Connect with us
Data: 29/11/2024
.

Actualitate

Școlile din comuna Hărău se modernizează

Publicat

pe

Situată pe malul Mureșului, aproape de Deva și de Simeria, dar și de Geoagiu și de Orăștie, comuna Hărău este printre localitățile rurale mari ale județului. Locuitorii comunei Hărău trăiesc în patru sate, respectiv localitatea de reședință omonimă și așezările aparținătoare Banpotoc, Bârsău și Chimindia.

Pe PNRR

Comuna Hărău se întinde pe o suprafață de 42 de kilometri pătrați și are o populație de peste 2.200 de oameni, fiind una dintre puținele așezări, nu doar din județ, ci și din întreaga țară, în care numărul locuitorilor a fost în creștere, conform ultimului recensământ. În atare condiții, preocuparea administrației publice locale din această comună hunedoreană pentru asigurarea de condiții propice pentru generațiile viitoare este una firească. În acest sens, unitățile de învățământ se modernizează. „Cea mai importantă investiție pe care am finalizat-o anul trecut este grădinița cu program prelungit din centrul de comună. Aceasta are două grupe a câte 20 de copii fiecare și s-a dovedit a fi de mare folos pentru părinții micuților, care, astfel, nu au mai fost nevoiți să își perturbe programul lor de lucru”. În acest an urmează modernizarea școlilor. Astfel, prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) avem un proiect de reabilitare și modernizare a clădirilor în care au funcționat școli, pentru ca acestea să poată primi o utilitate publică, fie una nouă, fie una de continuare a aceleiași activități. Este vorba despre școlile din Bârsău și Chimnidia, lucrările la acestea urmând a fi scoase, în curând, la licitație”, a declarat Lucian Mihael Albu Weber, primarul comunei hunedorene Hărău.

Și prin AFM

Și pentru șco9lile din celelalte două sate ale comunei administrația publică locală din Hărău are proiecte de modernizare. Acestea au o altă sursă de finanțare, respectiv Administrația Fondului de Mediu (AFM), și de aici venin semne bune. „ Pe AFM avem depuse proiecte pentru modernizarea și eficientizarea energetică a școlilor din satele Hărău și Banpotoc. Legat de școala din localitatea de reședință, pot să anunț că lucrările de modernizare și eficientizare energetică vor începe în această vară, odată cu intrarea elevilor în vacanța mare. Sunt convins că, în curând, voi putea da o veste similară legată și de școala din Banpotoc”, a spus primarul comunei Hărău, Lucian mihael Albu Webber.

Alte proiecte aprobate

Administratția locală din Hărău mai are unele proiecte în derulare, iar altele vor începe în cursul acestui an. „Prin Programul Național de Investiții (PNI) «Anghel Saligny» avem un proiect privind asfaltarea drumuruilor comunale și a străzilor interioare, în valoare de 12 milioane de lei. PNRR este semnat proiectul de achiziționare de microbuze electrice pentru modernizarea transportului public local, în care suntem parteneri cu mai multe localități din județul Hunedoara, implementarea acestuia urmând a se realiza în acest an. Pe aceeași sursă de finanțare avem un proiect pentru realizarea de două baze sportive, cu teren sintetic multifuncțional, vestiare și tribune, în satele aparținătoare Banpotoc și Bârsău. Tot pentru aceleași două sate este întocmit proiectul pentru reabilitare, extindere, modernizare și dotare a căminelor culturale. De asemenea, avem și un proiect pentru realizarea unui dispensar medical uman nou în Hărău. Pe AFM avem aprobat proiectul de extindre și modernizare a iluminatului stradal. De asemenea, prin Grupul de Acțiune Locală (GAL), din care facem parte este în derulare proiectul instalare de camere de supraveghere video. Și, nu în ultimul rând, pot să anunț că, în acest an, printr-u proiect pe Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale (AFIR), se vor finaliza lucrările de la căminul cultural din Chimindia”, a menționat primarul comunei Hărău, Lucian Mihael Albu Weber.

Advertisement

Pregătiri de Paști

În comuna Hîrău au mai avut loc și alte acțiuni în ultima perioadă, cea premergătoare marii sărbători creștine a Învierii Domnului, așteptată cu nerăbdare. „Țin să mulțumesc concetățenilor mei pentru spiritul civic de care au dat dovadă, mare parte dintre ei achitându-ți taxele și impozitele locale până la finele primului trimestru. Nu este vorba despre sume foarte mari pe care leb încasăm, dar acestea ne ajută mult la plata cofinanțării pentru proiectele europene, prin care dezvoltăm comuna. De asemenea, mă bucur că și pentru copiii din comună, principala noastră prioritate, am putut oreganiza axctivități școlare extracuriculare. Astfel, în «Săptămâna verde» am oferit copiilor activități diversificate, prin care să-i inițiem în tainele naturii prin joc, relaxare și voie bună. Copiii au învățat să iubească plantele, au învățat cât de importante sunt florile în viața noastră. Cei mici au învățat să utilizeze responsabil resursele naturale, să recicleze, să recupereze, să refolosească materiale, să iubească și să protejeze natura. Așadar, aceste activități nu a fost numai o joacă amuzantă, ci o lecție de respect pentru natură. Și, de asemenea, așteptăm Învierea Domnului cu mare bucurie și speranță, iar bisericile din comună sunt pregătite pentru acesrt eveniment important, pe care îl doresc, tuturor, să îl petreacă în liniște și bucurie, alături de cei dragi”, a precizat Lucian Mihael Albu Weber, primarul comunei Hărău.

Advertisement

Actualitate

Ministerul Mediului va livra 10 cuști pentru capturarea și transportul urșilor în județele montane

Publicat

pe

Redactat de

Ministerul Mediului, în parteneriat cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea” și Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, a început implementarea unui proiect esențial pentru conservarea populației de urs brun din România. Proiectul, parte a „Planului național de acțiune pentru conservarea populației de urs brun”, este finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020 și continuat prin Programul Dezvoltare Durabilă 2021-2027.

În cadrul acestui proiect, Ministerul Mediului a achiziționat 10 sisteme tip cușcă pentru capturarea și transportul urșilor, iar primele 5 cuști au fost deja livrate Gărzilor Forestiere din Timișoara, Suceava, Râmnicu-Vâlcea, Ploiești și Focșani, pe 20 noiembrie 2024. Aceste echipamente sunt destinate să ajute autoritățile să gestioneze conflictul om-urs și să reducă pagubele provocate de urși în zonele montane.

Fiecare cușcă este un sistem metalic cilindric, montat pe o platformă cu roți și echipat cu un mecanism automat sau manual de închidere, respectând condițiile legale de transport pe drumurile publice. Acestea sunt dotate cu tehnologie avansată pentru a asigura siguranța atât a echipelor de intervenție, cât și a urșilor capturați, contribuind astfel la protecția acestei specii și la reducerea riscurilor pentru comunitățile din zonele afectate.

Proiectul vizează județele cu populații semnificative de urși, precum Brașov, Prahova, Argeș, Vâlcea, Sibiu, Covasna, Harghita, Mureș, Buzău, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Caraș-Severin, Hunedoara, Timiș, printre altele, iar în prima decadă a lunii decembrie 2024 vor fi livrate și ultimele 5 cuști, pentru a asigura o gestionare mai eficientă a acestei provocări ecologice.

FOTO: FACEBOOK MINISTERUL MEDIULUI-ROMÂNIA

Citeste mai mult ...

Actualitate

Hunedoara sărbătorește Ziua Națională a României cu un program festiv divers

Publicat

pe

Redactat de

Ziua Națională a României va fi celebrată în Hunedoara printr-o serie de evenimente speciale, menite să aducă împreună comunitatea locală și să marcheze acest moment de sărbătoare națională. Indiferent de vreme, autoritățile locale îi invită pe hunedoreni să participe la activitățile organizate pe 1 Decembrie.

Ceremonii și evenimente culturale

Manifestările debutează la ora 11:00, în Parcul din Centrul Istoric, cu o ceremonie oficială dedicată Zilei Naționale. La ora 16:00, iubitorii de artă sunt așteptați la Galeria de Arte, unde va fi vernisată expoziția „Sub semnul revelației”, însoțită de lansarea cărții „Brâncuși”, scrisă de Pavel Șușară. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Episcopia Devei și Hunedoarei și Asociația Culturală BASM.

Iluminatul festiv și spectacol folcloric

Seara continuă cu aprinderea oficială a iluminatului de Crăciun, la ora 17:45, în fața Casei de Cultură. Atmosfera festivă va fi completată de spectacolul oferit de Ansamblul Folcloric Hațegana, care va avea loc la ora 18:00, în Sala Mare a Casei de Cultură – Centrul Cultural Corviniana. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Porți deschise la Castelul Corvinilor și Grădina Zoologică

Advertisement

De Ziua Națională, două dintre cele mai iubite atracții ale orașului își deschid porțile pentru vizitatori, oferind acces gratuit. Castelul Corvinilor va putea fi vizitat între orele 09:00 și 17:00, iar Grădina Zoologică între orele 10:00 și 17:00.

O invitație pentru toți hunedorenii

Primăria Hunedoara îi încurajează pe locuitori să ia parte la aceste momente speciale, dedicate spiritului de unitate și bucuriei colective, care marchează începutul festiv al iernii și al sărbătorilor de Crăciun.

FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA HUNEDOARA

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Două noi proiecte ale administrației din Pestișu Mic

Publicat

pe

Redactat de

Comuna Pestişu Mic, situată mai ferit de privirile trecătorului, undeva între Deva şi Hunedoara, dar având „graniţăşi cu alte trei localităţi rurale din judeţ, respectiv Cerbăl, Cârjiţi şi Veţel, are o împărţire destul de interesantă. Astfel, trei dintre satele componente, Ciulpăz, Cutin şi Dumbrava aparţin de Ţinutul Pădurenilor, celelalte aşezări ale comunei Pestişu Mic fiind Almașu Mic, Josani, Mânerău, Nandru, Valea Nandrului şi localitatea de reşedinţă omonimă, fiind „arondateVăii Mureșului.

Selectați pentru finanțare

În comună, care are o suprafață ce depășește 52 de kilometri pătrați, trăiesc peste 1.200 de oameni, populația fiind în creștere, datorită poziționării geografice, dar și al creșterii gradului de confort. Și pe viitor sunt șanse foarte mari ca acest grad de confort al locuitorilor din Pestișu Mic să continue să crească, administrația publică din comună primind, recent, o veste bună în acest sens. A fost primită decizia de selecție spre finanțare pentru proiectul cu titlul „Realizare noi capacități de producere a energiei electrice produse din surse regenerabile pentru autoconsum – Comuna Pestișu, Județul Hunedoara”. Acest proiect este finanțat prin Fondul pentru modernizare, Programul-cheie 1: Surse regenerabile de energie şi stocarea energiei – Sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsum pentru entităţi publice, cu o valoare totală a obiectivului de investiții 672.094,69 lei inclusiv TVA. Prin acest proiect se urmărește eficientizarea costurilor legate de iluminatul public, precum și reducerea anuală a emisiilor de gaze cu efect de seră”, a declarat Daniel Saul Dobruțchi, primarul comunei hunedorene Pestișu Mic, care, de luna trecută a început un nou mandat de edil – șef al acestei așezări.

Specific zonelor rurale

Pentru administrația publică locală din Peștișu Mic, dar și pentru cetățenii comunei a mai venit o veste bună. Este vorba despre un proiect specific pentru localitățile din mediul rural, depus de administrația din Pestișu Mic, pe Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), și care a fost inclus pe lista finală a celor selectate de către autoritățile centrale competente. A fost publicată Lista finală de proiecte selectate în cadrul apelului PNRR/2023/C3/S/I.2.A-B, aferentă Componentei C3 – Managementul deșeurilor – Investiția 2 – Dezvoltarea infrastructurii pentru managementul gunoiului de grajd și al altor deșeuri agricolecompostabile – Subinvestiția I2.A-B – Sisteme integrate de colectare și valorificare a gunoiului de grajd”. Această listă cuprinde și obiectivul de investiție depus de Unitatea Administrativ Teritorială (UAT) Comuna Pestișu Mic. Proiectul se intitulează „Sistem integrat de colectare și valorificare a gunoiului de grajd – UAT Comuna Pestișu Mic, Județul Hunedoara”, iar valoarea sa este de 3.384.606,94 lei, inclusiv TVA. Obiectivul de investiții este unul complex. Astfel, pe de-o parte, acesta prevede un sistem integrat tipic de colectare și valorificare a gunoiului de grajd compus din mai multe elemente, fiind vorba, mai exact, despre o platformă comunală și 7 platforme individuale pentru fermierii mici și mijlocii din comuna Pestișu Mic, respectiv pentru cei care dețin până la 100 Unități Vită Mare (UVM). Totodată, proiectul prevede și achiziționarea de echipamente pentru gestionarea compostului, respectiv încărcător frontal, tractor, remorcă, mașină de împrăștiat gunoiul de grajd și cisternă vidanjă”, a spus primarul comunei hunedorene Pestișu Mic, Daniel Saul Dobruțchi.

Citeste mai mult ...

Comandat de PNL, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 11240002

Comandat de UCRR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240028

Comandat de AUR-Hunedoara, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 11240014

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate