Actualitate
SMURD Hunedoara şi-a serbat aniversarea cu un concurs de desene şi eseuri pentru elevi
A împlinit 8 ani de existenţă!
Munca paramedicilor, activitatea şi importanţa pentru comunitate a Serviciului SMURD Hunedoara au fost redate de elevii a două licee din Deva prin desene sau eseuri.
Totul a făcut parte din proiectul educativ „Să învăţăm despre SMURD”, acţiune care a marcat aniversarea a opt ani de existenţă a serviciului de urgenţă în judeţul Hunedoara. Proiectul a fost desfăşurat de Asociaţia „Salvital” Hunedoara, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar al Judeţului (IŞJ), Liceul de Arte „Sigismund Toduţă” şi „Sabin Drăgoi” din Deva. Cele mai bune creaţii la desen sau eseu au fost ieri recompensate cu diplome şi premii, în cadrul unei festivităţi desfăşurate la sediul IŞJ Hunedoara.
[notification type=”standard”]
Peste 8.000 de intervenţii în 2012
Bazele SMURD Hunedoara au fost puse în martie 2005, când a fost înfiintaţ şi un ONG, Asociaţia „Salvital”, cea care gestionează şi în prezent activitatea serviciului de urgenţă. Dacă la înfiinţare, „Salvital” număra 11 membri, aceasta are acum circa 65, aceştia fiind de la primării, până la spitale, unităţi de salvamont şi alte instituţii din judeţ. În prezent, aproximativ 80 de paramedici, împărţiţi în 11 module SMURD au făcut ca activitatea acestui serviciu din judeţ să se claseze pe locul doi la nivel naţional în ceea ce priveşte eficienţa, calitatea, dar şi numărul de intervenţii, după cel de la Târgu Mureş. Activitatea SMURD Hunedoara se desfăşoară cu 8 ambulanţe de tip B2, dar şi cu o autospecială modernă destinată intervenţiilor complexe de urgenţă. În 2012, paramedicii SMURD din judeţ au participat la circa 8.000 de intervenţii.
[/notification]
Salvarea vieţilor, în culori, pe hârtie
Aplauze la unison, chiote şi multe încurajări, toate acestea s-au auzit ieri în sala Spiru Haret a IŞJ Hunedoara, unde s-au adunat câteva zeci de elevi de la cele două licee devene. Câţiva dintre ei au venit pentru a-şi primi premiile la desen sau eseu, însă majoritatea elevilor a fost prezentă în sală pentru a-şi susţine colegii, câştigători ai celor două concursuri. Pe lângă elevi, la eveniment au fost luat parte paramedici şi reprezentanţi ai Serviciului SMURD Hunedoara, dar şi primarul Devei, Petru Mărginean, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Mircea Moloţ şi europarlamentarul UDMR, Iuliu Winkler.
Toţi participanţii la festivitate au putut admira cele circa 50 de desene prin care elevii de la „Sigismund Toduţă” şi-au exprimat propria viziune legată de SMURD. Colorate, frumoase şi impresionante, unele chiar pline de dramatism, lucrările au fost demne de un concurs de artă, şi au demonstrat modul în care autorul înţelege activitatea acestui serviciu de urgenţă. „Deşi se adresa doar elevilor de liceu, am vrut să extindem concursul şi la cei din ciclul primar şi gimnazial, pentru căşi aceştia ar putea să aibă nevoie vreodată de ajutorul paramedicilor SMURD. Timp de trei săptămâni, participanţii au avut timp pentru a realiza lucrările, îndrumaţi de profesori, deliberarea juriului a fost dificilă, însă am reuşit să stabilim şi nişte câştigători”, a afirmat Alina Telman, profesor la Liceul de Arte „Sigismund Toduţă” din Deva.
Iar pentru că elevii participanţi au fost din trei categorii, liceu, gimnaziu şi clase primare, la fel au fost şi câştigătorii. Cea mai frumoasă lucrare i-a aparţinut Cristinei Arghire, din clasa a XI-a, aceasta fiind şi eleva care va reprezenta liceul devean la Olimpiada de Arte de la Craiova. Premiul doi i-a revenit lui Marcu Baranka, din clasa a V-a, în timp ce pe ultima poziţie a podiumului s-a clasat micuţa Alexia Neamţ, elevă în clasa întâi la liceul de arte.
„Suflet Mărinimie Umanism Rezistenţă şi Dragoste”
De la culori şi forme, activitatea Serviciului SMURD Hunedoara s-a mutat în… cuvinte. Cel de-al doilea concurs inclus în proiectul educaţional a fost cel de eseuri, la competiţie participând cu lucrări circa 30 de elevi din clasele a V-a şi a VI-a de la Liceul Teoretic „Sabin Drăgoi” din Deva. După ce s-au informat despre cu ce se „mănâncă” acest serviciu de urgenţă, elevii au organizat o serie de dezbateri pe această temă, iar, ulterior, părerile lor despre SMURD au fost transpuse în eseuri. „După ce am citit creaţiile lor, pot să vă spun că în accepţiunea elevilor, SMURD vine de la „Suflet Mărinimie Umanism Rezistenţăşi Dragoste”.
Asta a reieşit din lucrările lor”, a afirmat la festivitatea de ieri Felicia Dăscăliţei, profesor la „Sabin Drăgoi” din Deva. Cele mai bune eseiste pe tema SMURD au fost, se pare, elevele, concursul fiind câştigat de trei fete: Ioana Orinciuc, din clasa a V-a, fiind recompensată cu premiul întâi, în timp ce Oana Domnica şi Ioana Ionaşcu, ambele din clasa a VI-a, s-au clasat pe locurile doi şi, respectiv trei. Toţi elevii câştigători au primit câte o diplomăşi o geantă din partea SMURD Hunedoara.
Pe de altă parte, pentru că a fost un eveniment aniversar, conducerea SMURD Hunedoara a profitat de ocazie şi a mulţumit unor oameni care, de-a lungul timpului, au contribuit la bunul mers al activităţi acestui serviciu de urgenţă din judeţ. Astfel, preşedintele CJ Hunedoara, Mircea Moloţşi primarul Devei, Petru Mărginean, cel care a pus bazele SMURD în judeţ, au primit „Diplome de excelenţă”, dar şi câte un tricou roşu inscripţionat cu motto-ul paramedicilor: „Dacă salvezi o viaţă, salvezi o lume”.
Actualitate
Recomandări pentru siguranța în trafic oferite de polițiștii rutieri
Polițiștii rutieri transmit o serie de recomandări importante pentru participanții la trafic, menite să prevină evenimentele rutiere și să asigure siguranța tuturor.
Șoferii sunt îndemnați să respecte cu strictețe regulile de circulație, să adapteze viteza la condițiile de drum și să se informeze în prealabil despre starea vremii și a traseelor pe care urmează să le parcurgă. În condiții meteo nefavorabile sau trafic aglomerat, prudența devine esențială. Astfel măriți distanța de siguranță față de celelalte vehicule; adaptați permanent viteza de deplasare la condițiile meteo și de trafic; evitați manevrele riscante și asigurați-vă corespunzător înainte de orice schimbare de direcție sau depășire.
De asemenea, conducătorii auto sunt sfătuiți să nu consume alcool, să evite conducerea în stare de oboseală și să folosească sisteme hands-free pentru apelurile telefonice. În cazul traficului intens, este recomandat să se păstreze calmul, să nu se blocheze intersecțiile și să se manifeste politețe rutieră.
FOTO: ARHIVĂ
Actualitate
Ministerul Mediului va livra 10 cuști pentru capturarea și transportul urșilor în județele montane
Ministerul Mediului, în parteneriat cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea” și Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, a început implementarea unui proiect esențial pentru conservarea populației de urs brun din România. Proiectul, parte a „Planului național de acțiune pentru conservarea populației de urs brun”, este finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020 și continuat prin Programul Dezvoltare Durabilă 2021-2027.
În cadrul acestui proiect, Ministerul Mediului a achiziționat 10 sisteme tip cușcă pentru capturarea și transportul urșilor, iar primele 5 cuști au fost deja livrate Gărzilor Forestiere din Timișoara, Suceava, Râmnicu-Vâlcea, Ploiești și Focșani, pe 20 noiembrie 2024. Aceste echipamente sunt destinate să ajute autoritățile să gestioneze conflictul om-urs și să reducă pagubele provocate de urși în zonele montane.
Fiecare cușcă este un sistem metalic cilindric, montat pe o platformă cu roți și echipat cu un mecanism automat sau manual de închidere, respectând condițiile legale de transport pe drumurile publice. Acestea sunt dotate cu tehnologie avansată pentru a asigura siguranța atât a echipelor de intervenție, cât și a urșilor capturați, contribuind astfel la protecția acestei specii și la reducerea riscurilor pentru comunitățile din zonele afectate.
Proiectul vizează județele cu populații semnificative de urși, precum Brașov, Prahova, Argeș, Vâlcea, Sibiu, Covasna, Harghita, Mureș, Buzău, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Caraș-Severin, Hunedoara, Timiș, printre altele, iar în prima decadă a lunii decembrie 2024 vor fi livrate și ultimele 5 cuști, pentru a asigura o gestionare mai eficientă a acestei provocări ecologice.
FOTO: FACEBOOK MINISTERUL MEDIULUI-ROMÂNIA
Actualitate
Hunedoara sărbătorește Ziua Națională a României cu un program festiv divers
Ziua Națională a României va fi celebrată în Hunedoara printr-o serie de evenimente speciale, menite să aducă împreună comunitatea locală și să marcheze acest moment de sărbătoare națională. Indiferent de vreme, autoritățile locale îi invită pe hunedoreni să participe la activitățile organizate pe 1 Decembrie.
Ceremonii și evenimente culturale
Manifestările debutează la ora 11:00, în Parcul din Centrul Istoric, cu o ceremonie oficială dedicată Zilei Naționale. La ora 16:00, iubitorii de artă sunt așteptați la Galeria de Arte, unde va fi vernisată expoziția „Sub semnul revelației”, însoțită de lansarea cărții „Brâncuși”, scrisă de Pavel Șușară. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Episcopia Devei și Hunedoarei și Asociația Culturală BASM.
Iluminatul festiv și spectacol folcloric
Seara continuă cu aprinderea oficială a iluminatului de Crăciun, la ora 17:45, în fața Casei de Cultură. Atmosfera festivă va fi completată de spectacolul oferit de Ansamblul Folcloric Hațegana, care va avea loc la ora 18:00, în Sala Mare a Casei de Cultură – Centrul Cultural Corviniana. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Porți deschise la Castelul Corvinilor și Grădina Zoologică
De Ziua Națională, două dintre cele mai iubite atracții ale orașului își deschid porțile pentru vizitatori, oferind acces gratuit. Castelul Corvinilor va putea fi vizitat între orele 09:00 și 17:00, iar Grădina Zoologică între orele 10:00 și 17:00.
O invitație pentru toți hunedorenii
Primăria Hunedoara îi încurajează pe locuitori să ia parte la aceste momente speciale, dedicate spiritului de unitate și bucuriei colective, care marchează începutul festiv al iernii și al sărbătorilor de Crăciun.
FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA HUNEDOARA
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Controale în patru comune din județ. Amenzi și lemn confiscat
-
Actualitatecu 21 de ore in urma
Noi succese hunedorene la Taekwon do ITF
-
Actualitatecu o zi in urma
Lapoviță, ninsori și vânt puternic
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Șoferiță cercetată după ce a lovit un copil pe trecerea de pietoni în Orăștie
-
Actualitatecu 2 zile in urma
La Lelese se muncește cu folos
-
Actualitatecu o zi in urma
Modernizarea comunei Ilia continuă. Sistem fotovoltaic, montat pe acoperișul sediului primăriei
-
Actualitatecu 3 zile in urma
România, în urna a doua valorică la tragerea la sorți a preliminariilor Campionatului Mondial de fotbal
-
Actualitatecu o zi in urma
Tâlhărie în Hunedoara. Cetățean nepalez atacat și jefuit, minor reținut de poliție