Connect with us
Data: 02/07/2024
.

Actualitate

Scandal uriaș pentru hrana minerilor

Publicat

pe

Nu mai primesc mâncare caldă, pentru că au crezut că se va face economie, însă, după ce au pierdut masa caldă, minerii nici nu mai beneficiază de aportul caloric necesar. Le-au atras atenția inspectorii de muncă, dar și medicii de medicina muncii, care cred că mulți intră în mină fără să mănânce corespunzător, iar situația nu poate decât să le facă rău.

Ortacii au fost avertizați, iar inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Hunedoara sunt gata chiar să amendeze angajatorul, dacă nu va lua măsuri în consecință. „Nu zice nicăieri în lege că trebuie obligatoriu acordată masa caldă. Dacă medicul de medicina muncii stabilește un alt tip de alimentație de protecție, că și el spune că nu este obligatorie masa caldă, ci un supliment alimentar care să îi asigure aportul caloric, trebuie acordat. În condițiile în care nu se stabilește în noul Contract Colectiv de Muncă (CCM), fiindcă legea spune că alimentația de protecție se acordă obligatoriu și gratuit de către angajator, noi o să cerem și punctul de vedere al Minsiterului Sănătății și, în final, vom stabili o măsură, prin notă de control, să respecte legea și vom da chiar sancțiuni contravenționale”, a spus Ileana Bodea, șefa SSM din ITM Valea Jiului.

Unde-i lege, nu-i tocmeală

Legea 319, articolul 14, spune clar că este necesar un aport caloric crescut pentru cei care fac efort, iar medicul de medicina muncii de la Complexul Energetic Hunedoara a admis că munca în subteran cere efort fizic și aport caloric crescut și, cu toate acestea, pentru că acum se negociază contractul de muncă al minerilor, liderii de sindicat au generat o adevărată luptă cu administrația. „Discuțiile au fost tensionate marți, în cadrul ședinței de negociere a CCM, pentru că întrebarea noastră către administrație a fost să ni se comunice care sunt categoriile profesionale pentru care legea obligă angajatorul să asigure aportul caloric la intrarea în serviciu. De mai bine de trei luni de zile există o corespondență între instituții ale statului român, administrația CEH nu a reușit să dea un răspuns concret și se bazează tot pe interpretări ale acestui aspect”, a precizat și Petre Nica, președintele Sindicatului Muntele.

Liderii de sindicat negociază acum Contractul Colectiv de Muncă, dar de când acesta a fost denunțat minerii nu au mai primit masa caldă. Aportul caloric este, însă, absolut necesar și inspectorii de muncă vor ca masa caldă, ori o altă formă de obținere a hranei, înaintea șutului, să fie aplicată și pentru categoriile sociale pentru care medicul de medicina muncii își dă girul.

Advertisement
Advertisement

Actualitate

“Săptămâna Europeană a Geoparcurilor 2024”: Un maraton de evenimente în Geoparcul Țara Hațegului

Publicat

pe

Redactat de

Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului, administrat de Universitatea din București, a participat, și în acest an, la “Săptămâna Europeană a Geoparcurilor” (European Geoparks Network Week-EGN Week). Un maraton de evenimente a avut loc cu prilejul acestei manifestări importante. De la lansarea proiectului „Casa Vulcanilor 10 ani”, până la ateliere interactive și alte activități menite să promoveze bogatul patrimoniu al geoparcului.

Casa Vulcanilor 10 ani”

În Țara Hațegului, importantul eveniment internațional al geoparcurilor a debutat cu lansarea proiectului „Casa Vulcanilor 10 ani”, la Casa Geoparcului. “25 de voluntari au fost prezenți la prima dintre activitățile ce marchează, pe parcursul acestei veri, un deceniu de derulare al unuia dintre cele mai de succes proiecte dedicate voluntariatului și educației, administrat de Asociația Drag de Hațeg, partener instituțional al Geoparcului. Proiectul, finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România, se desfășoară în parteneriat cu Școlile Gimnaziale Sîntămăria-Orlea și Densuș, cu contribuția Asociației Femeilor din Santamaria-Orlea și Asociația de Turism Retezat. Ambasadorii pentru Geoparc, selectați, timp de mai multe generații, dintre cei mai buni voluntari, au fost și ei implicați într-o serie de evenimente menite să împărtășească din experiența lor și altor tineri. La Costești (jud. Vâlcea), Rupea (jud.Brașov) și la Buzău, ambasadorii au avut întâlniri cu peste 150 elevi și profesori din cele trei zone cărora le-au povestit despre experiențele trăite de ei și de rolul pe care voluntarii îl pot avea în dezvoltarea sustenabilă a comunităților lor”, au informat reprezentanții Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului.

Geodiversitatea – promovată și în eter

Cartea „Ultimii dinozauri” scrisă de Cristian Ciobanu, coordonatorul local al Geoparcului Țara Hațegului, a reprezentat o reală invitație la lectură și descoperirea lumii viețuitoarelor ce străbăteau Insula Hațeg în urmă cu 70 de milioane de ani. Un atelier plin de informații și de activități interesante a fost găzduit de librăria Cărturești din centrul orașului Cluj-Napoca. Evenimentul a fost organizat împreună cu Societatea Ornitologică Română (SOR) Cluj și Editura Humanitas.

Advertisement

De asemenea, în “Săptămâna Europeană a Geoparcurilor” geodiversitatea a fost promovată nu numai pe pământ, ci și în eter. “În centrul comunei Râu de Mori, a avut loc o acțiune de promovare a Geoparcului UNESCO Țara Hațegului cu sprijinul a 10 radioamatori de la Clubul Sportiv Silver Fox Deva. Evenimentul a avut alocat și un indicativ special YP2GEO. Totodată, echipa de radioamatori a tipărit un QSL card special care promovează Geoparcul și care a fost expediat corespondenților din țară prin rețeaua proprie a Federației Române de Radioamatorism, iar corespondenții străini l-au primit, în format electronic, pe site-urile specializate.

„Într-un teritoriu atât de important pentru paleontologia mondială cum este Țara Hațegului, promovăm știința în rândul tinerilor prin facilitarea întâlnirii dintre oamenii de știință și voluntari, ori de câte ori este posibil. Astfel, ei au avut posibilitatea să participe la prospecțiuni realizate în teren de 10 cercetători de la Universitatea din București și Universitatea ELTE din Budapesta și să afle detalii, direct de la sursă, despre ce înseamnă munca în teren ce duce, în cele din urmă, la descoperiri științifice remarcabile. Pe baza experiențelor acumulate în activități, voluntarii pentru Geoparc au posibilitatea să împărtășească, la nivel național și internațional, valorile Geoparcului. Astfel, o parte dintre ei au participat la cursuri urmate de un examen final care le permite să fie mediatori – ghizi pentru turiștii care vizitează expoziția „Balauri, Dragoni, Dinozauri” de la Casa Geoparcului, în perioada vacanței de vară. La nivel internațional, 7 voluntari și-au câștigat dreptul de a reprezenta Geoparcul în schimbul de experiență desfășurat în Geoparcul Internațional UNESCO Djerdap (Serbia). Deplasarea s-a desfășurat mulțumită Premiului „Nea Marin”, instituit în amintirea lui Dumitru Huzoni, fost membru al echipei de management a Geoparcului și un susținător al ideii de dezvoltare a tinerilor din Țara Hațegului prin voluntariat”, mai arată reprezentanții Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului.

Totodată, prin proiectul „Punem sustenabilitatea la treabă”, 80 de elevi și voluntari, îndrumați de 20 de profesori, au avut de prelevat probe de apă potabilă din suse alternative pe care au trebuit să le analizeze din punctul de vedere al calității. Rezultatele obținute de ei în acest proiect de știință participativă (citizen science) vor figura pe o hartă a calității apei din Geoparc. În plus, participanții la proiect au avut posibilitatea să îi întâlnească pe doi reprezentanți ai UNESCO prezenți în Țara Hațegului, într-o vizită de monitorizare.

Proiectul „Râul care curge din vechime” inițiat de Școala Gimnazială Sîntămăria-Orlea și Asociația Femeilor din Santamaria-Orlea și evenimentul „Ziua Iei” organizat de Cooperativa Hațegana, au contribuit de asemenea la promovarea patrimoniului local atât de bogat al Geoparcului, în context internațional.

Sursa foto: Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului

Sărbătorită în 109 geoparcuri, din 28 de țări

Săptămâna Europeană a Geoparcurilor” (European Geoparks Network Week-EGN Week) s-a desfășurat în intervalul mai – iunie, în cele 109 geoparcuri din 28 de țări de pe continentul nostru.

Advertisement

Evenimentul urmărește sensibilizarea publicului larg cu privire la importanța unor teme legate de geoconservare și promovarea patrimoniului geologic, natural și cultural prin participarea la diverse activități de educație și turism. “Prin activitățile derulate în Săptămâna Europeană a Geoparcurilor din acest an, Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului – Universitatea din București a contribuit la promovarea moștenirii noastre geologice, naturale și culturale dar și implicarea comunității locale și al partenerilor în dezvoltarea durabilă a teritoriului”, au mai transmis reprezentanții Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Încă o reușită pentru înotătorul Avram Iancu

Publicat

pe

Redactat de

Avram Iancu, bibliotecarul de la Petroșani, a mai finalizat o cursă prin care a dorit să îndemne toți oamenii în a păstra apele curate.

