Actualitate
Șezătoare în munții dacilor de “Ziua Parcului Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina”
Sărbătoare în munții dacilor, acolo unde, sâmbătă, 7 septembrie, va avea loc evenimentul „Ziua Parcului Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina”. Din programul manifestării nu vor lipsi cântece și dansuri populare. „În ziua a 7 a lu’ Răpciune 2019, ora 7 după masa, va avea loc o șezătoare în munții dacilor, la gazdele noastre de la Căminul Cultural Costești, comuna Orăștioara de Sus. Pentru oaspeți avem cântece populare și dansuri de demult și expoziția ”Tezaurul natural al comunităților locale din Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina”. Ne-am pregătit cu de tăte: straie populare, bucate alese, iar ce ştiu face meşterii populari îi la vedere şi-o fi numa’ voie bună!”, au transmis organizatorii evenimentului.
Manifestarea va debuta la ora 19:00, cu cuvântul de bun-venit al organizatorilor (Administrația Parcului Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina, Asociația de Turism Retezat, Comuna Orăștioara de Sus), urmat de o prezentare a costumului popular din zona Munților Orăștiei, de pe teritoriul Parcului Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina. Lorena Pascu, Grupul “Lele de la Orăștie” și Daniela Tărnăuceanu vor interpreta cântece populare, iar cei prezenți vor putea asista și la un dans tradițional din zona Parcului Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina, pus în scenă de Călușarii de la Orăștioara de Sus.
Parcul Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina este unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor Romsilva. Situat în zona Munților Șureanu, din județul Hunedoara, parcul are o suprafață de peste 38.000 de hectare, dintre care peste 26.500 de hectare sunt păduri.
Actualitate
Există un erou în fiecare dintre noi. Povestea unei tinere de 17 ani, voluntară la Crucea Roșie, care a salvat o viață
Acordarea primului ajutor poate face, deseori, diferența dintre viață și moarte. La doar 17 ani, o tânără voluntară a Crucii Roșii Române – Filiala Hunedoara, a știut cum să intervină într-o situație critică. Ea a reușit să salveze, cu mâinile goale, viața unui tânăr. Nu s-a pierdut cu firea și a intervenit cu maximă operativitate pentru acordarea primului ajutor. Cu calm, a pus cu succes în practică noțiunile învățate la cursul de prim -ajutor de la Crucea Roșie. A fost omul potrivit la locul potrivit.
“Am făcut doar ce am învățat la cursul de prim-ajutor al Crucii Roșii”
Andreea Varga face parte de doar un an din familia voluntarilor Crucii Roșii -Filiala Hunedoara și deja a salvat o viață. “Am făcut doar ce am învățat la cursul de prim-ajutor al Crucii Roșii”, spune ea.
Întâmplarea a fost povestită de reprezentanții Crucii Roșii Române, pe rețeaua de socializare. „Aflată la o petrecere a elevilor, Andreea a observat că unul dintre participanți are un comportament ciudat. Băiatul se clătina pe picioare, își dusese palmele în zona gâtului și culoarea feței i se schimbase. Nimeni nu știa ce se facă. Andreea a știut. S-a apropiat de băiat și a încercat să aplice cu calm ce a învățat la cursurile de prim ajutor. L-a încurajat pe băiat să tușească, i-a sprijinit trunchiul și a efectuat lovituri cu podul palmei între omoplați. După efectuarea acestei manevre de bază, tânărul a expulzat bolul alimentar care obstrucționa calea aeriană și a început să respire normal. La doar 17 ani, Andreea este un exemplu de modestie și compasiune. Înțelege să se implice din toată inima în activitățile Crucii Roșii Române filiala Hunedoara fie că este vorba despre demonstrații de prim-ajutor în școli, participare la exerciții sau contribuția la promovarea organizației pe rețele de socializare. Andreea este, totodată, un membru de bază al echipei “Sanitarii Pricepuți” din cadrul Liceului Tehnologic “Grigore Moisil” din Deva. Alături de colegele ei a obținut nota maximă la proba practică a fazei județene a concursului. Crucea Roșie Română –Filiala Hunedoara”, au scris reprezentanții Crucii Roșii Române.
“Să intervii la timp înseamnă, de fapt, să salvezi”
Reprezentanții Crucii Române atrag atenția asupra importanței cunoașterii tehnicilor de prim ajutor și îi invită pe cei interesați să se înscrie la cursurile organizate. “Să intervii la timp înseamnă de fapt să salvezi. Primul ajutor face diferența dintre viață și moarte. Învață acum primul ajutor! Înscrie-te acum la un curs de prim-ajutor organizat de către Crucea Roșie Română accesând linkul https://crucearosie.ro/…/cursuri-de…/curs-de-prim-ajutor sau scanând codul QR din fotografia atașată!”, au mai transmis cei de la Crucea Roșie Română.
Sursa foto: Crucea Roșie Română/Facebook
Actualitate
Podiumuri hunedorene la Cupa Mondială de Taekwon do ITF
În perioada 28 octombrie – 2 noiembrie s-a desfășurat, la Mar del Plata, cea de-a IX-a ediție a Cupei Mondiale de Taekwon do ITF. La puternica întrecere de arte marțiale din Argentina au participat și zece sportivi de la patru cluburi din România.
Patru sportivi și cinci medalii
Dintre cei zece sportivi români care au concurat în America de Sud, patru sunt de la două cluburi din județul Hunedoara, respectiv de la Red Tigers Călan și de la Cristal Hațeg. Cei patru hunedoreni au avut o evoluție excelentă, cucerind un număr de cinci medalii, dintre care una de aur, trei de argint și una de bronz. Cel mai bun rezultat l-a obținut Raul Petca, de la Red Tigers Călan, unde este antrenat de Cristinel Popa și de Cristian Popa, care a cucerit medalia de aur la luptă juniori. Roxana Gheorghiță, de la Cristal Hațeg, unde este antrenată de Cosmin Oprescu, care este și președintele Federației Române de Taekwon do ITF, a fost dublă medaliată la Mar de la Plata, cucerind argintul la tehnici speciale și bronzul la luptă individual, ambele fiind obținute în concursul junioarelor. De asemenea, au mai fost medaliate cu argint Maria Oprea, de la Red Tigers Călan, la luptă individual junioare, și Andra Kovaci, de la Cristal Hațeg, la tehnici speciale senioare. Pentru România au mai cucerit medalii la cea de-a IX-a ediție a Cupei Mondiale de Taekwon do ITF din Argentina Adelina Mihai, de la Iron Fist Cluj Napoca, aur la luptă individual senioare, și Paul Hadăr, de la Puma Sibiu, club la care, din colectivul tehnic, face parte și Artur Meizel, din Călan, bronz la tehnici speciale juniori. Cu ocazia acestui concurs de la Mar del Plata a avut loc și Congresul Federației Internaționale de Taekwon do ITF, care a stabilit ca viitoarea ediție a Campionatului Mondial, cea din 2027, să fie organizată tot în America de Sud, mai exact în Paraguay.
Foto: Facebook Federația Română de Taekwondo ITF
Actualitate
Reabilitarea clădirilor Liceului Tehnologic „Constantin Bursan” din Hunedoara, aproape de finalizare. Se realizează ultimele retuşuri
Lucrările de reabilitare a clădirilor Liceului Tehnologic „Constantin Bursan” din municipiul Hunedoara, realizate cu fonduri europene, sunt aproape de finalizare. Se realizează ultimele retușuri.
Începute în luna mai a anului trecut, în baza unei finanţări obţinute prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020, lucrările de reabilitare, modernizare şi dotare a Liceului Tehnologic „Constantin Bursan” din Hunedoara se vor finaliza în curând, proiectul fiind etapizat şi susţinut acum prin Programul Regional Vest 2021-2027 .
“Cele două clădiri (ambele de mari dimensiuni) au trecut prin transformări spectaculoase. S-au decopertat, retencuit şi zugrăvit toţi pereţii, s-au refăcut acoperişurile şi toate instalaţiile (electrice şi sanitare) şi, bineînţeles, a fost realizată anveloparea termică precum şi hidroizolaţia necesară, alături de lucrări suplimentare impuse de noile norme în domeniu (de exemplu, căi de acces suplimentare în caz de incendiu, cum este scara montată la capătul estic al clădirii atelierelor). În ultima perioadă, după montarea „balonului” peste noul teren de sport, s-a lucrat la pavarea curţii liceului, iar acum se fac ultimele conexiuni din reţeaua electrică a celor două clădiri”, au informat reprezentanții Primăriei Hunedoara.
Potrivit reprezentanților municipalității hunedorene, după recepţionarea lucrărilor care vizează clădirile în sine, proiectul va intra într-o nouă fază, cea de achiziţionare a mai multor dotări necesare atât laboratoarelor şi sălilor de clasă cât şi atelierelor de practică.
Proiectul, în valoare totală de aproape cinci milioane de euro, este implementat cu sprijinul ADR Vest.
Sursa foto: Primăria Hunedoara
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Deva: Grădinița „Andrei Șaguna”, un nou spațiu educațional modern pentru copii
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Octogenarul dispărut din Brad, găsit după mai multe ore de căutări. Un câine l-a încălzit toată noaptea
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Tânăr din Hațeg, prins de polițiști conducând fără permis și cu o alcoolemie de 1,21 mg/l
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Ați văzut-o? O minoră din Hunedoara este căutată de familie -UPDATE
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Deschiderea oficială a Muzeului Satului din Petrila: O călătorie în timp în tradiția momârlănească
-
Actualitatecu 3 zile in urma
L-ați văzut? Bărbat de 88 de ani a dispărut de acasă -UPDATE
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Suspecți de tâlhărie, reținuți de polițiștii din Deva în urma unor percheziții
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Înscrieri la Cercul de Dans Modern al Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, din 11 noiembrie