Connect with us
Data: 29/04/2025
.

Actualitate

Taberele “ARC” 2024: Copii de pretutindeni – așteptați, și în această vară, la Căprioara, dar și în alte cinci centre de agrement din țară

Publicat

pe

O nouă ediție, a XV-a, a Taberelor ARCva avea loc în această vară, copii români, care trăiesc în afara granițelor țării, fiind așteptați să petreacă o săptămână în unul dintre cele șase centre de agrement în care se desfășoară programul, printre care și cel de la Căprioara, județul Hunedoara.

Cea de-a XV-a ediție a Programului de Tabere „ARC” a fost lansată săptămâna trecută, pe data de 30 aprilie 2024, iar cei interesați să participe în acest program se pot înscrie prin intermediul aplicației –https://dprp.arc.inspect.com.ro/, până pe data de 10 iunie 2024.

Programul de Tabere „ARC”, inițiat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, este destinat elevilor şi tinerilor români din afara granițelor țării, care se încadrează în categoria românilor de pretutindeni. Timp de o săptămână, aceștia pot explora un colț de Românie și își pot îmbunătăți abilitățile de comunicare în limba română, prin intermediul activităților culturale, educative și sportive organizate în cadrul taberelor, prin interacțiunea cu facilitatorii și voluntarii români care îi vor îndruma, cât și cu reprezentanții instituțiilor de interes din zonele pe care le vizitează.

Taberele din acest an se vor desfășura simultan, în serii consecutive de câte șapte zile, de marți până marți, în perioada iulie – septembrie 2024, în următoarele locații:

  1. Centrul de Agrement Codrii de Aramă – Agafton, județul Botoșani
  2. Centrul de Agrement Sângeorz – Băi, județul Bistrița-Năsăud
  3. Centrul de Agrement Poiana Pinului, județul Buzău
  4. Centrul de Agrement Căprioara, județul Hunedoara
  5. Centrul de Agrement Oglinzi, județul Neamț
  6. Centrul de Agrement Gălăciuc, județul Vrancea

Înscrierea grupurilor de elevi și tineri se realizează prin intermediul aplicației https://dprp.arc.inspect.com.ro/, de către instituția/ organizația/ unitatea de cult și responsabilii de grup. Aplicația permite înscrierea de grupuri de până la 15 participanți, de asemenea, alegerea perioadei și a locației. Mai multe informații sunt disponibile în regulamentul de aici. Grupurile se vor constitui cu sprijinul misiunilor diplomatice, al mediului asociativ și al unităților de cult.

Organizatorii vor suporta cheltuielile de cazare şi masă pentru toţi participanții din tabere. Participanţii din diaspora îşi vor asigura, din surse proprii, cheltuielile de transport din ţara de reşedinţă până la Bucureşti şi retur. De asemenea, aplicația este deschisă și tinerilor români care doresc să se implice ca voluntari, să intre în contact cu noua generație de români din diaspora și comunitățile istorice și să-i ajute să descopere România.

Advertisement

Programul de Tabere „ARC” este organizat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP), în colaborare cu Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, cu sprijinul Direcțiilor Județene de Tineret și Sport și al Patriarhiei Române.

Mai multe informații sunt disponibile aici

Anul trecut, peste 200 de tineri români care locuiesc în străinătate au avut parte de o săptămână plină de activități socio-culturale și sportive, în cadrul Taberei „ARC”, desfășurată la Centrul de Agrement Căprioara.

Actualitate

A început proiectarea noului stadion din Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

Proiectul noului stadion de la Hunedoara face pași importanți pentru a deveni și realitate. Luni, 28 aprilie, a fost emis ordinul de începere a proiectării, iar marți, 29 aprilie, cei specializați în domeniu au făcut o primă vizită la faţa locului.

Sursa foto: Primăria Hunedoara

Vizită în teren

Compania Naţională de Investiţii a emis ordinul de începere a lucrărilor, mai precis a proiectării, în cadrul contractului de construire a noului stadion de la Hunedoara, semnat pe 15 aprilie 2025, cu asocierea de firme ce va realiza lucrarea. În cursul zilei de marți, 29 aprilie, reprezentanţii firmei de proiectare şi cei ai societăţii care s-a ocupat de studiul de fezabilitate pentru noul stadion au venit la Hunedoara pentru o primă serie de discuţii detaliate cu primarul Dan Bobouţanu şi specialişti din cadrul Primăriei.

Ultimul meci pe actuala arenă?

Reprezentanții municipalității de pe Cerna mai transmit că, după o discuţie avută la sediu, cu planşele în faţă, s-a făcut şi o vizită la actualul stadion, astfel încât proiectanţii să se familiarizeze şi mai bine cu situaţia din teren. În plus, conform reprezentanților Primăriei municipiului Hunedoara, meciul Corvinului din etapa a VI-a, penultima a play-out-ului din Liga 2, seria B, cu CSC Dumbrăvița, programat sâmbătă, 3 mai, de la ora 11:00, ar putea fi ultimul pe care „corbii alb-albaștri” îl dispută pe actuala arenă.

A fost o întâlnire, cred eu, foarte utilă pentru că dorim să parcurgem corect fiecare pas. Este cel mai mare proiect de infrastructură derulat în municipiul Hunedoara din 1990 încoace, o investiţie în valoare de aproximativ 64 de milioane de euro din bugetul Companiei Naţionale de Investiţii. Proiectul este unul destul de complex, având în vedere că noul stadion va fi unul la cele mai noi standarde şi trebuie ridicat pe amplasamentul vechiului stadion. În paralel cu proiectarea tehnică, făcută de firma desemnată, noi trebuie să ne ocupăm de demolare. S-ar putea ca partida de sâmbătă 3 mai 2025, să fie ultimul meci oficial jucat de Corvinul pe vechiul stadion. Repet: s-ar putea! Nu suntem încă foarte siguri, din cauză că trebuie desemnată firma care va face demolarea tot prin licitaţie şi mai sunt şi alţi factori care pot influenţa ritmul în care se parcurg etapele legale şi regulamentare”, a anunțat primarul Dan Bobouțanu, conform paginii oficiale a Primăriei municipului Hunedoara.

Advertisement

Deva, posibilă gazdă temporară pentru Corvinul

Pe de altă parte, edilii din Hunedoara au început demersurile pentru găsirea unei gazde temporare pentru Corvinul, o variantă luată în calcul fiind stadionul din Deva. „În paralel, se fac demersuri pentru a se licenţia pentru Liga a II-a stadionul de la Deva, locul în care dorim să ne „mutăm” până la inaugurarea noului stadion de la Hunedoara”, a spus primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu, conform unui comunicat de presă postat pe pagina oficială de socializare a administrației de pe malurile Cernei.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Senatorul PNL Călin Petru Marian: „Facilitarea tranzitului de persoane și accelerarea tranzitului de mărfuri, pași esențiali în racordarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană”

Publicat

pe

Redactat de

O serie de proiecte legislative importante au fost votate, luni, în Senatul României. Printre acestea se numără cel care vizează Acordul între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind controlul coordonat pe teritoriul României în punctul de trecere a frontierei de stat Galaţi (România) – Giurgiuleşti (Republica Moldova) rutier, pe sensul de intrare în România.

“Astăzi, în Senatul României, am avut ocazia să votăm o serie de proiecte importante care vor contribui la dezvoltarea României și la consolidarea relațiilor internaționale. Printre acestea, mă bucur să menționez proiectul care va facilita integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană și sprijinul pentru economia ucraineană respectiv ratificarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind controlul coordonat pe teritoriul României în punctul de trecere a frontierei de stat Galaţi (România) – Giurgiuleşti (Republica Moldova) rutier, pe sensul de intrare în România. Facilitarea tranzitului de persoane și accelerarea tranzitului de mărfuri reprezintă pași esențiali în racordarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană și în sprijinirea coridoarelor de solidaritate pentru Ucraina”, a transmis senatorul PNL de Hunedoara Călin Petru Marian.

Acordul va permite fluidizarea traficului la frontiere, dar va sprijini și economia regională. „Aceste inițiative, realizate în strânsă coordonare cu Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii, sunt menite să fluidizeze traficul la frontiere și să sprijine economia regională. În paralel, se va pune un accent deosebit pe dezvoltarea infrastructurii necesare pentru ca acest proces să se desfășoare eficient și în condiții de securitate optimă, în conformitate cu standardele Schengen”, a mai transmis parlamentarul hunedorean.

În cadrul aceleiași ședințe, în plenul Senatului au mai fost dezbătute și avizate mai multe inițiative importante în domeniile administrației publice, muncii, apărării și politicii externe.

 

Advertisement
Foto: Călin Petru Marian/Facebook
Citeste mai mult ...

Actualitate

Scor fluviu realizat de West Deva

Publicat

pe

Redactat de

După o pauză competițională datorată acțiunilor echipelor naționale, s-au reluat întrecerile interne din futsal. Printre protagoniste s-au numărat și echipele de seniori și juniori de la ACS West Deva.

Un 15-0 care spune tot

În play-out-ul din Liga 1, ACS West Deva a întâlnit, pe teren propriu, în etapa a VI-a, pe Mausoleul Mărășești, într-un meci care părea a fi un derby pentru desemnarea câștigătoarei acestei părți a campionatului. Nu a fost deloc așa, devenii reușind o victorie la un scor fluviu, 15-0 (8-0), și, chiar dacă mai este un tur de jucat, și-au asigurat primul loc în play-out, unde mai participă și Luceafărul Buzău. În play-out evoluează echipele pe locurile 5-8 din sezonul regular, care au intrat în competiție cu punctele obținute acolo, dar CFR Timișoara s-a retras din competiție și, astfel, nu retrogradează nicio echipă. În atare condiții, se joacă în sistem tur-retur–tur, iar fiecare participantă stă în câte o rundă în fiecare secțiune. În urma victoriei cu 15-0 și ținând cont că fiecare echipă mai are de jucat câte două meciuri, cei de la ACS West, care au 26 de puncte, vor termina pe primul loc, îndeplinindu-și obiectivul, în urma lor fiind situate Mausoleul Mărășești (17) și Luceafărul Buzău (9), iar clasamentul nu mai poate suferi modificări. Etapa viitoare devenii stau, urmând a se juca meciul Buzău – Mărășești. ACS West va reveni pe parchet în al doilea weekend din mai, când va juca acasă cu Luceafărul Buzău și va încheia campionatul, o săptămână mai târziu, cu o deplasare la Mausoleul Mărășești.

Juniorii, aproape de o frumoasă surpriză

Și juniorii de la ACS West Deva au jucat pe teren propriu, în seria 2 din Liga Elitelor, acolo unde au ajuns primele opt echipe din țară. Devenii au întâlnit liderul cu punctaj maxim, FK Odorheiu Secuiesc și au fost aproape de o surpriză, însă, după 3-2 la pauză, au cedat, în final, cu 4-6. După această înfrângere, cei de la West nu se mai pot califica în Final Four, acolo unde vor merge Odorheiul și CSM Târgu Mureș, care a câștigat, cu 6-2, deplasarea de la Șoimii Șimand. În ultima etapă, programată în jurul datei de 12 mai, va fi un duel la distanță între Deva și Șimand pentru locul al treilea. Ambele echipe au câte trei puncte, devenii având avantajul golaverajului, – 1 față de -20 al arădenilor, și vor juca în deplasare, ACS West la Târgu Mureș, iar Șimandul la Odorhei.

Advertisement
Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate