Autoritățile județene sunt, din nou, în alertă, pentru că există suspiciunea de infectare cu Pestă Porcină Africană, la trei mistreți, ce au fost împușcați pe fonduri de vânătoare din Homorod, Gurasada și Tisa (Burjuc). Reprezentanții Direcției Sanitară-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Hunedoara au transmis probele prelevate de la mistreți la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA) București, pentru confirmare. Până atunci, însă, leșurile au fost distruse și sunt luate probe și de la alți mistreți împușcați.
Autoritățile hunedorene așteaptă rezultatul final potrivit căruia se confirmă sau nu prezența Pestei Porcine Africane pe trei fonduri de vânătoare din județul Hunedoara. „Există trei suspiciuni de infectare cu Pestă Porcină Africană, pe fonduri de vânătoare din Homorod, Gurasada și Tisa (Burjuc). Au fost prelevate probe pe care le-am trimis la laboratorul din Alba și, mai apoi, acestea au fost transmise către IDSA București pentru confirmare. Au fost luate toate măsurile necesare în cazul suspiciunii și anume, distrugerea, prin îngropare, a carcaselor sub supravegherea sanitară – veterinară pe fondurile respective de vânătoare, am dezinfectat zonele și am pregătit probele pentru transmiterea la IDSA. Probabil că abia pe sfârșitul acestei săptămâni vom primi și răspunsul, dacă se confirmă sau nu. Până atunci, suntem atenți la tot ceea ce înseamnă recoltare de probe de pe alte fonduri de vânătoare, pentru că în fiecare săptămână transmitem pentru testare, probe de la toți mistreții vânați pe fondurile de vânătoare, dar și de la cei găsiți morți”, a declarat dr. Leontin Laslău, directorul executiv al DSVSA Hunedoara.
Metode de protejare a sănătății animalelor
Deoarece pentru această boală nu există vaccin, singura metodă de protejare a sănătăţii animalelor este respectarea condiţiilor de biosecuritate, iar ANSVSA solicită cetăţenilor respectarea următoarelor măsuri: nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă, în pădure sau în zonele agricole învecinate cu mediul silvatic; evitaţi să intraţi timp de 48 de ore în adăposturile destinate creşterii porcilor, după ce aţi desfăşurat activităţi specifice vânătorii; este recomandat ca pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu burete sau paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustic sau cu un biocid recomandat de un medic veterinar; creşteţi porcii doar în spaţii închise, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci din alte exploataţii, cu porci mistreţi sau cu proprietari care deţin porci domestici; nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare/lături/spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie; dacă există vânători în familie care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne; nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit; vânătorii şi responsabilii fondurilor de vânătoare trebuie să anunţe DSVSA judeţene despre orice situaţie în care au depistat porci mistreţi morţi sau cu comportament modificat şi să transmită probele pentru diagnosticul de laborator.