Actualitate
Ședință de CL cu „scântei”. S-a decis instituirea taxei de salubrizare în municipiul Deva
Ședință de Consiliu Local cu „scântei”, astăzi, la Deva. Aleșii locali s-au întrunit pentru a vota un proiect de hotărâre privind instituirea taxei de salubrizare pe raza reședinței județului Hunedoara. Ședința s-a desfășurat într-o atmosferă tensionată, cu discuții în contradictoriu. O parte dintre consilierii locali i-au cerut mai multe lămuriri directorului ADI Deșeuri, Dan Stoian, prezent la ședință, printre care și de ce utilizatorii serviciului, atât persoane fizice, cât și juridice, trebuie să plătească mai mult.
Începând de astăzi, 24 octombrie 2022, noul operator de salubritate pe zona de colectare 3 Centru, din care face parte și municipiul Deva, este SC Supercom SA. Consilierii locali deveni s-au întrunit, astăzi, în ședință extraordinară pentru a decide instituirea taxei de salubrizare pe raza municipiului Deva. O parte dintre aleșii locali, de la AUR și USR, i-au cerut mai multe explicații directorului ADI Deșeuri, Dan Stoian, care a luat parte la ședință, iar subiectul a suscitat discuții tensionate.
Tarif transformat în taxă
Până acum, devenii, dar și ceilalți cetățeni din zona de colectare 3 Centru a județului, plăteau un tarif pentru ridicarea deșeurilor. Acum, acest tarif a fost transformat într-o taxă de salubrizare. Primul care a luat cuvântul a fost consilierul local Marius Mane (AUR), care a întrebat, printre altele, cum au fost stabilite aceste taxe și cum se va face diferența între cetățenii care respectă predarea selectivă a deșeurilor și cei care nu.
Dan Stoian, directorul ADI Deșeuri, a explicat că decizia de a se face această schimbare din tarif, în taxă, a fost luată cu acord ministerial. „Mecanismul pentru contractul actual a fost schimbat și aprobat de către Ministerul pentru Fondurile Europene și Ministerul Mediului. Până acum, în zonele 1, 2 și 3 am avut tarif. Acest lucru însemna că operatorul a contractat cu populația un grad cât mai mare, iar pentru diferență UAT-ul trebuia să instituie o taxă specială. Taxa specială venea tocmai ca o componentă de reglare a diferenței între persoanele care sunt trecute în caietul de sarcini, luate de pe statistica din 2011. Acolo, Deva apărea cu vreo 74.000 de locuitori persoane reale care beneficiază de serviciul respectiv. Nici Primăria Deva ca, de altfel, majoritatea primăriilor, nu au pus această taxă. Așa s-a născut un litigiu între fostul operator și primăriile din zonele 1, 2 și 3. Sunt zeci de procese cu fiecare dintre primării (…) Blocajul acesta noi am dorit să-l eliminăm și avem exemplul Văii Jiului, unde, de patru ani, există un sistem unic de plată, și anume taxa. Sigur că, de data aceasta, primăria este împovărată, pentru că, ni se spune, de câteva zile, că am transformat primăriile în casierul Supercom. Este fals! Primăriile trebuie să-și facă datoria, iar instituirea taxei este benefică pentru toată lumea. De ce? În momentul în care avem taxă, discutăm despre o singură factură. Factura aceasta va fi reflectată în volumul de deșeuri cântărit efectiv ridicat din UAT. Deci, până acum, dumneavoastră, noi toți plăteam un tarif de 16 lei pe lună fix, nu conta că generați o tonă, 500 de kilograme sau zero kilograme, se plătea. UAT-ul venea în compensare și plătea diferența. De data aceasta, vom plăti toți cât gunoi generăm”, a explicat Dan Stoian, directorul ADI Deșeuri.
„Taxa este pur orientativă, la acest moment”
Directorul ADI Deșeuri, Dan Stoian, a adăugat că taxa este „un calcul pur orientativ, la acest moment”. “S-a făcut un calcul, noi, ADI Deșeuri, am emis un regulament, care, de fapt, nu era atributul nostru, ci al UAT –urilor (…) Taxa calculată are trei elemente definitorii, primul populația la care vă raportați, indicele de generare a deșeurilor care, în lege scrie că, în mediul urban, un cetățean generează 0,7 kg de deșeuri pe zi, și în al treilea rând, pe tariful negociat de noi cu operatorul (…) Vă rog să nu faceți comparație între tariful trecut și cel actual! (…) Vom vedea peste o lună, două, trei, dacă taxa calculată pe aceste premise este acoperitoare sau nu. Poate să fie insuficientă și, peste câteva luni, să faceți o altă ședință și să reglementați (…) Sunt trei legi care au modificat în totalitate legea salubrizării. Peste două luni, vom veni și vom modifica total aceste calcule pentru că legea spune că va trebui să defalcăm în tarif pe fiecare operație în parte (…) Sunt o serie întreagă de reglementări care fac ca tot ceea ce am făcut, zilele acestea, pe repede înainte, dar perfect acoperiți de normele legale în vigoare, ca peste trei săptămâni, să nu mai fie de actualitate”, a mai spus directorul ADI Deșeuri, Dan Stoian.
Acesta a mai adăugat că, sistemul de taxă este unul care asigură sustenabilitate, punctând, în același timp, și faptul că populația trebuie să înțeleagă și să depună deșeurile selectiv.
Consilierul local Tiberiu Bârstan (AUR) a intervenit, la rândul său, întrebând și de ce nu s-a păstrat vechiul tarif practicat de fostul operator, directorul ADI deșeuri explicând că acest lucru nu a fost posibil, având în vedere și faptul că, de doi ani, acesta nu a fost deloc majorat.
Consilierul local Lucian Mara (USR) a luat cuvântul și a întrebat, printre altele, cine a hotârât această modificare, de a se trece de la tarif, la taxă. „Această modificare a fost supusă întâi aprobării de către Ministerul Fondurilor Europene, care este finanțatorul proiectului, și către Ministerul Mediului, care au aprobat atât modificarea din tarif în taxă, cât și unirea celor trei zone”, a răspuns directorul ADI Deșeuri, Dan Stoian.
Cât vor avea de plătit devenii
În final, proiectul de hotărâre a fost aprobat cu 13 voturi pentru, patru abțineri și un vot împotrivă. Prin urmare, în municipiul Deva se instituite taxa de salubrizare pentru toți utilizatorii serviciului – persoane fizice și juridice. Astfel, utilizatorii casnici – persoane fizice sau juridice ce dețin în proprietate imobile cu destinația de locuință, vor avea de plătit o taxă de salubrizare de 14,36 lei/persoană/lună, iar utilizatorii non-casnici – persoane fizice sau juridice ce dețin în proprietate imobile cu altă destinație decât cea de locuință – 373,1 lei/mc/lună.
Actualitate
Prezența la vot – Alegeri prezidenţiale, Tur I: 41,62 la sută dintre hunedoreni au votat până la ora 18:00
Aproximativ 151.000 de locuitori ai județului Hunedoara, dintre cei 363.541 înscriși pe liste, reprezentând un procent de 41,62 la sută, și-au exercitat dreptul la vot până la ora 18:00, potrivit datelor furnizate, în timp real, de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).
Un număr de 134.277 de persoane au votat pe listele permanente, iar 15.053 pe cele suplimentare, urna mobilă fiind solicitată de 2.008 ori.
La nivel național, peste opt milioane de români și-au exprimat opțiunea electorală la alegerile prezidențiale- primul tur, prezența la vot până la aceeași oră, respectiv ora 18:00, fiind de 45,79 la sută, potrivit datelor AEP.
Actualitate
Corvinul este pe loc de play-off
În Liga 2 de fotbal s-au jucat, cu o singură excepție, meciurile etapei a XIV-a. Reamintim că în Liga 2, unde, la începutul competiției, au fost înscrise 22 de echipe, se joacă un singur tur, la finalul căruia primele șase clasate vor evolua în play-off-ul pentru promovarea în SuperLigă, iar celelate participante vor evolua în două serii de play-out.
Succes cu 2-1 la Oradea
Corvinul Hunedoara a jucat, în deplasare, la Oradea, pe terenul celor de la FC Bihor. Deși hunedorenii nu au drept de promovare în primul eșalon, trupa pregătită de Florin Maxim și-a respectat blazonul de deținătoare a Cupei României și își continuă evoluția pentru atingerea obiectivului, respectiv calificarea în play-off. Pe un teren deloc ușor, Corvinul a început mai bine jocul și, după două ratări ale lui Grigore, reușește deschiderea scorului în minutul 10 când, după o acțiune prelungită de atac, Cărăuș, din a doua încercare, a înscris, cu capul, din apropiere, centrarea lui Velisar. Până la pauză tot Corvinul a controlat jocul, în general, având ocazii mai periculoase decât gazdele, iar la vestiarele stadionului „Iuliu Bodola” din Oradea s-a intrat cu 1-0 în favoarea Hunedoarei. Mitanul secund începe perfect pentru Corvinul, Vladic, bine lansat de Lehaire, fiind faultat în suprafața de pedeapsă, este faultat de Băican. Iar penalty-ul din minutul 48 a fost transformat, cu siguranță, de Manolache. Jocul părea să se îndrepte spre o victorie fără probleme a Corvinului, dar, în minutul 68, arbitrul „vede” un henț, inexistent, la Lehaire, iar penalty-ul fantezist acordat a fost transformat de experimentatul Hora. Corviniștii reușesc să mențină rezultatul până la final, mai ratând, și ei, ceva ocazii, și se impun cu 2-1. În urma acestui rezultat, Hunedoara urcă pe 6, ultimul loc de play-off, cu 23 de puncte, iar Bihorul este pe 17, cu 11 puncte. Etapa viitoare cei de la Corvinul Hunedoara vor primi vizita liderului, AFKC Miecurea Ciuc, asupra acestui subiect urmând a reveni în edițiile următoare ale cotidianului SERVUS HUNEDOARA.
Actualitate
FOTO: Accident rutier pe DN 7: Patru răniți transportați la spitale din Orăștie, Deva și Hunedoara
Un accident rutier grav a avut loc la ieșirea de pe autostrada A1 către DN 7, implicând două autoturisme și rănirea a patru persoane.
Pompierii Detașamentului Orăștie au intervenit în urmă cu puțin timp, cu o autospecială de descarcerare și o ambulanță SMURD, la ieșirea de pe autostrada A1 pe DN 7, unde a fost semnalat un accident rutier.
Pentru misiune au fost alocate și 3 echipaje ale Serviciului de Ambulanță Județean.
La fața locului, echipajele operative au constatat faptul că, în accident au fost implicate 2 autoturisme, rezultând rănirea a 4 persoane.
Acestea au fost evaluate și au primit primul ajutor la locul evenimentului și ulterior au fost transportate la spitalele din Orăștie (2 victime), Deva ( 1 victimă) și Hunedoara (1 victimă), pentru investigații suplimentare și tratament de specialitate.
Pompierii militari au asigurat, totodată, măsurile specifice de prevenire a izbucnirii incendiilor în astfel de cazuri.
În aceste momente, circulația în zonă se desfășoară alternativ.
FOTO: ISU Hunedoara
-
Actualitatecu 23 de ore in urma
Poliția caută o femeie însărcinată și fiica sa de 2 ani, dispărute din Peștișu Mic
-
Actualitatecu o zi in urma
Intervenție salvatoare la Dobra: Patru pompieri hunedoreni, eroi în timpul liber
-
Actualitatecu 11 ore in urma
Accident rutier la Geoagiu: Mașină proiectată într-o casă, o femeie salvată de pompieri
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Activitatea Serviciului Permise și Înmatriculări Hunedoara, afectată de avaria de la RAR. Operațiuni, temporar suspendate
-
Actualitatecu 4 ore in urma
FOTO: Accident rutier pe DN 7: Patru răniți transportați la spitale din Orăștie, Deva și Hunedoara
-
Actualitatecu o zi in urma
FOTO: Accident cu patru victime în municipiul Hunedoara
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Primarul din Luncoiu de Jos rămâne realist
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Acces gratuit la prevenție, diagnostic și monitorizare a bolilor grave pentru persoanele asigurate