Connect with us
Data: 23/07/2024
.

Comunitate

Semestrul al doilea din 2024 vine cu noi proiecte ale administrației din Totești

Publicat

pe

Localitatea hunedoreană Totești are o suprafață de peste 22 kilometri pătrați și o populație de aproximativ 2.000 de locuitori. Comuna are în componență patru sate, respectiv localitatea de reședință omonimă și așezările aparținătoare Cârnești Păclișa și Reea și este, practic, lipită de orașul Hațeg.

 

Investiții utile pentru comunitate

Ca de obicei, administrația publică locală din comuna din Țara Hațegului derulează mai multe proiecte de dezvoltare a așezării. Aceste proiecte se derulează cu fonduri provenite din diverse surse de finanțare. “Pot spune că începem în forță semestrul al doilea al anului în curs. Astfel, în cursul acestei luni va fi făcută licitația pentru construirea unei săli de sport în comuna noastră, lucrările urmând a fi executate prin intermediul Companiei Naționale de Investiții (CNI). De asemenea, avem proiecte în derulare cu finanțare de la Agenția Fondului de Mediu (AFM). Astfel, vor fi semnate, în curând, două proiecte importante pentru comunitate. Unul dintre acestea vizează amenajarea unei platforme pentru colectarea gunoiului de grajd, funcțional pentru întreaga comună, prin care se propune gestionarea sustenabilă a biodeșeurilor agricole, în special a celor provenite din activitățile zootehnice, prin creșterea gradului de valorificare a acestora în vederea reducerii poluării cu nitrați. Celălalt privește înființarea unui parc cu panouri fotovoltaice, întins pe o suprafață de 346 de hectare, prin care vom asigura eficiența energetică în instituțiile publice și a iluminatului public. Tot pe AFM urmează licitația proiectului tehnic și a lucrărilor de execuție la o stație de încărcare a autovehiculelor electrice. Un alt contract ce va fi semnat, aflat în faza 2, este cel cu Agenția Națională pentru Locuințe (ANL). Proiectul prevede construirea a două blocuri ANL, unul cu 16 apartamente, iar celălalt cu 11. Noi am pus la dispoziție terenul și rețeaua de utilități, care, în puțină vreme, va cuprinde și gazul metan, imobilele urmând a fi ridicate în satul aparținător Păclișa. Și, nu în ultimul rând, doresc să mai anunț că în curând vom primi, de la Agenția pentru Finanțarea investițiilor Rurale (AFIR), raportul de evaluare al proiectului privind reabilitarea drumurilor de exploatație agricolă”, a declarat primarul comunei hunedorene Totești, Tiberiu Pasconi, reales, cu o majoritate covârșitoare, la alegerile din urmă cu o lună.

Comună cu atracții turistice

Comuna Totești, poarta de intrare către Retezat, adăposteşte, în satul Păclişa, un monument istoric, respectiv castelul Pogany, construit în secolul al XVIII-lea şi modificat în cel următor. Tot la Păclişa s-au mai descoperit şi o aşezare din neolitic, precum şi alte materiale arheologice din vremuri străvechi. Fragmente de factură dacicăşi romană s-au mai descoperit şi în satele Toteşti şi Cârneşti, dar şi alte elemente aparţinând epocii bronzului sau evului mediu timpuriu. Despre biserica ortodoxă din Cârneşti se spune că funcţionează din perioada secolelor XV – XVI după Hristos.


De asemenea, în comună sunt și mai multe lacuri ale amenajării hidroenergetice de pe Râu Mare.

Actualitate

Administrația din Sarmizegetusa lucrează în folosul comunității

Publicat

pe

Redactat de

Toată lumea ştie că localitatea hunedoreană Sarmizegetusa a fost capitala Daciei Romane, de aici plecând, practic, formarea poporului român. În prezent, comuna Sarmizegetusa, situată în Ţara Haţegului, la limita cu judeţul Caraş – Severin, are o populaţie de aproximativ 1.200 de locuitori, care locuiesc în cinci sate, acestea fiind localitatea de reşedinţă omonimă şi aşezările aparţinătoare Breazova, Hobiţa – Grădişte, Păucineşţi şi Zeicani.

Muncesc până la finele mandatului

Și în această comună au avut loc, luna trecută, alegeri locale, iar în urma votului exprimat de locuitorii din Sarmizegetusa, așezarea va fi condusă de o nouă administrație. Actuala administrație a transmis un mesaj de felicitare către cea care îi va urma și dă asigurări că își va duce mandatul până la capăt lucrând, în continuare, în folosul comunității. „Mulțumesc tuturor sutelor de cetățeni ai comunei Sarmizegetusa care m-au susținut și au dorit ca eu să continui în funcția de primar Nu s-a întâmplat cum au dorit ei, însă eu îi îndemn să fie calmi la fel cum sunt și eu, și să nu fie supărați pentru că viața merge înainte. Îmi voi duce mandatul la capăt și voi munci până în ultima zi a acestuia pentru toți cetățenii comunei Sarmizegetusa, așa cum am făcut-o în toți acești ani de când sunt primar. Le mulțumesc și celor care i-au votat pe contracandidații mei și le spun că eu am muncit întotdeauna pentru ca toți cetățenii comunei Sarmizegetusa să beneficieze de condiții cât mai bune de viață, indiferent dacă m-au votat sau nu. Îi doresc succes viitorului primar și sper să facă lucruri bune pentru comuna noastră. Îmi doresc să-i reprezentăm cu demnitate, până la finalul acestui mandat pe cei care ne-au acordat votul și să nu le trădăm încrederea”, a transmis primarul în funcție al comunei hunedorene Sarmizegetusa, Leontin Dorin Hibais.

Proiecte finalizate

Cele prezentate mai sus nu sunt spuse din complezență, administrația în funcție din Sarmizegetusa reușind, chiar în perioada de după alegerile locale, să finalizeze trei proiecte importante pentru comunitate. „Recent s-a făcut recepția la etapa 1 a lucrărilor de la rețeaua de canalizare din satele Sarmizegetusa, Hobița – Grădiște și Breazova, unde avem deja introdusă apa, investiția fiind realizată cu fonduri de pe Programul Național de Investiții (PNI) «Anghel Saligny». Aici se va continua cu etapa 2 a obiectivului de investiții intitulat „Înființare sistem canalizare în localitățile Hobița-Grădiște, Sarmizegetusa, Breazova, comuna Sarmizegetusa, județ Hunedoara”, cu o valoarea totală de 7.224.464,60 lei, unde contractul de finanțare este semnat. De asemenea, a fost finalizată procedura de achiziție a celor prevăzute pentru dezvoltarea parcului de utilaje și a componentelor – anexă. Acest proiect, care s-a derulat cu finanțare prin Grupul de Acțiune Locală (GAL) din care facem parte, a prevăzut achiziționarea de drujbe, motocositoare, vidanjă, picon pentru buldoexcavator, cupe de taluz și altele, necesare pentru creșterea calității activităților privind gospodărirea comunală. Și, nu în ultimul rând, doresc să menționez că s-a reușșit achiziționarea, cu fonduri provenite de la Administrația Fondului de Mediu (AFM), a unui autoturism electric care va deservi, în special, unitățile de învățământ”, a precizat Leontin Dorin Hibais, primarul în exercițiu al comunei hunedorene Sarmizegetusa.

Citeste mai mult ...

Comunitate

Pista de atletism de la stadionul din Ghelari, recepționată

Publicat

pe

Redactat de

Comuna Ghelari, un important centru minier în trecutul nu foarte îndepărtat, dar, în același timp, și o frumoasă așezare din Ținutul Pădurenilor, se întinde pe o suprafață de aproximativ 50 de kilometri pătrați și are în jur de 2.000 de locuitori. Aceștia trăiesc în patru sate, respectiv localitatea de reședință omonimă și așezările aparținătoare Govăjdia, Plop și Ruda.

Se fac, deja, antrenamente

Despre această comună hunedoreană ar mai fi de spus că amplasarea ei oferă o panoramă superbă spre Munții Poiana Ruscă, iar aici pot fi văzute mai multe monumente istorice, respectiv biserica de zid, crucea memorială și cuptorul de reducere a minereurilor de fier, toate în Ghelari, biserica din Ruda și furnalul de la Govăjdia, dar și impresionanta biserică ortodoxă din localitatea de reședință, cunoscută drept „Catedrala Pădurenilor”. Dezvoltarea Ghelariului, ca și a tuturor comunelor, de altfel, depinde de atragerea de fonduri europene, iar administrația din această comună hunedoreană este conștientă de acest lucru. Edilii din Ghelari au în derulare mai multe astfel de proiecte, iar unul dintre acestea se apropie, cu pași repezi, de finalizare. „Am depus un proiect, pe Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) pentru modernizarea stadionului din Ghelari, investiția fiind una de aproximativ 300.000 de lei. Principalul obiectiv al acestui proiect este amenajarea unei piste de atletism, care a fost, deja, recepționată, este una dintre puținele piste de atletism nu doar din județul Hunedoara, ci și din zona de Vest, și aici nu vorbesc doar despre localitățile rurale. Aici fac deja antrenamente mai mulți atleți, printre care i-aș enumera pe Claudia Florea, Adelin Pop, Andrei Marian sau Ionuț Huțanu, dar și Ioana Toma, componentă a lotului național de skeleton”, a declarat Emerson Iancu Toma, primarul comunei hunedorene Ghelari.

Cu tradiție în sport

Ghelariul este o comună cu tradiție în sport, dând mai mulți sportivi valoroși. „Atletismul, de altfel, are o mare tradiție la noi, de aici plecând Anca Toma, Garofița Strugaru sau Carmen Drăgolici. De asemenea, comuna are și o frumoasă tradiție fotbalistică, de aici fiind originar și celebrul portar Bogdan Lobonț. Minerul Ghelari a fost, mulți ani, o echipă bună de Divizia C, cum se numea Liga 3 pe vremuri. Mai mult, a reușit și două calificări în fazele superioare ale Cupei României, la Ghelari venind Jiul Petroșani, cu Libardi, om de națională, printre jucători, și FC Argeș, echipa marelui Dobrin”, a mai spus primarul din Ghelari, Emerson Iancu Toma.

Lucrările continuă

Revenind la stadionul din Ghelari, trebuie spus că lucrările de modernizare a acestuia continuă. „Pe lângă amenajarea pistei de atletism, proiectul mai prevede, printre altele, reabilitarea gardului împrejmuitor și refacerea gazonului. În plus, vor fi montate aparate de fitness pentru populație, se vor face lucrări de reabilitare a tribunei, iar vestiarele vor fi, și ele, renovate. Va fi un stadion care să deservească întreaga comunitate, dar și pe toți cei care doresc să facă mișcare într-un mediu decent”, a mai spus Emerson Iancu Toma, primarul din Ghelari.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Noul sediu al Punctului de Lucru ISU din comuna Băița, inaugurat

Publicat

pe

Redactat de

Noul sediu al Punctului de Lucru din comuna Băița, din cadrul Detașamentului de Pompieri Deva, a fost inaugurat astăzi, 19 iulie, în prezența oficialităților locale și județene.

La festivitatea de inaugurare a noului sediu, amenajat și dotat cu sprijinul Primăriei și al Consiliului Local Băița, au participat reprezentanți ai Instituției Prefectului, ai Consiliului Județean Hunedoara și ai Primăriei Băița, dar și ai principalelor instituții hunedorene cu activități de sprijin în domeniul diferitelor situații de urgență.

O investiție finanțată prin PNDR

“Această investiție de 650.000 RON, finanțată prin PNDR, va reduce considerabil timpul de intervenție în situații de urgență, contribuind la salvarea de vieți și reducerea pagubelor materiale. De asemenea, serviciile de urgență medicală vor fi mai eficiente, asigurând îngrijiri rapide și de calitate”, a declarat Damian Diniș, primarul comunei Băița.

Măsura privind deschiderea Punctului de Lucru, pusă în practică în urmă cu 14 ani, a avut în vedere reducerea timpului de răspuns la intervenții, pentru că cele mai apropiate subunități de pompieri, Detașamentul Deva și Secția de pompieri Brad se află la o distanță de aproximativ 23 de kilometri, fiecare, de localitatea Băița.

Advertisement

Deservește 13 localități

“Raionul de intervenţie al Punctului de lucru Băița cuprinde 13 localități, unde trăiesc aproximativ 4.400 de locuitori, iar suprafața totală a zonei de intervenție a echipajelor de stingere și de acordare a primului ajutor calificat este de peste 12.000 de hectare. Comanda I.S.U. Hunedoara îi asigură pe locuitorii din zona de intervenție că pompierii din cadrul Punctului de Lucru Băița vor continua să deservească această comunitate cu profesionalism și devotament, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, astfel încât toți cei care trăiesc în aceste localități să fie mereu în siguranță”, au transmis reprezentanții ISU Hunedoara.

Foto: ISU Hunedoara

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate