
Petrecere de întâmpinat primăvara….
Preşcolarii şi elevii de la Liceul „Teglas Gabor” din municipiul Deva se pregătesc să alunge iarna printr-un eveniment specific. În acest sens personajele de poveste, măştile, şotiile, glumele, dar şi gogoşile tradiţionale vor anima carnavalul de „Fasching” sau „Farsang”, cum este denumit de maghiari şi germani.

Manifestările vor avea loc mâine, cu începere de la ora 13:00 când, „în scenă” vor intra mai întâi cei de la clasele primare, apoi preşcolarii, iar spre seară elevii de la gimnaziu şi liceu. Alături de aceştia or fi prezenţi elevi de la Brad, Petrila, Orăştie sau de la alte şcoli din reşedinţa de judeţ.
Costume, măşti şi dansuri
O paradă a personajelor de poveste, a costumelor care mai de care, dansurile junglei sau ale ştrumfilor sunt doar câteva din „momentele” hazlii pe care le-au pregătiti copiii pentru a marca sărbătoarea ieşirii din iarnă, dar şi pentru a impresiona juriul ce va premia cele mai reuşite reprezentanţii. „Prin desfăşurarea acestui proiect ne-am propus să facem cunoscute tradiţiile minorităţii maghiare, dar şi germane. E cunoscut faptul că la Deva conlocuim atât de bine împreună indiferent de etnie, şi, din experienţa ediţiilor trecute pot spune că acest eveniment a avut un succes extraordinar atât la copii, cât şi la adulţi”, a spus Gizella Mazilu, profesor la Grupul Şcolar „Teglas Gabor” Deva şi coordonator al proiectului.
Expoziţie cu tematică
Organizat pentru al treilea an consecutiv la liceul din reşedinţa de judeţ, carnavalul face parte din proiectul educaţional naţional „Tradiţii de iarnă- Carnaval/Farsang/Fasching” şi se derulează sub semnul interculturalităţii. În acest sens, profesorii de aici au lansat ideea unei expoziţii la care copiii din întreaga ţară şi-au putut înscrie lucrările artistico-plastice. „Am decis ca şi copiii de la alte unităţi de învăţământ din ţară să-şi exprime talentul creativ, emoţiile şi sentimentele de carnaval prin realizarea unor lucrări artistice. Am fost plăcut surprinşi să primim aproape 1.000 de lucrări de peste tot din ţară, nu doar din zonele unde există minorităţi maghiare. Acestea cuprind măşti, colaje sau picturi ce redau obiceiul de a alunga iarna şi au fost expuse în şcoală urmând ca vineri să se facă jurizarea lucrărilor”, a mai spus prof. Gizella Mazilu.
[notification type=”standard”]
Ce este…?
… „Fasching” sau „Farsang” este un obicei străvechi, ce se sărbătoreşte înainte de intrarea în postul Paştelui, între Bobotează şi „Miercurea Cenuşie”. În această perioadă, se organizează baluri mascate cu caracter de carnaval. Oamenii se îmbrăcă urât şi se maschează, pentru a alunga iarna. Se spune că spiritele rele ale anotimpului rece se sperie de costume amuzante şi de hărmălaie, lăsând loc sosirii primăverii.
[/notification]