Actualitate
Tăieri bugetare şi pentru ei: parlamentarii ar putea avea doar 4.000 de lei lunar pentru cazare
Plenul celor două camere ale Parlamentului se va întruni luni, 21 ianuarie, pentru a modifica Statutul senatorilor şi deputaţilor, astfel încât să poată fi operate o serie de economii bugetare. Deputatul PNL de Hunedoara, Dan Radu Ruşanu (foto), liderul grupului parlamentar liberal din camera inferioară a Legislativului a declarat că parlamentarii vor beneficia de 4.000 de lei pentru cheltuielile de cazare, obţinuţi în baza unei declaraţii pe propria răspundere că nu deţin locuinţe în Capitală, urmând ca fiecare dintre aceştia să opteze pentru a sta la hotel sau în chirie. Ruşanu susţine că se vor reduce cheltuielile de cazare per parlamentar de la 7.500 de lei lunar la 4.000 de lei.
Actualitate
Doi pompieri hunedoreni, campioni naționali la fotbal – tenis
Doi pompieri hunedoreni au reușit să ocupe, pentru al doilea an consecutiv, locul 1 la etapa finală a Cupei Asociației Sportive a Pompierilor din România (ASPR) la fotbal -tenis.
„Când pui la un loc multă pregătire fizică, pasiune și ambiție cât cuprinde, rezultatele vor fi întotdeauna extraordinare! Colegii noștri, plt. adj. Oliver Spaniol și plt. Corneliu Apostol, sunt campionii naționali la fotbal – tenis. Finala Cupei ASPR la fotbal – tenis s-a desfășurat în județul Dolj, la Craiova, iar pompierii hunedoreni s-au impus decisiv și au reușit să ocupe pentru al doilea an consecutiv locul 1 și să aducă trofeul acasă, la Deva. Mii de felicitări, băieți! Determinarea și eforturile voastre sunt de admirat!”, au transmis reprezentanții ISU Hunedoara.
Finala Cupei ASPR la fotbal – tenis s-a desfășurat în perioada 18 -20 septembrie, în municipiul Craiova. Competiția, una reprezentativă la nivel național organizată de Ministerul Afacerilor Interne, a reunit cei mai buni sportivi din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU).
Sursa foto: ISU Hunedoara
Actualitate
Cinci posturi de personal contractual, din sursă externă, scoase la concurs de IPJ Hunedoara
Inspectoratul Poliție Județean (IPJ) Hunedoara aduce la cunoștință tuturor celor interesați că, în perioada imediat următoare, sunt așteptați candidații pentru înscrierea la susținerea probelor de concurs în ceea ce privește ocuparea unui număr de cinci posturi de personal contractual din sursă externă.
IPJ Hunedoara a scos la concurs cinci posturi de personal contractual, prin încadrare directă, din sursă externă.
Posturile scoase la concurs vizează următoarele specialități:
2 posturi de referent;
1 post muncitor calificat (instalator);
1 post muncitor calificat (mecanic auto);
1 post îngrijitor
Anunțurile sunt postate pe site-ul: https://hub.mai.gov.ro/recrutare/anunt/index ori pe site-ul instituțional: https://hd.politiaromana.ro/ro/cariera/posturi-scoase-la-concurs
Termenul limită pentru inscriere și depunerea dosarelor, este până la data de 27 septembrie 2024 inclusiv.
Dosarele de candidat se depun la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara situat în municipiul Deva, strada Mihai Eminescu, nr. 130, județul Hunedoara, până la data de 27 septembrie 2024.
Actualitate
DSP Hunedoara: Virozele respiratorii – Recomandări pentru prevenirea îmbolnăvirilor în sezonul rece
Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara desfășoară o campanie de informare a populației cu privire la măsurile generale ce trebuie respectate pentru prevenirea îmbolnăvirilor în sezonul rece, când se înregistrează o creștere a numărului de cazuri de viroze respiratorii.
DSP Hunedoara recomandă consultarea medicului de familie la apariția simptomelor respiratorii pentru a stabili indicațiile terapeutice, izolarea și eventuale investigații suplimentare; adresarea la centrele de permanență organizate la nivelul județului; respectarea etichetei tusei și strănutului, utilizarea de batiste de unică folosință; menținerea unei igiene adecvate a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului; evitarea aglomerațiilor, aerisirea spațiilor închise și purtarea măștii de protecție; continuarea vaccinării antigripale, în special pentru populația expusă la risc crescut de îmbolnăvire sau complicații ale gripei — persoane cu vârsta peste 65 de ani, gravide, persoane imunodeprimate, persoane cu afecțiuni cronice respiratorii sau cardiace.
“Gripa sezonieră este o infecție respiratorie acută cauzată de virusurile gripale care circulă în toate părțile lumii. Gripa este o boală care poate să apară pe tot parcursul anului, dar în regiunile cu climă temperată, epidemiile apar mai ales în timpul iernii. Provoacă boli care variază în severitate și uneori duc la spitalizare și deces. Gripa sezonieră se caracterizează printr-un debut brusc de febră, tuse (de obicei uscată), dureri de cap, dureri musculare și articulare, stare de rău severă (senzație de rău), dureri în gât și rinoree (secreție nazală abundentă). Tusea poate fi severă și poate dura două sau mai multe săptămâni. Majoritatea oamenilor se recuperează după febră și alte simptome în decurs de o săptămână fără a necesita îngrijiri medicale. Cu toate acestea, gripa poate provoca complicații severe sau deces, în special în rândul grupurilor cu risc ridicat, inclusiv cei foarte tineri, vârstnici, femeile însărcinate, personalul medical și cei cu afecțiuni medicale grave. Astfel, la primele simptome trebuie consultat obligatoriu medicul de familie. Sub nici o formă nu se recomandă auto-medicația. Pentru pacienții care nu fac parte dintr-un grup cu risc ridicat, tratamentul se concentrează pe ameliorarea simptomelor gripei. Pacienții despre care se știe că fac parte dintr-un grup cu risc crescut de a dezvolta boli severe sau complicații trebuie să solicite asistență medicală și ar trebui să fie tratați cu medicamente antivirale cât mai curând posibil”, se arată într-un comunicat al DSP Hunedoara.
„Virozele respiratorii nu se tratează cu antibiotic!”
Virozele respiratorii (din care face parte și gripa) se pot transmite ușor de la o persoană la alta, prin contactul direct cu picăturile de la o persoană infectată, împrăștiate prin tuse sau strănut, prin contactul indirect, atunci când picăturile sau secrețiile din nas sau gât se depun pe suprafețe sau pe mâini. De acolo, virusul poate fi transferat către alte persoane, care apoi își ating zona nasului sau gurii.
“Virozele respiratorii nu se tratează cu antibiotic! De ce trebuie să evităm administrarea antibioticelor în viroze respiratorii? Principalul motiv pentru care nu trebuie să luăm antibiotice în viroze respiratorii este faptul că acestea nu au niciun rol în tratarea acesteia. Antibioticele se administrează numai în momentul în care apare o complicație (suprainfecția bacteriană), întotdeauna fiind nevoie de recomandarea medicului specialist. Cea mai eficientă și sigură metodă de protecție împotriva gripei este vaccinarea antigripală, care este recomandată a fi făcută anual, începând cu luna septembrie, înaintea începerii sezonului rece, pentru ca persoana vaccinată să dezvolte suficienți anticorpi anti-gripali”, se mai arată în comunicatul transmis de DSP Hunedoara.
Conform Ordinului 3120/2023 pentru aprobarea segmentelor populaționale care beneficiază de prescrierea, eliberarea și decontarea în regim de compensare a medicamentelor imunologice folosite pentru producerea imunității active sau folosite pentru prevenirea unor boli transmisibile, pentru vaccinarea împotriva gripei, beneficiază de:
-
compensare 50% din prețul de referință a DCI-urilor corespunzătoare medicamentelor imunologice, persoanele cu vârsta >/= 45 de ani și < 65 de ani, fără boli cronice;
-
compensare 100% din prețul de referință a DCI-urilor corespunzătoare medicamentelor imunologice folosite pentru producerea imunității active sau folosite pentru prevenirea unor boli transmisibile, următoarele segmente populaționale:
-
copii cu vârsta >/= 6 luni și < 19 ani;
-
gravide;
-
persoane cu vârsta >/= 19 ani și < 65 de ani, aflate în una dintre următoarele situații: boli cardiovasculare cronice; boli respiratorii cronice; boli renale cronice; boli hepatice cronice; boli neurologice cronice; boli metabolice; boli oncologice; boli autoimune; malformații congenitale; obezitate; asplenie; persoane cu infecție HIV/SIDA; terapie imunosupresoare; transplant; imunosupresie congenitală;
-
persoane cu vârsta de peste 65 de ani;
-
personal de specialitate medico-sanitar și auxiliar;
În sezonul rece 2023-2024, la nivelul județului Hunedoara s-au înregistrat:
Nr. total cazuri |
|
I.A.C.R.S. (infecții acute căi respiratorii superioare) |
129.628 |
I.A.C.R.I. (infecții acute căi respiratorii inferioare) |
32.522 |
PNEUMONII |
14.529 |
GRIPĂ |
334 |
COVID-19 |
1.443 |
“Deși, de cele mai multe ori este considerată o afecțiune banală, gripa este o boală infecțioasă foarte contagioasă, cu morbiditate cu mortalitate semnificative”, mai transmit reprezentanții DSP Hunedoara.
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Vandalism la „Vaporașul” din Șoimuș. Sunt căutați făptașii
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Bărbat prădat de două ori, în zona gării din Deva
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Lucrări de reparații în zona Coșevița
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Microbuz cu șapte persoane, implicat într-un accident rutier, la Merișor. A fost activat Planul Roșu de Intervenție
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Sensei Mircea Popa deschide un nou an de pregătire pentru tinerii karateka: oportunități pentru sportivii dedicați
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Acțiune amplă a Poliției Economice Hunedoara: Sancțiuni de 146.000 lei și confiscări în valoare de 12.257 lei în comerțul cu legume-fructe
-
Actualitatecu o zi in urma
“Let’s Do It, Romania!”: Voluntari din întreg județul sunt așteptați, sâmbătă, la „Ziua de Curățenie Națională”
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Ploaie de goluri în Liga 5