
Pe primul loc în judeţ
Conducerea unităţii se plânge că CJAS Hunedoara nu-i decontează toate serviciile furnizate, motiv pentru care bugetul e mai mereu depăşit
Managerii spitalelor să fie destituiţi dacă unitatea pe care o conduc adună datorii, dar şi Casa de Asigurări de Sănătate să deconteze serviciile oferite de unităţile medicale.

Asta spun medicii din Valea Jiului despre noile reglementări din sistem potrivit cărora managerii spitalelor care adunătrei luni consecutiv datorii, pot fi concediaţi.
Sănătate după afecţiuni, nu calcule
Medicul Mariana Mateescu, managerul spitalului din Vulcan, unitate aflată în topul datornicilor la nivelul judeţului Hunedoara, spune că a ajuns la această situaţie, din cauză că nu i se decontează toate serviciile pe care le oferă, iar unitatea a rămas fără o serie de paturi, ce au fost „tăiate din pix” dintr-un birou fără să se ţină cont de cerinţele pacienţilor. „Problema e alta. Poţi să ceri unui manager să-ţi dea explicaţii cu privire la datorii, dacă, în momentul când el se prezintă la Casa de Asigurări de Sănătate cu propunerea de buget şi cea de contractare, acestea sunt respectate. Apoi să fie tras la răpundere. Până acum nu s-a întâmplat aşa. Nu mi se pare normal să asiguri sănătatea într-un spital, după formule de calcul, ci conform afecţiunii fiecărui pacient”, a explicat managerul Spitalul din Vulcan.
Plătesc una, li se decontează altceva
Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Hunedoara a făcut contract pe anul 2012, cu spitalul din Vulcan, pe un număr de paturi dat de Direcţia de Sănătare Publică (DSP), în urma unor ordine de la minister. Acestea spuneau că se aplică un procent de scădere a numărului de paturi, de la cel total. Ori aici nu s-a aplicat acest procent la 110 paturi, ci doar la 90, ceea ce a dus la disfuncţii ce au generat pierderi. Acum datoriile vin din urmăşi au pus spitalul în dificultate. „Noi am avut un buget dat, dar numărul de internări şi analize medicale, radiografii, sau consultaţii în ambulatoriu a depăşit bugetul. Şi în acest sens, managerii care au avut justificare la arierate, nu a trebuit să dea nicio declaraţie, iar cei care nu au avut justificare, au dat cu subsemnatul”, mai spune Mariana Mateescu.
Spitalul din Vulcan are datorii către furnizori de 1,3 milioane de lei, iar potrivit datelor contabile, şi în ianuarie 2013 s-a depăşit bugetul. Numai în prima lună, managerul a alocat resurse de peste 525.000 de lei şi a primit puţin peste 317.000 de lei, iar diferenţa de 297.000 de lei nu e acoperită, deşi pacienţii au fost deja trataţi.