Actualitate
Succes la scor pentru Corvinul

În Liga 2 de fotbal au început play-off-ul, dar și cele două serii din play-out. În prima serie a play-out-ului evoluează și Corvinul Hunedoara, care a stat în prima rundă, din cauza numărului impar de echipe participante.
Stau liniștiți
În competiție echipele au intrat cu punctele din sezonul regular, iar Corvinul, chiar dacă nu a jucat, stă liniștită. În grupa A rezultatele înregistrate au fost Metalul Buzău – FC Bihor 1-2 (Tudorică 45+2/Stahl 14, Hora 82), Unirea Ungheni – CSC Dumbrăvița 1-0 (Zukanovic 25) și FCU Craiova – CSM Focșani 2-1 (Meijer 7, Abbey 64/Blaj 10). În urma acestor rezultate, Craiova, cu 30 de puncte, este pe primul loc, Ungheniul pe doi, cu 29 de puncte, și Corvinul, tot cu 29, pe trei, iar apoi clasamentul se rupe. Pe patru este Buzăul (23), iar pe cinci Bihorul (22), ultimele clasate fiind Dumbrăvița (15) și Focșaniul (14). Etapa viitoare, una în care stă Bihorul, Corvinul joacă acasă cu Craiova, celelalte meciuri programate fiind Focșani – Ungheni și, respectiv, Dumbrăvița – Buzău.
8-0 într-un amical
Profitând de această pauză competițională, hunedorenii au jucat un meci amical pe teren propriu, cu Viitorul Dăești, echipă care evoluează în play-out-ul seriei 8 din Liga 3. Conform așteptărilor, cei de la Corvinul s-au impus fără probleme, câștigând la scor, 8-0, acest test. În prima repriză hunedorenii au punctat în doar două rânduri, prin Câmpan (15) și Loughrey (18), dar s-au dezlănțuit în mitanul secund, când au marcat de șase ori. A fost vorba despre un hatt-trick al lui Pîrvulescu (47, 62 și 88), o dublă a lui Neacșa (57 și 81) și o reușită a lui Cărăuș (87). În acest meci amical cu divizionara terță Viitorul Dăești antrenorul celor de la Corvinul Hunedoara, Florin Maxim, a folosit garnituri diferite în cele două reprize. Tehnicianul de pe banca Corvinului a început jocul în formula Blaga – Predică, Lică, Loughrey, Velisar – Ackovski, Gîrbiță, Bradu, Lehaire – Hergheligiu, Câmpan, iar în partea secundă au evoluat Ungureanu – Albino, Manolache, Pop, Maria – Vladic, Cărăruș, Neacșa, Grigore – Zanc, Pîrvulescu.
Cine retrogradează
Revenind la campionat, este de menționat că în play-out se joacă într-o singură manșă, fiecare echipă urmând a avea trei meciuri acasă și tot atâtea în deplasare. Echipele de pe ultimul loc din cele două grupe, adică al șaptelea, vor retrograda direct. Ultima retrogradată va fi decisă după un baraj în dublă manșă între ocupantelor penultimelor poziții. În grupa B, ca și în cazul Corvinului, în prima etapă din play-out a stat echipa cu cel mai bun punctaj realizat în sezonul regular, fiind vorba despre Ceahlăul Piatra Neamț (27). Astfel, s-au jucat meciurile Concordia Chiajna – Chindia Târgoviște 2-1 (Boiciuc 22, Marc 54/Roșu 52), CSM Slatina – CSC Șelimbăr 2-0 (Năstăsie 47, Pacionel 81) și CS Afumați – ACS Câmpulung 3-0 (Zaina 26, Petculescu 71, Dumitrache 75). În urma acestor rezultate, ierarhia în grupa B este Afumați (30), Slatina (29), Ceahlăul (27), Concordia (26), Chindia (18), Șelimbăr (18) și Câmpulung (7). În etapa a doua sunt programate meciurile Ceahlăul – Afumați, Câmpulung – Slatina și Șelimbăr – Concordia, iar Chindia stă.
Actualitate
Eleve de la Liceul de Arte “Sigismund Toduță” din Deva, rezultate remarcabile la Concursul de Canto, Teorie și Istoria Muzicii „Nicolae Brânzeu”

Eleve de la Secția de canto din cadrul Liceului de Arte „Sigismund Toduță” din Deva au obținut rezultate remarcabile la Concursul de Canto, Teorie și Istoria Muzicii „Nicolae Brânzeu”, desfășurat recent la Arad. Au fost răsplătite cu premii importante, remarcându-se printre zeci de concurenți care și-au etalat talentul.
Ajuns la cea de-a X-a ediție, Concursul de Canto, Teorie și Istoria Muzicii „Nicolae Brânzeu” s-a desfășurat, în 28 martie 2025, la Arad. Concursul își propune să promoveze tinerii interpreți în formare, evenimentul reprezentând, totodată, și un omagiu adus compozitorului și dirijorului Nicolae Brânzeu, personalitate marcantă a Aradului, prin vasta și remarcabila activitate în domeniul cultural.
Concursul, organizat de Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi” din Arad, s-a desfășurat pe cinci secțiuni (canto clasic liceu, canto clasic academic, canto muzică ușoară/jazz, teoria muzicii și istoria muzicii) și s-a adresat tinerilor elevi și studenți, reunind la această ediție un număr de peste 150 de participanți din nouă județe ale țării.
„Concurând alături de 38 de participanți la secțiunea canto clasic liceu, elevele îndrumate de prof. Maria Copăcian și corepetate de prof. Delia Ștefoni s-au distins prin interpretarea lor, Sorana Elena Moldoveanu (clasa a IX-a) fiind fericita câștigătoare a Premiul I, iar Miruna Maria Vătămăniuc (clasa a IX-a) primind Mențiune. Între cei 48 de concurenți de la secțiunea canto muzică ușoară și jazz, elevele Liceului de Arte „Sigismund Toduță” din Deva au fost foarte bine apreciate. Astfel, Premiul I i-a fost atribuit elevei Alma Pavliuc Teodorescu (clasa a IX-a, prof. Andreea Bogdan), eleva Denisa Cerb (clasa a IX-a, prof. Florentina Pârva) a obținut Premiul II, Premiul III a fost obținut de elevele Francesca Ioana Popa (clasa a IX-a, prof. Maria Copăcian) și Maya Ana-Maria Locsei (clasa a IX-a, prof. Florentina Pârva), iar eleva Ruxandra Merișanu (clasa a IX-a, prof. Andreea Bogdan) a obținut Mențiune. Felicităm atât premiantele, cât și profesoarele lor coordonatoare, apreciem munca lor susținută și dedicarea, dar și sprijinul părinților și colectivului de profesori care le încurajează și susțin în parcursul lor artistic admirabil!”, a transmis prof. Andreea Lupu, Responsabil pentru relația cu presa de la Liceul de Arte „Sigismund Toduță” din Deva.

Sorana Elena Moldoveanu – Premiul I

Miruna Maria Vătămăniuc – Mențiune

Alma Pavliuc Teodorescu – Premiul I

Denisa Cerb – Premiul II

Francesca Ioana Popa – Premiul III

Ruxandra Merișanu – Mențiune
Actualitate
Au dus România pe primul loc la cel mai mare concurs din lume. Medalii pentru schiorii de la CSȘ Petroșani

La Zauchensee, în Austria, s-a desfășurat, zilele trecute, „International Kids Trophy”, cea mai mare competiție de schi pentru copii din lume. La ediția din acest an au participat aproximativ 700 de tineri schiori născuți între 2011 și 2017 din peste 20 de țări, printre aceștia fiind și sportivi români.
Din lotul României la competiția din Austria au făcut parte și opt schiori de la CSȘ Petroșani, unde sunt antrenați de către Adrian Pica, iar evoluția lor a fost una excelentă. Rezultatele sunt cu atât mai bune cu cât s-a desfășurat doar o singură probă, cea de slalom uriaș, cealaltă, de skicross, fiind întreruptă și, apoi, anulată, din cauza condițiilor meteo.
Cea mai bună evoluție pentru schiorii din Petroșani a avut-o Aaron Părău, care a câștigat concursul pentru băieții născuți în 2014.
Evoluții foarte bune au avut, la rândul lor, Ilinca Grosuleac, în proba fetelor născute în 2016, și Adrian Drăghina, în concursul băieților din 2013, ambii cucerind medaliile de argint. De asemenea, pe podium a urcat, pe ultima treaptă a acestuia, și Petru Huda, în proba băieților 2015, iar foarte aproape de o medalie a fost Nicolas Mitroiu, în slalomul uriaș al celor din 2015. Clasări în top zece, în concursul băieților, au mai avut Tudor Părău, al șaselea la cei născuți în 2013, și Vladimir Huda, poziția a noua la categoria 2017, iar Carla Părău a ocupat un meritoriu loc 14 în proba destinată fetelor născute în 2012. Prin rezultatele obținute, sportivii de la CSȘ Petroșani au contribuit din plin la clasarea României pe primul loc pe națiuni, următoarele situate pe podium fiind țara – gazdă Austria și Polonia.
În total, România a câștigat șapte medalii la „International Kids Trophy” din Austria, dintre care două de aur, patru de argint și una de bronz. Așa cum simplu se poate vedea, patru dintre acestea au fost cucerite de tinerii schiori de la CSȘ Petroșani, aceștia fiind, reamintim, Aaron Părău aur, Ilina Grosuleac și Adrian Drăghina argint și Petru Huda bronz.
Actualitate
MDLPA decontează peste 74 milioane de lei prin PNRR: Petroșani primește bani pentru o creșă modernă

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a decontat facturi în valoare totală de 74.488.879,77 de lei pentru 76 de obiective finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a anunțat ministrul Cseke Attila. Fondurile sunt direcționate către proiecte din cadrul componentelor C5 – Valul renovării și C15 – Educație, vizând eficiența energetică și dezvoltarea infrastructurii educaționale.
Din această sumă, 69.283.347,93 de lei au fost alocați pentru 68 de obiective incluse în Componenta C5 – Valul renovării, ce presupun reabilitarea termică, modernizarea, consolidarea și renovarea seismică a clădirilor publice și multirezidențiale.
În același timp, prin Componenta C15 – Educație, s-au decontat 5.205.531,84 de lei pentru construcția a opt creșe moderne, eficiente energetic și prietenoase cu mediul. Printre beneficiari se numără și municipiul Petroșani, care a primit 229.075,57 de lei pentru realizarea unei astfel de unități de învățământ preșcolar.
Ministerul Dezvoltării subliniază că investițiile finanțate prin PNRR au ca scop îmbunătățirea condițiilor de trai și a infrastructurii publice, punând accent pe sustenabilitate și eficiență energetică.
FOTO: FACEBOOK MINISTERUL DEZVOLTĂRII, LUCRĂRILOR PUBLICE ȘI ADMINISTRAȚIEI
- Actualitatecu o zi in urma
Interviu cu dr. Răzvan Betea, medic primar obstetrică-ginecologie, supraspecializat în gineco-oncologie și cu subspecializare în estetică ginecologică
- Actualitatecu 3 zile in urma
Podul de acces în Castelul Corvinilor, refăcut. Spectaculosul monument medieval poate fi vizitat din nou
- Actualitatecu 2 zile in urma
Tragic: O femeie a murit intoxicată cu fum, în urma unui incendiu care i-a cuprins casa
- Actualitatecu 3 zile in urma
“ONE MORE STEP”: Mihai Roșu, tânărul care pornește într-o provocare extremă – 763 de kilometri pe jos, în 14 zile. Va trece și prin Deva
- Actualitatecu 2 zile in urma
Șofer prins băut la volan, după o urmărire în trafic
- Actualitatecu o zi in urma
“Rabla pentru sobe”: Primăriile din 55 de comune hunedorene, eligibile pentru acest program
- Actualitatecu o zi in urma
Petrila, mai curată: Campania de primăvară continuă cu implicarea cetățenilor
- Actualitatecu 3 zile in urma
Incendiu într-o clădire din Petrila. Pompierii au intervenit cu trei autospeciale