
Cum va arăta Casa de Cultură din Deva după reabilitare
Clădirea instituţiei va fi băgată în reparaţii la anul după aproape patru decenii în care nu s-a făcut mai nimic

După Piaţa Victoriei din centrul Devei, a venit şi rândul Casei de Cultură sau Centrului Cultural „Drăgan Muntean”, cum i se zice mai nou, să fie reabilitată din temelii. Edilii urbei, se pare că, şi-au aplecat urechea la criticile unei părţi dintre locuitori care, la vremea când a fost inaugurată fântână arteziană muzicală, se declara nemulţumită de faptul că pentru clădirea din imediata vecinătate, în care funcţionează casa de cultură, nu s-a făcut nimic şi că imobilul a fost lăsat să se degradeze în continuare, „stricând”, într-o oarecare măsură, imaginea centrului oraşului. De curând, consilierii locali au aprobat documentaţia de avizare a lucrărilor de reabilitare a clădirii emblematice pentru Deva. Astfel, instituţia va fi băgată în reparaţii în 2014, iar lucrările de restaurare vor fi finalizate, cel mai probabil, un an mai târziu, după cum apreciază municipalitatea. Iată ce schimbări se vor face în schimbul a aproape 30 de milioane de lei (valoarea estimată a lucrărilor).
Faţada va fi sablată
Reprezentanţii Centrului Cultural „Drăgan Muntean”, denumire pe care instituţia a căpătat-o destul de recent, au anunţat, pe pagina oficială deschisă pe cea mai populară reţea de socializare de pe Internet, în ce vor consta lucrările de restaurare a instituţiei. Aşadar, exteriorul clădirii va fi sablat – adică complet curăţat cu jet de apă şi nisip, pentru ca piatra să-şi redobândească culoarea iniţială. De asemenea, vor fi reparate deteriorările produse de ploaie. În partea de jos, faţada va fi din sticlă polarizată, de culoare închisă, fără nervuri aparente. Panourile vor fi glisante, permiţând, vara, deschiderea lor şi amplasarea unei cafenele pe terasă. În partea stângă, sus, va exista un panou tip plasmă, cu dimensiunea 3×4 metri, pentru promovare sau vizionarea unor materiale video diverse. Turnul de scenă (deasupra, galben) va fi refuncţionalizat prin transformarea într-o sală studio. Totodată, importante modificări vor suferi şi lateralele, iar între demisol şi primul etaj va funcţiona un ascensor.
Săli moderne în interior
Şi interiorul va suferi schimbări majore, principala sală a instituţiei urmând să fie complet modernizată şi utilată cu tehnologie de ultimă generaţie audio, video şi instalaţii scenice. La final, vor exista şase săli interioare, cu dimensiuni şi funcţii diverse. La acestea, se mai adăugă săli de spectacol cu număr variabil de locuri (între 50 şi 500), săli de conferinţe, expoziţionale şi o sală cafenea literară. În plus, vor fi amenajate cabine de machiaj şi cabine individuale pentru artişti.
Casa de Cultură din Deva nu a mai fost renovată de la darea în folosinţă, în 1975, iar în momentul de faţă se află într-o stare deplorabilă. O parte dintre geamuri sunt sparte, scaunele din săli sunt vechi şi rupte, nu există un sistem propriu de sonorizare, iar la toate acestea se mai adăugă şi fisurile în ziduri, infiltraţiile în pereţi, dar şi faptul că artiştii care vin să susţină spectacole în incintă nu au recuzită sau o cabină individuală în care îşi pot schimba vestimentaţia. Aşadar, reabilitarea instituţiei este imperios necesară, dacă ţinem cont de faptul că imobilul se află în centrul oraşului şi reprezintă o emblemă pentru municipiul reşedinţă de judeţ.