Actualitate
Se deschide noua stagiune la Teatrul de Artă Deva. „Duelul pianiștilor”, prima premieră

Teatrul de Artă Deva revine în forță cu noua stagiune, anunțând opt premiere și multe alte spectacole care vor fi prezentate pe scena de la poalele cetății. Emoție, bucurie, suspans, indignare, revoltă sau iubire, prin toate aceste trăiri este purtat spectatorul ce calcă pragul teatrului devean din această toamnă, când vor fi puse în scenă importante spectacole. Stagiunea 2021-2022 debutează cu „Duelul pianiștilor”, în regia lui Alexandru Grecu, ce va avea loc joi, în 16 septembrie, la ora 19:00.

Henri Lehmann (1814-1882). „Franz Liszt (1811-1886), compositeur et pianiste hongrois (1839)”. Paris, musée Carnavalet.
Cunoscutul regizor Alexandru Grecu, directorul Teatrului Național „Satiricus I. L. Caragiale”, a montat în această perioadă, la Teatrul de Artă Deva, spectacolul „Duelul pianiștilor” de dramaturgul român Mirel Taloș. Instituția de cultură din reședința de județ și-a propus ca și în noua stagiune să prezinte spectacole de teatru inedite, care cu siguranță vor fi apreciate de către public. Piesa „Duelul pianiștilor” a fost scrisă de Mirel Taloș la sugestia lui Alexandru Grecu, după romanul aceluiași autor „Duelul”. Din distribuție fac parte actorii Sergiu Cornelius, Silviu Dobre, Eugen Pădureanu, Anette Marka, Ioana Cojocărescu, Diana Rotaru, Mihai Feier, Aurelian Gheorghe, Dansează Ramona Băloiu, iar coregrafia este asigurată de Mihai Feier. Prețul unui bilet este de 30 lei, iar pentru pensionari, elevi și studenți este de 15 lei. Accesul spectatorilor în sala de spectacole va fi permis doar cu mască de protecție,după dezinfectarea mâinilor și termoscanare. Rezervări la nr. de telefon 0787 259 420 sau 0787 287 113.
„Deși condițiile sunt austere, începem în forță noua stagiune cu o piesă contemporană, în 16 septembrie fiind premiera acestei piese care se numește „Duelul pianiștilor”, în regia bunului nostru prieten Sandu Grecu. Este o piesă despre lumea muzicii, interesantă, care îți dă de gândit. Ce s-ar întâmpla cu oamenii dacă nu ar exista teatrul și artele în general. Dacă ne-am duce acasă și nu am avea muzică sau filme, câtă involuție ar fi în cadrul speciei umane? Enormă! De aceea, consider că investiția în cultură și educație este esențială, pentru că aici se dau roade. Revenind la actuala stagiune, următoarea piesă va fi „Dragostea celor trei portocale”, de Carlo Gozzi, un maestru italian într-ale scrisului. Este o piesă importantă pentru care vom începe în această lună repetițiile, iar premiera va avea loc în luna octombrie. Urmează o pleiadă de piese pe care le vom prezenta publicului nostru. Din păcate, noi ne-am oprit din cauza pandemiei, în sensul că unele spectacole nu au fost jucate deloc, iar altele doar o dată, așa că vom relua o parte dintre ele. În această stagiune, ne-am propus să avem opt premiere, la fel ca și în stagiunea trecută. O să amintesc câteva dintre ele: „O scrisoare pierdută”, „Nu-i ușor să fii bărbat”, „Guppy”, „Scufița Roșie”, „Cocoșelul neascultător” și mai avem un program nou care se numește teatru curicular. Acest proiect înseamnă că noi vom face un sondaj în școlile din Deva și piesa care va ieși de primul loc, în funcție de dorințele elevilor și profesorilor, va fi montată la Teatrul de Artă, după care îi așteptăm în sala de spectacol. Și, cu siguranță Deva Performing Arts va continua și în această stagiune. Totodată, avem plăcerea de a anunța spectatorii noștri că am fost selecționați la un festival internațional de teatru la Chinișău, alături de aproximativ 10 țări. Piesa pe care o vom prezenta acolo va fi „Oscar și Tanti Roz”, producția Teatrului de Artă Deva, în 18 octombrie. Fastivalul este patronat de Teatrul Național „Satiricus I. L. Caragiale”, a declarat Mihai Panaitescu, managerul Teatrului de Artă Deva.
„Colaborez cu Teatrul de Artă Deva de mai bine de doi ani și deja mă simt ca acasă aici. „Duelul pianiștilor” de Mirel Taloș este un spectacol despre creatori și demoni, dragoste și ură, sacrificiu și autodistrugere, talent și aroganță, moralitate și imoralitate. Un spectacol despre lupta interioară a artistului cu propria conștiință. Un spectacol despre noi, artiștii, care ne măcinăm în timp sufletul pentru ca lumea să devină mai bună, mai frumoasă. Eu i-am propus lui Mirel Taloș să facă un scenariu după roman, fiind prima punere în scenă. Eu un spectacol foarte interesant, despre viața lui Liszt. Noi ascultăm muzica sa, o cunoaștem, dar puțini îi cunosc și viața. Este vorba despre doi pianiști și un pian, la care și Franz Liszt a cântat, fiind unul mistic. Pianul joacă un rol decisiv în biografia lor. Prin acest spectacol încercăm să vorbim cu lumea despre răutatea din noi, despre chinurile, gelozia, ura, invidia care nu ne ajută cu nimic, ci doar ne omoară. Poți persevera și realiza ceva cu bunătate și dragoste, căci cu ură nu poți face nimic pe termen lung. Este o piesă ce se adresează unui public mai rafinat. Misiunea unui teatru este de a educa spectatorul și de al urca la înălțimea cerințelor acestui secol, și nu a merge în pas cu el sau chiar în urma spectatorului. Aici, la Deva, se demonstrează că teatrul se deosebește față de multe teatru din România, prin această politică mai atentă față de valori și față de spectatori”, a precizat Alexandru Grecu.
Programul Teatrului de Artă Deva pentru luna septembrie:
16 septembrie, ora 19:00: „Duelul pianiștilor” regia Sandu Grecu- Premieră
19 septembrie, ora 11:00: „ Corbul și vulpea” regia Eugen Pădureanu (spectacol pt copii)
23 septembrie, ora 19:00: „Nu-i ușor să fii bogat” regia Eugen Pădureanu
30 septembrie, ora 19:00: „Aniversarea” regia Eugen Pădureanu
Biletele pentru toate producțiile teatrului s-au pus în vânzare la Agenția Teatrală.
Informații suplimentare puteți afla accesând site-ul oficial al intituției www.teatruldeartadeva.ro sau de pe pagina de Facebook a instituției.
Accesul spectatorilor în sala de spectacole va fi permis doar cu mască de protecție, după dezinfectarea mâinilor și termoscanare. Rezervări la nr. de telefon 0787 259 420 sau 0787 287 113
Respectă-te, deci vino la teatru!
Actualitate
Intervenție promptă a pompierilor în Lupeni: Pericol eliminat în urma prăbușirii unor elemente de balcon

Panică într-un cartier de locuințe din Lupeni, după ce bucăți dintr-un balcon deteriorat au început să cadă, punând în pericol trecătorii. În cursul acestei după-amiezi, echipaje ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara din Petroșani și Lupeni au intervenit rapid pentru a preveni o posibilă tragedie.
Alarma a fost dată de un locatar al blocului, îngrijorat de starea avansată de degradare a balconului unui apartament. La momentul sosirii echipajelor, deja căzuseră fragmente de lemn și bucăți de geam, ceea ce amplifica riscul ca întregul balcon să se prăbușească peste pietonii sau copiii aflați în apropiere.
După evaluarea situației, pompierii din Lupeni au delimitat zona și s-au asigurat că nicio persoană nu este expusă unui pericol direct. Ulterior, cu ajutorul unei autospeciale pentru intervenții la înălțime, echipajele au reușit să îndepărteze elementele instabile ale construcției, eliminând astfel riscul ca acestea să cadă în continuare.
Intervenția promptă a salvatorilor a prevenit un posibil accident grav și a readus siguranța în zonă. Reprezentanții ISU Hunedoara reamintesc cetățenilor importanța semnalării rapide a oricărei situații care poate pune în pericol siguranța publică.
FOTO: ISU HUNEDOARA
Actualitate
Pompierii alpiniști din Hunedoara, în elita salvatorilor europeni: participare la „Rescue Great Day 2025” în Spania

Două dintre cele mai bine pregătite cadre ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara, plutonier adjutant șef Spătaru Iulian și plutonier adjutant șef Albu Marian, reprezintă România la prestigioasa competiție internațională „Rescue Great Day 2025”, care se desfășoară în perioada 24-27 aprilie în Sevilla, Spania.
Cei doi pompieri alpiniști fac parte din lotul național de intervenție al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), format din 12 salvatori de elită proveniți din județele Alba, Botoșani, Brașov, Cluj, Sibiu, Timiș, București-Ilfov și Hunedoara. Prezența lor la acest eveniment confirmă nivelul ridicat de pregătire profesională și recunoașterea de care se bucură în rândul specialiștilor din domeniul salvărilor din medii dificile.
„Rescue Great Day” este una dintre cele mai importante competiții internaționale dedicate alpinismului de intervenție, reunind experți și echipe de salvare din întreaga lume. Scenariile tactice propuse de organizatori simulează situații reale de risc, în care participanții trebuie să demonstreze măiestria în aplicarea tehnicilor de acces în coardă, salvare și evacuare a victimelor din spații greu accesibile – de la înălțimi și structuri metalice, până la puțuri, șanțuri, râuri sau arbori.
Participarea salvatorilor hunedoreni la această competiție nu este doar un motiv de mândrie locală, ci și o validare a investițiilor continue în pregătirea profesională a personalului ISU. „Este o onoare pentru noi ca doi dintre colegii noștri să participe la un astfel de eveniment internațional. Este dovada concretă a profesionalismului și dedicării lor”, au transmis reprezentanții ISU Hunedoara.
Competiția nu doar că testează limitele fizice și psihice ale participanților, ci și consolidează cooperarea internațională în domeniul intervențiilor în situații de urgență.
ISU Hunedoara le urează mult succes colegilor lor și își exprimă încrederea că vor reprezenta România cu demnitate și curaj în fața celor mai experimentate echipe de salvatori din lume.
FOTO: FACEBOOK ISU HUNEDOARA
Actualitate
FOTO+VIDEO: Pompierii hunedoreni au salvat viața a două suflete neajutorate

Astăzi, pentru pompierii hunedoreni, misiunile de salvare a doi cățeluși aflați în pericol au avut un final fericit. După două operațiuni atente, pompierii Detașamentelor din Deva și, respectiv, Petroșani au salvat o cățelușă și un cățel care se aflau în medii ostile vieții.
Salvatorii din Deva au scos dintr-un canal aflat în curtea unei gospodării din localitate o cățelușă care a căzut de la o înălțime de 2 metri și era în pericol să se înece.
Intervenția a fost destul de dificilă pentru că deschiderea la suprafață a canalului era prea mică pentru ca un pompier să poată să pătrundă în interior și să ajungă la cățelușa speriată și care lătra fără încetare, cerând ajutor. În final, salvatorii au reușit să o scoată teafără la suprafață.
La Petroșani, aproximativ în același timp, pompierii au salvat un cățel rămas blocat într-un gard metalic. Pentru a putea fi eliberat, echipajul a folosit echipament specific intervențiilor pentru descarcerare.
Intervenția rapidă a salvatorilor a dus la recuperarea în siguranță a cățelului care se afla în pericol să nu mai poată respira. Și această misiune de salvare a unui animal aflat într-o situație care ar fi putut să-i pună viața în pericol, s-a încheiat cu succes.
Când pleacă în astfel de misiuni, pompierii acționează cu profesionalismul și dedicarea care-i caracterizează, pentru că: ”Nicio viață nu trebuie să rămână în pericol!”
FOTO+VIDEO: ISU Hunedoara
- Actualitatecu 2 zile in urma
VIDEO| Accident în Defileul Jiului: Femeie rănită, după ce s-a răsturnat cu mașina. Un pompier aflat în trafic, în timpul liber, i-a acordat primul ajutor
- Actualitatecu o zi in urma
Se caută personal medical la Penitenciarul Deva. Care sunt condițiile
- Actualitatecu o zi in urma
Un tânăr din Orăștie a intrat cu mașina într-un imobil
- Actualitatecu 2 zile in urma
Cod galben de instabilitate atmosferică. Este vizat și județul Hunedoara
- Actualitatecu 2 zile in urma
Vreme extremă în vestul și centrul țării: ploi torențiale, vijelii și grindină anunțate pentru 23 aprilie
- Actualitatecu o zi in urma
Tânăr de 22 de ani, reținut de polițiștii din Ilia pentru conducere fără permis și suspiciuni de deținere de substanțe interzise
- Actualitatecu 2 zile in urma
Complexul Energetic Valea Jiului lansează licitația pentru proiectarea lucrărilor de închidere și ecologizare a unităților miniere
- Comunitatecu 23 de ore in urma
Vești bune din comuna hunedoreană Zam