Connect with us
Data: 16/06/2024
.

Actualitate

Spiritele rele ale iernii vor fi alungate din Deva cu un carnaval „Farsang”

Publicat

pe

Petrecere de întâmpinat primăvara….

Preşcolarii şi elevii de la Liceul „Teglas Gabor” din municipiul Deva se pregătesc să alunge iarna printr-un eveniment specific. În acest sens personajele de poveste, măştile, şotiile, glumele, dar şi gogoşile tradiţionale vor anima carnavalul de „Fasching” sau „Farsang”, cum este denumit de maghiari şi germani.

Copiii se vor costuma în personaje de poveste bune sau rele

Copiii se vor costuma în personaje de poveste bune sau rele

Manifestările vor avea loc mâine, cu începere de la ora 13:00 când, „în scenă” vor intra mai întâi cei de la clasele primare, apoi preşcolarii, iar spre seară elevii de la gimnaziu şi liceu. Alături de aceştia or fi prezenţi elevi de la Brad, Petrila, Orăştie sau de la alte şcoli din reşedinţa de judeţ.

Costume, măşti şi dansuri

O paradă a personajelor de poveste, a costumelor care mai de care, dansurile junglei sau ale ştrumfilor sunt doar câteva din „momentele” hazlii pe care le-au pregătiti copiii pentru a marca sărbătoarea ieşirii din iarnă, dar şi pentru a impresiona juriul ce va premia cele mai reuşite reprezentanţii. „Prin desfăşurarea acestui proiect ne-am propus să facem cunoscute tradiţiile minorităţii maghiare, dar şi germane. E cunoscut faptul că la Deva conlocuim atât de bine împreună indiferent de etnie, şi, din experienţa ediţiilor trecute pot spune că acest eveniment a avut un succes extraordinar atât la copii, cât şi la adulţi”, a spus Gizella Mazilu, profesor la Grupul Şcolar „Teglas Gabor” Deva şi coordonator al proiectului.

Expoziţie cu tematică

Advertisement

Liceul-teklas-Gabor-tifetzOrganizat pentru al treilea an consecutiv la liceul din reşedinţa de judeţ, carnavalul face parte din proiectul educaţional naţional „Tradiţii de iarnă- Carnaval/Farsang/Fasching” şi se derulează sub semnul interculturalităţii. În acest sens, profesorii de aici au lansat ideea unei expoziţii la care copiii din întreaga ţară şi-au putut înscrie lucrările artistico-plastice. „Am decis ca şi copiii de la alte unităţi de învăţământ din ţară să-şi exprime talentul creativ, emoţiile şi sentimentele de carnaval prin realizarea unor lucrări artistice. Am fost plăcut surprinşi să primim aproape 1.000 de lucrări de peste tot din ţară, nu doar din zonele unde există minorităţi maghiare. Acestea cuprind măşti, colaje sau picturi ce redau obiceiul de a alunga iarna şi au fost expuse în şcoală urmând ca vineri să se facă jurizarea lucrărilor”, a mai spus prof. Gizella Mazilu.

[notification type=”standard”]

Ce este…?

… „Fasching” sau „Farsang” este un obicei străvechi, ce se sărbătoreşte înainte de intrarea în postul Paştelui, între Bobotează şi „Miercurea Cenuşie”. În această perioadă, se organizează baluri mascate cu caracter de carnaval. Oamenii se îmbrăcă urât şi se maschează, pentru a alunga iarna. Se spune că spiritele rele ale anotimpului rece se sperie de costume amuzante şi de hărmălaie, lăsând loc sosirii primăverii.

[/notification]

 

Advertisement

Actualitate

FOTO: Un autoturism a intrat sub un autocamion

Publicat

pe

Redactat de

Un autoturism a intrat sub un autocamion la % Brad.

În urmă cu puțin timp, pompierii brădeni au intervenit cu o autospecială dotată cu modul de descarcerare și cu o ambulanță SMURD, la un accident rutier care a avut loc în municipiul Brad, la intersecția străzilor Avram Iancu cu Decebal.

Echipajele operative au constatat faptul că în accident au fost implicate un autoturism și un autocamion și au rezultat 3 victime (doi adulți si un minor), care au fost evaluate medical la fața locului de către paramedicii SMURD.

Ulterior, doar una dintre victime – o femeie în vârstă de 37 de ani – a fost transportată la spitalul din Brad, pentru investigații suplimentare și tratament de specialitate.

Totodată, pompierii militari au asigurat măsurile de preîntâmpinare a izbucnirii incendiilor în astfel de situații.

FOTO: ISU Hunedoara

Advertisement

Citeste mai mult ...