Mai mult decât atât, petru înotătorul petroșănean a fost și un bun atrenament pentru o nouă provocare, și anume dubla traversare a Canalului Mânecii.

”După 3 zile de efort susținut, în care am înotat 27 de ore și 15 minute, am reușit să ajung la destinația finală, împreună cu temerara echipă de vâslași, în frunte cu profesorul Horea Nașcu, coordonatorul flotilei inedite. Între timp, au sosit și fotografiile… Așa că pot face radiografia ultimei zile de aventură. Încă de la intrarea în Satu Mare, am fost întâmpinați de domnul Florian Sălăjeanu și de soția acestuia, care ne-au primit cu apă rece, ciocolată, cafele și multe altele. La podul Decebal din Satu Mare m-a așteptat înotătorul Daniel Graner, jandarm și om al locului. Ceruse permisiunea de a înota alături de mine și de echipă. Evident că am acceptat cu bucurie solicitarea acestuia, legându-se o prietenie pe viață. Împreună am înotat și mărșăluit traversând Satu Mare. A făcut și treabă de ghid: „uite aici e clădirea Consiliului Județean”, „uite aici se deversează apele menajere”, „hai pe stânga” etc. Pescarii de pe mal, nu doar în această ultimă zi, m-au folosit pe post de sonar. Cum mă vedeau, mă întrebau cât de adâncă e apa în locul în care mă aflam.  După 8 ore de efort efectiv, ajungem în localitatea Dara, ultima așezare românească înaintea frontierei cu Ungaria. După 9 zile de efort al vâslașilor (venind de la Dej) și după 3 zile de înot pentru mine, venind de la Fărcașa, am fost așteptați de reprezentanți ai presei: un site maghiar regional, cu sediul în Cluj-Napoca. Ce să zic, am fost onorat ca eu, Avram Iancu, „Crăişorul Apelor”, să fiu întâmpinat de presa maghiară. Interviul l-am dat în română, că „nem tudom moghioruc”, dar articolul a apărut în maghiară. Voi pune link-ul în comentarii, habar n-am ce scrie acolo. Oricum ar fi, „chiosonom sepen” pentru prezență. Am fost recuperați de un microbuz, transbordați la Baia Mare, unde am făcut un duş și am mâncat copios la Gabi Stan acasă, colegul bibliotecar a cărui mamă a gătit pentru toată echipa. Mulțumim! După 8 ore de înot, după vreo 2 ore pierdute cu recuperarea, masa, dușul, am plecat, cu mașina lui Marius Botea, spre Petroșani, deoarece a doua zi trebuia să fiu la serviciu. A condus el în prima parte a traseului, iar la ieșirea de pe autostradă, la Simeria, am trecut eu la volan. Ultimii 80 de km îi cunosc ca în palmă. Am ajuns acasă la 2:30 noaptea. Marius Botea a dormit până dimineață, continuându-şi drumul spre Snagov. Așa că sunt și acum obosit, dar merită tot efortul pentru a transmite din nou acest îndemn: să păstrăm apele curate! În plus, mi-am administrat și un excelent antrenament în vederea DUBLEI traversări a Canalului Mânecii”, anunță înotătorul Avram Iancu.

FOTO: FACEBOOK AVRAM IANCU

Citeste mai mult ...

Actualitate

FOTO| Lucrări de demolare a gării din Deva

Publicat

pe

Redactat de

Lucrările de demolare a gării din Deva sunt în plină desfășurare, marcând un moment important în proiectul de modernizare a infrastructurii feroviare.

Deși, inițial, se dorea modernizarea gării existente, evaluările tehnice au arătat că acest lucru nu se poate realiza din motive de securitate a structurii de rezistență. Astfel, s-a decis demolarea completă a vechii gări pentru a face loc unei construcții noi, moderne și sigure.

Reconstrucția gării din Deva este o parte esențială a tronsonului 3 al proiectului Gurasada-Simeria. Acest proiect face parte dintr-un program amplu de reabilitare și modernizare a căii ferate române, destinat să îmbunătățească semnificativ calitatea serviciilor feroviare și să reducă timpul de călătorie între principalele orașe ale țării.

Conform planurilor, tronsonul Gurasada-Simeria trebuie finalizat până în decembrie 2025. Această dată țintă subliniază importanța menținerii unui ritm constant al lucrărilor pentru a asigura respectarea termenelor și a bugetelor stabilite.

Finalizarea acestui tronson va aduce multiple beneficii pentru locuitorii din zonă și pentru toți utilizatorii rețelei feroviare române. Noua gară din Deva va fi echipată cu facilități moderne care vor îmbunătăți confortul și siguranța pasagerilor, contribuind totodată la o mai bună conectivitate regională și națională.

 

Advertisement
Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate