Connect with us
Data: 13/10/2024
.

Actualitate

Szinte Gábor, unul dintre membrii de seamă ai Societății de Istorie și Arheologie a Comitatului Hunedoara

Publicat

pe

Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva continuă expunerea online a activității Societății de Istorie și Arheologie a comitatului Hunedoara și a rolului pe care membrii acesteia l-au avut în cultura hunedoreană de la sfârșitul secolului al XIX – lea și începutul secolului al XX – lea.

În rândurile de mai jos, dr. Cristina Bodό, cercetător științific, și dr. Ionuț-Cosmin Codrea, arheolog, Secția de Arheologie a Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva, vă prezintă activitatea desfășurată de către Szinte Gábor în cadrul Societății de Istorie și Arheologie a comitatului Hunedoara.

<<Szinte Gábor a fost unul dintre membrii de seamă ai Societății de Istorie și Arheologie a Comitatului Hunedoara, a cărui muncă îndeplinită cu pasiune și acribie a dus la înregistrarea unor elemente artistice acum dispărute, conservându-le astfel în patrimoniul cultural.

Szinte s-a născut în 1855 la Valea Crișului (jud. Covasna), studiile medii și le-a făcut la Cristuru Secuiesc (jud. Harghita) și Cluj (jud. Cluj). În anul 1875 și-a început studiile la Școala Superioară de Arte Frumoase din Budapesta, unde a obținut, în 1879, diploma de profesor de desen pentru învățământul mediu. Și-a început activitatea la Institutul Regal pentru surdo-muți din Vácz (Ungaria), iar din anul școlar 1883-1884 a predat la Școala Reală din Deva, comitatul Hunedoara, până în 1897, când a obținut transferul la Budapesta, unde a activat până la moartea sa din 1914.

Szinte Gábor a întreținut relații profesionale cu intelectualitatea orașelor unde a activat ca profesor, cu colegii implicați în diverse domenii culturale, respectiv cu instituțiile naționale care colaborau cu profesorii din teritoriu, cum ar fi Comisia Națională a Monumentelor de la Budapesta.

La Deva, Szinte a devenit imediat membru al Societății, iar mai apoi membru în Comitetul director. Încă de la sosirea la Deva, Téglás Gábor i-a recunoscut abilitățile și l-a sprijinit în proiectele sale. Prietenia lor s-a menținut de-a lungul întregii perioade pe care Szinte a petrecut-o la Deva și a dus la o strânsă colaborare în cercetarea monumentelor și siturilor arheologice, medievale sau romane, din comitatul Hunedoara. Prin intermediul prietenului său, Szinte a început colaborarea cu Comisia Națională a Monumentelor.

Advertisement

Din procesele verbale ale Societății rezultă că și-a însoțit colegii (Téglás Gábor, Király Pál sau Mailand Oszkár) la cercetări arheologice și excursii de studii, unde s-a ocupat în primul rând de realizarea desenelor, poate și a fotografiilor. Printre altele, a participat la dezvelirea amfiteatrului de la Sarmizegetusa, fiind cel care publică primele informații în numărul VIII al anuarului Hunyadmegyei Történelmi és Régészeti Társulat Évkönyve, din 1897.

Unele dintre cele mai importante proiecte la care a lucrat au fost cele care vizau cercetarea monumentelor medievale din comitatul Hunedoara. Dintre acestea multe se aflau într-o stare avansată de degradare. Desenele sale, realizate la scară 1:1, pe hârtie de calc sau în culori, au înregistrat frescele unor biserici medievale care acum sunt dispărute sau au pierdut mult din detalii, de-a lungul ultimului secol.

O atenție deosebită a acordat fortificațiilor medievale. Cercetează turnul de la Crivadia, iar rezultatele au fost publicate în 1894 în Archaeologiai Értesítő. În ciuda încadrării cronologice greșite – romane, descrierea lui Szinte a rămas, până în zilele noastre, unică și, având în vedere faptul că starea de conservare a monumentul nu s-a schimbat în ultimul secol, cât se poate de actuală.

Cu câțiva ani înainte, în 1886, i-a atras atenția grupul de monumente de la Suseni-Colț, monumente medievale rămase în ruină.

Situată pe un mic platou, capela, cum o numea el, era de mult într-o stare avansată de degradare, dar păstra în altar și navă mari suprafețe dintr-o frescă. La ora actuală cea mai mare parte a picturii este pierdută. Deși nu a lăsat desene ale interiorului, Szinte Gábor a realizat o foarte exactă descriere a programului iconografic al frescelor. Peste vale de biserică, pe un colț de stâncă, se ridica fortificația familiei Kendeffy. Szinte a făcut o descriere foarte exactă a planului cetății, a stării de conservare a zidurilor și anumite considerații privind cronologia monumentului, pe care le-a publicat în anuarul Societății din 1893.

Ultimul mare proiect de care s-a ocupat Szinte Gábor, în perioada cât a fost profesor de desen la Școala Reală din Deva, a fost cetatea Devei. De numele lui se leagă primul plan al fortificației realizat în scop științific (publicat în UnitáriusKözlöny, 1910) în urma lucrărilor de degajare a molozului din prima incintă a fortificației, în 1897. În același timp, Szinte a conceput un plan de restaurare a porții principale din incinta castelului Magna Curia. Planul nu s-a materializat, poarta fiind demolată în 1899, cu ocazia construirii Tribunalului.

După plecarea din Deva, cercetările sale se vor îndrepta spre studiile de etnografie (modele având încă din cadrul ședințelor Societății, unde a putut urmări activitatea lui Kolombán Samu, Mailand Oszkár sau Szabó Imre), începând o colaborare cu Secția de Etnografie a Muzeului Național de la Budapesta>> relatează dr. Cristina Bodό și dr. Ionuț-Cosmin Codrea.

Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva vă invită să vizionați prezentarea de astăzi pe pagina de facebook a muzeului: https://www.facebook.com/MCDRDeva/ și pe site-ul instituției: www.mcdr.ro.

Advertisement
Advertisement

Actualitate

ISU Hunedoara, recomandări privind prevenirea incendiilor

Publicat

pe

Redactat de

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Iancu de Hunedoara” a emis un nou set de măsuri esențiale pentru prevenirea incendiilor cauzate de coșurile de fum neîntreținute corespunzător, un risc crescut în perioada rece.

Aceste măsuri se adresează atât proprietarilor de locuințe, cât și administratorilor de clădiri publice și private, având scopul de a preveni incidentele care pot avea consecințe devastatoare.

Una dintre măsurile principale recomandate este izolarea coșurilor de fum față de materialele combustibile din structura construcțiilor, prin îngroșarea zidăriei de cărămidă și folosirea de materiale necombustibile. De asemenea, tencuirea și vopsirea coșurilor în poduri sunt esențiale pentru a detecta rapid eventualele fisuri, care pot facilita pătrunderea scânteilor în spații vulnerabile.

În plus, ISU atrage atenția asupra distanței necesare între coșurile de fum și elementele combustibile din acoperișuri și interzice folosirea improvizațiilor la sistemele de evacuare a fumului. Verificarea și curățarea periodică a coșurilor de fum de către persoane autorizate rămâne o condiție obligatorie pentru evitarea unor astfel de tragedii.

Aceste măsuri sunt menite să reducă semnificativ riscul incendiilor în comunitățile din județ, în special pe măsură ce ne apropiem de sezonul rece. ISU Hunedoara îndeamnă cetățenii să trateze cu seriozitate aceste recomandări pentru a-și proteja locuințele și viețile.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Hațeg: Cererile pentru ajutorul de încălzire în sezonul rece 2024-2025 se depun până pe 20 noiembrie

Publicat

pe

Redactat de

Primăria Orașului Hațeg anunță că locuitorii pot depune cererile pentru ajutorul de încălzire destinat sezonului rece 2024-2025. Aceste cereri, împreună cu declarațiile pe propria răspundere, trebuie depuse până la data de 20 noiembrie 2024, la sediul primăriei.

Ajutorul de încălzire va fi acordat pentru perioada 1 noiembrie 2024 – 31 martie 2025, în funcție de venitul mediu net lunar al solicitanților.

Familiile care au un venit mediu de până la 1.386 lei pe membru și persoanele singure cu venituri de până la 2.053 lei vor fi eligibile pentru acest sprijin financiar. Reprezentanții primăriei îndeamnă populația să se informeze din timp și să respecte termenul limită pentru depunerea cererilor.

Acest ajutor vine în sprijinul persoanelor vulnerabile în lunile de iarnă, asigurându-le resursele necesare pentru încălzirea locuințelor.

FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA ORAȘULUI HAȚEG

Citeste mai mult ...

Actualitate

Țara Hațegului Geoparc UNESCO: Educație și acțiune comunitară pentru protejarea resurselor de apă

Publicat

pe

Redactat de

Proiectul UNESCO & abrdn „Promovarea dezvoltării durabile prin programele și siturile UNESCO” aduce în prim-plan importanța utilizării durabile a apei în Țara Hațegului, Geoparc Global UNESCO. Prin acest proiect, derulat în România, se urmărește creșterea gradului de conștientizare asupra securității apei în cadrul Geoparcului și împuternicirea studenților și comunităților locale să protejeze și să gestioneze resursele de apă într-un mod responsabil.

Proiectul pune accent pe cercetare, educație și acțiune comunitară, implicând activ tinerii și locuitorii din Țara Hațegului în inițiative de protecție a mediului. Prin intermediul acestui program, studenții sunt educați cu privire la importanța apei ca resursă vitală și sunt încurajați să dezvolte soluții durabile pentru a asigura conservarea acesteia pentru generațiile viitoare.

”Avansarea utilizării durabile a apei prin cercetare, educație și acțiune comunitară în Țara Hațegului Geoparcul Global UNESCO. În cadrul proiectului UNESCO & abrdn “Promovarea dezvoltării durabile prin programele și siturile UNESCO”, în România Țara Hateg UGGp crește gradul de conștientizare a securității apei în Geoparc, împuternicirea studenților și comunității locale să protejeze resursele de apă”, arată Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului.

Acțiunile concrete ale proiectului contribuie la o mai bună înțelegere a provocărilor legate de securitatea apei și la dezvoltarea unei culturi a sustenabilității în rândul comunităților locale, subliniind rolul esențial pe care îl joacă fiecare persoană în protejarea mediului natural din Geoparc.

FOTO: FACEBOOK GEOPARCUL INTERNAȚIONAL UNESCO ȚARA HAȚEGULUI

Citeste mai mult ...

ANGAJAM femeie de serviciu

Societate Comercială angajează femeie de serviciu din Hunedoara, program de lucru 8 ore, carte de munca, salariu motivant.
Se iau in considerare doar CV-urile depuse la sediul din Hunedoara, str. Eroilor 2bis.
Relații suplimentare la telefon 0254 715 497.

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate