Actualitate
Sute de hunedoreni au petrecut la „Festivalul Narciselor”
Eveniment „parfumat” la Sălaşu de Sus
Timp de două zile, din programul sărbătorii nu au lipsit muzica, evenimentele culturale şi sportive, dar nici micii şi berea
Una dintre cele mai frumoase comune din judeţul Hunedoara s-a umplut în week-end-ul trecut de lumea venită să ia parte la o manifestare cu parfum de flori şi devenită deja tradiţională.
Sute de hunedoreni s-au adunat în centrul comunei Sălaşu de Sus pentru a petrece două zile în compania programului de acţiuni pregătit de autorităţile locale în cadrul celei de-a 13-a ediţii a „Festivalului Narciselor”. Pe lângă evenimentele culturale, lecţiile despre biodiversitate pentru şcolari, spectacolul folcloric, micii, berea şi tradiţionalii virşli de Sălaş, participanţii la festival nu au pierdut ocazia de a se opri în Fânaţele cu Narcise şi a culege buchete din frumoasele flori ce dau numele manifestării. Pe lângă reprezentanţii administraţiei locale, la eveniment au fost prezenţi mai mulţi primari hunedoreni, printre care s-a numărat şi Adrian Goia, edilul oraşului Haţeg, directori de instituţii din judeţ, dar şi parlamentarii PSD, Laurenţiu Nistor şi Natalia Intotero.
Tarabagii, lecţii în natură şi sport
La fel ca şi în anii trecuţi, şi în 2013, „Festivalul narciselor” de la Sălaşu de Sus s-a desfăşurat timp de două zile, sâmbătă şi duminică. Pe tot parcursul week-end-ului, centrul comunei s-a umplut de tarabe de unde puteau fi cumpărate de la mici, virşli şi bere, până la dulciuri, popcorn, îngheţată, haine sau jucării.
Prima zi a manifestării a fost dedicată elevilor din comună, sâmbătă marcând debutul unui amplu proiectul educativ. Intitulat „Şcoala de Bidiversitate Păsări, Fluturi şi Flori Rare la Poalele Retezatului”, proiectul presupune mai multe lecţii în natură care vor îmbogăţi cunoştinţele elevilor. În cadrul acestuia, peste 100 de elevi hunedoreni de la şcolile din Sălaşu de Sus şi Sântămărie Orlea au mers la Fâneţele cu Narcise şi Vârful Poieni pentru a descoperi geografia zonei, ariile protejate şi pentru a observa plantele, fluturii şi păsările protejate. În plus, elevii au asistat la demonstraţii de zbor cu păsările de pradă ale Asociaţiei „Pereginus”, susţinute de Dorin Cărăbeţ. Pentru a nu uita ce au învăţat şi a-şi fixa cunoştinţele acumulate, elevii vor participa la jocuri şi activităţi interactive, dar şi la activităţi de ecologizare. După finalizarea seriei de cinci cursuri, 10 dintre elevii care vor dovedi cel mai mare interes faţă de temele puse în discuţie vor beneficia de sesiuni de training cu scopul de a deveni ghizi juniori pentru biodiversitate.
Tot în prima zi a festivalului, elevii de la şcolile din comuna Sălaşu de Sus au participat la mai multe activităţi sportive adunate sub numele „Minte sănătoasă în corp sănătos”.
„Diplome de fidelitate” şi folclor
Sărbătoarea închinată narciselor a continuat şi ieri, primele evenimente începând la ora 11:00, la stadionul din Sălaşu de Sus. Aici a avut loc o competiţie de fotbal dotată cu „Cupa Narciselor”, trofeul fiind disputat între echipele Narcisa Sălaşu de Sus şi Măgura Pui.
Din programul festivalului nu au lipsit nici lansările de carte. În faţa audienţei adunate în faţa Căminului Cultural din Sălaşu de Sus, scriitorul hunedorean Stejărel Ionescu şi-a prezentat publicului cel de-al 11- lea volum de versuri intitulat „Drumul sihaştrilor”.
De asemenea, participanţii la eveniment au avut ieri ocazia să cunoască cele mai longevive cupluri din comuna Sălaşu de Sus. Primăria a recompensat şapte perechi care, în acest an, au aniversat 50 de ani de căsnicie. Pe lângă felicitări, aplauzele audienţei şi „Diplome de fidelitate”, cuplurile „de aur” au primit din partea administraţiei locale şi o sumă de bani.
În încheierea „Festivalului narciselor”, participanţii care au umplut până la refuz terasele comercianţilor de mici, virşli, grătare sau bere, s-au putut distra pe acordurile muzicii populare cântate de interpreţii hunedoreni ce au urcat pe scena amenajată în faţa Căminului Cultural din Sălaşu de Sus. Printre cei care s-au ocupat de buna dispoziţie a publicului s-au numărat Bogdan Toma, Cristian Fodor, Viorica Brânduşan sau Mariana Suciu, acompaniaţi de Grupul Instrumental „Dor”.
„Vreau să mulţumesc tuturor celor care m-au sprijinit în organizarea acestui festival, în special Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, cât şi Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT). Având în vedere criza în care se află România şi Europa, nici în acest an nu am renunţat la organizarea acestui festival. Cu buget mult mai mic decât în anii trecuţi, am reuşit să aducem artişti locali care să cânte pentru participanţi. Eu sper ca lumea să fie mulţumită deşi nu avem cântăreţi consacraţi, dar e mai bine să promovăm artiştii din judeţul Hunedoara. Comuna Sălaşu de Sus este una dintre cele mai bogate în vestigii naturale şi istorice. Începând de la Ohaba de Subpiatră şi Vârful Poienile, până la Parcul Naţional Retezat care are intrarea în comuna Sălaşu de Sus, mai avem multe cetăţi şi biserici. Noi încercăm să promovăm cât mai mult aceste atracţii turistice şi să facem o infrastructură cât mai bună a comunei, să avem alimentare cu apă şi drumuri. Sunt sigur că în circa doi ani, majoritatea locuitorilor din Sălaşu de Sus va trăi din turism şi din vânzarea produselor tradiţionale preparate de gospodinele noastre” – Sorin Marica (foto), primarul comunei Sălaşu de Sus.
„Acest festival este o ocazie foarte bună pentru mine să-i salut pe locuitorii comunei Sălaşu de Sus. Vreau să vă asigur de tot sprijinul meu în continuare. Sunt alături de dumneavoastră şi acum în calitatea mea de secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii şi voi face tot ceea ce pot să ajut la dezvoltarea comunei. Sălaşu de Sus este una dintre cele mai frumoase comune din judeţul Hunedoara şi va deveni şi una de mare atracţie turistică. Are multe de oferit din punct de vedere turistic, de la rezervaţii naturale la vestigii istorice şi biserici. Locuitorii comunei vor trăi mult mai bine din turism, iar eu, de pe poziţia mea de membru în Guvernul României, mă voi asigura că Sălaşu de Sus şi atracţiile sale va fi cât mai promovată şi cunoscută peste tot” Sorin Ştefoni (foto), secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii
Actualitate
FOTO: Trei persoane intoxicate cu fum, la Lupeni
Trei persoane au ajuns la spital în urma unui incendiu care a avut loc la Lupeni.
În timpul unei intervenții de stingere a unui incendiu, izbucnit în această dimineață la o casă de locuit din Lupeni, dar și în urma misiunii de căutare-salvare persoane surprinse în interior, desfășurată simultan, pompierii militari din Petroșani și Lupeni au salvat 2 persoane intoxicate cu fum, aflate în casă și aveau viața pusă în pericol.
Totodată, a fost salvată și o a 3-a persoană, o femeie în vârstă de aproximativ 60 de ani, aflată în exteriorul locuinței cuprinsă de flăcări, căreia i s-a acordat primul ajutor, fiind apoi a fost transportată la spital pentru investigații medicale de specialitate.
La sosirea echipajelor, care s-au deplasat cu 4 autospeciale de intervenție (inclusiv o autoscară mecanică) și o ambulanță SMURD, flăcările se manifestau cu degajare mare de fum într-o cameră a locuinței.
Salvatorii au pătruns în casă și au extras o primă persoană intoxicată cu fum, un bărbat în vârstă de aproximativ 72 de ani, conștient, care a fost transportat cu ambulanța SMURD la spitalul din Lupeni.
Misiunea de căutare a continuat pentru salvarea celei de-a doua persoane surprinsă în interior. Aceasta, o femeie, a fost găsită și apoi evacuată de salvatori.
Nu avea arsuri pe corp, era inconștientă dar cu funcții vitale prezente. A fost predată echipajului din Lupeni al Serviciului de Ambulanță Județean, aflat la locul intervenției, fiind transportată la spitalul din localitate.
După salvarea victimelor, intervenția pentru localizarea și lichidarea incendiului s-a desfășurat atât în interior, cât și pentru stingerea flăcărilor care au cuprins o parte a acoperișului clădirii.
Având in vedere manifestarea incendiului pe o suprafață mare, comandantul Detașamentului de pompieri Petroșani, aflat la locul intervenției, a luat decizia de a suplimenta forțele, acestea fiind completate cu încă 5 pompieri militari de la Garda de Intervenție Lupeni, aflați în serviciu de permanență.
Astfel, la intervenție au participat, în total, 21 de pompieri militari.
Locuința cuprinsă de flăcări se află într-o clădire de tip duplex, iar în urma incendiului au fost afectate atât interiorul acesteia, cât și acoperișul, pe o suprafață de aproximativ 200 metri pătrați.
Intervenția echipajelor de stingere a fost dificilă și complexă din cauza numărului mare de obiecte de mobilier și elemente de construcție din lemn.
La această oră, incendiul este lichidat, iar pompierii acționează pentru înlăturarea efectelor negative.
Cele 3 victime au fost transportate de la Compartimentul de Primiri Urgențe Lupeni, la Spitalul de Urgență din Petroșani.
Pompierii au stabilit că incendiul s-a declanșat, cel mai probabil, din cauza unui scurtcircuit la instalația electrică a locuinței.
FOTO: ISU Hunedoara
Actualitate
Turboenergy Power, unica ofertantă pentru lucrările de reparație la turbina de abur nr. 4 a Complexului Energetic Valea Jiului
Actualitate
Corvinul, victorie pe final de meci
În aceste zile se dispută meciurile etapei a XIII-a din Liga 2 de fotbal. Corvinul Hunedoara, într-un meci spectaculos, a întâlnit, pe teren propriu, pe CSM Focșani.
O primă repriză reușită
Corviniștii au revenit în fața propriilor suporteri la trei zile după ce au câștigat restanța cu CS Afumați și au început foarte bine meciul și deschide scorul la prima fază ofensivă, în minutul 2, prin Pîrvulescu, care a înscris din marginea careului, după o deviere a lui Lehaire, bine angajat în adâncime de Neacșa. Jocul este cursiv, focșăneanul Dănăilă irosește două bune oportunități, vine și o ocazie a lui Hergheligiu și tot hunedorenii vor înscrie, în minutul 25, tot prin Hergheligiu, care transformă un penalty acordat pentru un fault asupra lui Pîrvulescu în suprafața de pedeapsă. Până la pauză nu se mai înscrie, deși Pîrvulescu și Neacșa au fost aproape de mărirea scorului, iar la vestiare se intră cu 2-0 pentru Corvinul.
Golul de trei puncte, în minutele de prelungire
Partea secundă începe cu o ratare a lui Neacșa și, contrar cursului jocului, oaspeții reușesc să reducă din handicap, în minutul 55, prin Albino, cu un cap în colțul lung din preajma punctului cu var. Corvinul resimte șocul și, în minutul 66 se produce egalarea, același Albino punctând după o acțiune personală. Hunedorenii dau semne de revenire, dar Preda, portarul de la CSM Focșani, se opune, în trei rânduri, la șuturile lui Lehaire. Timpul se scurge, Corvinul mai ratează de două ori, prin Lupu și Bradu, și se intră în minutele de prelungire. La începutul acetora Lefter, portarul hunedorenilor, își salvează echipa de la un autogol și, în minutul 90+3, Gîrbiță, inspirat introdus în teren de antrenorul Corvinului, Florin Maxim, înscrie cu un șut de la 20 de metri, fază la care balonul a trecut printre mâinile portarului vrâncean, iar gazdele se impun cu 3-2 și își mai adugă trei puncte la zestrea adunată până acum.
Au punctaj de play-off
În urma acestei victorii, coroborate și cu celelalte rezultate, respectiv Șelimbăr – Reșița 0-3, Mioveni – Bihor 2-1, Chindia – Dumbrăvița 3-1, Ungheni – Buzău 0-0, Afumați – Argeș 1-1 și Voluntari – Câmplulung 3-0, Corvinul este pe locul 9, cu 20 de puncte, același cât îl are și a șasea clasată, Ceahlăul, care a stat în această etapă, Argeș și Afumați, diferența fiind făcută de golaveraj. Mai mult, Corvinul este la două puncte de locurile 4 și 5, ocupate de Metaloglobus și Voluntari. Podiumul este compus din Miercurea Ciuc (31), Steaua (26) și Reșița (24), iar după Corvinul sunt clasate, în ordine, Buzău (18), Slatina (16), Dumbrăvița (15), Târgoviște, Chiajna, Craiova (toate 14), Bihor, Ungheni (ambele 11), Șelimbăr, Focșani (fiecare 10), Mioveni (8) și Câmpulung (6). Reamintim că la finele sezonului regular, primele șase clasate merg în play-off, acesta fiind și obiectivul Corvinului, chiar dacă nu are drept de promovare. Din etapa a XIII-a, meciul Slatina – Craiova se termină după închiderea ediției tipărite a cotidianului SERVUS Hunedoara, iar partidele Metaloglobus – Steaua și Chiajna – Ciuc sunt programate luni și, respectiv, marți, rezultatele acestora neputând afecta poziția Corvinului în clasament. Campionatul se întrerupe pentru acțiunile echipelor naționale, în etapa a XIV-a, peste două săptămâni, hunedorenii urmând a juca la Oradea, cu FC Bihor.
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Diamond, unul dintre cei mai valoroși câini de salvare, a plecat într-o misiune fără întoarcere
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Circulația rutieră pe o porțiune din Bulevardul Libertății, din Hunedoara, se închide temporar
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Evenimente importante în comuna Vața de Jos
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Persoane din județele Hunedoara și Cluj locuiau în colibe improvizate pe un teren viran din Timișoara
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Lucrări avansate pe autostrada A1 Lugoj – Deva: Tunelurile de pe sectorul Margina – Holdea prind contur
-
Actualitatecu 3 zile in urma
O Românie prosperă și sigură – angajamentul PNL pentru toți românii! (PE)
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Cele patru viori ale lui Enescu vor răsuna împreună, pe aceeași scenă, la Deva
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Polițiștii hunedoreni, la datorie pentru asigurarea unui climat optim de ordine și siguranță