
Minerii de la Paroşeni au primit comenzi pentru cărbune
Reprezentanţi ai Ministerului Energiei vor veni azi la Deva pentru a negocia preţul de vânzare al huilei şi a găsi soluţii pentru situaţia celor trei exploatări neviabile
Ortacii de la cele trei unităţi miniere din Valea Jiului aflate pe lista de închidere au renunţat la proteste.
Cel puţin, deocamdată, minerii au primit de lucru şi aşteaptă răspunsul de la Termocentrala Mintia în urma unei întâlniri ce va avea loc azi în prezenţa secretarului de stat în Ministerul Energiei, Maricel Popa. Pe de altă parte, prefectul de Hunedoara, Sorin Vasilescu este de părere că piaţa de energie din România se confruntă cu o lipsă acută de cerere, acest lucru afectând şi activitatea minerilor din Valea Jiului, dar şi cea a Termocentralei Mintia.
Potrivit directorului general al Societăţii Naţionale de Închideri de Mine (SNÎM) din Valea Jiului, Petre Drăgoescu, minerii au primit comenzi de lucru, iar de luni livrează cărbuni către Termocentrala Paroşeni. „Avem o comandă pentru Paroşeni de 50.000 de tone de huilă. De azi (n.r. luni, 13 mai 2013) livrăm 4.450 de tone de pe stoc şi astfel am putut reporni activitatea de producţie. Stocul la cele 3 unităţi miniere ce aparţin de SNÎM este de 6.000 de tone în acest moment, iar noi vindem acum cu 50 de lei pe giga calorie”, a declarat Drăgoescu.
În plus, directorul SNÎM a precizat că azi la Deva, vor fi discutate problemele legate de stocuri, preţul cărbunelui, contracte şi comenzi, la discuţii fiind prezenţi responsabili din Ministerul Energiei. La Termocentrala Mintia, în acest moment există un stoc de huilă de 495,1 mii de tone, în timp ce Paroşeniul are 39,7 mii de tone.
Reamintim că minerii de la Paroşeni s-au blocat la finalul săptămânii trecute în subteran, din cauză că s-au temut că nu vor mai avea de lucru, atât timp cât se preconiza ca activitatea de extracţie să fie oprită din această săptămână.
Minerii îşi pun, însă, mari speranţe în discuţiile de la Mintia, în urma cărora speră să primească atât comenzi de lucru, cât şi un preţ mai bun pe Giga Calorie.
Piaţa de energie e „la pământ!”. Nu consumăm cât se produce
Pe de altă parte, prefectul de Hunedoara, Sorin Vasilescu (foto mic) a afirmat ieri că activitatea de exploatare a cărbunelui din Valea Jiului este foarte afectată de cererea mică de energie electrică de pe piaţă şi costul mare de producţie al acesteia în termocentrale, motiv pentru care solicitările de huilă sunt foarte mici în această perioadă a anului. „Putem spune că oferta de energie este mai mare decât cererea. Energia produsă de termocentrale este cea mai scumpă şi din acest motiv nici nu putem vinde la cantitatea pe care am dori-o, deoarece preţul ar însemna, pentru noi, nişte pierderi uriaşe”, a declarat prefectul. Potrivit lui Vasilescu, România poate produce 14.000 de MWh de energie electrică pe zi, însă în ultimele zile solicitările au fost mai mici de jumătate din capacitate, ajungând chiar la un nivel de 5.600 Mwh. În consecinţă, cererea foarte mică de energie electrică de pe piaţă a adus la o scădere a preţului acesteia, ajungând şi la 40 de lei/MWh. Curentul produs de Termocentrala Mintia are un cost de 300 de lei/MWh, motiv pentru care o cantitate mare de energie produsă ar însemna pierderi mari pentru acest agent economic. „Pentru că nu se poate produce multă energie şi preţul pe piaţă este mic, cantitatea de cărbune care se preia la Societatea Naţională a Huilei şi Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului este foarte mică”. În plus, la Mintia sunt aproximativ 500.000 de tone de cărbune pe stoc, iar altă cantitate nu se mai poate stoca”, a mai spus prefectul Sorin Vasilescu. Acesta susţine că se caută o soluţie pentru ca să nu fie afectată siguranţa în exploatare în minele neviabile din din Valea Jiului, respectiv Paroşeni, Uricani şi Petrila.