
S-a întors „campionul nostru”
După 12 zile de luptă cu natura la Red Bull X Alps, parapantistul hunedorean nu a făcut de ruşine România. Toma Coconea a povestit ieri, în faţa fanilor, cum a trăit aventură din cea mai grea competiţie de anduranţă din lume
Hunedoreanul Toma Coconea, reprezentantul României la Red Bull X Alps, competiţia de anduranţă din Alpi, a explicat, vizibil emoţionat, cât de greu a fost concursul. „Campionul nostru” cum e numit de toţi, a fost primit ieri la Primăria Petroşani, localitatea natală, cu aplauze.
Sala de ceremonii a primăriei a fost plină de fanii îmbrăcaţi în tricourile inscripţionate cu numele său.
„Să vedem ce poate Maurer în Parâng”
Primirea în oraşul natal a fost una între prieteni şi, aşa cum a declarat şi Tiberiu Iacob Ridzi, primarul din Petroşani. De altfel, primarul a lansat ideea de a-l invita în Parâng, pe Cristian Maurer, câştigătorul din acest an al Red Bull X Alps, „ca să îi arătăm noi cât de pregătit e Tomy Coconea”, cel care, aşa cum a declarat chiar el, era aşteptat de austrieci cu Tricolorul în mâini. „Vă lansez ideea unei competiţii, pe care să o facem aici, în Parâng, şi să îl invităm pe Maurer aici ca să arate ce poate. (…) Efortul pe care l-ai depus e inuman şi cred că vor trece multe generaţii de-a lungul timpului ca, din România, nu din Valea Jiului, să mai fie un om de valoarea ta”, i-a spus în deschiderea evenimentului, Tiberiu Iacob Ridzi, primarul din Petroşani, lui Toma Coconea.
„A fost şi competiţia voastră”
Toma Coconea a ajuns la Petroşani duminică noaptea, iar la ceremonia sa de primire de ieri a declarat că deja se pregăteşte pentru viitoarea competiţie de acest fel. Cu un nod în gât, Toma a explicat unde a greşit şi unde nu a riscat în această competiţie şi nu a uitat să le mulţumească celor pe care i-a simţit alături, chiar dacă erau doar prietenii din spaţiul virtual. „Vă mulţumesc că aţi fost alături de mine. Sunt foarte emoţionat, iar competiţia asta nu a fost doar a mea, ci a fost şi a voastră, a celor care m-aţi susţinut pe internet. Un motiv în plus pentru care nu am renunţat şi am ajuns la Monte Carlo, iar fiecare secundă, fiecare moment de durere pe care l-am simţit, era secondat de susţinerea voastră de acasă. A fost o cursă frumoasă, cu vreme frumoasă într-o oarecare măsură, faţă de alte ediţii, dar pot să vă dau ca exemplu că una e vremea în Parâng şi alta la Sibiu, sau la Braşov. De pe internet ne-au ajuns foarte multe mesaje de încurajare, gen „Ia-o la sânga, la dreapta!”, dar realitatea era cu totul alta”, a povestit Toma Coconea, explicând celor prezenţi de ce a urmat traseul pe care l-a străbătut de această dată.
„Am avut momente foarte grele”
A fost ploaie şi a urcat pe gheţari, nu a riscat să intre pe culoare interzise, dar a mers pe jos mult. A fost greu, fizic şi asta se vede acum pe chipul obosit al lui Toma Coconea, după 12 zile în care a alergat şi a zburat ca un adevărat erou. Nu avea informaţii la timp şi a ales o zonă pe care a numit-o „ghinionistă”, dar s-a calificat ultimul pentru o nouă competiţie, pe care deja o pregăteşte. „Au fost 12 zile de luptă. Voi pune imagini ca să vedeţi cum a fost acolo. Am adus azi (n.r. ieri) fotografii cu mine de acolo, unde oamenii ieşeau pe stradă şi din maşini inscripţionate în Elveţia, fluturau steagul României şi mă încurajau. Televiziunea din Austria transmitea 4 sau 5 ore pe zi live, imagini de la competiţie, iar pe stradă erau momente emoţionante. (…)Am zburat în condiţii grele. Aveam momente grele, la 4.000 de metri, cu vânt puternic şi, în mod normal, nu aş fi deschis parapanta să zbor. Dacă azi mi-ar zice cineva să zbor acolo, în condiţiile alea, cu siguranţă nu aş mai face-o”, a adăugat parapantistul hunedorean.
Alerga ca vântul, aproape zbura
Sportivul hunedorean a recunoscut că a schimbat greşit o vale şi a pierdut puţin timp, într-o zonă în care se zboară bine doar vreo 6-7 zile pe an. Ceilalţi au riscat şi le-a ieşit, dar el a mers pe o rută mai clasică, ca să fie sigur că nu va avea probleme. În plus, cel care a câştigat, elveţianul Cristian Maurer, şi-a activat night-pass-ul (n.r. posibilitatea de a zbura şi noaptea), iar Toma Coconea, la Zugspitze, nu a mai reuşit să o facă pentru că se depăşise termenul, altfel ar fi intrat pe vale cu el şi ar fi mers umăr la umăr. Apoi, la Matterhorn, Toma Coconea a luat o decizie care l-a costat o zi, doar pentru a nu repeta greşeala din 2009, atunci când a intrat într-o zonă interzisă şi a fost descalificat. Acolo a pierdut cam 5 poziţii în clasament, dar a ajuns pe locul X şi a fost singurul care a aterizat în punctul fix.
Toma Coconea a alergat şi a zburat 12 zile în Alpi, unde vremea a fost infernală, a înfruntat frustrările şi a mers mai departe cu gândul la faptul că era competitorul cu cele mai multe vizualizări. În plus, a fost şi singurul care a aterizat pe salteaua de finish, iar din cauza vitezei cu care alerga la vale, GPS-ul îl dădea ca zburând. Asta recunoaşte şi cel care l-a însoţit pe Toma Coconea în această competiţie şi care spune că atât de repede se mişca, încât echipa sa nu îl putea ajunge din urmă. „Toată lumea îl ştia ca omul care aleargă, care dărâma statisticile. El a zburat 70 la sută din traseu şi restul a alergat. (…) Ne era nouă greu să îl ajungem cu maşina. La finish, la alergarea de aproape 170 de metri, pe statistici, dacă aţi văzut, arăta un zbor de 37 de km, dar de fapt el alerga atât de tare la vale, încât îi arăta în zbor, aparatura”, a spus Adrian Miclea, cel care a fost alături de Tomy tot timpul.
Acum că s-a întors acasă, până la viitoarea competiţie, Toma Coconea se va ocupa de şcoala sa de zbor din Parâng şi se va antrena.