Actualitate

Poliția Română, campanie anti-discriminare

Publicat

pe

Redactat de

Poliția Română a întreprins demersuri pentru îmbunătățirea capacității instituționale de prevenire, descoperire și investigare a faptelor antisociale cu mobil discriminatoriu.

O parte importantă dintre eforturile instituționale de a asigura aceste obiective s-a realizat în cadrul proiectului ,,Acțiune integrată pentru combaterea infracțiunilor cu mobil discriminatoriu, în special cele îndreptate împotriva comunităților rome și asigurarea unui standard înalt de calitate al serviciului polițienesc – PDP 3”, finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014-2021.

Astfel, în perioada iunie – iulie 2024, Inspectoratul General al Poliției Române desfășoară o campanie națională de informare, pentru prevenirea infracțiunilor motivate de ură, prin intermediul mijloacelor de informare în masă și social media, pentru a facilita diseminarea mesajelor împotriva infracțiunilor motivate de ură, în special împotriva minorității rome.

În cadrul campaniei, au fost realizate un spot video, unul radio, un afiș, precum și mai multe postări în social media, toate având ca principală temă, combaterea discriminării.

Mesajul acestor materiale este acela de a crește gradul de conștientizare a populației, la nivel național, în domeniul infracțiunilor motivate de ură, precum și promovarea unei culturi a toleranței în societate, sloganul campaniei fiind „STĂ ÎN PUTEREA NOASTRĂ SĂ DESCURAJĂM URA!”

În cadrul proiectului ,,Acțiune integrată pentru combaterea infracțiunilor cu mobil discriminatoriu, în special cele îndreptate împotriva comunităților rome și asigurarea unui standard înalt de calitate al serviciului polițienesc – PDP 3”, un interes deosebit a fost acordat dezvoltării capacităților de investigare atât ale structurii centrale specializate în investigarea infracțiunilor motivate de ură sau prejudecată, cât și ale ofițerilor de poliție cu atribuții similare, de la nivelul județelor sau subunităților de poliție din municipiul București.

Advertisement

Principalele activităţi din cadrul proiectului au fost înființarea unei unități specializate în investigarea infracțiunilor cu mobil discriminatoriu la nivelul Direcției de Investigații Criminale, identificarea și implementarea de politici publice și standarde internaționale în ce privește prevenirea și combaterea infracțiunilor și discursurilor cu mobil discriminatoriu, precum și un transfer de expertiză pe tema combaterii infracțiunilor cu mobil discriminatoriu în arii specializate.

Totodată, printre principalele activități s-au numărat și informarea, educarea și creșterea gradului de conștientizare a publicului în privința infracțiunilor și discursului cu mobil discriminatoriu, un schimb de bune practici pentru prevenirea și controlarea fenomenului infracțiunilor cu mobil discriminatoriu și un studiu privind relația comunitate-poliție și victimizare.

Bugetul proiectului a fost de 2.823.529 de euro, dintre care 2.400.000 de euro finanţare nerambursabilă reprezentând 85%, şi 423.529 de euro contribuţie naţională, respectiv 15%.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Transgaz, licitație majoră pentru conducta de gaze către CET Mintia. Investiție de peste 270 milioane de lei

Publicat

pe

Redactat de

Transgaz a demarat o licitație de amploare pentru realizarea unei conducte de transport gaze naturale destinată alimentării Centralei Termoelectrice Mintia.

Proiectul, evaluat la peste 270 de milioane de lei fără TVA, vizează construcția unei infrastructuri complexe ce include nu doar conducta propriu-zisă, ci și infrastructură de energie electrică, protecție catodică și fibră optică.

Valoarea estimată a contractului se împarte în aproximativ 182.850.967,94 lei fără TVA pentru materiale, utilaje și echipamente necesare, puse la dispoziție de către Transgaz. Proiectul va acoperi o zonă extinsă din județul Hunedoara, incluzând orașele Deva, Călan și Hunedoara, precum și mai multe comune din regiune.

Durata contractului este stabilită la 12 luni, cu posibilitatea de a extinde lucrările conform legislației în vigoare, cu până la 20%. Operatorii economici interesați au dreptul să solicite clarificări sau informații suplimentare până la 18 zile înainte de data limită pentru depunerea ofertelor. Evaluarea financiară va fi efectuată pe baza valorii inferioare a estimării, respectiv 94.705.314,85 lei fără TVA.

Entitatea contractantă se angajează să ofere răspunsuri clare și complete la solicitările primite până la a 11-a zi înainte de termenul limită pentru depunerea ofertelor. Această inițiativă strategică reprezintă un pas important în dezvoltarea infrastructurii energetice regionale, contribuind semnificativ la securitatea și eficiența alimentării cu gaze naturale în zona menționată.

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate