Connect with us
Data: 03/11/2024
.

Actualitate

STATISTICĂ de Ziua Mondială a Mediului: Aproape jumătate din ambalajele de băuturi colectate separat în gospodăriile românilor sunt din plastic

Publicat

pe

Aproape jumătate din ambalajele de băuturi colectate separat în gospodăriile românilor, din mediul urban, sunt din plastic, arată o statistică realizată de compania de salubritate Brai-Cata, după centralizarea datelor înregistrate pe parcursul a nouă luni, de trei aparate inteligente de reciclare a recipientelor din plastic, aluminiu și sticlă. Conform rezultatelor furnizate de automatele de colectare, dintr-un total de 2.737.362 de unități contorizate, 44% sunt recipiente de tip PET, 34% doze din metal și 22% sticlă.

„Cea mai recentă statistică în privința ambalajelor colectate prin intermediul a trei automate de colectare a recipientelor pentru băuturi, din plastic, sticlă și metal, în perioada 6 septembrie 2021 – 31 mai 2022, păstrează același trend reliefat după prima săptămână de exploatare, dovadă că obiceiurile de consum ale populației nu s-au schimbat. Astfel, clasamentul reciclabilelor, funcție de materialul din care sunt realizate este condus de ambalajele din plastic, urmate de cele din metal și de cele din sticlă. Dac[ în privința ponderii nu au existat modificări, la capitolul cantități colectate trendul a fost, însă în continuă creștere ajungând, în prezent, la o cifră medie totală de 15.000 de ambalaje, zilnic”, a declarat Bogdan Constantinescu, managerul general al companiei de salubritate Brai-Cata, care s-a ocupat pe toată perioada exploatării celor trei aparate, de colectarea, transportul și predarea ambalajelor către reciclatori.

Astfel, ultimul raport de colectare arată că din cele 2.373.362 de ambalaje contorizate, 1.036.420 au fost PET-uri, 806.259 au fost doze din aluminiu, iar 530.683 au fost sticle.

Din punct de vedere cantitativ ponderea este diferită, cele mai multe kilograme fiind trecute în contul sticlei, care are o greutate medie de 275 de grame/ bucată și care a totalizat 146.000 de kilograme. Ținând cont de faptul că un PET cântărește în medie 30 de grame, cantitatea colectată din acest material este de 31.000 de kilograme. De asemenea, o doză din aluminiu este cotată la doar 13 grame în medie, așa că putem deduce ușor faptul că deșeurile de acest fel colectate de automatele de reciclare însumează aproape10.500 de kilograme.

„Având în vedere toate aceste date și faptul că prin fiecare tonă de plastic reciclat (în cazul de față s-au reciclat 31 de tone) se evită eliberarea în atmosferă a 2.300 kg CO2, prin fiecare tonă de metal reciclat (în cazul de față s-au reciclat circa 10,5 tone) se evită eliberarea în atmosferă a 1.750 kg CO2 și prin fiecare tonă de sticlă reciclată (în cazul de față s-au reciclat 146 de tone) se evită eliberarea în atmosferă a 529 kg CO2, putem spune că eficiența acestor sisteme, pentru mediul înconjurător este cu adevărat impresionantă, iar folosirea lor pe scară largă, o dată cu introducerea sistemului garanție-returnare, va depăși, probabil, toate așteptările. În prezent, pentru pentru recompensarea populației care a reciclat prin intermediul aparatelor s-au oferit călătorii gratuite cu mijloacele de transport în comun, însă, din toamnă sistemul va fi diferit”, este de părere Bogdan Constantinescu.

Advertisement

Sistemele automate de colectare a ambalajelor reciclabile au fost instalate în municipiul Brașov, în cadrul Forumului Orașelor Verzi, într-un proiect derulat de Municipalitate împreună cu partenerii privați Envipco și Brai-Cata și vor funcționa în continuare, în intervalul 8.00-18.00, până în luna octombrie a acestui an.

Advertisement

Actualitate

Corvinul, înfrângere la scor de neprezentare

Publicat

pe

Redactat de

Singura echipă de fotbal din județul nostru care evoluează în Liga 2 de fotbal, Corvinul Hunedoara, nu trece prin cele mai fericite momente. În ultimul meci disputat, unul contând pentru etapa a XII-a a sezonului regular, hunedorenii au pierdut la un scor de neprezentare

0-3 cu Steaua

Corvinul a jucat, în deplasare, cu Steaua, ocupanta poziției secunde, iar meciul se anunța a fi unul dificil, deși niciuna dintre combatante nu are drept de promovare în primul eșalon. În jocul desfășurat în Ghencea Corvinul a început mai bine partida, dar Lupu, în minutul 8, nu a ajuns la timp, în preajma porții adverse, la o centrare a lui Pîvulescu, iar șutul lui Neacșa (min. 10), de la marginea careului mare, a fost reținut de portarul bucureștenilor. Apoi, la prima lor fază ofensivă mai consistentă, cei de la Steaua au reușit deschiderea scorului, în minutul 12, prin autogolul lui Lică, stoperul Corvinului trimițând în proprie poartă o centrare a lui Răsdan, deviată de un alt apărător al hunedorenilor, Bradu. Bucureștenii au profitat de moment și, în minutul 27, și-au dublat avantajul pe tabelă, prin Nedelea, care a executat o lovitură din colțul careului mare, iar mingea trimisă de stelist intră în plasa porții lui Lefter. Corvinul iese în atac, dar nu reușește mare lucru, singura fază notabilă fiind ocazia lui Cărăuș, din finalul primei părți, lovitura de cap a acestuia de la 6 metri, după o centrare a lui Manolache, fiind reținută de Fânculescu, portarul Stelei. Mitanul secund începe cu 2-0 pentru bucureșteni și, deși Florin Maxim, antrenorul principal al Corvinului, a făcut trei modificări la pauză, la puțin timp după reluare avantajul celor de la Steaua crește. Acest lucru s-a întâmplat în minutul 48 când, după o pasă greșită a lui Pop, Chipirliu interceptează balonul, îl transmite cu călcâiul lui Matei, iar acesta, nemarcat, trimite în preajma buturilor hunedorene de unde Heras, chiar dacă a fost talonat de Neacșa, înscrie din marginea careului mic, făcând 3-0, scor cu care s-a și încheiat partida.

Trebuie să rămână uniți

Perioada nefastă prin care trec hunedorenii, care, în ultimele patru etape, au câștigat doar un singur punct, a fost recunoscută și de antrenorul principal al Corvinului, Florin Maxim. Tehnicianul nu crede că echipa sa trece printr-o perioadă de criză, dar consideră că echipa trebuie să rămână unită în perioada următoare pentru a depăși actuala situație. Nu aş spune că e o criză, dar e clar că e o perioadă nefastă, pe care trebuie să o depăşim cumva. Aveam nevoie de mai multă încredere în noi într-un astfel de joc… am avut începutul bun de meci, cu acele două şanse de gol, ei la prima lor fază periculoasă au marcat, apoi a venit şi golul doi… Puteam fi mai speculanţi pe benzi, cred că acolo puteam să îi surprindem, dar asta este. În prima repriză n-am câştigat cred, niciun duel, şi asta s-a văzut şi s-a simţit. Va trebui să muncim mai mult, pentru că e clar că nu aceasta este adevărata faţă a echipei. Trebuie să rămânem uniţi, în continuare”, a spus Florin Maxim, conform celor de la www.fccorvinul1921.ro., pagina oficială a clubului de pe malurile Cernei.

Advertisement

Sunt pe 13, dar alții o duc și mai rău

După această înfrângere corviniștii, al căror obiectiv este calificarea în play-off, acolo unde vor merge primele șase clasate la finele sezonului regular, deși nu au drept de promovare, sunt pe locul 13, cu 14 puncte, a șaptea clasată. Și chiar dacă echipa din Hunedoara trece prin momente nefaste, alte colege de eșalon o duc și mai rău. Astfel, după retragerea din campionat a celor de la Viitorul Târgu Jiu, alte două echipe, conform site-urilor de specialitate din Capitală, au mari probleme financiare, fiind vorba despre Chindia Târgoviște și CS Mioveni. De asemenea, un site bucureștean, care a mai gafat pe această temă, susține că FC Bihor este implicată într-un scandal al pariurilor.

Urmează două meciuri acasă

Dacă primele șase clasate merg în play-off, celelalte echipe vor juca în play-out, în două serii de, teoretic, opt echipe. Vor retrograda direct ultimele două clasate din cele două serii, o echipă, cea din Târgu Jiu, fiind cunoscută deja, iar formațiile de pe locul al șaselea vor susține un baraj, care va decide și cea de-a cincea echipă care merge în Liga 3. Revenind la Corvinul, trebuie menționat că echipa hunedoreană ca avea două meciuri consecutive pe teren propriu. Primul se va juca miercuri, 6 noiembrie, de la ora 14:00, fiind vorba despre meciul restant cu CS Afumați, a șaptea clasată, cu 19 puncte. Apoi va urma meciul din etapa a XIII-a, cu CSC Șelimbăr, locul 17, cu 10 puncte, meciul urmând a se disputa, și acesta, la Hunedoara, sâmbătă, 9 noiembrie, de la ora 11:00.

Foto: Facebook FC Corvinul 1921 Hunedoara
Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

CL Deva, întrunit marți în ședință extraordinară. Cei cinci consilieri supleanți vor depune jurământul

Publicat

pe

Redactat de

Consiliul Local al Municipiului Deva se va întruni, marți, 5 noiembrie 2024, în ședință extraordinară. Cei cinci consilieri locali supleanți vor depune jurământul, acesta fiind primul punct de pe ordinea de zi.

În urma alegerilor locale din 9 iunie 2024, CL Deva a fost constituit din 21 de consilieri locali. Dintre aceștia, 15 au depus jurământul la ședința de învestitură în funcție a noului primar al municipiului Deva, Lucian Ioan Rus. Alți cinci consilieri supleanți au fost validați ulterior de instanță și vor depune jurământul în ședința de marți. Este vorba despre Dacian-Ciprian Drăgan (PSD), Călin-Constantin Moraru (PSD), Sorin-Tudor Lavu (PSD), Gheorghe Ludoşean (PNL) și Marcela-Georgeta Grecu (FD). De asemenea, tot în cadrul ședinței de marți, 5 noiembrie, și consilierul local Marin Florin Ilieș (PNL), care nu a putut participat la ceremonia de învestitură desfășurată în data de 26 octombrie 2024, va depune jurământul, odată cu ceilalți cinci aleși locali ale căror mandate au fost validate de către Judecătoria Deva.

Este prima ședință a noului Consiliul Local al municipiului Deva din acest mandat 2024 – 2028.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Raport – Poliția Locală Deva a aplicat aproape 200 de sancțiuni, în octombrie

Publicat

pe

Redactat de

Aproape 200 de sancțiuni au aplicat polițiștii locali din Deva, pe parcursul lunii octombrie 2024, conform bilanțului instituției. Cele mai multe sancțiuni, 140 la număr, au fost „împărțite” de polițiștii locali de la Structura Circulație pe Drumurile Publice. 

Alte 41 de sancțiuni au fost aplicate, în octombrie 2024, de polițiștii locali de la Structura Ordine și Liniște Publică, iar polițiștii locali de la Structura Disciplina în Construcții, Activitate Comercială și Protecția Mediului au aplicat, pe parcursul lunii anterioare, 18 sancțiuni.

La Centrul de Monitorizare Video Trafic s-au preluat, în luna octombrie, 186 de sesizări telefonice. Au fost efectuate 115 identificări în Baza Națională de Date. Totodată, au fost furnizate probe video în vederea soluționării unui număr de 17 dosare penale, potrivit raportului privind activitatea desfășurată de Poliția Locală Deva în luna octombrie 2024.

25 de mașini staționate neregulamentar, ridicate

Un număr de 25 de autoturisme staționate neregulamentar, pe raza municipiului Deva, au fost ridicate, pe parcursul lunii octombrie 2024, potrivit raportului activității polițiștilor locali. Alte 19 autovehicule fără stăpân au fost monitorizate, în perioada 01 – 31 octombrie 2024, se mai arată în același raport, dat publicității de Primăria Deva.

Advertisement

Pe de altă parte, în același interval de timp, polițiștii locali de la Disciplina în Construcții, Activitate Comercială și Protecția Mediului au efectuat, luna trecută, 13 controale pentru identificarea lucrărilor de construcție fără autorizație. Au făcut verificări la șase firme privind afişajul publicitar, fiind controlate 103 societăți comerciale și 46 de comercianți ambulanți pentru respectarea legislației.

În cadrul tuturor structurilor mai sus amintite se fac cercetări ori de câte ori este nevoie, pentru soluționarea cu celeritate a tuturor reclamațiilor scrise/telefonice venite din partea cetățenilor cât și a sesizărilor venite prin aplicația ,,Deva 24’’”, se mai arată în același raport.

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate