Connect with us
Data: 13/12/2024
.

Actualitate

„Școala Altfel” la muzeul din Brad. O săptămână plină de activități educative pentru elevi

Publicat

pe

Elevii din Brad vor avea ocazia să vadă armele pe care le foloseau dacii în luptă, să tragă cu arcul, să învețe cum se confecționează flueierele de la un iscusit meșter, dar și să facă „o călătorie” prin istoria hârtiei, în cadrul unor activități ce vor avea loc pe parcursul săptămânii viitoare, la Muzeul de Istorie Locală și Etnografie din municipiu.

Activitățile educative se vor desfășura pe parcursul a patru zile, începând din 18 și până în 21 octombrie, și la ele vor putea lua parte liceenii de la Colegiul Național „Avram Iancudin Brad. Acțiunile fac parte din cadrul săptămânii „Școala Altfel” și vor debuta marți, 18 octombrie, cu manifestarea intitulată „Noi, dacii”, prilej cu care se va face o prezentare a armelor pe care le foloseau strămoșii noștri în luptă, a strategiilor de război utilizate de regele Decebal, precum și trageri cu arcul. Ziua următoare va fi dedicată unei întâlniri cu poeta populară Ileana Cornelia Neaga, care va recita poezii în grai (graiul popular din Țara Zarandului), din volumele proprii. Joi, 20 octombrie, meșterul fluierar Petru Mateș va face o demonstrație practică de confecționare a fluierelor, iar vineri, în ultima zi, cei prezenți sunt poftiți la o călătorie prin istoria hârtiei, alături de meșterul hârtier Răzvan Supuran, care va face și o demonstrație practică de confecționare a hârtiei din deșeuri.

Toate aceste activități sunt organizate de Muzeul Civilizației Dacice și Romane (MCDR) din Deva, prin intermediul Muzeului de Istorie Locală și Etnografie Brad și cu sprijinul Consiliului Județean (CJ) Hunedoara.

Advertisement

Actualitate

Festin muzical oferit și în acest an, în pragul Crăciunului, de elevii și profesorii de la Liceul de Arte „Sigismund Toduță” din Deva

Publicat

pe

Redactat de

Ca în fiecare an, în preajma sărbătorilor de iarnă, elevii și profesorii Liceului de Arte „Sigismund Toduță” din Deva oferă publicului devean momente muzicale pregătite cu mult entuziasm și dăruire.

Astfel, astăzi, 13 decembrie 2024, începând cu ora 18:00, la Biserica Catolică „Sf. Anton” din Deva, va avea loc Concertul de Crăciun susținut de orchestra de chitare „Rozeta”, coordonată de prof. Csaba Varga, formată din elevi ai Liceului de Arte „Sigismund Toduță” și elevii Parohiei Romano-Catolice. Ansamblul propune spre audiție publicului un program format din opusuri din literatura muzicală universală și colinde, precum și miniaturi muzicale, solo-uri și duete.

Marți, 17 decembrie 2024, începând cu ora 18:00, la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva, Concertul de Crăciun va aduce pe scenă ansablurile vocal-intrumentale de muzică ușoară „Art Adventure” și „Art Band alături de Orchestra Liceului de Arte „Sigismund Toduță” din Deva.

„Art Adventure” reunește elevi talentați de la secțiile instrumentale și canto muzică ușoară, sub atenta coordonare a prof. Lorant Bravyak și, alături de trupa „Art Band” – compusă din profesorii: Lorant Bravyak (chitară), Lucian Mârza (bas), Delia Ștefoni (clape), Gabriel Hărăguș (colaborator – tobe) și eleve de la clasa de canto muzică ușoară a prof. Andreea Bogdan, Maria Copăcian și Florentina Pârva- , vor oferi publicului un program divers din repertoriul internațional. “Orchestra, înființată de regretatul profesor Radu Stan, coordonată în prezent de prof. Bianca Pienariu, reunește elevii claselor 6-12 de la secțiile coarde, suflători și pian și interpretează în cadrul acestui eveniment adaptări ale unor lucrări din repertoriul clasic și al muzicii de film, orchestrate cu dăruire și talent de însuși inițiatorul orchestrei, prof. Radu Stan. Prin marea varietate a repertoriului și genurilor abordate, Concertul de Crăciun promite să-și poarte ascultătorii într-o atmosferă de excepție”, spune prof. Andreea Lupu, responsabil pentru relația cu presa de la Liceul de Arte „Sigismund Toduță” Deva.

Mult așteptatul concert al corurilor liceului, la Biserica „Immaculata” din Deva

În ziua următoare, miercuri, 18 decembrie 2024, începând cu ora 18:00, Biserica Greco-Catolică „Immaculata” Deva va găzdui mult așteptatul Concert de Crăciun al Corurilor Liceului de Arte „Sigismund Toduță”.

Advertisement

“Corul de copii „Arlechino”, pregătit de hăruitele profesoare Florentina Pârva și Delia Ștefoni, împreună cu corurile „Lira” și „Orfeu”, dirijate de talentatul prof. Adrian Vinars și acompaniate la pian de prof. Delia Ștefoni își vor uni glasurile și vor înălța sufletele ascultătorilor prin colinde ale căror mesaj purtător de speranță străbate veacurile. Spre deliciul publicului, concertul coral va fi presărat cu momente instrumentale oferite de elevii și profesorii Liceului. Apreciem întregul colectiv de elevi și profesori pentru dăruirea și efortul investite în pregătirea acestor concerte și mulțumim instituțiilor care sprijină Liceul de Arte „Sigismund Toduță” în desfășurarea lor: Primăria și Consiliul Local Deva, Centrul Cultural „Drăgan Muntean”, Biserica Catolică „Sf. Anton”și Biserica Greco-Catolică „Immaculata””, a mai transmis prof. Andreea Lupu, responsabil pentru relația cu presa de la Liceul de Arte „Sigismund Toduță” Deva.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Guvernul alocă peste 2,5 miliarde de lei pentru investiții, energie termică și cultură

Publicat

pe

Redactat de

Executivul a aprobat în ședință alocarea a 2,175 miliarde de lei din Fondul de rezervă bugetară pentru a asigura continuitatea unor programe de investiții esențiale și a serviciilor publice. Deciziile vin în sprijinul dezvoltării comunităților, modernizării infrastructurii și susținerii instituțiilor culturale din țară.

Investiții strategice prin programe naționale

Din suma totală, 1,435 miliarde de lei vor fi direcționați către proiecte finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) și Programul Național de Investiții “Anghel Saligny”, vizând modernizarea infrastructurii locale. Alte 380 milioane de lei sunt destinate implementării Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), iar 360 milioane de lei vor finanța proiecte de interes public sau social, gestionate de Compania Națională de Investiții.

„Continuarea proiectelor de dezvoltare în toate comunitățile este esențială pentru creșterea calității vieții oamenilor. Alocările aprobate astăzi răspund cererilor de transfer pentru investiții vitale,” a declarat ministrul dezvoltării, Marcel Boloș.

Sprijin pentru energia termică

Pentru asigurarea continuității serviciilor de alimentare cu energie termică în sistem centralizat, Guvernul a alocat 136,4 milioane de lei. Fondurile vor sprijini 19 unități administrativ-teritoriale unde energia termică este produsă din surse diverse, inclusiv gaze naturale, cărbune, păcură și biomasă.

Advertisement

Finanțare pentru cultură

Un alt act normativ aprobat vizează alocarea a 203,9 milioane de lei pentru 72 de instituții de cultură din 33 de județe. Suma, reprezentând 2% din impozitul pe venit colectat la nivel județean între 1 august și 6 decembrie 2024, va sprijini funcționarea și continuarea investițiilor în teatre, filarmonici, opere și alte instituții culturale subordonate unităților administrativ-teritoriale.

„Această măsură sprijină unitățile care nu au capacitatea financiară de a acoperi cheltuielile necesare funcționării și dezvoltării infrastructurii culturale,” a subliniat ministrul interimar al dezvoltării.

Județele beneficiare

Printre județele care vor primi finanțare pentru instituțiile culturale se numără Arad, Cluj, Hunedoara, Iași, Timiș și Sibiu. Decizia reflectă angajamentul Guvernului de a susține infrastructura culturală ca parte integrantă a dezvoltării comunităților locale.

Advertisement

Prin aceste alocări semnificative, Guvernul reafirmă prioritățile naționale legate de modernizare, sustenabilitate și acces la servicii de calitate pentru cetățeni.

FOTO: ARHIVĂ

Citeste mai mult ...

Actualitate

Investiții pentru turism în Regiunea Vest: Fonduri de peste 65 de milioane de euro disponibile prin Programul Regional 2021-2027

Publicat

pe

Redactat de

Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest a anunțat demararea procesului de preselecție a proiectelor pentru investiții finanțabile în cadrul Programului Regional Vest 2021-2027, în cadrul intervenției regionale „Turism și calitatea vieții.” Programul vizează modernizarea și dezvoltarea infrastructurii turistice din stațiunile de interes național și local atestate din Regiunea Vest, atât din mediul urban, cât și din cel rural.

Ce tipuri de proiecte vor fi finanțate?

Autoritățile publice locale din stațiunile turistice vor putea propune proiecte care includ:

Amenajarea obiectivelor turistice naturale;

Dezvoltarea parcurilor și grădinilor publice;

Crearea de trasee pentru activități recreative, sportive sau de aventură;

Advertisement

Construirea refugii montane, posturi salvamont sau baze sportive și de tratament;

Dezvoltarea spa-urilor, infrastructurii pentru sporturi de iarnă și vară, spații pentru activități culturale sau parcuri de distracții.

Toate proiectele propuse trebuie să respecte condițiile detaliate în ghidul solicitantului, disponibil odată cu lansarea apelului de proiecte.

Fonduri alocate și distribuția pe județe

Pentru această intervenție regională, Programul Regional Vest pune la dispoziție peste 65 de milioane de euro, distribuiți astfel:

Advertisement

Arad: 12,37 milioane euro;

Caraș-Severin: 27,40 milioane euro;

Hunedoara: 13,44 milioane euro;

Timiș: 11,95 milioane euro.

Calendarul preselecției

Advertisement

Perioada de depunere a fișelor de proiect a fost stabilită între 16 decembrie 2024 și 31 ianuarie 2025. ADR Vest invită autoritățile publice locale din stațiunile turistice să participe activ în procesul de preselecție, pentru a beneficia de aceste fonduri dedicate dezvoltării turismului și creșterii calității vieții în Regiunea Vest.

Oportunități pentru dezvoltarea turismului

Aceste finanțări reprezintă o șansă importantă pentru stațiunile turistice din Regiunea Vest, care pot atrage turiști și îmbunătăți condițiile oferite prin modernizarea infrastructurii și diversificarea serviciilor. Prin astfel de investiții, regiunea poate deveni un punct de atracție major pentru turismul intern și internațional.

Pentru mai multe informații și acces la ghidul solicitantului, reprezentanții autorităților locale sunt îndemnați să contacteze ADR Vest sau să consulte platforma oficială a Programului Regional.

FOTO: FACEBOOK AGENȚIA PENTRU DEZVOLTARE REGIONALĂ VEST-ADR VEST

Advertisement
Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate