Connect with us
Data: 23/07/2024
.

Actualitate

STATISTICI MACABRE: Autopsiile din 2012, de la SJML din Deva

Publicat

pe

Legiştii hunedoreni au trebuit să descopere, anul trecut, „misterele” ascunse în peste trei sute de trupuri fără viaţă

Şi în anul 2012, pe mâinile medicilor legişti hunedoreni au ajuns zeci de corpuri neînsufleţite ale unor persoane decedate pentru care s-a solicitat realizarea autopsiei în vederea căutării de probe care să ofere indicii despre cauzele morţii. Legiştii au trebuit să afle de ce unii oameni au murit, subit, deşi păreau sănătoşi „tun”, sau să adune dovezi în cazurile altora care au avut parte de un sfârşit tragic, violent.

Medicina legala deva

331 este numărul total al autopsiilor efectuate, anul trecut, la SJML Hunedoara

Statistic vorbind, conform informaţiilor date publicităţii pe site-ul Serviciului Judeţean de Medicină Legală (SJML) Hunedoara din Deva, numărul autopsiilor efectuate în 2012 a avut o evoluţie descendentă comparativ cu anul anterior. Dacă în 2011 legiştii hunedoreni au efectuat 376 de autopsii, anul trecut, aceştia au realizat cu 45 mai puţine, adică 331 de necropsii. Ca şi în ultimii ani, din numărul total de autopsii efectuate, majoritatea au fost reprezentate de morţi violente. Din cifrele adunate reiese că, în 2012, un număr de 217 de hunedoreni au avut parte de o moarte violentă, cei mai mulţi dintre aceştia, adică 97, sfârşind după ce au fost loviţi cu un corp dur.

Datele statistice mai arată că, anul trecut, 70 de hunedoreni şi-au pus capăt zilelor, 58 prin spânzurare, cinci s-au sinucis prin precipitare (cădere de la înălţime), unul prin autoînjunghiere, iar alţi şase intoxicaţi. Cei mai mulţi dintre locuitorii judeţului care s-au sinucis în 2012 au fost bărbaţi, 60 la număr, şi restul femei.

Din totalul autopsiilor realizate, anul trecut, la SJML Hunedoara, majoritatea au reprezentat morţi violente

Din totalul autopsiilor realizate, anul trecut, la SJML Hunedoara, majoritatea au reprezentat morţi violente

Morţi violente sunt considerate şi cele care au survenit în urma diferitelor tipuri de accidente. Astfel, 49 de locuitori şi-au pierdut viaţa, în 2012, în accidente de circulaţie, cinci au decedat în accidente suferite la locul de muncă, şase au fost loviţi de tren, iar alţi 74 au sfârşit prin accidente casnice şi agricole sau în alte circumstanţe. De asemenea, în cursul anului trecut, s-au mai înregistrat şi 13 omucideri.

Bolile cardiovasculare îi omoară cel mai mult pe hunedoreni

Pe de altă parte, în ceea ce priveşte cele 113 de decese survenite fără violenţă, investigate anul trecut de legiştii hunedoreni, se evidenţiază faptul că cele mai multe au fost generate de probleme cardiace şi vasculare. Moartea a 66 de locuitori a survenit, în 2012, din această cauză. Dintre aceştia, 53 au sfârşit în urma unor infarcturi miocardice, în timp ce 28 au murit în urma problemelor respiratorii, în speţă, pneumonii/bronhopneumonii. Alte cauze care au dus la decesul unor locuitori, în 2012, au fost digestive (12 cazuri), dar şi meningo-encefalice (7).

Advertisement

Statisticile efectuate mai arată că legiştii hunedoreni au eliberat, pe parcursul anului trecut, peste 1.100 de certificate medico-legale către persoane care au fost agresate, alte 240 în urma unor accidente de circulaţie, 46 în cazuri de viol, restul fiind, în mare parte, expertize psihiatrice. Totodată, medicii legişti hunedoreni au mai realizat, în 2012, şi sute de alcoolemii, aproape 1.500 fiind efectuate doar la cererea poliţiei.

Actualitate

Festivalul „Dac Fest – Sub semnul lupului”, în perioada 30 august – 1 septembrie 2024, la Măgura Uroiului

Publicat

pe

Redactat de

Ediția din acest an a celui mai renumit festival de reconstituire istorică de la noi din țară „Dac Fest – Sub semnul lupului”, va avea loc în perioada 30 august – 1 septembrie 2024.

Evenimentul, ce reunește, la Măgura Uroiului, lângă Simeria, numeroase trupe de reenactment din țară și din străinătate, dar și foarte mulți pasionați de istorie antică, ajunge în acest an la ediția a XIV-a.

Detalii despre programul și activitățile din cadrul evenimentului vor fi publicate în următoarele săptămâni.

Sursa foto: Festivalul Dac Fest/Facebook
Citeste mai mult ...

Actualitate

Mașina unei șoferițe din Deva, acroșată într-o parcare din Alba – Iulia de un alt autoturism condus de un bărbat băut

Publicat

pe

Redactat de

Accident soldat cu pagube materiale. Mașina unei șoferițe din Deva a fost lovită de un alt autoturism condus de un bărbat care s-ar fi aflat sub influența băuturilor alcoolice. S-a întâmplat, aseară, într-o parcare din Alba -Iulia.

Potrivit Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Alba, la data de 22 iulie 2024, în jurul orei 18.00, poliţiştii rutieri din cadrul Poliţiei Municipiului Alba Iulia au fost sesizaţi, prin SNUAU 112, de către o femeie de 49 de ani, din municipiul Deva, cu privire la producerea unui accident rutier.

“Ajunşi la faţa locului, poliţiştii au identificat un bărbat, în vârstă de 43 de ani, din Alba Iulia, care, în timp ce conducea un autoturism, într-o parcare din Alba Iulia, ar fi acroşat un autoturism condus de o femeie de 49 de ani, rezultând doar pagube materiale. În urma testării conducătorilor auto, cu aparatul etilometru, a rezultat valoarea de 0,91 mg/ l alcool pur în aerul expirat, în cazul bărbatului, motiv pentru care a fost condus la spital, în vederea stabilirii alcoolemiei, iar în cazul femeii,rezultatul a fost negativ”, au informat reprezentanții IPJ Alba.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Definitivat 2024. Peste 120 de dascăli hunedoreni sunt așteptați, miercuri, la proba scrisă

Publicat

pe

Redactat de

Peste 120 de cadre didactice din județul Hunedoara sunt așteptate miercuri, 24 iulie, să susțină proba scrisă a examenului național de definitivare în învățământ – sesiunea 2024. Testarea se va desfășura începând cu ora 09:00, în centrul de examen organizat la Liceul cu Program Sportiv „Cetate” Deva.

Examenul naţional de definitivare în învăţământ cuprinde două etape. Prima etapă, eliminatorie, constă în evaluarea activităţii profesionale la nivelul unităţii de învăţământ, evaluarea portofoliului profesional personal şi în susţinerea a cel puţin două inspecţii la clasă. A doua etapă, cea finală, realizată la finalizarea stagiului practic cu durata de un an şcolar şi constând într-o examinare scrisă, pe baza unei tematici şi a unei bibliografii aprobate de Ministerul Educaţiei, pentru fiecare specialitate în parte.

„La nivelul județului Hunedoara, dintre cei 125 de candidați înscriși la începutul anului școlar la 28 de discipline de examen, au fost admiși la proba scrisă 122 de candidați, care au îndeplinit cumulativ următoarele condiții: efectuarea stagiului de predare în specialitate de cel puțin un an, calificativul pentru anul școlar în curs „Foarte bine” sau „Bine” și media aritmetică a notelor obținute la inspecția la clasă și la evaluarea portofoliului profesional – minimum 8 (dar note nu mai mici de 7 la fiecare din probele respective)”, au informat reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Hunedoara.

În vederea susținerii probei scrise, candidații vor avea acces în sălile de examen, cel mai devreme, la ora 7:30 și, cel mai târziu, la ora 8:00, în baza unui document de identitate valabil. După primirea subiectelor, durata de redactare a lucrărilor este de 4 (patru) ore.
Subiectele, traducerea acestora în limbile minorităților naționale la solicitarea candidaților, precum și baremele de evaluare sunt asigurate de către Centrul National de Politici și Evaluare în Educație și vor fi afișate, după susținerea probei scrise, pe site-ul subiecte.edu.ro și la avizierele centrelor de examen.

Primele rezultate vor fi afișate în data de 30 iulie în centrele de examen și pe site-ul definitivat.edu.ro.

Advertisement

Contestațiile se depun la centrele de examen, conform calendarului aprobat, în zilele de 30 iulie, după afișarea rezultatelor, și pe 31 iulie, până la ora 12:00.
Rezultatele finale se afișează la centrele de examen și pe site-ul anterior menționat, în data de 6 august 2024.
Nota la proba scrisă are o pondere de 70% în calculul mediei finale, care trebuie să fie de cel puțin 8 (opt) pentru promovarea examenului.

Cadrele didactice promovate dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, și obiectivul acestui examen național. Prin dobândirea definitivării în învățământ, cadrul didactic depășește stadiul de debutant și poate intra pe o rută de profesionalizare ascendentă, având dreptul de a participa ulterior la susținerea examenelor pentru obținerea gradelor didactice.

Informații suplimentare despre organizarea și desfășurarea examenului național de definitivare în învățământ, precum și despre programele specifice pentru examen sunt disponibile pe site-urile:
• definitivat.edu.ro
• viewforum.php?f=141

Citeste mai mult ...

Actualitate