar acum mi s-au adăugat 400 de metri pătrați, luați din terenul arabil. Pe de altă parte, fratele meu, are un teren fânaț, la Valea de Pești, fără ca să aibă vreo construcție pe el, are 400 de metri pătrați de curte. Pe ce bază, când în lege spune altceva?”, a declarat Marina Văgăun, localnică din Câmpu lui Neag. Și dacă până acum, pe terenuri plăteau sume mai mici, de maxim 11 lei pe metru pătrat, acum au de achitat 48 de lei. Iar cazurile nu sunt unice și oamenii spun că sunt impozitați de două ori pe aceleași terenuri. „Anul trecut am avut 261 și am plătit 235 și acum am 422 de lei. Dublu și la mine”, a precizat și Maria Ștefănescu.

Plătești 400 de metri pătrați, indiferent ca ai sau nu atât

Primarul Dănuț Buhăescu din Uricani recunoaște că se întâmplă asta, dar spune că a făcut toate calculele conform noii metodologii de impozitare. „Noul Cod Fiscal a reformulat unele taxe. Noi, în Consiliul Local, am cerut ca nivelul impozitelor să rămână ca anul trecut sau ca acum trei ani. Mai jos de minim nu ne dă voie legea, dar formula de calcul s-a modificat. Soft-ul nu este făcut de noi. A mai apărut o problemă, însă. 400 de metri pătrați e minim, indiferent ce teren ai. Eu pot să am 50 m de fâneață. Nu am nici coteț de câine. Pe acei 50 de metri, plătesc 400 de metri de curte, obligatoriu. Așa au calculat”, a adăugat Dănuț Buhăescu, primarul din Uricani. Calculele sunt complicate și oamenii revoltați de mărirea taxelor. Tocmai de aceea, primarul Dănuț Buhăescu spune că va face un memoriu către Guvern. „Singura modalitate prin care s-ar putea schimba aceste calcule este să facem un memoriu, în luna februarie, să-l supunem atenției Consiliului Local, care să îl aprobe și apoi să îl trimitem la Guvernul Cioloș și să solicităm prin Ordonanță de urgență să modifice acele niveluri minime, mai jos”, a mai spus primarul.

Cazul celor din Uricani nu este unic și în această situație sunt toți cei care au case și terenuri, fie ele cultivate, fie lăsate de izbeliște.

Advertisement
Advertisement

Actualitate

Spectacol de culori în Parcul Național Retezat

Publicat

pe

Redactat de

Parcul Național Retezat adăpostește 108 specii de păsări și 1.190 de specii de plante, dintre care 90 sunt endemice. În această arie protejată se găsesc 80 de lacuri și tăuri, inclusiv Lacul Bucura, cel mai mare lac glaciar din România, și Lacul Zănoaga, cel mai adânc lac glaciar din țară.

”Parcul Național Retezat, unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor–Romsilva, este situat în sud-vestul țării, în județul Hunedoara. Parcul Național Retezat are o suprafață de 38.047 de hectare, din care 19.988 hectare sunt păduri, 9.893 de hectare din acestea fiind în zone de protecție strictă sau integrală. În Parcul Național Retezat regăsim 108 specii de păsări și pot fi întâlnite 1.190 de specii de plante, din care 90 sunt specii endemice. În aria naturală protejată sunt 80 de lacuri și tăuturi, inclusiv Lacul Bucura, cel mai întins lac glaciar din țară, și Lacul Zănoaga, cel mai adânc lac glaciar din România”, informează reprezentanții Parcului Național Retezat.

FOTO: FACEBOOK PARCUL NAȚIONAL RETEZAT

Citeste mai mult ...

Actualitate

Aventura scoțianului îndrăgostit de România: O poveste de prietenie și ajutor pe DN68

Publicat

pe

Redactat de

Într-o zi toridă de 29 iunie 2024, cu temperatura urcând până la 32 de grade Celsius la umbră, în apropiere de Hațeg, o întâlnire neașteptată a transformat o zi obișnuită în una memorabilă pentru Cristian, Anton și Dougie.

Cristian și Anton, rutieriști cu experiență, acționau în cadrul unui plan de acțiune pe viteză pe DN68, în localitatea Păclișa. În mijlocul acestei activități, atenția lor a fost captată de un motociclist străin aflat în dificultate.

Dougie, un scoțian îndrăgostit de România, se afla în drumul său spre Sebeș pentru a participa la un eveniment destinat motocicliștilor. Ghinionul a făcut ca motocicleta sa să cedeze exact în parcarea din Păclișa. Fără ezitare, cei doi agenți de poliție de la Biroul Rutier Hațeg au intervenit. „Ne-am gândit că s-a întâmplat ceva… am oprit lângă motociclist, care ne-a spus că este din Scoția, este îndrăgostit de România și merge la Sebeș pentru că, în luna iulie, urmează să participe la un eveniment”, își amintesc cei doi agenți.

În parcare, Dougie avea casca jos și o piesă de motocicletă lângă el. Cristian și Anton nu au stat pe gânduri și l-au ajutat să își repare motocicleta. Chiar l-au împins până s-a pus în mișcare și i-au oferit numărul lor de telefon, în caz că va mai avea nevoie de ajutor.

Câteva ore mai târziu, cei doi agenți au primit un mesaj de la Dougie: „Big thanks.  Got to my destination in Petrești (near Sebeș). All is working perfect. Thanks for all your help…” Mesajul de mulțumire a adus o bucurie nemăsurată celor doi polițiști. „Ne bucurăm că am putut ajuta, Dougie – ne-am făcut doar datoria. Drumuri bune …we are glad we could help!!” au transmis aceștia.

Această întâlnire a demonstrat încă o dată puterea solidarității și a prieteniei care poate apărea chiar și în cele mai neașteptate situații. Dougie, scoțianul îndrăgostit de România, a avut parte de o aventură neașteptată, dar plină de umanitate, pe drumurile țării noastre, iar Cristian și Anton au dovedit că empatia și ajutorul dezinteresat pot transforma o simplă întâlnire într-o poveste de neuitat.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Mașini și motociclete istorice, de fabricație românescă, au putut fi admirate la Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

Autoturisme și motociclete istorice, de fabricație românească, au putut fi admirate în cadrul unei expoziții ce a avut loc sâmbătă, 29 iunie, pe Pietonala Corvin din municipiul Hunedoara.

Evenimentul, intitulat “Fabricat în România”, a fost organizat de Retromobil Club România – Filiala Hunedoara, cu sprijinul Primăriei Hunedoara, iar pasionații de mașini retro au fost invitați să vină să le vadă.

De la bătrânele Dacii 1300 și 1100, un ARO 243, un Olcit, o mașină veche de Miliție, dar și de Salvare, alături de alte automobile de odinioară, toate autohtone, până la motociclete Mobra, precum și altele, au poposit, timp de câteva ore, în fața Centrului Cultural „Corviniana” din municipiul de pe Cerna și au putut fi admirate de către trecători.

Evenimentul a reunit posesori de automobile și motociclete, atestate istoric sau în curs de atestare, atât din Hunedoara, cât și din alte județe, printre care Arad și Timiș.

Sursa foto: Primăria Hunedoara
Advertisement
Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate