Connect with us
Data: 29/11/2024
.

Actualitate

Stare de urgenţă pe teritoriul României, pe o perioadă de 30 de zile. Ce efecte va produce asupra vieţii cotidiene?

Publicat

pe

Se instituie starea de urgenţă în România, pe o durată de 30 de zile, în contextul limitării infecţiilor cu COVID-19. Preşedintele României, Klaus Iohannis, a susţinut, astăzi, la Palatul Cotroceni, o declaraţie de presă cu privire la măsurile luate în cadrul stării de urgenţă. Şeful statului a explicat ce efecte va produce starea de urgenţă asupra vieţii fiecăruia dintre noi, făcând un apel la populaţie să rămână calmă, să asculte mesajele oficialilor şi să limiteze, pe cât posibil, deplasările.

Pandemia cauzată de infecţia cu noul coronavirus nu poate fi stopată decât prin măsuri excepţionale care au dovedit că au efecte pozitive în ţările grav afectate de evoluţia virusului. Aceste măsuri vizează sănătatea publică, domenii sociale şi economice, dar vizează deopotrivă şi îngrădirea exercitării unor drepturi şi libertăţi fundamentale. Oricât de greu ar fi să ne adaptăm acestor limite, aceasta este singura cale prin care salvăm vieţile celor dragi nouă, vieţile celor de lângă noi”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Pe perioada stării de urgenţă, şcolile vor fi închise pentru protejarea copiilor, a elevilor şi studenţilor. Practic, activitatea din învăţământul preuniversitar şi universitar se suspendă. Şeful statului a salutat efortul cadrelor didactice care au propus soluţii alternative, online sau prin intermediul televiziunii, astfel încât elevii să traverseze cu mai puţine lacune această perioadă.

Preşedintele Klaus Iohannis a precizat că, dacă va fi necesar, se vor plafona preţurile la medicamente şi aparatură medicală, la alimentele de strictă necesitate şi la serviciile de utilitate publică, „în limita preţului mediu din ultimele trei luni dinaintea declarării stării de urgenţă”. Totodată, serviciile medicale pentru tratarea cazurilor cu noul coronavirus se acordă tuturor persoanelor aflate pe teritoriul României şi se suportă din bugetul fondului unic naţional de asigurări de sănătate. Pentru persoanele izolate la domiciliu se vor stabili măsuri de sprijinire, puse în aplicare de autorităţile administraţiei publice locale. În ceea ce priveşte prevederile legii privind acordarea unor zile libere părinţilor, acestea nu se aplică angajaţilor din MAI, din penitenciare, personalului unităţii sanitare publice şi altor categorii stabilite după caz.

Pe perioada stării de urgenţă, nu mai este necesară, depunerea de cereri, la sediul instituţiilor, pentru acordarea beneficiilor şi prestaţiilor sociale, acestea putând fi depuse pe cale electronică. Totodată, se vor putea face angajări mai uşor, fără concurs, pentru asigurarea necesarului de personal. Materialele, echipamentele şi medicamentele se vor putea achiziţiona printr-o procedură mai simplificată, prin achiziţie directă. „Am dispus ca în structurile MAI, în unităţile sanitare, serviciile de asistenţă socială să se poată angaja fără concurs personalul necesar pentru a suplimenta nevoile medicale apărute. De asemenea, am dispus asigurarea sumelor necesare în bugetul Ministerului Sănătăţii pentru achiziţionarea de materiale, medicamente şi echipamente în perioada pandemiei prin procedura de achiziţie directă, a mai spus şeful statului.

În ceea ce priveşte activitatea de judecată, aceasta va continua doar în cauzele de urgenţă deosebită. Lista acestor cauze se stabileşte de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi colegiile de conducere ale Curţilor de Apel.

Advertisement
Măsuri necesare acum pentru a preveni un rău mult mai mare în viitor”

Tot pe perioada stării de urgenţă, se pot adopta gradual, adică pe rând sau imediat dacă se impune, închidere temporară a unor restaurante, hoteluri, cafenele şi alte locuri publice. De asemenea, poate fi interzisă gradual, adică atunci când se impune, circulația rutieră, feroviară, maritimă, fluvială sau aeriană pe diferite rute și a metroului.

Toate măsurile detaliate pe fiecare domeniu de specialitate în parte se regăsesc în decretul emis astăzi şi care va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial. Autorităţile vor lua act şi le vor pune imediat în practică. Sunt măsuri care vor avea un impact direct asupra vieţii cotidiene, însă, şeful statului a subliniat că acestea sunt cu caracter temporar şi „necesare acum pentru a preveni un rău mult mai mare în viitor”.

„Păstraţi distanţa socială!”

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj special medicilor şi personalului medical care, încă de la înregistrarea primului caz în România, au demonstrat profesionalism şi dedicare, şeful statului mulţumindu-le acestora pentru munca pe care o depun. De asemenea, şeful statului le-a spus cetăţenilor ţării: „Dragi români, ascultați mesajele oficialilor, respectați cu strictețe regulile, păstrați igiena mâinilor, evitați aglomerările, limitați cât se poate de mult orice deplasare! Aveți mai mult decât oricând grijă de cei apropiați, în special de cei vârstnici și vulnerabili. Oricât de greu ar părea, păstrați distanța socială. Măsurile care au funcționat până acum în zonele unde transmiterea infecției a fost ținută sub control sau măcar încetinită au fost cele severe, de distanțare socială. (…) Națiunea noastră trece prin momente dificile. Dar suntem români, un popor pe care istoria l-a supus unor cumplite încercări și în trecut, iar împreună am reușit să le depășim pe toate cu bine. Astăzi, în lupta de a limita efectele nocive ale epidemiei provocate de coronavirus nu suntem singuri. O criză globală necesită soluții globale, nu doar locale. Efortul internațional este unul uriaș, ne coordonăm cu partenerii noștri din Uniunea Europeană și împreună suntem încrezători că vom depăși cu bine această grea încercare”, a mai spus preşedintele României, Klaus Iohannis.

Advertisement

Actualitate

Circulația trenurilor se va desfășura în condiții speciale, între stațiile Simeria și Orăștie, în perioada 2-7 decembrie

Publicat

pe

Redactat de

Circulația trenurilor se va desfășura în condiții speciale, între stațiile Simeria și Orăștie, în perioada 2 -7 decembrie 2024, au informat reprezentanții Companiei Naționale de Căi Ferate -CFR.

Călătorii din patru trenuri Regio vor fi transportați cu mijloace auto. Măsura este necesară pentru menținerea continuității traficului feroviare în perioada de execuție a lucrărilor feroviare din stațiile CF Deva, Mintia și Simeria, au explicat reprezentanții companiei.

Lucrări la copertine în stațiile Deva, Mintia și Simeria 

Potrivit unui comunicat transmis de Compania Națională de Căi Ferate CFR SA, în perioada 2 – 7 decembrie 2024 se vor executa lucrări la copertinele peroanelor din stațiile Deva și Mintia, respectiv la copertinele pietonale din stația Simeria, intervenții care impun închiderea traficului feroviar, zilnic între orele 10:30 – 18:00, pe anumite linii din cele trei stații și scoatarea de sub tensiune a firelor de contact pe intervalele Deva – Ilia și Deva – Simeria.

Pentru menținerea continuității traficului feroviar în perioada necesară desfășurării lucrărilor pe intervalul Simeria – Deva – Mintia, constructorul va pune la dispoziția călătorilor din 4 trenuri Regio mijloace auto, după cum urmează:

Advertisement

→ în perioada 02.12.2024 – 07.12.2027, trenurile R 2038 și R 2036 circulă doar în relația Cluj Napoca – Orăștie, cu transbordare auto între stațiile Orăștie – Simeria și retur;

→ în perioada 02.12.2024 – 06.12.2027, trenurile R 2301 și R 2302, circulă doar în relația Teiuș – Orăștie, cu transbordare auto între stațiile Orăștie – Simeria și retur”, se arată în comunicatul transmis de CFR.

Reprezentanții companiei recomandă călătorilor care doresc informații suplimentare despre condițiile de circulație pe relația Simeria – Orăștie să consulte, în perioada 02 – 07 decembrie 2024, inclusiv pagina de internet a operatorului național de transport feroviar de călători www.cfrcalatori.ro sau să solicite informaţiile necesare la numărul de telefon 021/9521.

Citeste mai mult ...

Actualitate

44 de ani de la tragedia de la Mina Livezeni: Mineri și militari comemorați în Valea Jiului

Publicat

pe

Redactat de

Astăzi, comunitatea din Valea Jiului își pleacă fruntea în fața uneia dintre cele mai mari tragedii din istoria mineritului românesc. La Mina Livezeni, două explozii succesive produse acum 44 de ani au curmat viețile a 53 de mineri și militari, lăsând în urmă familii îndurerate și o comunitate marcată profund.

Accidentul, cel mai grav din istoria postbelică a mineritului românesc, a fost cauzat de acumularea metanului în subteran și de încălcarea deliberată a normelor de protecție a muncii, într-o perioadă în care regimul comunist forța obținerea de producții record, indiferent de costurile umane. Deși numărul real al victimelor a fost de 53, autoritățile vremii au recunoscut oficial doar 49 de morți, evitând astfel declararea doliului național.

Printre victimele tragediei s-au numărat 15 militari în termen, trimiși să ajute la operațiunile miniere. În urma lor, 75 de copii au rămas fără un părinte, iar soțiile îndoliate duc și astăzi povara pierderii. Unele dintre ele, deși locuiesc la sute de kilometri depărtare, revin an de an la Livezeni pentru a-i comemora pe cei dragi.

Comemorare emoționantă la troița din curtea minei

În curtea fostei exploatări miniere Livezeni, o troiță ridicată în memoria victimelor este locul unde, astăzi, familiile și comunitatea își amintesc de cei pierduți. Ceremonialul religios ținut la baza crucii reprezintă un moment de reculegere și omagiu pentru mineri și salvatori, dar și un avertisment asupra pericolelor care pot apărea atunci când normele de securitate sunt ignorate.

Tragedia de la Mina Livezeni rămâne o rană deschisă în memoria colectivă a Văii Jiului, un memento despre prețul vieților umane plătit în subteran pentru iluzia progresului.

Lecțiile trecutului

Advertisement

Evenimentul tragic din 29 noiembrie 1980 subliniază nevoia continuă de respectare a normelor de securitate în muncă și de protecție a vieților celor care lucrează în condiții periculoase. Pentru Valea Jiului, comemorarea victimelor nu este doar un gest de respect, ci și o datorie de a păstra vie amintirea sacrificiului lor.

Astăzi, în tăcerea solemnă a rugăciunilor, comunitatea se adună să spună: Nu v-am uitat!

Citeste mai mult ...

Actualitate

Polițiștii hunedoreni continuă activitățile de control în trafic. 71 de accidente grave, înregistrate pe șosele din județ, de la începutul anului

Publicat

pe

Redactat de

Polițiștii hunedoreni continuă activitățile de control în trafic, pentru reducerea riscului rutier. Statisticile arată că, pe drumurile din județ, de la începutul acestui an, s-au înregistrat 71 de accidente de circulație grave.

În contextul sezonului rece, polițiștii din cadrul structurilor rutiere intensifică acțiunile de control pe drumurile publice, cu scopul de a preveni accidentele și de a crește siguranța participanților la trafic.

“Activitățile de control vizează respectarea legislației rutiere, cu accent pe verificarea stării tehnice a vehiculelor, utilizarea echipamentelor de iarnă, respectarea limitelor de viteză și combaterea conducerii sub influența alcoolului sau a altor substanțe”, au informat, vineri, reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.

Sursa foto: IPJ Hunedoara

Potrivit analizei realizare de Serviciul Rutier Hunedoara, în perioada 01 ianuarie – 27 noiembrie 2024, la nivelul județului, s-au înregistrat 71 accidente grave de circulație, soldate cu decesul a 21 de persoane. Comparativ cu situația înregistrată în aceeași perioadă a anului 2023, se constată o scădere atât a numărului accidentelor grave (-6), cât și a numărului de persoane decedate (- 4).

Principalele cauze generatoare de accidente rutiere grave, în județul Hunedoara sunt: viteza (care a fost cauza a 15 accidente rutiere grave), nerespectarea regulilor de circulație de către pietoni (cu 11 accidente rutiere grave) și neacordarea priorității de trecere pietonilor (care a produs 8 accidente rutiere grave).

„Pentru prevenirea și combaterea acestor cauze generatoare de accidente rutiere grave, polițiștii au organizat 1.030 de acțiuni în trafic, fiind aplicate în cadrul acestor acțiuni, cât și a activităților curente 35.421 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice ori pentru nerespectarea prevederilor altor acte normative. Dintre acestea, 15.896 sancțiuni contravenționale au fost aplicate pentru încălcarea regimului legal de viteză, 1.043 de sancțiuni pentru nerespectarea regulilor de circulație de către pietoni, 79 de sancțiuni contravenționale pentru neacordarea priorității de trecere pietonilor, 342 de amenzi pentru nerespectarea regulilor privind depășirea și 183 sancțiuni contravenționale pentru conducere sub influența alcoolului. De asemenea, în urma controalelor în trafic au fost constatate 396 de infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice, dintre care 133 au vizat conducerea unui autovehicul cu o alcoolemie peste limita admisă, 94 de infracțiuni de conducere fără permis, 50 conducere a unui autovehicul sub influența unor substanțe psihoactive și 13 refuzul ori sustragere de la prelevarea mostrelor biologice. În cadrul activităților curente au fost reținute pentru fapte contravenționale ori pentru comiterea unor infracțiuni 2.495 de permise de conducere și au fost retrase, pentru neregulile constatate, 1.347 de certificate de înmatriculare”, au mai informat reprezentanții IPJ Hunedoara.

Advertisement

Polițiștii reamintesc conducătorilor auto că prevenția și responsabilitatea în trafic sunt esențiale pentru a evita incidentele. Acțiunile de control vor continua pe toată perioada iernii, iar nerespectarea regulilor de circulație va fi sancționată conform legii.

Recomandări pentru un trafic în siguranță pe timp de iarnă

• Echipați vehiculul corespunzător sezonului rece: asigurați-vă că autoturismul este dotat cu anvelope de iarnă, iar lichidul de parbriz este rezistent la temperaturi scăzute. De asemenea, verificați funcționarea instalației de climatizare și a sistemului de iluminat.
• Adaptați viteza la condițiile de drum și vreme: pe drumurile acoperite de zăpadă, gheață sau polei, mențineți o viteză redusă și păstrați o distanță mai mare față de vehiculul din față pentru a preveni coliziunile.
• Evitați manevrele bruște: accelerarea, frânarea sau schimbarea bruscă a direcției pot duce la pierderea controlului asupra vehiculului.
• Nu conduceți obosiți sau sub influența alcoolului: aceste comportamente cresc semnificativ riscul producerii unor accidente grave.
• Asigurați o bună vizibilitate: curățați în mod regulat parbrizul, geamurile și oglinzile de gheață sau zăpadă înainte de a porni la drum.
Siguranța pe drumurile publice este responsabilitatea tuturor!

Citeste mai mult ...

Comandat de PNL, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 11240002

Comandat de UCRR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240028

Comandat de AUR-Hunedoara, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 11240014

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

Stiri nationale2 secunde in urma

CNA: Campania electorală pentru turul al II-lea al alegerilor prezidenţiale nu începe pe 29 noiembrie

Campania electorală pentru turul al II-lea al alegerilor prezidenţiale nu începe vineri, 29 noiembrie, anunţă Consiliul Naţional al Audiovizualului, care...

Stiri nationale4 minute in urma

Prezidenţiale2024/ BEC: Dispoziţiile legale nu stabilesc posibilitatea observării procesului de renumărare a buletinelor de vot

Biroul Electoral Central (BEC) a precizat vineri că dispoziţiile legale nu prevăd posibilitatea observării procesului de renumărare a buletinelor de...

Actualitate10 minute in urma

Circulația trenurilor se va desfășura în condiții speciale, între stațiile Simeria și Orăștie, în perioada 2-7 decembrie

Circulația trenurilor se va desfășura în condiții speciale, între stațiile Simeria și Orăștie, în perioada 2 -7 decembrie 2024, au...

Actualitate22 de minute in urma

44 de ani de la tragedia de la Mina Livezeni: Mineri și militari comemorați în Valea Jiului

Astăzi, comunitatea din Valea Jiului își pleacă fruntea în fața uneia dintre cele mai mari tragedii din istoria mineritului românesc....

Actualitate44 de minute in urma

Polițiștii hunedoreni continuă activitățile de control în trafic. 71 de accidente grave, înregistrate pe șosele din județ, de la începutul anului

Polițiștii hunedoreni continuă activitățile de control în trafic, pentru reducerea riscului rutier. Statisticile arată că, pe drumurile din județ, de...

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate