Connect with us
Data: 18/04/2024
.

Actualitate

Societatea de Istorie și Arheologie a comitatului Hunedoara – 140 de ani de la înființare

Publicat

pe

Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, cu prilejul aniversării a 140 de ani de la constituirea Societății de Istorie și Arheologie a comitatului Hunedoara, continuă expunerea on-line a evenimentelor legate de înființarea, activitatea și rolul acesteia în cultura hunedoreană de la finalul secolului al XIX – lea și începutul secolului al XX – lea.

Societatea de Istorie și Arheologie a comitatului Hunedoara – 140 de ani de la înființare

<<Apelul lui Sólyom-Fekete Ferencz pentru înființarea unei societăți de istorie a avut un larg ecou, astfel că adunarea din noiembrie 1879 s-a bucurat de participarea unui public numeros din Deva și din comitat. S-a ajuns la un consens în ceea ce privește necesitatea înființării unei societăți de istorie și s-a ales o comisie care, în prima parte a anului 1880, a elaborat statutul Societății și a realizat pașii necesari constituirii unei astfel de asociații. În același timp, au fost împărțite formulare de adeziune; iar în perioada următoare au sosit numeroase adeziuni și scrisori de încurajare din întregul comitat și chiar din afara comitatului.

Adunarea generală de constituire a avut loc pe 13 mai 1880, la Casina Națională din Deva, participând mulți dintre cei care au completat formularele de adeziune.

Pe ordinea de zi s-au aflat două puncte importante: dezbaterea proiectului de statut și alegerea conducerii Societății nou înființate.

Advertisement

Au fost, de asemenea, unele discuții privind numele societății, fiind propuse variante ca: Societatea de Istorie, Arheologie și Muzeală a comitatului Hunedoara; Societatea Muzeală; sau Societatea de Istorie, Arheologie și Cultură a comitatului Hunedoara.

Apoi, s-a trecut la dezbaterea Statutului Societății, care cuprindea 44 de paragrafe împărțite în 10 capitole.

În primul capitol se precizează numele, sediul și aria activităților desfășurate de asociația nou înființată. S-a stabilit ca denumirea acesteia să fie „Societatea de Istorie și Arheologie a Comitatului Hunedoara” (Hunyadmegyei Történelmi és Régészeti Társulat), cu sediul în Deva.

Scopul Societății, precizat în paragraful 3 al Statutului, era acela de „a arunca lumină asupra trecutului și prezentului comitatului Hunedoara”. Pentru aceasta trebuia să se urmărească cu atenție tot ceea ce putea fi de interes despre comitat din punct de vedere șiințific, literar, artistic și social; să fie cercetate obiectele cu valoare istorică, monumentele istorice și ale naturii, portul popular, arhivele familiale și orice alte obiecte privitoare la istoria comitatului. Totodată, „Societatea va trebui să reunească specialiști, să organizeze o bibliotecă și arhivă, să editeze lucrări, să țină conferințe cu subiecte de istorie, arheologie, să țină adunări publice, să organizeze excursii, să studieze monumentele artistice, antichitățile și monumentele naturii”.

Conducerea urma să fie exercitată de Adunarea generală (care se întrunea anual), Comitetul director, format din 33 de membri (care se întrunea lunar și coordona activitatea Societății) și următorii „funcționari”: președinte, vice-preşedinte, secretar, directorul muzeului, bibliotecar, jurist și casier. Directorul muzeului avea răspunderea obiectelor intrate în muzeu, pe care le determina, le clasa și le inventaria; făcea săpăturile arheologice și prezenta comitetului director un raport despre obiectele din muzeu.

Advertisement

În ultimul capitol erau precizate condițiile în care Societatea putea fi dizolvată. În cazul unei eventuale încetări a activității întreaga avere a acesteia era lăsată la dispoziția autorităților comitatului Hunedoara, care trebuia să susțină și să dezvolte mai departe muzeul.

Statutul Societății de Istorie și Arheologie a comitatului Hunedoara astfel constituite a fost trimis pentru aprobare Ministerului de Interne la Budapesta. Acesta a cerut câteva modificări, în primul rând în ceea ce privește modul de inventariere a obiectelor din muzeu. Modificările recomandate au fost realizate, iar acest statut a primit aprobarea finală pe 8 decembrie 1880.

În continuarea ședinței de constituire a societății, din 13 mai 1880, prin vot secret, s-a ales conducerea acesteia: președinte Kuun Géza, vicepreședinte dr. Sólyom-Fekete Ferencz, secretar Kun Róbert, bibliotecar König (Király) Pál, casier Lengyel Gergely, jurist Petcu Lazăr, iar director al muzeului a fost numit Téglás Gábor>> relatează Dr. Bodό Cristina, Cercetător Științific, secția Arheologie, a Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva.

Kuun Géza – președintele Societății de Istorie și Arheologie a comitatului Hunedoara (din Vasárnapi Újság, 1881, 24 iulie)

Prima pagina a Statului Societății de Istorie și Arheologie a comitatului Hunedoara

Advertisement

Actualitate

Corvinul Hunedoara, în finala Cupei României la fotbal

Publicat

pe

Redactat de

Echipa de fotbal Corvinul Hunedoara s-a calificat în această seară, în premieră, în finala Cupei României la fotbal.

