
Se dă startul lucrărilor de conservare, restaurare la Amfiteatrul de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, fosta capitală a provinciei romane Dacia, situată în Țara Hațegului. Contractul de execuție a fost semnat astăzi, la Consiliul Județean (CJ) Hunedoara. Proiectul este finanțat din fonduri europene nerambursabile, în valoare de aproape cinci milioane de euro.
Contractul pentru execuția lucrărilor a fost semnat cu reprezentatul firmei care a câștigat licitația, SC EURAS SRL Satu Mare.
În cadrul proiectului se propune amenajarea zonei amfiteatrului cuprinsă între intrarea nr. 7 și intrarea nr. 12, prin reconstruirea volumetrică a Podiumului, a Maenianum primum și a Tribunei, amenajarea intrărilor de tip I nr. 9 și nr. 10 și de tip II nr. 8 și nr. 11.
„Pentru prima dată se va interveni consistent asupra unuia dintre monumentele de mare valoare din sit, respectiv Amfiteatrul roman, care va fi restaurat, se va amenaja întreg perimetrul din jur, astfel încât această componentă a monumentului antic să poată fi pusă cu adevărat în valoare. Este un proiect la care țin foarte mult să se realizeze, iar munca echipei din spate a fost una impresionantă. Investiția va avea influență asupra creșterii de vizitatori, ceea ce va atrage după sine dezvoltarea turismului, cu impact asupra vieții economice și sociale din zona Țării Hațegului. Felicit firma care a câștigat licitația și sper că lucrarea pe care o va realiza să fie una de referință din punct de vedere valoric, tehnic și estetic”, a declarat președintele CJ Hunedoara, Laurențiu Nistor, în cadrul scurtei ceremonii de semnare a contractului.
Valoarea contractului de execuție se ridică la 17.120.237,18 lei (inclusiv TVA). Constructorul are ca termen de finalizare a lucrării data de 15 noiembrie 2023.
Partea de asistență tehnică pe toată perioada execuției lucrărilor, până la recepția finală, va fi asigurată de proiectant, respectiv de asocierea formată din Institutul Național al Patrimoniului (INP), SC Profesional Construct Proiectare SRL București, Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” București și SC Arhiline Studio SRL București.
Potrivit lui Laurențiu Nistor, președintele CJ Hunedoara, în situl de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa vor mai fi implementate, în viitor, alte două proiecte de restaurare și promovare a unor părți componente (intrarea în Forul lui Traian și intrarea principală în sit), proiecte finanțate prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Vestigiile Coloniei Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa fac parte din patrimoniul cultural naţional de excepție. Monumentul se află în Țara Hațegului, în comuna Sarmizegetusa, și este clasat în Lista Monumentelor Istorice, având codul HD-I-s-A-03205.