Actualitate
Serviciile medicale care pot fi acordate gravidelor de la 1 iulie

După data de 1 iulie 2023, în conformitate cu noul Contract-cadru și cu Normele metodologice de aplicare a acestui act normativ, femeile însărcinate beneficiază atât de serviciile medicale decontate de CNAS până la data respectivă, cât și de servicii noi.
Astfel, pe paliere de asistență medicală, femeile însărcinate beneficiază de următoarele servicii specifice decontate:
1. În asistența medicală primară se acordă consultaţii de monitorizare a evoluţiei sarcinii şi lăuziei. Astfel, femeia gravidă este luată în evidență de medicul de familie încă din primul trimestru al sarcinii și, în cazul în care sarcina evoluează normal, fără complicații, din luna a treia până în luna a șaptea se efectuează lunar câte o consultație de supraveghere. Din luna a șaptea până în luna a noua aceste consultații sunt bilunare. De asemenea, medicul de familie poate efectua două vizite la domiciliul pacientei pentru a urmări evoluția lăuziei, imediat după externarea noii mame din maternitate și o lună mai târziu.
În cadrul supravegherii gravidei medicul de familie promovează alimentaţia sugarului exclusiv cu lapte matern, în primele șase luni de viață, precum și continuarea alimentației la sân pentru încă minim alte șase luni. Tot el recomandă gravidei să efectueze mai multe testări, printre care se numără și cele pentru depistarea HIV, a hepatitelor cronice B și C și a sifilisului.
Odată cu prima prezentare la medicul de familie a femeii însărcinate, acesta ia în evidență gravida și poate elibera o adeverință prin care se atestă existenţa sarcinii. Serviciul include și depistarea sarcinii, după caz. Dacă persoana însărcinată este neasigurată, poate deveni asigurată, pe perioada sarcinii și lăuziei, prin simpla transmitere a adeverinței respective către casa de asigurări de sănătate în evidența căreia se află, fără alte cheltuieli, conform prevederilor legale în vigoare.
În cazul declanșării contracțiilor într-o situație în care pacienta nu are acces imediat la alte paliere de asistență medicală (spre exemplu, aceasta se află într-o zonă izolată), medicul de familie poate supraveghea travaliul și nașterea precipitată, atât la locul solicitării cât și la cabinet, chiar și în afara programului de lucru declarat în contractul cu casa de asigurări de sănătate, până la sosirea echipajului de urgență, după caz.
2. În asistența medicală ambulatorie clinică de specialitate, pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie sau chiar și fără bilet de trimitere, specialistul în obstetrică-ginecologie poate acorda câte o consultaţie de supraveghere pentru fiecare trimestru de sarcină, precum şi o consultaţie similară pentru lăuzie, în primul trimestru după naştere, în cadrul căreia, după caz, se poate recomanda efectuarea de analize și investigații sau internarea în spital.
Totodată, dacă medicul respectiv are și o supraspecializare în medicină materno-fetală poate efectua și ecografii pentru depistarea anomaliilor sarcinii (ecografie obstetricală anomalii trimestrul I cu translucență nucală și ecografie obstetricală anomalii trimestrul II).
3. În unitățile sanitare cu paturi care au în componență structuri (secție, compartiment) de obstetrică-ginecologie sau în cele integral specializate în această ramură a medicinii se pot efectua servicii medicale standardizate complexe asimilate unei internări de zi în scopul supravegherii sarcinii normale, cu condiția ca unitatea să aibă laborator de analize medicale și cabinet medical de specialitate.
În cazul unei asemenea internări, spitalul are obligația să efectueze consultații de specialitate și următoarele analize/investigații: hemoleucogramă completă, determinarea grupului sanguin ABO și Rh, uree serică, acid uric seric, creatinină serică, glicemie, TGP, TGO, TSH, examen complet de urină (sumar + sediment), VDRL sau RPR, testare HIV, evaluarea infecţiilor cu risc pentru sarcină (rubeolă, toxoplasmoză, citomegalovirus, hepatită B şi C), secreție vaginală, examen Babeş-Papanicolau sau test de toleranță la glucoză per os +/- hemoglobină glicată, biometrie fetală, detecția streptococului de grup B, precum și ecografie de confirmare, viabilitate și datare a sarcinii. Menționăm că unele din analize nu pot fi efectuate decât în anumite perioade ale sarcinii. Pentru acordarea acestui serviciu, medicul specialist trebuie să aibă și competenţă/atestat de pregătire complementară în ultrasonografie obstetricală şi ginecologică.
Între săptămâna a 11-a și a 19-a a sarcinii se poate efectua un screening prenatal, tot în internare de zi, care trebuie să includă obligatoriu o consultație de specialitate obstetrică-ginecologie, un dublu test/triplu test și o ecografie pentru depistarea anomaliilor fetale. Pentru acordarea acestui serviciu, medicul specialist trebuie să aibă și competenţă/atestat de pregătire complementară în ultrasonografie obstetricală şi ginecologică sau supraspecializare în medicina materno-fetală. Acest serviciu se poate acorda și concomitent cu internarea pentru supravegherea sarcinii normale.
Tot în internare de zi se efectuează și supravegherea sarcinilor cu risc crescut, astfel:
– pentru edemul gestațional, serviciile obligatorii sunt: consultație de specialitate, hemoleucogramă completă, creatinină serică, acid uric seric, TGP, TGO, examen complet de urină (sumar + sediment), dozare proteine urinare, proteine totale serice, ecografie obstetricală și ginecologică;
– pentru hiperemeza gravidică ușoară, serviciile obligatorii sunt: consultație de specialitate, hemoleucogramă completă, sodiu seric, potasiu seric, examen complet de urină (sumar + sediment), uree serică, acid uric seric, creatinină serică, ecografie obstetricală și ginecologică;
– pentru evaluarea gravidelor cu uter cicatriceal în trimestrul III de sarcină, serviciile obligatorii sunt: consultație de specialitate, cardiotocografie, ecografie obstetricală și ginecologică;
– pentru monitorizarea gravidei cu tulburări de coagulare/trombofilii ereditare și dobândite, serviciile obligatorii sunt: consultații de specialitate, antitrombină III, proteină C, proteină S, dozarea hemocisteinei serice, control hemocisteină serică, factor V Leyden, anticoagulant lupic screening și confirmare, ecografie obstetricală și ginecologică.
De asemenea, în regim de spitalizare de zi pot fi efectuate și servicii de amniocenteză (trim. II de sarcină), cordonocenteză (trim. II de sarcină), respectiv biopsie de vilozități coriale (trim. I de sarcină), numai de medicii obstetriceni-ginecologi cu supraspecializare în medicină materno-fetală. Biopsia de vilozităţi coriale și amniocenteza se efectuează pentru cazuri cu anomalii majore confirmate imagistic anterior procedurii, în caz de patologie genetică în familie cu risc de transmitere la descendenţi (la recomandarea medicului genetician) sau în caz de risc de aneuploidii mai mare de 1/250 în urma screening-ului genetic prenatal: test combinat (markeri ecografici şi dublu test sau triplu test). Cordonocenteza se efectuează pentru cazuri cu indicaţie în scop diagnostic sau terapeutic. Toate cele trei servicii includ şi testarea genetică a probelor prelevate, prin una din următoarele tehnici: citogenetică, FISH, MLPA, QF-PCR.
Nașterea propriu-zisă este considerată un serviciu de urgență care se efectuează în regim de spitalizare continuă în structurile specializate în obstetrică-ginecologie/neonatologie.
Tot în regim de spitalizare continuă se pot efectua și serviciile de spitalizare de zi, dacă pacienta, în timpul sarcinii, prezintă complicaţii sau comorbidităţi, sângerare majoră și necesită transfuzie, risc anestezic greu de manageriat în spitalizare de zi, cu durere postprocedurală greu de controlat și proceduri invazive majore asociate.
4. La laboratoarele din ambulatoriu gravidele pot efectua următoarele analize medicale specifice chiar şi peste valoarea plafonului lunar, pe baza biletului de trimitere emis de medicul de familie sau de cel specializat în obstetrică-ginecologie: hemoleucogramă completă, determinarea grupului sanguin și Rh, testare HIV, timpul Quick și INR, APTT, fibrinogenemie, proteine serice totale, feritină serică, uree serică, acid uric seric, creatinină serică, bilirubină totală și directă, glicemie, TGP, TGO, Gama GT, fosfatază alcalină, sodiu, potasiu, magneziu, calciu total și ionic seric, examen complet de urină, dozare proteine urinare, albumina serică, HBA1c, TSH, FT4, AgHBs, VDRL sau RPR, proteina C reactivă, anticorpi anti HCV, urocultură, exudat faringian, examen Babeş-Papanicolau, examen microscopic nativ şi colorat din secreţii vaginale. Medicul specialist mai poate recomanda și efectuarea de examene din secreții vaginale sau din tampon rectal (portaj Streptococcus agalactiae, prin metode de cultivare).
„Începând cu 1 iulie 2023, sumele alocate laboratoarelor pentru serviciile medicale paraclinice legate de sarcină se pot suplimenta şi peste valoarea plafonului lunar, astfel încât gravidele să beneficieze de analize într-un interval de timp cât mai scurt posibil. Prin aceste noi reglementări dorim să încurajăm și să facilităm supravegherea medicală în perioada gravidității”, a declarat Adela Cojan, președintele CNAS.
Actualitate
West Deva joacă acasă

Liga 1 de futsal se apropie de final. În etapa a VIII-a, penultima din play-out, cei de la ACS West Deva vor juca pe teren propriu.
În acest ultim meci al sezonului pe care îl vor juca în fața propriilor suporteri, cei de la ACS West vor întâlni pe Luceafărul Buzău, partida urmând a se desfășura luni, 12 mai, cu începere de la ora 18:00, la Sala Sporturilor din Deva. Meciul, la care intrarea este, ca de obicei, liberă, este unul de vacanță, întrucât nicio participantă în play-out, unde mai evoluează și Mausoleul Mărășești, nu va retrograda, întrucât CFR Timișoara s-a retras din campionat. Mai mult, nici ierarhia nu se mai poate schimba, Deva fiind pe primul loc în play-out, acesta fiind și obiectivul propus, iar cei de la Buzău pe trei, în vreme ce Mărășeștiul rămâne pe poziția secundă. În ultima etapă, ACS West Deva va juca în deplasare, la Mausoleul Mărășești.
Actualitate
Marinela Szekely, din nou campioană națională la „Marșul Factorilor Poștali”

Marinela Szekely, factor poștal la Simeria, a câștigat și anul acesta locul întâi la etapa națională a „Marșului Factorilor Poștali”, competiție desfășurată sâmbătă, 10 mai, în stațiunea Venus, de la malul Mării Negre. Poștărița din județul Hunedoara s-a impus în proba feminină a concursului și a urcat din nou pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, după ce în ultimii ani a câștigat primul loc la această competiție devenită tradiție în rândul salariaților Poștei Române.
Peste o mie de poștași din întreaga țară s-au întrecut la malul Mării Negre, la „Marșul Factorilor Poștali”, ediția a 45 -a. Pe un traseu de 7.000 de metri pentru bărbați și 3.000 de metri pentru femei, 42 poștărițe și 42 de poștași, câștigătorii etapelor județene ale Marșului din cele 41 de județe și din București au concurat, sâmbătă, 10 mai, pe Strada Circului din stațiunea Venus. Cei mai rapizi dintre ei au fost premiați. De asemenea, s-au acordat și premii speciale, pentru cel mai vârstnic participant, cel mai tânăr, dar și cel mai tehnic dintre poștași.

Sursa foto: Compania Națională Poșta Română
Marinela Szekely, de la Oficiul Județean de Poștă și Curierat (OJPC) Hunedoara -Oficiul Poștal Simeria, s-a impus categoric și anul acesta, câștigând primul loc în proba feminină. Ea s-a clasat pe prima poziție a clasamentului în proba feminină a întrecerii și în 2024, precum și 2023 și 2022. Marinela Szekely -„Nela” cum îi spun prietenii, este cunoscută pentru participarea sa la mai multe competiții sportive de talie națională și internațională la care a participat și pentru care se antrenează intens.
O competiție organizată din ‘77
„Marșul Factorilor Poștali” este cea mai longevivă competiție profesional – sportivă din România, desfășurându-se aproape neîntrerupt din anul 1977. Concursul, care reunește mii de participanți, salariați poștali, din întreaga țară, se desfășoară în două etape: județeană și națională. Cei mai buni poștași mărșăluitori, de la etapa națională – cinci femei și trei bărbați, merg mai departe la faza superioară a competiției – Balcaniada Factorilor Poștali, care are loc în fiecare toamnă.
“A devenit o tradiție, ca angajații poștali să se pregătească pentru Marș întreg anul, unii cu antrenor, alții pe cont propriu, fără sprijin de specialitate. La ediția 2025 s-au întrecut, atât concurenți care lucrează în Poșta Română de 50 de ani, dar și poștași mai tineri. Ca și ediția de anul trecut, și anul acesta „Marșul Factorilor Poștali” a fost organizat cu fonduri din sponsorizări, bucurându-se de un mare număr de susținători, prieteni și parteneri”, au transmis reprezentanții Companiei Naționale Poșta Română.
La finalul competiției clasamentul a arătat astfel:
Categoria bărbați:
Premii:
Locul 1. COSTESCU Vasile Claudiu-OJPC Vâlcea
Locul 2. ROMAȘCAN Victor – OJPC Suceava
Locul 3. CRĂCIUN Tiberiu- OJPC Sibiu
Premii speciale:
- Cel mai vârstnic concurent: Minus Denes-OJPC Harghita
- Cel mai tehnic concurent: MATEI Doru Dumitru-OJPC Teleorman
- Cel mai tânăr: Brici Vlad- OJPC Bistrița Năsăud
Categoria femei:
Premii:
Locul 1. SZEKELY Marinela – OJPC Hunedoara
Locul 2. FĂCĂOARU Mioara – OJPC Harghita
Locul 3. BANEA Maria Adriana- OJPC Sibiu
Premii speciale:
- Cea mai vârstnică concurentă: SUFLET Cristina – OJPC Vaslui
- Cea mai tehnică concurentă: PORUMBOIU Petruța-OJPC Vrancea
- Cea mai tânără: TEBEAȘĂ Ana Silvia- OJPC Olt
Actualitate
Motocicliști din toată țara s-au reunit la Deva, într-o paradă dedicată responsabilității în trafic

Zeci de motocicliști, din mai multe județe ale țării, s-au reunit sâmbătă, la Deva, în cadrul unui eveniment ce a avut ca principal scop conștientizarea asupra prezenței lor în trafic.
Evenimentul ajuns la a șasea ediție, a fost organizat de A.C.S. Kermit Racing Deva -președinte Andrei Căta, cu sprijinul Primăriei Municipiului Deva, și a avut ca principal scop conștientizarea asupra prezenței motocicliștilor în trafic. Manifestarea a debutat în Piața Cetății Deva, acolo unde iubitorii de motoare au putut să admire motocicletele expuse și au primit recomandări de la polițiștii rutieri privind conduita responsabilă pe drumurile publice. După aceea, motocicliștii au pornit într-un tur pe străzile orașului.
La eveniment a fost prezent și senatorul PNL de Hunedoara, Călin Petru Marian, susținător al comunității moto. „Astăzi, la Deva, am fost din nou alături de comunitatea motocicliștilor hunedoreni la un eveniment cu tradiție, dedicat pasiunii pentru motoare, solidarității și responsabilității în trafic. Deschiderea sezonului moto, eveniment organizat de Kermit Racing Deva, este, în același timp, un apel la vigilență, respect reciproc și conștientizare în rândul tuturor participanților la trafic. Felicitări Andrei Căta pentru menținerea acestei tradiții. Drumuri sigure tuturor și un sezon fără incidente!”, a transmis senatorul PNL Călin Petru Marian, care a participat și la edițiile anterioare ale acestei manifestări.

Foto: Călin Petru Marian/Facebook
Recomandările polițiștilor rutieri
Pentru motocicliști:
Purtați întotdeauna cască de protecție și echipament adecvat.
Respectați limitele legale de viteză și adaptați viteza la condițiile de drum.
Evitați deplasarea printre autovehicule sau manevrele riscante.
Asigurați-vă înainte de orice schimbare de direcție sau depășire.
Fiți vizibili – utilizați farurile pe fază scurtă și purtați echipament reflectorizant.
Pentru conducătorii auto:
Verificați oglinzile și unghiurile moarte înainte de schimbarea benzii sau direcției.
Acordați prioritate motocicliștilor atunci când este cazul, mai ales la intersecții.
Păstrați o distanță de siguranță față de motociclete.
Evitați manevrele bruște și semnalizați din timp intențiile de deplasare.
Polițiștii reamintesc tuturor participanților la trafic importanța respectării regulilor de circulație și a unei conduite preventive, mai ales în sezonul cald, când numărul motocicliștilor este în creștere.
- Actualitatecu 2 zile in urma
L-ați văzut? Bărbat din Hunedoara, dat dispărut de familie
- Actualitatecu 3 zile in urma
Doi hunedoreni au fost depuși în arestul I.P.J. Hunedoara în ultimele 24 de ore, fiind bănuiți de comiterea unor fapte penale
- Actualitatecu 3 zile in urma
Scandal în Hunedoara. Bărbat reținut după un conflict fizic cu două persoane
- Actualitatecu 3 zile in urma
Șofer băut, accident pe DJ 687. A ajuns cu mașina în șanț, cu o alcoolemie de 1,52 mg/l
- Actualitatecu 3 zile in urma
Polițiștii caută o adolescentă din Deva, plecată de acasă
- Actualitatecu 3 zile in urma
Aproximativ 100 de motocicliști sunt așteptați, sâmbătă, la Deva. Paradă pe străzile orașului
- Actualitatecu 3 zile in urma
Deputatul PNL Vetuța Stănescu – Scrisoare deschisă către hunedoreni și către toți cei care cred în România
- Actualitatecu 3 zile in urma
Pentru prima dată în istorie, un american devine Papă. Robert Prevost, ales Papa Leon al XIV-lea