Pe stadionul din localitate, Corvinul a întâlnit echipa FC Voluntari. Odată cu fluierul final, tabela arăta 3-1 iar Corvinul merge în marea finală.

Pentru echipa hunedoreană au marcat Manolache, în minutul 20, Neacșa, în minutul 61 și Marius Coman, în minutul 73.

FC Voluntari a reușit să marcheze un singur gol în minutul 33 prin Daniel Florea.

FOTO: FACEBOOK CĂLIN PETRU MARIAN

Citeste mai mult ...

Actualitate

Toma Coconea va traversa, din nou, Pirineii în zbor

Publicat

pe

Redactat de

Cunoscutul și apreciatul parapantist hunedorean Toma Coconea se pregătește pentru o nouă aventură, la „X-Pyr 2024”, competiție extremă care se va desfășura, în iunie, în Munții Pirinei. Sportivul din Valea Jiului va concura alături de Marcus Clenci, prieten și atlet român stabilit în Austria, care i-a fost suporter secund la X-Alps 2023. „Șoimul din Carpați”, cum i se mai spune lui Toma Coconea, a început deja pregătirile pentru această nouă întrecere dură la care va participa.

Parapantistul hunedorean, cunoscut la nivel mondial, Toma Coconea se pregătește intens pentru prima competiție internațională din acest an – „X-Pyr 2024”. El a decis să traverseze, din nou, Pirineii în zbor, într-o nouă cursă nebună.

Așa cum am anunțat zilele trecute, am început pregătirea pentru „X-Pyr 2024”, cursă care va începe în 23 iunie și în care îmi propun să travesersez Pirineii alături de Marcus Clenci, suporterul meu secund de la „X-Alps 2023”, prieten și atlet român stabilit în Austria. Mă concentrez intens pe antrenamentele fizice, dar vin și cu o veste pentru potențialii mei sponsori. Voi zbura cu o aripă nouă, pe care doar ce am primit-o. La acest moment, ea este neinscripționată. Dacă vă doriți să mă susțineți, iar logo-ul vostru să apară pe una dintre fețele aripii atât la “X-Pyr”, cât și după, pentru o mai lungă perioadă de timp, vă rog să mă contactați, fie într-un mesaj privat, fie pe Whatsapp, la numărul +40735998812. Vă mulțumesc!”, a transmis Toma Coconea.

 

Veteranul „Red Bull X- Alps”

Ediția din acest an a „X-Pyr” va avea loc în luna iunie. Toma Coconea a mai participat de două ori la această competiție de anvergură. În 2018, timp de aproape opt zile, a străbătut, în zbor cu parapanta, o distanță de 414 de kilometri, dintre cei 560 ai acestei dure întreceri, el remarcându-se printre cei aproximativ 40 de concurenți, foarte buni, din întreaga lume. De asemenea, el a mai luat parte și la ediția din 2014 a „X-Pyr”, atunci fiind medaliat cu bronz.

Advertisement

La fel ca și celebra întrecere din Alpi, „Red Bull X-Alps”, la care Toma Coconea este veteran, participând la toate edițiile, încă din 2003, și „X-Pyr” adună la start sportivi de pe întreaga planetă care se remarcă în întrecerile de gen internaționale.

Competiția de parapantă și cățărare „X-Pyr” din Pirinei este organizată o dată la doi ani și presupune traversarea Munților Pirinei, de la Atlantic la Mediterană, între Spania şi Franţa.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Crima de la Petroșani, elucidată. Un bărbat condamnat pentru omor, reținut

Publicat

pe

Redactat de

Crima de la Petroșani care a îngrozit întreaga comunitate a fost elucidată.

În urma investigațiilor efectuate de către procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara, în data de 17 aprilie 2024, s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva inculpatului C.C., sub aspectul săvârșirii infracțiunii de omor calificat, conform prevederilor art. 188 alin. 1 – art. 189 alin. 1 lit. e din Codul Penal, cu aplicarea art. 41 alin. 1 din același cod.

Potrivit cercetărilor efectuate, în data de 19 februarie 2024, între orele 21:53 și 23:12, în timp ce victima S.M. se afla în compania inculpatului C.C., acesta din urmă a comis omorul prin sugrumare, ascunzând ulterior cadavrul pe un teren viran din apropierea fostului poligon de tragere din municipiul Petroșani. Procurorii menționează că inculpatul C.C. fusese anterior condamnat pentru săvârșirea unei infracțiuni similare de omor calificat.

În continuare, în data de 16 aprilie 2024, la ora 20:10, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara au dispus reținerea inculpatului C.C. pentru o perioadă de 24 de ore. Ulterior, în data de 17 aprilie 2024, aceiași procurori au solicitat Tribunalului Hunedoara arestarea preventivă a inculpatului C.C. pentru o perioadă de 30 de zile.

Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara va furniza detalii suplimentare despre această situație pe măsură ce circumstanțele vor permite.

Citeste mai mult ...

SERVICII

Reparații pentru casa ta, executăm în regim de urgență țiglă ceramică, țiglă metalică, dulgherie, placări cu polistiren și orice tip de model. Orice reparații de urgență.
Discount la materiale 15%, materialele le avem pe stoc. Cerem și oferim seriozitate. Firmă autorizată.
Relații la nr. de telefon 0756.467.737.

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate