Actualitate
Situație paradoxală pe Aleea Cascadei din Deva. Oamenii au rețea de câteva luni, dar apa încă nu le-a ajuns la robinete
După ani la rândul de așteptări, devenii care locuiesc sau au proprietăți pe Aleea Cascadei, din municipiu, încă nu se pot bucura de apă potabilă la robinete. Și asta cu toate că lucrările pentru introducerea rețelei de apă și canalizare sunt terminate de câteva luni bune. În ciuda acestui fapt, în momentul de față, la robinetele din casele oamenilor nu curge niciun strop de apă. Primarul Devei, Florin Oancea, le-a dat un ultimatum celor responsabili pentru acest lucru: să rezolve problema până la finele acestei luni.
Pe Aleea Cascadei, din Deva, locuiesc în jur de 30 de familii, însă, paradoxal cu numele pe care îl poartă strada, în casele celor care stau acolo nu curge niciun gram de apă. Oamenii spun că au așteptat mult timp să aibă și ei parte de condiții decente de trai, departe de cele care erau în urmă cu sute de ani. Municipalitatea a inclus această arteră, care se intersectează cu Iosif Vulcan, pe lista celor pe care, anul trecut, s-a decis introducerea sistemului de apă și canalizare. Așa că, muncitorii au ajuns în zonă și s-au apucat de treabă. S-au săpat șanțuri, s-au băgat conducte în pământ și s-a făcut tot ceea ce era necesar. Până și apometrele care să contorizează consumul de apă au fost instalate. Totul, cu scopul de a se ridica standardul de viață al devenilor care locuiesc pe acea stradă.
Lucrările au fost finalizate, undeva, prin primăvara acestui an, din spusele locuitorilor din zona respectivă. Cu toate acestea, devenii care au acolo case nu pot beneficia de investiția făcută de administrație. Și asta fiindcă apa nu a ajuns încă la robinetele lor. Nici în ziua de astăzi, cu toate că, de la finalizarea lucrărilor s-au scurs deja câteva luni. În lipsa acestui serviciu, devenii care dețin proprietăți în zona respectivă se descurcă fiecare cum pot. Unii dintre ei adună apa de ploaie în bidoane sau în alte vase de mari dimensiuni.
„Totul e pregătit, dar apă încă nu curge la robinete”
Dorel Buhnilă deține, de mai bine de 10 ani, o proprietate pe Aleea Cascadei din Deva. Deși, merge acolo mai mult în weekenduri, împreună cu membrii familiei, pentru a evada din tumultul cotidian, el recunoaște că este foarte greu fără apă. „De vreun an, cred că, s-au apucat de lucrare, iar acum este gata. Totul este pregătit. Mai trebuie să se introducă stâlpii de curent, din câte am înțeles. Nu știu de ce se întârzie atât. Din câte am auzit, spuneau că, în momentul în care dau drumul la apă pe strada noastră, este posibil să rămână fără cei care stau mai în sus. Și atunci ar trebui un vas tampon. Dar eu stau și mă întreb unde ar putea să îl pună?! În capătul străzii unde sunt instalate și pompele, probabil (…) Oricum, nevoia de apă este mare, se știe. E greu tot să aștepți să plouă și să o aduni în bazine sau în alte recipiente. Într-o vreme, cât a fost secetă, au mai adus și pompierii apă cu cisternele, la solicitarea unor vecini”, a povestit deveanul.
Problema apei de pe Aleea Cascadei a fost expusă, într-o conferință de presă, de primarul Florin Oancea, care cunoaște îndeaproape situația locuitorilor de acolo după ce a primit, în repetate rânduri, sesizări din partea acestora. „Sunt multe probleme cu care se confruntă cetățenii, în mai multe cartiere. (…) Există proiecte care, din diferite motive, trenează și nu sunt mulțumit de modul în care continuă acele lucrări. S-au făcut acte adiționale, s-au prelungit termene (…) Pe Aleea Cascadei, am avut nenumărate discuții. Primesc zeci de sesizări, sms-uri, oameni care vin și îmi spun în față sau prin telefon. Pe bună dreptate, sunt nemulțumiți. O lucrarea începută în urmă cu câteva luni, finalizată în proporție de 99,9 la sută, iar oamenii nu au nici acum apă. Am găsit soluția ca acolo să se instaleze un vas tampon, cu o capacitate de 3.000 de litri, pentru ca locuitorii de pe acea stradă să poată fi racordați la rețeaua de apă”, a declarat edilul -șef al urbei.
Contactat telefonic, ieri, de „Servus Hunedoara”, primarul municipiului Deva a afirmat că le-a dat un termen celor care au executat lucrarea ca să rezolve cât mai repede problema. „Până la 31 iulie, oamenii de pe Aleea Cascadei trebuie să aibă apă. Nu accept nicio zi în plus”, a spus, vehement, Florin Oancea.
Actualitate
37 de trenuri electrice noi vor intra în circulație. Vor deservi și rute din județ
Un număr de 37 de trenuri electrice vor intra în circulație, începând din noiembrie 2024, a anunțat Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF). Noile trenuri electrice vor circula și pe rute din județul Hunedoara.
ARF a anunțat că a semnat un act adițional ce modifică prevederile contractului aferent proiectului care prevede achiziționarea a 37 de rame electrice interregionale noi, denumite RE-IR și achiziționarea serviciilor de mentenanță și reparații necesare funcționării respectivelor trenuri, încheiat între Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF), în calitate de autoritate contractantă, pe de o parte, și Alstom Ferroviaria S.p.A., în calitate de furnizor, pe de altă parte.
“Documentul în cauză modifică elementele legate de durata contractului și prevede unele clauze contractuale care să permită punerea, temporară, în funcțiune cu călători a RE-IR TS3, ce va fi livrată de Alstom și face obiectul CSP aprobat prin HG nr.1328/28.12.2023, în vederea circulației temporare cu călători pe calea ferată din România. Astfel, trenurile livrate de Alstom sunt preconizate a intra în circulația cu călători, în baza livrării întregului lot de 37 de trenuri și obținerii autorizațiilor de tip și de introducere pe piața din România, în perioada noiembrie 2024 – decembrie 2025”, se arată într-o informare a ARF.
Serviciile de mentenanță vor fi prestate pe o durată de 15 ani începând cu data recepției fiecărei rame electrice.
Contract de 1,7 miliarde de lei
ARF reamintește că valoarea totală a contractului de finanțare este de 1.708.996.863,41 lei, finanțarea fiind distribuită după cum urmează: 1.213.523.359,27 lei – valoarea eligibilă nerambursabilă din partea fondurilor( FEDR); 214.151.181,05 lei – bugetul propriu al beneficiarului; 281.322.323,09 lei – cheltuieli neeligibile, inclusiv TVA.
Pe ce rute vor circula
Rutele deservite de ramele electrice de lung parcurs sunt: București Nord – Constanța, București Nord – Brașov – Arad – Timișoara, București Nord – Brașov – Cluj, București Nord – Brașov – Deda – Cluj, București Nord – Brașov, București Nord – Iași, București Nord – Suceava, București Nord – Galați, București-Nord – Craiova – Târgu Jiu- Petroșani – Simeria, București Nord-Craiova-Timișoara-Arad, Cluj-Timișoara, Cluj-Suceava-Iași.
Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondul de Coeziune, prin Programul Transport 2021-2027.
Sursa foto: Autoritatea pentru Reformă Feroviară – ARF/Facebook
Actualitate
Cod galben de vânt în sudul județului. Ploi, în următoarele zile
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de vânt. Avertizarea, care vizează și zona de sud a județului Hunedoara, intră în vigoare la noapte, la ora 23:00, și este valabilă până mâine seară (4 octombrie), la ora 21:00.
„Vântul va avea intensificări în Banat, sudul Crișanei și în Carpații Meridionali, cu viteze în general de 55…65 km/h, iar pe creste rafalele vor depăși 70…80 km/h”, a informat ANM.
Meteorologii anunță și ploi, în următoarele zile. „Până în dimineața zilei de sâmbătă (05 octombrie), temporar va ploua la început în Banat, Crișana și Maramureș, apoi în Transilvania, Oltenia și nord-vestul Munteniei. Sâmbătă (05 octombrie) vor fi ploi în majoritatea regiunilor, iar duminică (06 octombrie), în jumătatea de est a teritoriului. Vor fi averse, însoțite pe spații mici de descărcări electrice, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 20…30 l/mp și pe arii restrânse peste 40…50 l/mp. În regiunile vestice, sud-vestice și estice vântul va avea intensificări temporare cu viteze în general de 40…50 km/h”, a mai informat ANM.
Actualitate
Acțiune a polițiștilor, de prevenire a traficului și consumului ilicit de droguri, pe raza municipiului Hunedoara
Acțiune a polițiștilor, de prevenire a traficului și consumului ilicit de droguri, pe raza municipiului Hunedoara
O acțiunea a polițiștilor privind combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, desfășurată pe parcursul nopții trecute în municipiul Hunedoara, a dus la depistarea unui tânăr de 20 de ani, din localitate, asupra căruia polițiștii ar fi găsit un dispozitiv de tip ,,grinder”, care conținea resturi de substanță vegetală verde-oliv, cu un miros înțepător.
Acesta a fost identificat în zona stadionului din localitate și a fost condus la sediul poliției pentru continuarea verificărilor. Bunurile găsite asupra sa au fost ridicate pentru cercetări. Polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul comiterii de infracțiuni prevăzute de Legea 143 din 2002 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri.
În primele opt luni ale acestui an, polițiștii hunedoreni au constatat 143 de infracțiuni prevăzute de legea menționată. În toate aceste cazuri, cercetările sunt continuate de către polițiști specializați din cadrul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Hunedoara.
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Minoră de 15 ani, din Hațeg, dată dispărută. UPDATE: A fost găsită
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Evenimente deosebite în comuna Vața de Jos
-
Actualitatecu o zi in urma
Podiumuri la un concurs național pentru dansatorii deveni
-
Actualitatecu o zi in urma
Liga 5 de fotbal Hunedoara are un nou lider
-
Actualitatecu o zi in urma
Tentativă de înscenare a unui viol, dejucată de polițiști
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Bărbat găsit căzut pe marginea drumului, la Cristur. Ar fi fost lovit de o mașină – șoferul vinovat, căutat de poliție
-
Actualitatecu o zi in urma
Casa Județeană de Pensii Hunedoara: Peste 4000 de pensionari au ieșit din categoria celor care beneficiau de indemnizația socială minimă
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Lucrări programate. Se sistează apa pe mai multe străzi din Deva, în noaptea de 2 spre 3 octombrie