Actualitate
Simpozion la ITM Hunedoara privind campania națională de control în domeniul construcțiilor
La Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Hunedoara a avut loc, recent, un simpozion dedicat concluziilor Campaniei naționale de control pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale privind cerințele minime de securitate și sănătate în muncă, de către angajatorii care desfășoără activități în domeniul construcțiilor.
La această acțiune, alături de inspectorii de muncă, au participat 18 antreprenori, reprezentanți ai firmelor de consultanță și ai serviciilor externe de prevenire și protecție.
64 de angajatori controlați, 53 de sancțiuni contravenționale aplicate
Campania s-a desfășurat în perioada aprilie 2024 – noiembrie 2024, iar în cadrul acesteia au fost controlaţi 64 de angajatori, fiind dispuse 53 de măsuri în vederea remedierii deficienţelor constatate. „Au fost sancţionaţi 40 de angajatori, fiind aplicate un număr de 53 de sancţiuni contravenţionale, pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, constând în 43 de avertismente şi 10 amenzi în valoare de 67.000 lei. Inspectorii de muncă SSM au procedat la oprirea din funcţiune a 3 echipamente de muncă (2 polizoare unghiulare/ fără apărătoare de protecţie, schelă metalică incompletă/ fără scări de acces, balustradă de protecţie lipsă în unele zone, pod de lucru incomplet) și la sistarea activităţii unui loc de muncă, datorită lipsei măsurilor de protecţie colectivă sau individuală pentru lucrările la înălţime (cofrare/ armare) executate de lucrători”, se arată într-un comunicat al ITM Hunedoara.
Principalele deficiențe constatate
Printre principalele deficiențe identificate de inspectorii de muncă în cadrul acestei campanii de control sunt: neasigurarea echipamentului individual de protecţie de către angajatori, nepurtarea/neutilizarea de către lucrători a echipamentului individual de protecţie acordat de angajator; neasigurarea măsurilor de protecţie colectivă/individuală pentru locurile de muncă unde activitatea se desfăşoară la înălţime (balustrade de protecţie, plase de prindere, centuri de siguranţă, puncte de ancorare/ linii de ancorare); utilizarea de către lucrători a schelelor metalice incomplete (fără scări de acces, balustradă de protecţie lipsă în unele zone, pod de lucru incomplet); utilizarea de către lucrători a echipamentelor de muncă (polizoare unghiulare) la care au fost îndepărtate/ demontate dispozitivele de protecţie (organe în mişcare/ disc tăiere, polizare); lipsa controlului medical la angajare/periodic, respectiv a controlului medical specific/aptitudinea lucrătorului de a executa sarcini la înălţime; neasigurarea instruirii de către antreprenor/beneficiar a lucrătorilor din cadrul subantreprenorilor, la intrarea în şantier; neîntocmirea fişelor de instruire colectivă; utilizarea lucrătorilor neinstruiţi/neautorizaţi ca “legători de sarcină” pentru activităţile de manipulare/depozitare materiale (sarcini) în şantier; neasigurarea tablourilor electrice din şantier împotriva accesului persoanelor neautorizate/ neinstruite; nu au fost întocmite instrucţiuni de lucru pentru toate activităţile desfăşurate în şantier.
„Prin aceste acțiuni de control, I.T.M. Hunedoara urmărește să crească gradul de conștientizare a angajatorilor și lucrătorilor privind importanța respectării prevederilor legale referitoare la securitatea și sănătatea în muncă. De asemenea, instituția noastră vine în ajutorul acestora, oferindu-le informațiile necesare pentru aplicarea corectă a prevederilor legale în acest domeniu”, a transmis Adrian Florin Bozdog, inspector șef la ITM Hunedoara.
Actualitate
Invitație la o întâlnire literară cu scriitorii din Hunedoara
Pasionații de literatură sunt invitați la o întâlnire specială cu scriitorii hunedoreni.
Evenimentul, organizat de Asociaţia Oamenilor de Cultură şi Artă din judeţul Hunedoara (ASOCA), împreună cu Biblioteca Municipală Hunedoara, va avea loc marți, 21 ianuarie, de la ora 17:00, la Galeria de Arte din Hunedoara, în cadrul întâlnirilor de lectură organizate de ASOCA.
“Literatura este o fereastră către lumi noi, o modalitate de a explora gândurile, emoțiile și experiențele umane. Întâlnirile literare nu doar că ne îmbogățesc cunoștințele, dar și ne oferă ocazia de a interacționa cu autorii, de a le înțelege viziunea și de a descoperi povestiri care ne pot inspira și motiva. Așa cum spunea Mihai Eminescu, „Cărțile sunt cei mai buni profesori, căci înțelepciunea lor nu se pierde niciodată”, iar prin participarea la acest eveniment, veți avea șansa de a vă lăsa inspirați de creativitatea și talentul scriitorilor locali. De asemenea, tot Mihai Eminescu a subliniat că „Literatura este cea mai înaltă formă de a exprima gândirea umană”, iar noi credem că prin aceste întâlniri putem contribui la dezvoltarea și aprecierea literaturii în comunitatea noastră. Vă așteptăm cu drag și entuziasm, pentru a împărtăși momente de neuitat alături de cei care dau viață cuvintelor! Vom fi nespus de bucuroși de prezența dumneavoastră!”, au transmis organizatorii evenimentului.
Actualitate
Premieră medicală la Spitalul de Urgență din Petroșani
O premieră medicală a fost efectuată, recent, la Spitalul de Urgență din Petroșani. Este vorba despre plasmafereza – o metodă avansată de tratament care salvează vieți.
Anunțul a fost făcut de primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob – Ridzi. “Suntem mândri să anunțăm că la spitalul nostru se efectuează cu succes procedura de plasmafereză, o metodă avansată de tratament care salvează vieți. Această procedură inovatoare este realizată de către distinsa doamnă doctor Suditu Mara, un adevărat profesionist în domeniu. Plasmafereza este o tehnică medicală vitală, utilizată în tratarea diferitelor afecțiuni grave, inclusiv a bolilor autoimune și a tulburărilor hematologice. Aceasta constă în separarea și îndepărtarea plasmei din sângele pacientului, înlocuind-o cu plasmă proaspătă sau cu soluții substitutive, ajutând astfel la salvarea vieții unor pacienți sau la îmbunătățirea stării de sănătate a altora. Doresc să adresez cele mai sincere mulțumiri doamnei doctor Suditu Mara pentru dedicarea, profesionalismul și implicarea sa excepțională în aplicarea acestei proceduri salvatoare de vieți. Prin eforturile sale neobosite și devotamentul față de pacienți, doamna doctor Suditu Mara contribuie în mod semnificativ la creșterea calității vieții acestora și la speranța de viață și însănătoșire. Mulțumesc, de asemenea, întregii echipe medicale din Spitalul de Urgență Petroșani pentru profesionalism și modul în care aduce zilnic speranță și alinare pacienților noștri. Mulțumesc, totodată, managerului Alin Vasilescu și pentru implicarea în achiziționarea de aparatură medicală modernă din fonduri europene, cum este și aparatul prin care se efectuează la spitalul nostru această procedură salvatoare de vieți”, a transmis edilul – șef al municipiului Petroșani.
Acesta a precizat că, în calitate de primar al municipiului Petroșani, va continua să susțină toate proiectele și inițiativele Spitalului de Urgență, având încredere deplină în corpul medical.
Spitalul din Petroșani este singura unitate medicală din Valea Jiului care face, în acest moment, o astfel de procedură salvatoare de vieți.
Actualitate
Eficientizarea energetică a blocurilor din „Grupul II” din Hunedoara, aproape de finalizare
Proiectul de eficientizare energetică a celor 10 blocuri din „Grupul II” din Hunedoara este în faza finală, lucrările fiind realizate în proporție de peste 95%. Inițiat în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, proiectul continuă și se va finaliza prin Programul Regional Vest 2021-2027, cu sprijinul Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest).
Blocurile incluse în acest proiect sunt situate pe strada Bucegi (K1, K2 și K3), strada Mihai Viteazu (B1 și B3), precum și pe strada Trandafirilor (nr. 17, 22, 27, 29 și 31). Scopul proiectului este creșterea eficienței energetice a acestor imobile, reducerea costurilor la utilități și îmbunătățirea confortului termic pentru locatari.
Problemele întâmpinate și soluțiile propuse
Primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu, a recunoscut că proiectul a întâmpinat dificultăți și întârzieri, dar a dat asigurări că lucrările vor fi finalizate până la sfârșitul acestui an:
„Facem tot ce depinde de noi pentru ca lucrările să fie încheiate în bune condiții. Au existat probleme, cum s-a întâmplat și în alte proiecte la nivel național, dar finanțarea europeană nu s-a pierdut. Orice sesizare a locatarilor a fost transmisă către constructor pentru soluționare, iar acest proces va continua până la finalizarea lucrărilor.”
Un model de etapizare a proiectelor europene
Proiectele de reabilitare termică au fost etapizate pentru a asigura continuitatea finanțării și finalizarea acestora în cadrul noului exercițiu financiar european. Astfel, Hunedoara este unul dintre orașele care beneficiază de această abordare, semnând încă din vara anului 2023 noile contracte de finanțare pentru 15 proiecte etapizate.
Prin aceste investiții, administrația locală își propune să contribuie la reducerea consumului de energie, la protejarea mediului și la creșterea calității vieții locuitorilor din Hunedoara.
FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA HUNEDOARA
-
Actualitatecu 3 zile in urma
DAS Deva: 170 de chiriași vor rămâne în locuințele pe care le ocupă, după prelungirea contractelor de închiriere
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Creștere a numărului de cazuri de infecții respiratorii și gripă în județ. Câte persoane au fost internate
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Avertisment RAR pentru posesorii de autovehicule cu instalații GPL: Ce trebuie să știi despre înlocuirea rezervorului
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Polițiștii avertizează: O nouă metodă de înșelăciune a apărut în mediul online
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Primarul municipiului Hunedoara, ales vicepreşedinte al Asociaţiei Municipiilor din România (AMR)
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Liga 3 – Seria 9: Rezultate, program și clasament
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Hotărârea privind data noilor alegeri prezidențiale, publicată în Monitorul Oficial
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Administrația din Pui pregătește cel mai mare proiect din istoria comunei