Connect with us
Data: 13/04/2024
.

Actualitate - Eveniment

Tabără de vară pentru copii și tineret, organizată de U.C.R.R., la Centrul de Agrement de la Costești

Publicat

pe

Peste 50 de copii, din toate filialele Uniunii Culturale a Rutenilor din România (U.C.R.R.), s-au aflat într-o tabără de vară și tineret la Centrul de Agrement de la Costești, aparținând Direcției Județene pentru Sport și Tineret (DJST) Hunedoara. Cei mici și mai mari au fost implicați în numeroase activități distractive și educative, precum și în drumeții și excursii, toate pregătite temeinic și supravegheate de către coordonatoarele din fiecare filială, precum și de conducerea Uniunii.

Copiii cu vârste cuprinse între 7 și 16 ani, din toate județele în care U.C.R.R. are filiale, respectiv din Suceava, Arad, Alba, Maramureș și Hunedoara, au luat parte la „Tabăra de vară pentru tineret”, organizată, și în acest an, de conducerea Uniunii. A fost pentru prima dată când această tabăra a avut loc la Centrul de Agrement de la Costești, la poalele cetăţilor dacice Costeşti, Blidaru şi Sarmizegetusa Regia, într-un loc cu o importanţă deosebită pentru patrimoniul cultural şi istoric naţional.

Excursii, drumeții, dar și numeroase jocuri și activități

Entuziasmați și plini de energie, copiii au participat la activitățile pregătite în mod special pentru ei. Au făcut drumeții, au fost în excursie la Sibiu, unde au vizitat mai multe obiective, printre care Casa Întoarsă de la Avrig, parcul tematic Povestea Calendarului, Castelul de Lut de pe Valea Zânelor, Grădina Zoologică din Sibiu. Programul taberei a mai cuprins o altă excursie la Salina Turda. De asemenea, copiii au fost implicați în numeroase jocuri și activități plăcute și interesante, legând noi prietenii.

„Este prima oară când această tăbăra se organizează la Centrul de Agrement Costești. Este superb! Foarte mult verde (…) Avem o paletă cât se poate de largă de vârste. Cel mai mic copilaș intră în clasa în clasa intâia, iar cel mai mare este o fetiță de 16 ani. Unii dintre copiii au participat pentru prima oară, alții veniți poate a doua oară, nerăbdători și îndrăgostiți de ceea ce înseamnă tabăra Uniunii Culturale a Rutenilor din România (U.C.R.R). Unul dintre principiile noastre de bază este să nu plecăm dintr-o tabără fără să fi învățat ceva și acest învățat îl realizăm în așa fel încât copilașii să nu își dea seama că învață, să le placă, să fie fericiți, încântați și să plece bucuroși acasă și cu mai multe cunoștințe de cât au avut când au venit”, a declarat Maria Comșa, director tabără.

„Fiind învățătoare, alături de copii întotdeauna mă simt bine. În această tabără, am participat cu un grup de 13 copii și alături de ceilalți însoțitori, din celelalte filiale, am făcut o echipă frumoasă. Pe această cale îi mulțumim domnului Gheorghe Firczak, președintele U.C.R.R, pentru că nu se dezice și, an de an, organizează această tabără frumoasă. (…) În fiecare an, schimbăm jocurile și pregătim tot alte activități. Încercăm să-i învățăm pe copii cât mai multe lucruri noi. Dansurile rămân tradiționale și cântecele rutene pe care le învățăm aici, le repetăm an de an. Copiii sunt deschiși la nou. Cei care au venit pentru prima dată erau foarte curioși, nu știau ce înseamnă mai exact o tabară și au crezut că vor fi plictisiți, dar am fost surprinsă să constat cât de deschiși au fost la jocuri și la toate activitățile frumoase, pregătite în mod special pentru ei”, a afirmat, la rândul său, Cristina Bodnariuc, însoțitoare de grup.

Carina, o fetiță din Arad, s-a aflat pentru a doua oară în tabara organizată de U.C.R.R. Ea spune că și-a dorit să participe pentru activitățile pregătite în cadrul taberei, dar și pentru a-și face prieteni noi.

„Mă simt foarte bine aici, chiar îmi place. Îmi plac activitățile. Este pentru prima oară când vin în această zonă. Am fost în drumeție la Cetățuie și chiar am învățat lucruri interesante”, a completat și Ancuța, din Maramureș.

Maia și Ale, două surori gemene din Alba – Iulia, pasionate de desen, au pregătit și o surpriză pentru copiii participanți la tabără. Ele au realizat mai multe desene, cu personaje din povești și nu numai, pe coperțile unor jurnale primite din partea organizatorilor taberei, în care cei mici să își noteze toate amintirile adunate pe parcursul zilelor petrecute împreună.

Tabără de vară pentru copii și tineret de la Centrul de Agrement Costești, organizată de U.C.R.R., s-a încheiat, ca de obicei, cu o festivitate în cadrul căreia au fost acordate diplome pentru toți copiii participanți.

Este pentru al 13-lea an în care U.C.R.R. organizează, pe perioada vacanței de vară, această tabără dedicată copiilor și din toate județele în care are filiale.

Advertisement

Actualitate - Eveniment

Ana – Maria Păunescu, fiica regretatului poet Adrian Păunescu – dublă lansare de carte, la Hunedoara și Deva

Publicat

pe

Redactat de

Ana-Maria Păunescu, fiica poetului Adrian Păunescu, vine la Hunedoara și Deva cu o dublă lansare de carte: „Toate poeziile pe care nu ți le-am scris”, „Ai vreme să vorbim?”.

Întâlnirea cu Ana-Maria Păunescu, prilejuită de lansarea celor două volume de poezii, va avea loc marți, 16 aprilie, de la ora 18:00, la Galeria de Arte din municipiul Hunedoara. “Dubla lansare de carte va cuprinde și momente artistice, de muzică folk, dar și de poezie. Prezintă: Victoria Stoian, Ruben Bucoiu, Teodora Muntean, Ada Beraru. Invitat special: Cătălin Stepa. Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile!”, au transmis reprezentanții Primăriei Hunedoara.

Două zile mai târziu, joi, 18 aprilie, de la aceeași oră, respectiv 18:00, cele două volume de poezii semnate de Ana -Maria Păunescu vor fi lansate la Deva, în Amfiteatrul „Liviu Oros” al Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din municipiu. Invitat special al evenimentului este folkistul Florin Paul Camen. Intrarea este liberă.

Ana-Maria Păunescu s-a născut la 25 decembrie 1990, în București. Încă de la patru ani a fost prezentă la spectacolele Cenaclului „Totuși iubirea”, unde recita o strofă și dansa legănat, pe ritmurile muzicii folk, cu regretul că nu era încă născută pe vremea „Cenaclului Flacăra”. După regretabila dispariție a marelui poet, ca un omagiu adus acestuia, Ana-Maria a continuat să scoată revista „Flacăra lui Adrian Păunescu” și să bată țara în lung și-n lat, alături de fratele ei Andrei Păunescu și de Cenaclul „Totuși iubirea”. A creat, de asemenea, un proiect interesant în propria sufragerie, într-o atmosferă colocvială, „Folk la Unu’ – Sufrageria Artiștilor”, seri de folk, poezie, teatru, dialog, amintiri. Și tot în memoria poetului, în fiecare joi seara, o vreme Ana-Maria a prezentat emisiunea de muzică folk, rock, pop, „Sala de așteptare”, la Radio SmartFM.

Citeste mai mult ...

Actualitate - Eveniment

,,Deva Auto Tuning Show 2024”: Zeci de mașini tunate pot fi admirate, în acest weekend. Restricții de circulație în parcarea din Piața Cetății

Publicat

pe

Redactat de

Zeci de mașini tunate vor putea fi admirate, în acest weekend, în parcarea din Piața Cetății, cât și în parcarea subterană a Pieței Agroalimentare, din Deva, cu ocazia ,,Deva Auto Tuning Show 2024”.

Evenimentul ,,Deva Auto Tuning Show 2024”, organizat în perioada 12-14 aprilie 2024, la Deva, reuneşte proprietari de autoturisme modificate, din toată ţara, care vin în reședința județului Hunedoara pentru a-şi prezenta frumuseţile pe patru roţi, cu multiple îmbunătăţiri şi mulţi cai putere sub capotă.

„Pentru o bună desfășurare a expoziției, accesul autovehiculelor va fi parțial restricționat, după cum urmează:

– Sâmbătă, 13 aprilie 2024, între orele 09:00-19:00, în parcarea amenajată din Piața Cetății

– Vineri, 12 aprilie 2024, de la ora 18:00 și până Duminică, 14 aprilie 2024, ora 17:00”, au informat reprezentanții Primăriei Deva.

Advertisement

Primăria Municipiului Deva este partener în acest eveniment organizat de Asociația ,,Noi suntem schimbarea”.

Citeste mai mult ...

Actualitate

FOTO: Panică într-un bloc din Lupeni. Locatari autoevacuați după ce camera tehnică a liftului a fost cuprins de flăcări

Publicat

pe

Redactat de

În seara aceasta, un incendiu a izbucnit în camera tehnică a liftului unui bloc de 8 etaje din Lupeni.

Pompierii militari din Lupeni și Petroșani au intervenit rapid și au reușit să localizeze incendiul într-un timp scurt. Fumul a fost evacuat prin podul blocului pentru a preveni inundarea etajelor inferioare. Incendiul nu s-a extins la acoperiș și locatarii de la etajele superioare au evacuat în siguranță, fără a necesita îngrijiri medicale.

Pompierii militari ai Gărzii de Intervenție Lupeni și ai Detașamentului de Pompieri Petroșani au intervenit, în această seară, pentru stingerea unui incendiu izbucnit în camera tehnică a liftului unui bloc cu 8 etaje din municipiul Lupeni.
Datorită intervenției rapide a pompierilor, incendiul a fost localizat în scurt timp. Salvatorii din Petroșani și din Lupeni au luat toate măsurile necesare astfel încât fumul produs de incendiu să fie evacuat prin podul blocului, eliminând astfel posibilitatea ca etajele inferioare să fie inundate cu degajările de fum.
”De asemenea, în urma intervenției prompte a celor 16 pompieri participanți la misiune, incendiul nu s-a extins și la acoperis
Locatarii de la etajele 7 și 8, zece persoane, s-au autoevacuat neavând nevoie de îngrijiri medicale.
Pentru localizarea și lichidarea incendiului, la locul evenimentului intervenția s-a efectuat cu 2 autospeciale de stingere cu apă și spumă, o Autospecială de Primă Intervenție și Comandă, un echipaj cu o ambulanță SMURD și cu o autospecială de intervenție la înălțime (autoscară)”, transmite ISU Hunedoara.

Cauza probabilă a incendiului a fost un scurt circuit produs la o instalație de încălzire (boiler) amplasată în camera ascensorului.

FOTO: ISU Hunedoara

Advertisement
Citeste mai mult ...

SERVICII

Reparații pentru casa ta, executăm în regim de urgență țiglă ceramică, țiglă metalică, dulgherie, placări cu polistiren și orice tip de model. Orice reparații de urgență.
Discount la materiale 15%, materialele le avem pe stoc. Cerem și oferim seriozitate. Firmă autorizată.
Relații la nr. de telefon 0756.467.737.

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate