Actualitate
SENTINŢĂ: Avocatul Radu Chebuţiu, din Baroul Hunedoara, condamnat la închisoare cu suspendare
Cu cazierul „pătat” pentru trafic de influenţă
Magistraţii de la Curtea de Apel Alba Iulia s-au pronunţat, ieri, în cazul lui Radu Flaviu Chebuţiu, acuzat că ar fi primit bani de la un client de-al său pentru a interveni pe lângă un medic legist să-i treacă în raport o alcoolemie mai mică
Avocatul Radu Flaviu Chebuţiu, din cadrul Baroului Hunedoara, a fost condamnat, ieri, de magistraţii de la Curtea de Apel Alba Iulia, la doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă în formă continuată. Acesta a fost acuzat de procurorii anticorupţie că ar fi pretins şi primit bani de la un client de-al său, căruia i-a promis că va interveni pe lângă un medic legist cu scopul de a modifica rezultatul unei alcoolemii.
Potrivit purtătorului de cuvânt al instanţei, Cosmin Muntean, Curtea de Apel Alba –Iulia a hotărât, ieri, condamnarea avocatului, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată, la doi ani şi şase luni de închisoare, precum şi interzicerea unor drepturi, printre care cel de a fi ales în autorităţile sau funcţiile publice ori de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat. De asemenea, magistraţii de la Alba –Iulia au dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei cu închisoarea în cazul avocatului, pe durata unui termen de încercare de patru ani şi şase luni.
Obligat să dea banii înapoi
În plus, instanţa i-a pus în vedere avocatului dispoziţiile din Codul penal, conform cărora, dacă în cursul termenului de încercare săvârşeşte din nou o infracţiune, pentru care s-a pronunţat o condamnare definitivă chiar după expirarea acestui termen, instanţa va revoca suspendarea condiţionată. Totodată, magistraţii au decis ca avocatul să restituie denunţătorului sumele de 6.000 lei şi 1.100 euro, bani pe care i-ar fi pretins.
Cosmin Muntean, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia, a mai spus că hotărârea instanţei nu este definitivăşi poate fi atacată cu recurs în termen de 10 zile de la pronunţare, competenţa de soluţionare revenind Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a României.
Trimis în judecată în toamna anului trecut
Avocatul Radu Chebuţiu a fost trimis în judecată de procurprii anticorupţie în data de 12 octombrie 2012. DNA-ul l-a acuzat că, în cursul anului trecut, ar fi cerut sumele de 6.000 de lei şi 1.100 de euro de la un client de-al său, lăsând să se înţeleagă că, în schimbul banilor, va face demersuri astfel încât să obţină un certificat medico-legal care să ateste o alcoolemie mai mică decât în realitate. Persoana respectivă fusese oprită în trafic, la Alba Iulia, de un echipaj de poliţie, etilotestul indicând că aceasta conducea în stare de ebrietate, cu o valoare peste limita legal admisă, fiind, apoi, condusă la spital pentru recoltarea probelor biologice de sânge şi stabilirea alcoolemiei. În schimbul banilor, spuneau procurorii DNA, avocatul de 32 de ani ar fi promis că va interveni pe lângă funcţionarii din cadrul Serviciului de Medicină Legală Alba şi Institutului de Medicină Legală Cluj Napoca, astfel încât, la analiza toxicologică, să se obţină un rezultat al alcoolemiei favorabil clientului său, de natură a nu atrage răspunderea penală a acestuia şi, implicit, anularea permisului de conducere.
Radu Chebuţiu profesa în cadrul Baroului Hunedoara din 2005, an în care s-a înscris în acest corp al avocaţilor. Procesul în care a fost judecat pentru trafic de influenţă a început la Curtea de Apel de la Alba Iulia în noiembrie anul trecut, la aproximativ o lună de la trimiterea sa în judecată de către procurorii DNA.
[notification type=”standard”]
Probleme cu legea şi în studenţie
Potrivit unor surse judiciare, se pare că, avocatul, originar din Aiud, ar mai fi avut probleme cu legea şi în trecut, în perioada studenţiei sale. În 2001, Chebuţiu, pe atunci în vârstă de 21 de ani, student în anul trei la drept în cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, împreună cu alţi trei tineri (dintre care doi hunedoreni, unul din Călan, iar altul Haţeg), care urmau cursurile aceleiaşi facultăţi din Alba Iulia, ar fi fost cercetaţi penal pentru operaţiuni cu droguri şi consum de cannabis.
În seara zilei de 2 octombrie 2001, pe raza localităţii Simeria Veche, poliţiştii au oprit un autoturism marca Opel Kadet, înmatriculat în Germania, condus de unul dintre cei patru studenţi, care avea în portbagaj două plante de cannabis. Poliţia stabilise că, înainte cu o zi de acest eveniment, Radu Flaviu Chebuţiu şi alţi doi colegi de-ai săi de facultate găsiseră în apropiere de Blaj, între două parcele de teren, cultivate cu porumb, o cultură de cannabis, de unde recoltaseră mai multe fragmente vegetale. Plantele au fost uscate şi prelucrate, ulterior, acasă la Radu Chebuţiu, ziceau, pe atunci, poliţiştii. Cu ocazia percheziţiilor efectuate, la vremea respectivă, atât la autoturismul menţionat anterior, cât şi la locuinţa avocatului în devenire, Radu Chebuţiu, s-ar fi descoperit cantitatea de 322, 33 de grame de cannabis. Poliţia anunţa atunci că în casa lui Radu Chebuţiu, s-a găsit cânepă indiană în toate stadiile de vegetaţie şi prelucrare: de la planta verde până la frunze uscate în tavă, pe aragaz, plus ţigări cu canabis, confecţionate din ţigări obişnuite din care a fost scos tutunul.
[/notification]
Actualitate
Călin Georgescu, preferatul hunedorenilor în primul tur al alegerilor prezidențiale
În urma rezultatelor centralizate la nivel național după primul tur al alegerilor prezidențiale, în topul preferințelor românilor s-a aflat Călin Georgescu, care a candidat ca și independent. Același lucru s-a întâmplat și în județul Hunedoara.
Diferență mică între primii doi clasați
În total au fost 14 candidați înscriși în cursa electorală, aici fiind inclus și Ludovic Orban, de la Forța Dreptei, care s-a retras din competiție în favoarea hunedorencei Elena Valerica Lasconi, prezidențiabil propus de USR. Prezența la vot la nivel național a fost de 9.465.257 de persoane, adică un procent de 52,55% dintre alegători, județul Hunedoara fiind sub această medie. Mai exact la urne s-au prezentat 170.330 de hunedoreni din totalul celor 363.541 de persoane cu drept de vot, procentajul fiind de 46,85%. În urma numărătorii voturilor din județul Hunedoara Călin Georgescu, cu un procentaj de 22,34%, s-a clasat pe primul loc, având 37.117 de voturi. Pe locul al doilea, la mică distanță, cu 22,09%, s-a clasat Ion Marcel Ciolacu, de la PSD, votat de 36.706 de hunedoreni, diferența dintre primii doi clasați fiind de 411 voturi. Pe locul al treilea, cu un procentaj de 18,64%, a fost prezidențiabilul AUR George Nicolae Simion, votat de 30.973 de hunedoreni.
Alți trei candidați cu peste 5%
În preferințele hunedorenilor a urmat Elena Valerica Lasconi, de la USR, cu un procent de 14,61, respectiv 24.283 de voturi. Pe locul al cincilea la nivelul județului Hunedoara, cu un procentaj de 8,20%, s-a clasat candidatul PNL Nicolae Ionel Ciucă, care a fost votat de 13.626 de persoane. A depășit procentul de 5%, respectiv 5,97%, și candidatul independent Mircea Dan Geoană, votat de 9.926 de hunedoreni. Pe locul al șaptelea este un alt independent, Cristian Diaconescu, cu 3,23%, respectiv 5.379 de voturi. Propunerea UDMR pentru prezidențiale, Hunor Kelemen, a strâns 25 din sufragii, fiind votat de 3.330 de hunedoreni. În fine, ultimul candidat care a obținut mai mult de un procent, adică 1,68%, este Cristian Vasile Terheș, de la PNCR, care a primit, în județul Hunedoara, 2.794 de voturi.
Cinci prezidențiabili sub un procent
Ceilalți cinci candidați au obținut sub un procent, Top 10 în județul Hunedoara fiind încheiat de Ana Birchall, candidat independent, cu 0,49% sau 820 de voturi. Urmează Ludovic Orban, de la Forța Dreptei, care a renunțat, așa cum arătam mai sus, la candidatură, acesta obținând, și în condițiile date un procentaj de 025;5, transpus în 418 voturi. Al doisprezecelea în preferințele hunedorenilor, cu 0,17%, a fost Sebastian Constantin Popescu (PNR), care a obținut 297 de voturi. Alexandra Beatrice Bertalan Păcuraru, de la PADN a obținut un procentaj de 0,14%, respectiv 249 de voturi. Cel mai mic procentaj în județul nostru, de 0,11% l-a obținut Silviu Predoiu, de la PLAN, cu 188 de voturi.
Fruntașii și codașii de la urne
Cea mai mare prezență la urne în județul Hunedoara, din punct de vedere procentual, s-a înregistrat în comuna Bătrâna, unde au votat mai mulți alegători decât cei înscriși pe listele permanente, procentajul fiind de 114,77%. De asemenea, prezență la vot de peste sută la sută, respectiv de 102,30%, s-a consemnat și în comuna Cerbăl. Pe de altă parte, cea mai scăzută prezență la urne în mediul rural, de 39,85%, s-a înregistrat în comuna Ghelari. În mediul urban, la municipii, cei mai mulți alegători s-au prezentat la urne în Deva, în procent de 48,37, iar cei mai puțini, respectiv 36,10, la Vulcan. În ce privește orașele, cel mai mare procentaj de alegători prezenți la vot, de 59,51%, s-a înregistrat la Geoagiu, iar cel mai mic, de 36,49%, la Uricani.
Surprize, surprize
Dacă facem o repartizare a voturilor pe localități, Călin Georgescu a câștigat în 21 dintre cele 69 de unități administrativ – teritoriale din județul Hunedoara. Este vorba despre municipiile Hunedoara, Orăștie și Vulcan, orașele Călan, Petrila, Simeria și Uricani și comunele Beriu, Boșorod Brănișca, Cârjiți, Certeju de Sus, Dobra, General Berthelot, Luncoiu de Jos, Orăștioara de Sus, Romos, Șoimuș, Teliucu Inferior, Turdaș și Vețel. Ion Marcel Ciolacu a câștigat alegerile în municipiile Brad și Vulcan, în orașele Geoagiu și Hațeg și în comunele Baia de Criș, Băcia, Băița, Bătrâna, Bretea Română, Bucureșci, Burjuc, Cerbăl, Crișcior, Ghelari, Gurasada, Hărău, Ilia, Lăpugiu de Jos, Lelese, Mărtinești, Răchitova, Râu de Mori, Ribița, Sarmizegetusa, Sălașu de Sus, Sântămăria Orlea, Toplița, Totești, Vața de Jos, Vălișoara și Vorța, adică în 31 de localități din județul Hunedoara. George Simion s-a impus în cinci localități hunedorene, fiind vorba despre municipiul Petroșani, în orașul Aninoasa și în comunele Pui, Rapoltu Mare și Zam. Ncolae Ionel Ciucă a fost pe primul loc în opțiunile electoratului în 11 comune din județul Hunedoara, fiind vorba despre Balșa, Baru, Bănița, Blăjeni, Buceș, Bulzeștii de Sus, Bunila, Densuș, Lunca Cernii de Jos, Pestișu Mic și Tomești. În fine, Elena Valerica Lasconi a obținut cele mai multe voturi dintre competitori în municipiul Deva, reședința de județ. Turul al doilea al alegerilor prezidențiale se va desfășura pe 8 decembrie.
Actualitate
Râsul, carnivorul enigmatic al Retezatului, monitorizat în habitatul său natural
Parcul Național Retezat continuă să fie un sanctuar pentru biodiversitate, adăpostind 55 de specii de mamifere, ceea ce reprezintă peste 23% din totalul mamiferelor terestre ale Europei. Printre acestea se numără râsul, un vânător nocturn agil și discret, a cărui prezență simbolizează sănătatea ecosistemului montan.
Întâlnirile directe cu această specie timidă sunt rare, însă rangerii parcului reușesc să monitorizeze activitatea râsului prin urme și imagini surprinse cu ajutorul camerelor de monitorizare amplasate strategic.
”Întâlnirile în teren cu aceste specii timide sunt relative rare, dar le monitorizăm după urme, iar cu ajutorul camerelor de monitorizare amplasate în parc reușim să le surprindem în habitatul natural. Râsul (Lynx lynx), vânătorul iscusit nocturn, străbate suprafeţe mari, în zone inaccesibile omului, pe care îl evită precaut. Datorită habitatelor sale diverse, naturale sau puțin modificate de intervenția umană, Parcul Național Retezat adăpostește un număr de 55 de specii de mamifere, peste 23% din mamiferele terestre ale Europei. Parcul oferă condiţii pentru supravieţuirea celor mai importante dintre carnivorele mari europene: râsul (Lynx lynx), ursul (Ursus arctos) şi lupul (Canis lupus). Parcul Național Retezat, unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Nationala a Padurilor – Romsilva este situat în sud-vestul țării, în județul Hunedoara”, informează reprezentanții Parcului Național Retezat.
Retezatul, cu habitatele sale naturale sau puțin modificate de intervenția umană, oferă condiții ideale pentru supraviețuirea carnivorelor mari europene. Aceasta îl transformă într-un loc esențial pentru conservarea biodiversității, fiind un exemplu de armonie între natură și protecția activă a ecosistemelor.
Prin monitorizarea speciilor precum râsul, Administrația Parcului Național Retezat contribuie la cercetarea și conservarea biodiversității, reafirmând importanța acestui parc ca parte integrantă a patrimoniului natural european.
CAPTURĂ VIDEO: FACEBOOK PARCUL NAȚIONAL RETEZAT
Actualitate
USR anunță că Elena Lasconi a intrat în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, după numărătoarea paralelă
USR a anunțat, luni dimineață, că Elena Lasconi a intrat în turul al doilea al alegerilor prezidențiale cu un avans de câteva mii de voturi în fața candidatului PSD, Marcel Ciolacu.
“Avem de făcut un anunț important, poate cel mai important din istoria recentă a țării. Pe baza numărătorii paralele realizate de USR, România are şansa unui nou început, după 35 de ani, pentru că Elena Lasconi a intrat în turul doi al alegerilor prezidenţiale, cu un avans de câteva mii de voturi faţă de candidatul PSD, Marcel Ciolacu. Facem un apel public către Marcel Ciolacu să facă gestul democratic de a-şi recunoaşte înfrângerea”, a declarat, luni dimineață, Cristian Seidler, într-o conferință de presă susținută la sediul USR.
Potrivit datelor oficiale de pe site-ul AEP, în acest moment, după centralizarea a 99,95 la sută din voturi, Elena Lasconi se află pe locul al doilea cu 1.770.628 de voturi (19,17%). Marcel Ciolacu este pe locul al treilea cu 1.769.168 voturi (19,15%). Călin Georgescu se menține pe primul loc.
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Poliția caută o femeie însărcinată și fiica sa de 2 ani, dispărute din Peștișu Mic
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Intervenție salvatoare la Dobra: Patru pompieri hunedoreni, eroi în timpul liber
-
Actualitatecu o zi in urma
Accident rutier la Geoagiu: Mașină proiectată într-o casă, o femeie salvată de pompieri
-
Actualitatecu 22 de ore in urma
FOTO: Accident rutier pe DN 7: Patru răniți transportați la spitale din Orăștie, Deva și Hunedoara
-
Actualitatecu 2 zile in urma
FOTO: Accident cu patru victime în municipiul Hunedoara
-
Actualitatecu 24 de ore in urma
Accident rutier pe DJ 672, la Rișca: Două persoane au fost transportate la spital
-
Stiri nationalecu 2 zile in urma
A murit cântăreţul Gabriel Cotabiţă
-
Actualitatecu o zi in urma
Prezența la vot – Alegeri prezidențiale, Tur 1: 19,89 la sută dintre hunedoreni au votat, până la ora 13:00